Referințe în CV | Cum să adaugi corect referințe în CV-ul tău

referinte cv

Create your resume in minutes

Includerea referințelor oferite de foștii tău colegi de muncă poate face diferența într-o aplicație de job.

Ideal este să ai o listă de referințe include numele și datele de contact ale profesioniștilor care sunt dispuși să garanteze pentru tine atunci când te hotărăști să aplici la un nou loc de muncă. Poate fi vorba de fostul angajator, de clienți, de profesori sau de orice persoană cu care ai lucrat.

Recrutorii apelează la aceste referințe pentru a afla mai multe despre tine, despre istoricul tău profesional și despre performanțele tale profesionale. Viitorul tău angajator apelează la aceste referințele în diferite etape ale procesului de recrutare, în funcție de companie.

Modele noastre de CV te vor ajuta să-ți structurezi CV-ul în așa fel încât să incluzi referințe elocvente, care cuprind informații esențiale despre activitatea ta precedentă, dar și despre potențialul tău.

La finalul acestui ghid de structurare a referințelor în CV, vei avea o serie de aptitudini care te vor ajuta să-ți descrii mai bine experiența. Astfel, vei ști:

  • Când este bine să incluzi referințe în CV și când este indicat să nu le incluzi
  • Cum să creezi o pagină separată de referințe cu formatare și stilizare corespunzătoare
  • Cum să ceri permisiunea de a include aceste referințe în CV
  • Ce înseamnă, de fapt, o referință?

Este indicat să incluzi referințe în CV?

Includerea referințelor în CV-uri reprezintă un subiect discutabil. În zilele noastre, lungimea standard a unui CV a devenit din ce în ce mai scurtă, astfel încât informația trebuie condensată în cel mult o pagină, o pagină și jumătate. Astfel, trebuie să acorzi o mare importanță, în primul rând informației legate de activitatea ta profesională.

Include detalii despre eventualele referințe doar dacă ești 100% convins că acestea ar face diferența în procesul de recrutare și, foarte important, dacă ai acordul acelor persoane să le incluzi datele personale în CV-ul tău. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știi este că aceste referințe trebuie trecute în CV într-o secțiune specială, după cum vei observa în cele ce urmează.

Cum să scrii corect un CV

Structura CV-ului este esențială în momentul în care vrei să aplici în cadrul unui job. O construcție clară îți va fi utilă în momentul în care vei dori să prezinții clar informația referitoare la parcursul tău profesional.

În momentul în care alegi un model de șablon de CV, trebuie să te ghidezi după o anumită structură:

  • Antet: în această secțiune trebuie să incluzi numele tău și datele de contact
  • Rezumatul experienței tale profesionale și obiectivele tale
  • Experiența ta profesională, de la primul job până în prezent
  • Educație. Aici vorbim atât despre facultate, cât și despre cursuri sau certificări obținute în afara facultății
  • Secțiuni suplimentare: limbi străine cunoscute, diplome, competențe și calificări

Acestea sunt cele mai importante secțiuni de care trebuie să ții cont în momentul în care îți construiești CV-ul. Adaugă o rubrică de referințe doar dacă aplicația sau jobul cer în mod expres acest lucru.

Dacă recrutorul dorește să verifice credibilitatea informațiilor pe care candidatul le-a trecut în CV, ar putea lua în considerare apelarea referințelor.

În plus, poți adăuga o secțiune specială unde poți descrie detalii suplimentare, precum limbile străine cunoscute sau competențele și calificările obținute.

Dacă dispui de spațiu suplimentar, scrie despre un proiect la care ai lucrat, un premiu primit sau una dintre realizările tale. la locul de muncă anterior.

CV-ul tău este o declarație profesională despre tine. Dacă îl folosești pentru a declara informații despre alte persoane care nu adaugă valoare profilului tău, pierzi timp și spațiu prețios.

Antetul și includerea informațiile de contact

Este extrem de important să acorzi o deosebită atenție structurării antetului. Această secțiune reprezintă cartea ta de vizită, locul de unde angajatorul află datele tale personale, Astfel, trebuie să îl structurezi cât mai bine.

CORECT
Andrei Ionescu
Medic Stomatolog
andrei.ionescu@gmail.com
+40740002104
https://www.linkedin.com/in/prenumenume
INCORECT
Medic
Andrei Ionescu
andreas73777l@gmail.com
+40740002104
Bulevardul Magheru, nr. 2

Cum să adaugi referințe în CV

Este indicat să incluzi referințe în CV doar dacă ți se cere în mod expres acest lucru în anunțul de angajare, Astfel, cea mai corectă alternativă este o pagină dedicată acestor referințe, pe lângă informațiile esențiale cuprinse în CV. Această pagină este un document privat și nu trebuie publicat pe o platformă profesională sau de recrutare, ci trimisă fix la cerere.

Ideal este să folosești același șablon pe care l-ai folosit pentru CV și scrisoarea de intenție.

Utilizarea aceluiași șablon conferă o unitate documentelor pe care le trimiți în cadrul aplicației, lucru apreciat de recrutori și de viitori angajatori. Ai grijă să folosești aceleași fonturi, dimensiuni de caractere, culori. Toate acestea dau o consistență întregii aplicații.

Cum structurezi secțiunea referințelor în CV

În primul rând, asigură-te că persoana pe care dorești să o incluzi în secțiunea de referințe este de acord să fie contactată în legătură cu aplicația ta.

Apoi, din momentul în care ai aprobarea respectivei persoane de a-i include datele personale în CV-ul tău, structurează informația după cum urmează:

  • Numele și prenumele persoanei care te poate recomanda
  • Funcția și compania
  • Email
  • Numărul de telefon
  • O scurtă descriere a relației pe care o ai cu persoana în cauză

Iată un exemplu corect:

CORECT
Ioana Andrei
Medic Stomatolog, Dental Expert
ioana.andrei@gmail.com
0740002105
Medic specialist stomatolog specializat în endodonție în cadrul aceleași clinici în care am lucrat în perioada 2013-2016.
📌Furnizează informații scurte și la obiect despre fiecare persoană în parte.

Cine este indicat să te recomande?

În cadrul acestei secțiuni, încearcă să incluzi informații despre următoarele categorii de profesioniști:

  • Actualii și foștii manageri
  • Contacte profesionale din afara locului de muncă
  • Pacienții
  • Profesori, mentori, consilieri academici
  • Foști colegi

Creează o listă de referințe cu diverse categorii din lista de mai sus și cere permisiunea acestora de a le include informațiile de contact în CV. Atunci când aplici pentru un loc de muncă, alege câțiva, 3-4, din lista de referințe profesionale în funcție de postul pentru care candidezi.

De asemenea, e indicat să eviți următoarele categorii de persoane:

  • Managerii cu care ai avut conflicte profesionale
  • Colegi care nu și-au dat acordul de a fi incluși pe această listă
  • Membrii familiei, prietenii
  • Persoane cu același nume de familie ca al tău, chiar dacă nu sunteți rude, pentru a evita eventuale confuzii
  • Manageri sau profesori cu care nu ai avut o legătură strânsă și care nu pot oferi informații concrete

Cum să ceri permisiunea de a folosi datele personale în CV?

În cazul în care vorbim de persoane apropiate, le poți cere permisiunea direct prin telefon sau verbal. În cazul în care vorbim de o relație mai profesională, poți urma exemplul de mai jos:

CORECT
Bună ziua, domnule profesor Neacșu!

Sunt Andrei Ionescu, medic rezident în cadrul programului de rezidențiat din cadrul secției Spitalului Sfântul Pantelimon din București.

Vă scriu pentru a vă cere permisiunea de a vă include în CV-ul meu profesional, în categoria de referințe, un document privat trimis exclusiv managerului de angajare la cerere.

Ați fi de acord să includă aceste informații pentru a fi contactat ulterior de viitorul meu angajator, în cadrul procesului de recrutare? Vă mulțumesc!

Confidențialitatea – un aspect important în includerea referințelor în CV

Pe vremuri, un CV era un document privat și confidențial pe care candidatul îl imprima pe o hârtie, pe care uneori o semna și o trimitea recrutorului într-un plic prin poștă. Când recrutorul îl primea, analiza CV-ul, făcea preselecția și interviurile, iar CV-urile care nu prezentau interes erau aruncate.

Pe măsură ce CV-ul a devenit un document digital și s-au găsit modalități facile de a ajunge la managerul de recrutare în câteva secunde, confidențialitatea s-a diminuat. Astăzi, un candidat poate aplica la sute de locuri de muncă vacante cu CV-ul său într-o simplă pauză de masă.

Mulți candidați își postează CV-urile pe LinkedIn și pe alte site-uri de căutare a locurilor de muncă, ceea ce le face accesibile pentru milioane de persoane. Acum, este puțin probabil ca managerul tău să îți permită să îi pui e-mailul și numărul de telefon pe CV-ul tău – atrăgând apeluri inutile și înscrierea în liste de e-mail necunoscute.

Furtul de identitate și pirateria informatică sunt probleme ale secolului cu care se confruntă adesea profesioniștii – și nu putem nega importanța acestora, având în vedere amprenta noastră electronică pe mai multe canale, cum ar fi e-mailul, cărțile de credit, serviciile bancare online și modul în care totul este strâns legat de câteva parole.

Așasar, având în vedere toate aceste aspecte, este important ca acest document cu referințe să fie cât mai bine criptat astfel încât informațiile persoanelor menționate în el să nu ajungă în posesia persoanelor nepotrivite.

Câte referințe este indicat să incluzi în CV?

E indicat să incluzi în jur de trei referințe pentru ca toată informația să fie cuprinsă într-o singură pagină. În plus, recrutorului îi este suficient să vorbească cu două-trei persoane pentru a-și face idee de potențialul tău.

Ce tipuri de referințe poți include în CV?

În cadrul acestei categorii, poți include trei tipuri de referințe:

Referințe academice – acestea sunt referințele de la lectorii și profesorii tăi. Acestea oferă recrutorului informații despre abilitățile tale academice, cum ar fi atenția la detalii, comunicarea, expertiza tehnică și abilitățile de cercetare. Acest tip de referință e utilizat în principal atunci când candidezi pentru posturi de începători fără prea multă experiență în industrie.

Referințe profesionale – acestea sunt referințele de la manageri și clienți. Oferă informații despre experiența ta de muncă, realizările profesionale și abilitățile tehnice. Aceste referințe sunt foarte căutate de către recrutori, în special atunci când se fac angajări pentru roluri de conducere de nivel superior.

Referințe personale – acestea sunt referințele de la prietenii, membrii familiei și persoanele care nu sunt rude cu tine. Nu sunt referințe potrivite pentru majoritatea locurilor de muncă.

Dacă nu am experiență…

…pot include referințe date de prieteni, familie sau persoane apropiate? Răspunsul este: nu. Scopul furnizării de referințe este ca angajatorul să obțină o opinie profesională și imparțială despre tine și abilitățile tale. Faptul de a avea prieteni sau membri ai familiei ca referințe creează un „conflict de interese” (părtinire) și anulează întregul scop al încercării de a obține o opinie onestă și imparțială din partea unei surse independente.

Așadar, dacă nu ai o experiență profesională, include referințe din partea profesorilor, a oamenilor împreună cu care ai participat la acțiuni de voluntariat etc.

Greșeli comune în redactarea secțiunii de referințe

În procesul scrierii acestei secțiuni, pot exista anumite greșeli comune de prezentare a informațiilor.

  • Nu e precizat numele complet sau funcția celui menționat
  • Nu este detaliată relația pe care cel menționat o are sau a avut-o cu cel care aplică
  • Este inclusă adresa de domiciliu. Aceasta nu este o informație de interes
  • Referința e inclusă direct în CV. Discuția cu persoana care te recomandă trebuie să aibă loc între aceasta și recrutor, în CV este suficient să menționezi detaliile de bază despre aceasta – contact și tipul de relație profesională avut

Cum îți optimizezi CV-ul

Trebuie să ții cont de câteva aspecte în optimizarea CV-ului tău:

  • Verifică ortografia și gramatica
  • Detaliază experiența profesională și rezumatul profesional
  • Adaugă informații despre certificări sau cursuri
  • Detaliază limbile străine cunoscute
  • Include referințe, dacă anunțul de angajare o cere

De ce trebuie să ții cont atunci când incluzi o secțiune de referințe?

  • Nu este necesar să menționezi referințele în CV decât dacă angajatorul cere acest lucru în mod expres
  • De asemenea, nu este nevoie să scrii că referințele sunt disponibile la cerere
  • Atunci când scrii contactele referințelor, alege-le cu grijă. Asigură-te că aceștia te pot promova în fața viitorului angajator așa cum ți-ai dori
  • Obține acordul lor pentru a-i include pe lista contactelor

Rezumat: un CV de succes

Acum, că ai parcurs acest articol, iată de ce trebuie să ții cont în structurarea viitorului tău CV:

  • Include informațiile personale
  • Optează pentru formatul corespunzător experienței tale
  • Menționează aptitudinile dobândite în cadrul joburilor anterioare
  • Mizează pe secțiunile suplimentare
  • Include o scrisoare de intenție și referințe, în măsura importanței acestor detalii

Întrebări Frecvente

Ar trebui să includ referințe în CV-ul meu?

Include referințe în CV doar dacă anunțul de angajare cere acest lucru. În cazul în care nu se specifică nimic legat de acest lucru, trimite CV-ul în formatul clasic, fără pagina dedicată referințelor.

Cum să găsesc referințe pentru primul meu loc de muncă?

Pentru primul loc de muncă, poți găsi câteva referințe academice de la profesorii tăi din liceu și de la cadrele didactice universitare. De asemenea, poți cere referințe și dacă ai participat în proiecte de voluntariat.

Este obligatoriu să cer acordul celor pe care îi includ în CV, la categoria referințe?

Da, este obligatoriu să îi întrebi pe aceștia dacă sunt de acord să fie incluși pe această listă. În cazul în care recrutorul sună persoana respectivă, iar aceasta este surprinsă sau poate chiar deranjată de telefonul primit, situația poate părea în defavoarea ta.

Pot include referințe cu titlul de accesibile la cerere?

Nu este indicat să faci acest lucru. Include referințe doar dacă ai vorbit cu persoanele respective în avans și știi sigur că ar accepta să aibă o discuție cu viitorul tău angajator. Nu miza pe noroc în acest caz și fii sigur de ceea ce scrii în CV-ul tău.

Similar Articles