Modele Scrisoare de Intenție

Scrisoarea de intenție este cea mai bună modalitate de a-ți consolida CV-ul, de a captiva atenția managerilor de recrutare și de a începe să primești apeluri pentru interviuri.

 

lettre de motivation

Un CV arată profesionalismul și experiența ta, dar în sine, nu exprimă neapărat ce potrivire grozavă ești sau dorința ta de a lucra pentru companie.

Doar un CV nu este suficient pentru a convinge managerul de recrutare să te intervieveze. Scrisoarea de intenție poate juca un rol crucial în cadrul aplicațiilor pentru un loc de muncă, așa că trebuie inclusă dacă vrei ca aplicația ta să iasă în evidență.

Există mulți candidați ca tine. Aceștia ar putea avea competențe, experiențe, studii și realizări similare. Majoritatea candidaților nu au șansa de a vorbi cu managerii de angajare sau cu recrutorii înainte de un interviu. Prin urmare, este important să faci o primă impresie bună. Poți face acest lucru prin redactarea unei scrisori de intenție impresionante.

Scrisoarea de intenție trebuie să fie profesională, dar interesantă. Nu îl plictisi pe managerul de recrutare cu o scrisoare extrem de lungă. Captează-i atenția încă de la începutul scrisorii de intenție și fă-l să citească până la sfârșit. Convinge-l că trebuie să se uite la CV-ul tău și să te cheme la interviu. Lasă-ți personalitatea să strălucească!

Trebuie doar să te asiguri că scrisoarea ta de intenție este un răspuns la descrierea postului. Ea trebuie să-ți susțină CV-ul. Scrisoarea de intenție trebuie să convingă managerul de angajare să se uite la CV-ul tău și să te cheme la interviu.

Modelele noastre

Îți recomandăm să arunci o privire la modelele de scrisoare de intenție pe care le-am pregătit. Află care este cea mai potrivită profilului tău.

4 Exemple de Scrisori de Intenție

Care sunt diferitele tipuri de scrisori de intenție? Permite-ne să-ți arătăm 4 tipuri de scrisori de intenție pe care le-am pregătit pentru tine, deoarece abordarea se schimbă în funcție de situația candidatului.

Un student fără experiență nu poate avea aceeași abordare într-o scrisoare de intenție ca cineva cu o carieră de 7 ani. Prin urmare, mesajul trebuie să poată fi adaptat dacă profilul impune acest lucru.

Iată câteva exemple de scrisori de intenție pentru diferite profiluri.

1. Scrisoare de intenție pentru studenți


Marvin Lopez
Student la Design grafic
marvinlopez@outlook.com
+1-123-123-1234
Portofoliu: marvinlopezartwork.com

Către:
Regina Heart
Șeful Departamentului de Recrutări
ABC Digital Design Co.

Orlando, FL

20 iulie 2022

Stimată Regina Heart,

Mă numesc Marvin Lopez, sunt student la design grafic în cadrul Universității de Artă din Orlando, promoția 2021.

Vă scriu astăzi pentru a-mi exprima interesul de a mă alătura programului de stagiatură al ABC Digital Design Co. De ani de zile urmăresc în mod constant activitatea companiei dumneavoastră. De multe ori, proiectele dumneavoastră mi-au servit drept sursă de inspirație pentru a-mi obține diploma de grafic designer.

Printre specialitățile mele se numără crearea de logo-uri, design de afișe și design de ambalaje. Printre instrumentele pe care le folosesc se numără Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, CorelDRAW și multe altele. Am participat la mai multe concursuri de artă în cadrul universității și am câștigat recent locul I pentru Cel Mai Bun Design de Newsletter Corporativ în 2021.

Aș fi onorat să am ocazia de a învăța direct de la echipa dumneavoastră de design grafic și de a fi de ajutor companiei dumneavoastră.

Vă mulțumesc pentru timpul acordat citirii documentației mele. Aș fi încântat să mă întâlnesc cu dumneavoastră pentru a discuta despre pașii pe care i-am făcut deja în această profesie

Cu stimă,

Marvin Lopez

2. Scrisoare de intenție pentru manager


Celine Frank
Manager Vânzări
celinefrank@outlook.com
+1-123-123-1234
LinkedIn: Celine Frank

Către:
Frances Cruz
Șeful Departamentului de Recrutări
XYZ Automobile
Sacramento, CA

20 iulie 2022

Miss Frances Cruz:

Numele meu este Celine Frank și sunt manager de vânzări auto cu experiență de peste 7 ani în domeniu. Prin prezenta doresc să-mi exprim dorința de a face parte din departamentul de vânzări al companiei XYZ Automobile, în calitate de manager de vânzări.

În ultimii 5 ani am lucrat ca manager de vânzări pentru ABC Auto Sales. Printre responsabilitățile mele se numără gestionarea conturilor clienților VIP și a unei echipe de directori de vânzări și asociați de vânzări juniori. Sunt specializată în vânzări de SUV-uri, camionete, furgonete și camioane mari și am fost desemnată managerul de vânzări al anului timp de trei ani la rând. Echipa mea a realizat în proporție de 140% cota de vânzări pentru 2020.

Cunoștințele mele vaste în domeniul automobilelor de mari dimensiuni și experiența în gestionarea clienților din toate categoriile sociale mi-au permis să devin un manager de vânzări de top, cu rezultate impresionante în ceea ce privește satisfacția clienților. Printre competențele mele se numără, de asemenea, calitățile de lider, rezolvarea problemelor, pregătirea bugetului și gestionarea proiectelor.

Admirația mea pentru XYZ Automobile datează din primii mei ani în domeniu, când am lucrat ca asociat de vânzări de automobile. Întotdeauna mi-am dorit să urmez o carieră în cadrul companiei dumneavoastră datorită mărcii, valorilor și viziunii companiei, care se aliniază cu convingerile mele personale și cu obiectivele mele profesionale.

Am atașat CV-ul, care include mai multe detalii despre istoricul meu profesional, rezumatul meu educațional, formarea și realizările mele.

Apreciez că v-ați făcut timp pentru a-mi citi candidatura. Sunt disponibilă pentru un interviu la ora care este cea mai potrivită pentru dumneavoastră, astfel încât să putem discuta detaliile suplimentare.

Cu stimă,
Celine Frank

3. Scrisoare de intenție pentru tranziție profesională


Maureen Banks
Specialist Servicii Clienți
maureenbanks@outlook.com
+1-123-123-1234
LinkedIn: MaureenBanks

Către:
Tyler Martin
Șeful Departamentului de Recrutări
Central Technology Inc.
Phoenix, AZ

20 iulie 2022

Dear Tyler Martin:

Numele meu este Maureen Banks și sunt specialist în servicii pentru clienți în cadrul Zeus Tech Co. de 3 ani. Am oferit cu succes servicii extraordinare de asistență clienților companiei noastre prin e-mail, chat, telefon și în persoană. Am primit mai multe premii și am avut multe realizări în cadrul departamentului nostru, inclusiv prestigiosul premiu Specialistul Anului în Serviciul Clienți în 2020.

Cariera mea profesională ca specialist în servicii pentru clienți a fost un teren de antrenament excelent pentru a deveni meticuloasă, atentă și foarte profesionistă în orice moment. Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele calități care mă vor face un excelent asistent executiv în cadrul Central Technology Inc.

De-a lungul anilor m-am ocupat de mai multe conturi VIP și am primit întotdeauna punctaje de calitate de 100% pentru satisfacția clienților. Am dobândit, de asemenea, abilități tehnice, cum ar fi gestionarea proiectelor, gestionarea conturilor clienților, gestionarea e-mailurilor și a telefoanelor, gestionarea rețelelor de socializare și multe altele care pot fi utile unui asistent executiv.

Să lucrez în cadrul Zeus Tech Co. a fost întotdeauna obiectivul meu personal de carieră. Admir valorile și viziunea companiei dumneavoastră, deoarece sunt foarte asemănătoare cu ale mele. Aș fi onorată să pot oferi asistență directorilor companiei dumneavoastră.

Vă mulțumesc pentru timpul acordat citirii documentației mele. C.V.-ul meu este atașat la această scrisoare și aș fi încântată să mă întâlnesc cu dumneavoastră pentru un interviu, pentru a discuta despre modul în care aș putea să-mi aplic competențele în cadrul companiei dumneavoastră.

Cu stimă,
Maureen Banks

4. Scrisoare de intenție pentru candidatură individuală


Ben E. Queen
Specialist Marketing Digital
benqueen@outlook.com
+1-123-123-1234
LinkedIn: Ben E. Queen

Către:
Diana Browning
Șeful Departamentului de Recrutări
Crystal Communications
Dallas, TX

20 iulie 2022

Diana Browning:

Mă numesc Ben E. Queen, specialist în marketing digital cu 6 ani de experiență în SEO, optimizare WordPress, generare de lead-uri, email marketing, management conturi de rețele de socializare, reclame plătite și crearea de linkuri. Lucrez în cadrul Clear Communications Co. de peste 3 ani în calitate de lider de echipă de marketing digital.

Înțeleg că în prezent nu există niciun post vacant anunțat în departamentul de marketing digital al Crystal Communications, dar aș dori să îmi ofer candidatura în cazul în care un post devine disponibil. Vă transmit CV-ul meu, astfel încât să îl puteți lua în considerare în viitoarea dumneavoastră selecție.

Faptul că am început ca asociat al departamentului de marketing și am fost promovat ca șef de echipă de marketing digital mi-a permis să dobândesc competențe și puncte forte de-a lungul anilor. Am lucrat împreună cu echipa mea pentru a crește cifra vânzărilor Clear Communications Co. cu 110% și ratele de satisfacție a clienților noștri cu 120%.

Dețin certificare Google Ads, SEMrush SEO și am obținut, de asemenea, certificatele de formare Yoast, Ahrefs, Hubspot și Hootsuite. În plus, competențele mele de redactare de conținut mi-au permis să devin un scriitor publicat pentru mai multe platforme mari, inclusiv Medium și HubPages.

Aș fi onorat să devin candidat pentru departamentul de marketing digital al Crystal Communications atunci când se va ivi un post vacant. V-am trimis atașat și CV-ul meu și aș fi bucuros să discutăm în detaliu despre profilul meu profesional în cadrul unui interviu, la ora care vă convine cel mai bine. Vă mulțumesc pentru că v-ați făcut timp să îmi citiți scrisoarea.

Cu toată stima,
Ben E. Queen

Ce este scrisoarea de intenție? (Și de ce este atât de importantă?)

Scrisoarea de intenție este, de obicei, un document de o pagină atașat la un CV atunci când se depune o cerere de angajare. Mulți candidați cred, în mod eronat, că scrisoarea de intenție nu este neapărat necesară, însă aceasta este de fapt crucială pentru a-ți prezenta candidatura în fața recrutorului.

Deși majoritatea candidaților cred că CV-ul este singurul document important pentru fiecare cerere de angajare, de fapt, scrisoarea de intenție este la fel de importantă. Scrisoarea de intenție îți completează CV-ul și te aduce cu un pas mai aproape de locul de muncă visat.

Calificările și competențele tale sunt deja scrise în CV, dar scrisoarea de intenție îți oferă o altă oportunitate de a te evidenția printre ceilalți candidați și de a impresiona managerii de recrutare chiar înainte de a fi intervievat.

Explicat mai simplu, scrisoarea de intenție îi oferă managerului de angajare o imagine de ansamblu asupra conținutului CV-ului tău. În același timp, poate fi o altă șansă de a te prezenta și de a-ți vinde serviciile. Această scrisoare trebuie să fie suficient de convingătoare pentru a arăta potențialului angajator că meriți să fii intervievat și, în cele din urmă, să fii angajat.

Sfat: scrisoarea de intenție merge mână în mână cu CV-ul. Nu vă înlocuiește CV-ul. Îl completează.

Lauren Nelson, specialist în comunicare și vicepreședinte al Aesthetics Cogency, scrie că un CV detaliat și bine întocmit nu dovedește de unul singur că un candidat este suficient de impresionant pentru a fi intervievat. Ea crede că o scrisoare de intenție bine scrisă joacă un rol mai important într-o cerere de angajare, deoarece poate arăta atenția candidatului la detalii și etica de muncă a acestuia. „Oferă o privire asupra personalității tale pe care o listă de realizări nu o poate face”, adaugă Nelson.

Sfat bonus: Cei mai mulți recrutori citesc scrisoarea de intenție a unui candidat chiar înainte de a arunca o privire pe CV-ul acestuia. Dacă scrisoarea de intenție este suficient de convingătoare sau de impresionantă, ei vor verifica apoi CV-ul pentru a vedea dacă meriți un interviu.

Cum să scrii scrisoarea de intenție perfectă în 5 pași.

Mai ales pentru candidații care nu consideră că ar avea abilități bune de scriere, redactarea unei scrisori de intenție poate părea o sarcină foarte dificilă. Unii candidați ar sări chiar peste redactarea unei scrisori de intenție pur și simplu pentru că o consideră incomodă sau prea dificilă.

Și totuși, redactarea unei scrisori de intenție pe care să o atașezi la CV nu este atât de dificilă pe cât pare. Permite-ne să îți împărtășim o procedură simplă, pas cu pas, pe care o poți ține minte. Înainte să-ți dați seama, vei termina de redactat o scrisoare de intenție impresionantă!

Pasul 1 – Alege modelul corect pentru scrisoarea ta de intenție

Cei mai mulți candidați au impresia că ar trebui să își scrie scrisoarea de intenție de la zero. Acesta este și motivul pentru care mulți ar sări pur și simplu peste redactarea unei scrisori de intenție, mai ales atunci când simt că nu sunt suficient de pricepuți în redactarea acestui tip de document.

Din fericire, există acum modele de scrisori de intenție pe care le poți folosi pentru a accelera și ușura acest proces. Cu toate acestea, trebuie să te asiguri că alegi scrisoarea de intenție potrivită pentru CV-ul tău și pentru postul pentru care candidezi. Alege o scrisoare care să aibă un aspect profesional și în același timp atractiv.

Alege un model de scrisoare de intenție care să-ți completeze CV-ul. Aceasta trebuie să se potrivească profilului tău și mesajului pe care dorești să îl primească managerii de angajare sau recrutorii. Deoarece scrisoarea de intenție și CV-ul merg împreună, ideal ar fi ca aspectul scrisorii de intenție să se potrivească cu aspectul general al CV-ului tău.

Bacsis: Este de la sine înțeles că îți dorești să atragi atenția recrutorilor și vrei ca aplicația ta să iasă în evidență. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că textul scrisorii de intenție este mai important decât un aspect prea creativ sau extravagant. Alege cu înțelepciune modelul de scrisoare de intenție. Putem pleca de la premiza că a opta pentru un model cu aspect profesional este calea corectă.

Pasul 2 – Începe scrisoarea de intenție cu titlul

La fel ca în cazul CV-ului, trebuie să începi scrisoarea de intenție cu un titlu sau un antet. Secțiunea de titlu include numele tău, titlul și informațiile de contact. Asigură-te că toate acestea sunt clare, ușor de citit și precise. Vrei ca managerul care face angajări să știe cum să te contacteze chiar și fără să fie nevoit să-ți caute detaliile în CV.

Secțiunea titlu din CV trebuie să includă următoarele informații.

 • Nume și prenume
 • Profesia, ocupația sau funcția
 • Detalii de contact: include adresa de e-mail, numărul de telefon, portofoliul sau site-ul web și profilul LinkedIn, dacă există
 • Numele managerului care face angajarea și denumirea funcției acestuia / acesteia
 • Denumirea companiei
 • Data scrisorii de intenție

Folosește acest model de scrisoare de intenție pentru a te orienta atunci când vei scrie cel mai bun antet de scrisoare de intenție.

Bacsis: Asigură-te că vei include în scrisoarea de intenție denumirea companiei în cadrul căreia îți depui candidatura. De asemenea, dacă nu deții încă această informație, află numele managerului care face angajarea, precum și titlul corect al postului acestuia/acesteia. Aceasta este o modalitate excelentă de a-ți personaliza scrisoarea de intenție. Demonstrează-ți interesul sincer nu numai pentru postul respectiv, ci și pentru instituția sau compania în care doriți să lucrezi.

Pasul 3 – Personalizează formula de prezentare

Scrisorile de intenție generice pot părea destul de formale și profesionale, dar trimiterea unei astfel de scrisori poate elimina imediat toate șansele de a obține un interviu pentru postul respectiv.

În primul rând, managerii care se ocupă de angajare primesc zilnic tone de aplicații. O scrisoare de intenție generică va fi, cel mai probabil, la fel ca orice altă scrisoare de intenție pe care au primit-o deja.

Aceasta este șansa ta de a ieși în evidență. Așadar, asigură-te că-ți vei personaliza scrisoarea de intenție de fiecare dată când ai ocazia.

Notă: Trebuie să faci tot posibilul să afli și să incluzi în scrisoarea de intenție numele recrutorului sau al managerului care se ocupă de angajare. Personalul de resurse umane va aprecia faptul că ți-ai făcut timp să le incluzi numele, deoarece este un semn de respect. Ar putea părea un detaliu foarte mic, dar îți va adăuga cu siguranță câteva puncte bonus la candidatură.

Ține minte trei lucruri atunci când scrii formula de prezentare sau salutul perfect în CV – formal, respectuos și simplu. Nu trebuie să fii demodat și să fii exagerat de profesionist sau formal, dar vrei totuși să arăți cât de respectuos ești.

Recrutorii și managerii care se ocupă de angajare simt un sentiment de importanță atunci când le menționezi numele și funcția. Chiar înainte de a fi intervievat, va exista o formă de legătură între tine și managerul de recrutare, deoarece i te-ai adresat deja pe nume.

Iată un bun exemplu de prezentare formală:

Stimată Danielle Smityh, Manager Resurse Umane.

Această introducere este formală și profesională. Este respectuoasă și totuși caldă, fără a părea demodată. De asemenea, include numele și denumirea postului managerului care face angajarea, ceea ce arată că ți-ai făcut timp să-ți personalizați scrisoarea de intenție.

S-ar putea să obții un efect opus dacă vei folosi urna din următoarele formule de prezentare:

Distinse/ă, onorabile/ă și Stimate/ă Domn/Doamnă:

Pare foarte exagerat, nu-i așa? Sună impersonal și neserios. Nu este ceva ce cineva ar spune de obicei cu voce tare mai ales în timpul interviurilor sau a unei simple conversații. Lipsa de personalizare poate arăta că poate cunoști câteva cuvinte frumoase, dar nu ți-ai făcut timp să te documentezi și să afli măcar numele managerului care face angajările.

Chiar dacă s-ar putea să nu aibă niciun efect negativ asupra candidaturii tale, acest tip de salut probabil că nu va avea niciun efect pozitiv nici în timpul procesului de selecție a candidaturii de către managerul de angajare.

Fraze de prezentare recomandate

 • Stimată Danielle Smith, Manager Resurse Umane
 • Dna. Danielle Smith, Manager Resurse Umane
 • Stimată Danielle Smith, Lider Departament Resurse Umane
 • Danielle Smith, Lider Departament Recrutare Personal

Fraze de prezentare nerecomandate

 • Stimate domn
 • Stimată doamnă
 • Distins domn
 • Onorabilă doamnă
 • Cui citește
 • În atenția persoanelor interesate

Sfat: Ar putea exista cazuri în care, chiar dacă încerci, nu vei reuși să obții numele managerului de angajare. Unele companii emit instrucțiuni specifice de a nu adresa scrisoarea de intenție în atenția unei anumite persoane. Dacă acesta este cazul, atunci poți folosi: În atenția: Managerului de angajare sau Către Departamentul de Resurse Umane sau chiar mai bine: Managerului de angajare pentru postul de Manager servicii clienți.

Cum poți descoperi numele și persoana corectă?

Am menționat de mai multe ori că este important să incluzi în scrisoarea de intenție numele și funcția managerului de angajare sau a recrutorului. Deci, cum anume faci acest lucru?

De multe ori, un post sau un anunț de angajare nu include în descriere numele managerului de angajare sau al șefului de recrutare. Acesta este, totuși, un lucru pe care îl poți afla pe cont propriu.

Iată câteva modalități de a afla numele persoanei potrivite căreia să îi adresezi scrisoarea de intenție.

 • Află cine este liderul departamentului de recrutare al companiei pe Linkedin.
 • Folosește Google cât mai mult posibil. De cele mai multe ori, numele directorului de recrutare al companiei va apărea undeva pe Google.
 • De asemenea, poți completa formularul de contact de pe site-ul web al companiei pentru a obține informațiile de care ai nevoie. Sau te poți informa și pe conturile de pe rețelele de socializare ale companiei.
 • Sună la sediul companiei și întreabă cine este șeful departamentului de recrutare.
 • Dacă ai un prieten sau o cunoștință care lucrează în aceeași companie, cere-i aceste informații.

Dacă aceste strategii nu au succes, poți folosi în schimb următoarele opțiuni de întâmpinare:

 • Către Departamentul de Resurse Umane
 • Către Directorul de Recrutare pentru postul de Director Regional de Vânzări
 • Stimate/ă Domnule/Doamnă Director de Recrutare

Pasul 4 – Scrie o introducere care să capteze atenția de la prima vedere

Scrisoarea ta de intenție este prima șansă pe care o ai de a te prezenta potențialului tău viitor angajator, așa că asigură-te că o faci să conteze. Totuși, așa cum am menționat mai devreme, recrutorii și managerii de recrutare primesc o mulțime de aplicații. Probabil că mulți dintre ei nici măcar nu vor citi scrisori de intenție întregi, mai ales cele care au un aspect complet comun.

Gândește-te că ai la dispoziție câteva secunde pentru a capta atenția managerului de recrutare. Primele rânduri ale scrisorii tale de intenție ar trebui să stârnească deja interesul și trebuie să aibă un impact pozitiv asupra recrutorilor. Fă-i să dorească să citească restul scrisorii de intenție și să-ți răsfoiască și CV-ul.

Iată câteva sfaturi rapide care vă te ajuta să începi să scrii introducerea perfectă a scrisorii de intenție.

 • Scrie o scurtă introducere despre tine. Permite-i recrutorului să știe cine ești și cu ce te ocupi.
 • Precizează postul pentru care candidezi și clarifică acest lucru încă de la început.
 • Rezumă-ți calificările sau punctele forte. Spune de ce ești persoana potrivită pentru respectivul post.
 • Include unele dintre cele mai importante realizări și competențele tale cele mai bune, care să fie relevante pentru postul respectiv.

Sfat: Introducerea ar trebui să includă detalii despre tine și scopul scrisorii. Cel mai bine este să mergi direct la subiect, fără a omite niciunul dintre detaliile importante pe care le-am menționat mai sus. Scrie doar informațiile care sunt relevante pentru postul pentru care candidezi.

Exemplu corect

Nu trebuie să scrii ceva extraordinar în introducere pentru a capta atenția recrutorului. Cel mai bine ar fi să incluzi informații care sunt relevante pentru fișa postului. Dacă arăți că ești calificat și că ai acordat atenție detaliilor din fișa postului poți stârni deja interesul. Le captezi atenția atunci când, încă din introducere, le dai de înțeles că ești persoana potrivită pentru interviu.

Iată un exemplu excelent de introducere pentru scrisoarea de intenție:

CORRECT

Numele meu este Vanessa Curry și sunt specialist în marketing digital care se concentrează pe social media și pe gestionarea publicității plătite. Am peste 7 ani de experiență profesională și aș dori să îmi continui să îmi cultiv cariera în cadrul ABC Digital Marketing Co. în calitate de specialist senior în marketing digital.

În ultimii 5 ani am lucrat ca specialist senior în marketing digital la XYZ Productions. Am gestionat conturile de social media ale companiei, Google Ads și platformele PPC. Angajamentul paginii de Facebook a companiei a crescut cu 250% în prima lună și a continuat să crească în mod constant de atunci. Anunțurile plătite pe care le-am gestionat au dus la o creștere de 150% a numărului de lead-uri și de 90% a vânzărilor. Vreau să ajut la creșterea prezenței în social media a ABC Digital Marketing Co. și să consolidez eforturile de generare de lead-uri prin gestionarea eficientă a reclamelor plătite.

Această introducere funcționează foarte bine pentru scrisorile de intenție, deoarece include toate detaliile importante:

 • Scurtă prezentare profesională, inclusiv un istoric profesional
 • Denumirea companiei și postul pentru care se candidează
 • Experiența, competențele și realizările candidatului

Exemplu incorect

Mai jos este un exemplu de introducere a unei scrisori de intenție care probabil că nu va obține același tip de reacție pe care ai avea-o în comparație cu exemplul corect de mai sus.

INCORRECT

Bună, eu sunt Vanessa Curry. Sunt un specialist în marketing digital. Lucrez la XYZ productions de 5 ani și responsabilitățile postului sunt ideale pentru postul vacant de la ABC Digital Marketing Co. Am avut întotdeauna rezultate foarte bune și promit să fac și mai bine când mă veți angaja în compania dumneavoastră.
.[/su_box]

Pe lângă faptul că exemplul de mai sus nu este chiar scris bine, acesta nu include nici câteva din detaliile pe care mulți recrutori ar prefera să le vadă într-o scrisoare de intenție, cum ar fi:

 • Postul pentru care se candidează
 • Competențele, calificările și realizările relevante
 • Personalizare – exemplul de mai sus are un aspect foarte comun

Pasul 5 – Explică de ce ești persoana potrivită pentru postul respectiv.

Dacă ai urmat sfaturile de mai sus atunci când ți-ai scris introducerea, atunci vei fi captat deja atenția managerului de recrutare. Asigură-te că în acest moment continui să îi atragi atenția în timp ce explici în detaliu de ce ești persoana potrivită pentru postul respectiv.

Chiar dacă ți-ai rezumat deja calificările în introducere, acum este momentul să îl impresionezi și mai mult pe potențialul angajator prin includerea unor detalii. Aici ar trebui să scrii despre competențele și caracteristicile profesionale care te fac persoana perfectă pentru a obține postul.

Este posibil să ai foarte multe competențe și realizări, dar trebuie să te concentrezi asupra fișei postului atunci când îți redactezi scrisoarea de intenție. CV-ul tău include oricum mai multe detalii. Așadar, explică competențele de top pe care le ai și care te fac să fii cel mai calificat pentru postul respectiv.

Nu uita să te concentrezi pe cerințele postului atunci când scrii această secțiune și să fii, în același timp, cât mai sincer posibil.

Iată alte câteva sfaturi pe care să le ai în vedere atunci când scrii această secțiune a scrisorii de intenție:

 • Citește cu atenție descrierea postului, astfel încât să știi pe ce competențe, caracteristici și calificări trebuie să te concentrezi.
 • Creează legătura între competențele și abilitățile tale și cerințele postului.
 • Arată-ți interesul de a ajuta compania să obțină rezultate.
 • Începe cu o declarație sau un mesaj puternic.

Nu uita: În timp ce în introducere îți prezinți istoricul profesional, această secțiune îi va permite recrutorului să afle mai multe informații despre tine și capacitățile tale. Lasă-ți profesionalismul și personalitatea deosebită să strălucească în această secțiune.

Exemplu corect

Încă o dată, verifică descrierea postului atunci când redactezi această secțiune. Mai ales dacă ai o mulțime de competențe și experiență profesională, poate deveni tentant să le scrii pe toate aici pentru a-ți impresiona potențialul angajator. Lasă CV-ul să prezinte toate aceste informații. În această secțiune, asigură-te că incluzi doar capacitățile și experiențele tale care sunt relevante pentru descrierea postului.

CORRECT

Cunoștințele aprofundate pe care le dețin despre marketingul digital îmi permit să mă adaptez la schimbările constante ale algoritmilor Google și ale tuturor platformelor majore de rețele de socializare. Am dezvoltat procese și strategii creative care îmi permit să obțin rezultatele de care are nevoie compania. Printre instrumentele pe care le folosesc se numără SEMrush, Ad Badger, Bing Ads Editor, Google Ads Editor, Google Keyboard Planner, Google Trends, AdEspresso și multe altele.

Atunci când creez și optimizez un anunț, am în vedere imaginea, valorile și marca companiei. De asemenea, mă străduiesc să fiu inovatoare atunci când folosesc instrumente și resurse pentru a ajuta la maximizarea bugetului de marketing online al companiei.

Iată câteva motive pentru care acest exemplu funcționează:

 • Denotă autoritate și cunoștințe într-o anumită nișă sau industrie
 • Subliniază competențe și experiența.
 • Deoarece include instrumente și responsabilități specifice postului pentru care se candidează, denotă un interes real pentru post și pentru companie.

Exemplu incorect

Evită să folosești exemplul de mai jos, deoarece nu denotă sinceritate și percepția de expertiză.

INCORRECT

Cred că sunt persoana potrivită pentru a face acest lucru pentru dumneavoastră, deoarece am toate competențele și calificările pe care le-ați menționat în anunțul dumneavoastră de angajare. De asemenea, experiența acumulată în companiile în care am lucrat este foarte asemănătoare cu responsabilitățile pe care le indică acest post, pe care îl aveți disponibil. Îmi place compania și brandul dumneavoastră și voi încerca să fac tot posibilul pentru a îndeplini toate cerințele postului.

Nimic din exemplul de mai sus nu este specific. De fapt, pare foarte generic și nepersonalizat. Arată ca o scrisoare de intenție care poate fi tipărită de mai multe ori și trimisă către mai multe companii. De asemenea, nu include unele detalii vitale, cum ar fi:

 • Cunoștințe și puncte forte
 • Evidențierea unui traseu profesional
 • Strategii, metode de lucru sau realizări

Sfat: Nu folosi cuvinte precum „cred” sau „încerc”, deoarece acestea arată lipsa de încredere. Dacă tu crezi cu adevărat că poți face ceva pentru companie, spune cu încredere că poți face acel lucru.

Rezumă totul într-o propunere de acțiune.

Acesta este ultimul paragraf al scrisorii tale de intenție, așa că asigură-te că o închei cu brio. Păstrează interesul și atenția managerului de recrutare și fă astfel încât rezumatul de încheiere să fie suficient de convingător pentru a determina persoana care citește scrisoarea să te cheme la interviu.

Înainte de Formula de încheiere, asigură-te că îi mulțumești cititorului pentru timpul acordat și anunță că ai aprecia un răspuns – acest răspuns ar putea fi o programare pentru un interviu, bineînțeles.

Exemplu corect

Rămâi profesionist, amabil, prietenos și, cel mai important, respectuos atunci când scrii secțiunea de încheiere. Apelul la acțiune înseamnă că dorești să îndemni să ți se dea un răspuns pozitiv. Iată un exemplu.

CORRECT

Apreciez timpul pe care l-ați acordat citirii aplicației mele. Aș fi încântat dacă mi-ați da ocazia să discutăm în detaliu despre cum pot să îmi folosesc realizările și rezultatele pentru compania dumneavoastră. Sunt disponibil pentru un interviu la ora care este cea mai potrivită pentru dumneavoastră

Sfat: Nu-l obliga pe managerul care face angajarea să te programeze un interviu în funcție de disponibilitatea ta. Ar trebui să poți să-ți adaptezi programul. Asigură-te că îți declari în mod clar intenția de a discuta despre candidatura ta prin intermediul unui interviu.

Spune la revedere folosind formatarea corectă

Încheie în mod formal scrisoarea de intenție cu formatul corect. Folosește o formulă simplă, directă și respectuoasă. Deși există o mulțime de moduri creative de a încheia o scrisoare, scrisoarea de intenție este mai bine să fie profesională, așa că folosește o încheiere clară.

Poți folosi următoarele fraze de încheiere pentru a spune la revedere:

 • Cu stimă,
 • Vă mulțumesc,
 • Cu toată stima,,
 • Cu sinceritate,
 • Cu respect,

Urmate de prenumele și numele tău

Lista de verificare a scrisorii de intenție

Vrei să te asiguri că scrisoarea de intenție este scrisă corect? Este prima șansă pe care o vei avea de a-i convinge pe managerii de angajare că ești calificat pentru un post în compania lor, așa că este important să o redactezi corect.

Asigură-te că scrisoarea ta de intenție este redactată corect și corespunzător, parcurgând această listă de verificare:

Antetul trebuie să includă informații esențiale exacte, actualizate și clare:

 • Prenume și nume
 • Profesia, ocupația sau funcția
 • Adresa de e-mail folosită în scop profesional
 • Numărul de telefon
 • rețele de socializare sau site-uri web relevante (Opțional)
 • Numele și adresa destinatarului scrisorii
 • Data

Începe scrisoarea de intenție cu un salut simplu, dar respectuos, incluzând numele și titlul recrutorului sau al managerului de angajare. Introducerea ta trebuie să îți evidențieze și profilul profesional.

 • Prezintă-te pe scurt și spune câteva cuvinte despre ceea ce faci.
 • Menționează istoricul sau experiența profesională
 • Includeți competențele și realizările care îți susțin experiența profesională și adăugă-le doar pe cele care sunt relevante pentru descrierea postului.

Exprimă-ți interesul sincer față de post și față de companie. Folosește-te de această ocazie pentru a explica de ce ești candidatul potrivit pentru postul vacant.

 • Creează o legătură între punctele forte și competențele tale și obiectivele companiei și responsabilitățile postului pentru care candidezi.
 • Evidențiază-ți experiența profesională și realizările relevante.
 • Nu uita să menționezi de ce ești interesat să lucrezi pentru respectiva companie.

Păstrează atenția cititorului, încheind cu un apel la acțiune clar și puternic. De asemenea, asigură-te că îți închei scrisoare de intenție folosind formatul corect

Indiferent de locul de muncă sau de poziția pentru care candidezi, fie că este vorba de un post de începător sau dacă aplici pentru a deveni un director executiv de top al unei companii, pregătește întotdeauna o scrisoare de intenție. Poți consulta exemplele noastre de CV-uri, astfel încât să poți pregăti un CV impresionant care să-ți însoțească scrisoarea de intenție. Pe lângă un CV bine scris, o scrisoare de intenție face ca aplicația ta să iasă în evidență. Aceasta îți denotă profesionalismul și interesul real față de postul vacant. Personalizează scrisoarea de intenție de fiecare dată, în funcție de postul sau compania căreia o vei transmite. Acesta este cel mai bun moment pentru a începe să-ți scrii scrisoarea de intenție. Sperăm că îndrumările de mai sus te pot ajuta să începi.