Experiența de voluntar | Cum să o incluzi în CV-ul tău

Experiența de voluntar

Create your resume in minutes

Să recunoaștem – prima impresie contează. Iar când vine vorba de căutarea unui loc de muncă, CV-ul tău reprezintă prima impresie pe care o va avea despre tine un potențial angajator. De aici apare întrebarea: cum îți poți face CV-ul să iasă în evidență, pe lângă o experiență profesională foarte bună?

Secretul constă în faptul că fiecare secțiune trebuie să conteze. Iar una deosebit de benefică în acest sens este experiența de voluntariat.

O secțiune de experiență de voluntariat poate fi o modalitate excelentă de a-ți prezenta abilitățile dacă ești la început de carieră sau chiar dacă ai un gol de experiență profesională în CV. Este, de asemenea, un indicator că nu ești un candidat oarecare, orientat spre bani, ci și o persoană căreia îi pasă să dăruiască ceva comunității.

Dar care este cel mai bun mod și cel mai bun moment de a include experiența de voluntariat în CV-ul tău?  În articolul următor îți vom prezenta exact pașii pe care trebuie să îi urmezi. Astfel, vei afla informații despre:

  • ce este o secțiune de experiență de voluntariat în CV?
  • când să incluzi experiența de voluntariat în CV-ul tău?
  • cum să incluzi experiența de voluntariat în CV-ul tău?
  • cum să structurezi această secțiune în mod corect?

Ce înseamnă o secțiune de voluntariat în CV?

Secțiunea de experiență de voluntariat a unui CV include orice activitate neremunerată pe care ai desfășurat-o și care ar putea fi relevantă pentru candidatura ta. Pe lângă faptul că este o modalitate eficientă de a îți pune în valoare abilitățile profesionale, arată, de asemenea, că ești o persoană orientată spre un scop. Studiile vorbesc de la sine – voluntariatul poate deschide o nouă cale spre angajare datorită aptitudinilor și conexiunilor pe care le dobândești prin acest tip de acțiuni.

Poți enumera experiența de voluntariat fie în cadrul secțiunii de experiență profesională, fie ca o secțiune separată în întregime. Mai jos, îți vom explica cum, mai exact, le poți face pe amândouă.

Dar, mai întâi, iată un exemplu de cum arată experiența de voluntariat (ca secțiune separată a CV-ului):

Experiență de voluntariat

CORECT
Voluntar Salvați Planeta
iulie 2021 – prezent
  • Gândesc și implementez workshop-uri de perfecționare în voluntariat
  • Implementez acțiuni concrete de protejare a mediului, de la acțiuni de strângere a deșeurilor până la plantarea copacilor
  • Mă ocup de aspecte administrative precum administrarea bugetului, alocarea fondurilor
  • Scriu granturi de obținere a fondurilor din diverse surse
  • Coordonez o echipă de zece voluntari cu o muncă preponderentă de teren
  • Mapez lunar nevoile comunității în care trăiesc și identific noi posibilități de implicare
  • Mă ocup de raportare administrativă și juridică lunară

Când să incluzi experiența voluntariatului în CV?

Deși o secțiune cu experiență de voluntariat în CV-ul tău poate fi un avantaj, nu va fi întotdeauna utilă. Este important să știi când voluntariatul poate fi relevant pentru îmbunătățirea șanselor tale de a fi angajat și când poate fi o secțiune în plus, care nu își are rostul.

Este indicat să incluzi secțiunea voluntariatului în CV atunci când:

  • Organizațiile unde îți depuii candidatura pune accentul pe „dăruire” ca parte a identității sale. Unii angajați, de exemplu, primesc ore de voluntariat pe care le pot folosi în loc să facă munca standard
  • Ai absolvit recent și nu ai experiență de muncă, dar poți pune accentul pe abilitățile potrivite jobului respectiv prin prisma experienței tale de voluntariat
  • Ai spațiu în plus în CV sau o lacună de angajare
  • Candidezi pentru un post într-un ONG, o organizație non-profit sau o organizație de caritate

Când să nu incluzi o secțiune despre voluntariat în CV:

  • Dacă activitatea de voluntariat a avut loc acum prea mult timp. Munca de voluntariat este minunată, dar e bine ca aceasta să fie cât mai relevantă pentru recrutorul care îți analizează candidatura. Iar experiența de acum zece ani este, de multe ori, depășită sau insuficientă pentru a reprezenta o astfel de secțiune
  • Atunci când îți poți completa CV-ul cu secțiuni mai relevante, cum ar fi munca plătită și educația. Ca regulă generală, primul lucru pe care un recrutor îl observă într-un CV este experiența plătită, adică un loc de muncă per se, și educația – experiența de voluntariat este doar un plus bine de avut. Acest lucru înseamnă că nu ar trebui să strecori experiența de voluntariat dacă asta înseamnă că ești nevoit să elimini secțiuni mai importante din CV-ul tău.

Cum să incluzi experiența de voluntariat în CV

Acum că am trecut în revistă „când”, să trecem la partea cea mai importantă – cum să incluzi experiența de voluntariat în CV-ul tău într-un mod care să îți evidențieze abilitățile și să îți sublinieze realizările.

După cum am menționat mai devreme, experiența de voluntariat poate fi o secțiune de sine stătătoare sau poate conta ca experiență profesională în anumite cazuri specifice.

Include-o ca parte a secțiunii de experiență profesională dacă:

  • Experiența este foarte relevantă pentru postul pentru care candidați
  • Ai prea puțină experiență profesională

Acum, atunci când experiența de voluntariat nu este legată în mod specific de locul de muncă pentru care candidezi este mai bine să creezi o secțiune separată de experiență de voluntariat și să o formatezi la fel ca secțiunea de experiență profesională:

  • Poziția de voluntariat
  • Organizația pentru care ai fost voluntar
  • Perioada
  • Responsabilități și realizări

Totuși, dacă dorești ca experiența ta de voluntariat per se să iasă în evidență, o simplă enumerare a responsabilităților și realizărilor tale nu va fi suficientă. În schimb, trebuie să arăți cum se leagă experiența de voluntariat de locul de muncă pentru care candidezii în prezent.

De exemplu, dacă ai lucrat într-o acțiune de voluntariat legată de mediu, iar acum candidezi pentru un post de marketing specialist, poți adapta această experiență la postul pentru care aplici. Iată cum ați putea face acest lucru:

Experiența de voluntariat

  • Am ajutat la dezvoltarea unei platforme online pentru centralizarea activităților de protecție a mediului, de la plantări de copaci la acțiuni de strângere de deșeuri.
  • Am scris texte pentru platforma online și am creat bannere și broșuri pentru a promova această platformă.

Ține cont, totuși, de faptul că această adaptare  nu este ceva ce trebuie să faci tot timpul – experiența de voluntariat te va ajuta, indiferent dacă este sau nu legată de domeniul tău.Totuși, dacă o puteți adapta la locul de muncă, acesta este, cu siguranță, un mare avantaj.

Cum să structurezi corect o secțiune de voluntariat

Crearea unei secțiuni de experiență de voluntariat convingătoare nu se rezumă doar la a o scrie. Iată cele 3 sfaturi de top pentru a include voluntariatul în CV-ul tău în mod corect:

Respectă formatul

Așa cum am menționat mai devreme, există un format destul de simplu pe care îl poți urma pentru a enumera experiențele de voluntariat. Iată cum arată acesta:

  • Poziția și/sau titlul tău
  • Numele companiei/organizației
  • Datele
  • Locația
  • Realizări/Responsabilități
  • Perioada de voluntariat

Enumeră realizările plecând de la responsabilități

Atunci când este posibil, concentrează-te mai mult pe realizări decât pe responsabilități în CV-ul tău (și acest lucru este valabil și pentru experiența de voluntariat). Să presupunem că ai o experiență de voluntariat ca asistent de cercetare. Responsabilitățile sunt destul de evidente – de exemplu, compilarea și distribuirea de chestionare, colectarea și analiza datelor relevante, efectuarea de lucrări statistice și analitice etc.

Cei de la Resurse Umane știu toate acestea – au analizat sute de CV-uri similare, toate menționând aceleași responsabilități.

Dacă, însă, te concentrezi pe a arăta cum ai contribuit concret la cercetare, subliniind, să zicem, că 50% din datele analizate de tine au fost folosite pentru a o avansa, i-ai fi spus recrutorului ceva complet nou și convingător care te face să ieși în evidență.

Concentrându-te pe realizările tale, atunci când sunt relevante, este cea mai bună șansă de a da un avantaj CV-ului tău. Pentru a îți oferi un exemplu mai concret, iată o comparație a realizărilor făcute corect:

Exemplu corect:

CORECT
  • Am compilat și distribuit chestionare calitative cu o rată de răspuns de 90%.
  • Am finalizat 50% din analiza datelor utilizate ulterior pentru a avansa cercetarea proiectului.
Cu toate acestea, în unele industrii, s-ar putea să ai mai puține realizări de enumerat decât în altele. Dacă ai fost voluntar la adăpostul local pentru persoanele fără adăpost, probabil că obiectivul tău zilnic nu a fost să te distingi, ci să-i ajuți pe alții. Dacă acesta este cazul, enumerarea responsabilităților este indicată și suficientă.

Păstrează relevanța

Menționează experiența ta de voluntariat doar dacă este recentă și relevantă. De exemplu, dacă ai fost voluntar cu 5 ani în urmă, iar de atunci ai lucrat în mai multe roluri profesionale în domeniul tău, nu trebuie să te întorci în timp și să menționezi acea experiență de voluntariat (chiar dacă a fost o experiență de învățare extraordinară). Într-un astfel de caz, experiența ta de voluntariat nu este nici recentă (s-a întâmplat acum 5 ani), nici relevantă (probabil că ai învățat mult mai mult din posturile pe care le-ai ocupat mai recent).

Ce poți scoate în evidență odată cu această secțiune de voluntariat?

În cazul în care incluzi o secțiune de voluntariat, poți scoate foarte ușor în evidență aptitudini care sunt cerute și în cadrul jobului pentru care aplici. Vorbim aici atât despre aptitudini profesionale cât și aptitudini personale, psihosociale etc. În funcție de profilul tipului de voluntariat pe care l-ai urmat, poți utiliza cuvinte cheie precum:

  • Competențe organizatorice
  • Empatie
  • Fiabilitate
  • Abilități de comunicare
  • Automotivare
  • Abilități de rezolvare a problemelor
  • Competențe tehnice
  • Competențe lingvistice
  • Permis de conducere
  • Microsoft Office
  • Google Drive

Acestea reprezintă puncte pe care le dobândești sau cu care ești nevoit să te întâlnești sau să lucrezi în cadrul unei acțiuni de voluntariat.

Apoi, tot în cadrul acțiunilor de voluntariat, poți dobândi hard skills și soft skills, necesare în cadrul joburilor de zi cu zi.

Te poți diferenția foarte ușor de restul aplicanților prin anumite atuuri pe care le poți menționa în această categorie de hard și soft skills. Astfel e recomandat să:

  • folosești verbe de acțiune și date cantitative pentru a susține fiecare secțiune a CV-ului tău, în special experiența ta
  • te concentrezi pe trăsăturile pozitive de personalitate și să descrii modul în care dorești să contribui la cauza în care crezi
  • îți adaptezi abilitățile soft și hard la poziția de voluntar. Subliniază motivația proprie, comunicarea și organizarea.

Iată mai jos o listă de hard skills și una de soft skills:

Hard skills

  • Organizare
  • Cunoștințe pachet Microsoft
  • Limbi străine
  • Capacitate de comunicare
  • Capacitate  de memorare

Soft skills

  • Leadership
  • Muncă în echipă
  • Atitudine pozitivă
  • Proactivitate
  • Skilluri interpersonale

Cum incluzi voluntariatul și în celelalte secțiuni ale CV-ului

Dacă ai o experiență de voluntariat care te-ar ajuta în obținerea unui job, include lucrurile pe care le-ai dobândit în urma acestei experiențe în rezumatul tău profesional, care se află la începutul CV-ului. Iată un exemplu:

Voluntar cu peste 4 ani experiență în organizații ce se ocupă cu probleme de mediu. Cu inițiativă, dornică de a mă implica în nevoile comunității, gândesc programe de voluntariat cu puternice componente interactive, mă ocup de partea administrativă, fundraising, strategie, comunicare. Îmi place să cred că, prin intermediul fiecărui gest mic vine o schimbare mare.

Aici putem vedea cum anumite atuuri, precum abilități administrative, strategice, de comunicare sunt puse în evidență datorită activităților de voluntariat pe care respectivul aplicant le-a avut de-a lungul timpului.

Alege exact ce ai nevoie din experiența ta de voluntariat și pune în evidență cât mai bine acest lucru în întreg ansamblul CV-ului tău.

Rezumatul experienței tale de voluntariat în cadrul CV-ului tău

Acum, că ai parcurs acest ghid, îți rezumăm cele mai importante aspecte pe care trebuie să le iei în considerare atunci când vrei să incluzi o secțiune a experienței tale de voluntariat în CV:

  • Experiența de voluntariat poate fi un mare plus pentru candidatura ta la un loc de muncă, mai ales dacă ești proaspăt absolvent, dacă ai un gol în CV sau dacă aplici la un ONG
  • Enumeră experiența de voluntariat fie ca o secțiune separată, fie ca experiență legată de locul de muncă (dacă experiența de voluntariat are legătură cu locul de muncă pentru care candidezi)
  • Atunci când enumeri experiențele de voluntariat, include realizările în locul responsabilităților. Responsabilitățile sunt în general comune pentru toti candidații – realizările tale sunt cele care te diferențiază.

Întrebări frecvente în ceea ce privește secțiunea experienței de voluntariat

Este absolut necesar să trec această experiență/secțiune în CV-ul meu?

Nu este un lucru obligatoriu. E recomandat să ai aceste detalii incluse în cazul în care te afli la început de drum și nu ai experiență profesională sau în cazul în care activitatea de voluntariat este strâns legată cu fișa postului pentru care aplici.

Poate constitui experiența voluntariatului un avantaj atunci când candidezi pentru un post?

Doar dacă te afli la început de drum, iar voluntariatul este singura experiență pe care o ai. În cazul unor joburi middle, voluntariatul este o componentă nice to have. Nu îți va influența obținerea jobului, însă te poate ajuta să-ți scoți în evidență anumite aptitudini.

Pot continua voluntariatul chiar și după ce m-am angajat?

Da. Multe companii încep să introducă în politica lor acțiuni de voluntariat concrete, în care împlică din ce în ce mai mulți angajați.

Similar Articles