Indiferent dacă ești un redactor tehnic experimentat sau dorești să te muți în acest domeniu profitabil, primul document pe care trebuie să îl întocmești este CV-ul tău. Acest ghid de redactare a CV-ului te va ajuta să te concentrezi asupra introducerii, abilităților și experienței profesionale. Vei învăța cum să folosești cuvintele cheie esențiale ale CV-ului de redactare tehnică pentru a impresiona managerii de angajare cu realizările tale.
Evidențiază abilitățile soft, precum și cele hard. Redactorii tehnici trebuie adesea să lucreze cu profesioniști avansați din industrie și cu alți scriitori. Angajatorii doresc frecvent un scriitor eficient care să se descurce de la zero și, în același timp, să se integreze într-o nouă comunitate. Un set cuprinzător de competențe va dovedi că poți face față responsabilităților. Folosește elementele din CV-ul tău pentru a-l ajuta pe potențialul angajator să își imagineze tot ceea ce poți aduce într-o echipă. Nu uita să citești șabloanele noastre pentru inspirație.
Sfaturi de scriere pentru un scriitor tehnic cv
Folosește aceste strategii pentru a îți modela CV-ul și pentru a obține postul perfect.
Specializează-te
Redactarea tehnică acoperă de fapt o serie de meserii de redactare. Angajatorii doresc să găsească un candidat cu tipul potrivit de competențe și experiență. Principalele specializări ale scriitorilor tehnici sunt:
- Documentație pentru utilizatorul final: manuale de produs, ghiduri de utilizare, tutoriale. Scriitorii care se specializează în documentația pentru utilizatorii finali scriu pentru a acoperi diferența dintre specialist și profan.
- Academic: studii de caz, granturi, documente de cercetare, cărți albe. Scriitorii academici produc materiale de nivel înalt pentru colegii specialiști, administratori și companii implicate în anumite forme de cercetare și dezvoltare.
- Medical: articole de revistă, manuale de instruire și ghiduri pentru medicamente și dispozitive medicale. Redactorii din domeniul medical produc documentele interne necesare și materiale concepute pentru a ajuta profanii să folosească în mod corespunzător produsele medicale.
- Tehnologie și știință: articole despre inovații și produse din diverse discipline științifice. Există adesea o suprapunere între redactarea de tehnologie și documentația pentru utilizatorii finali.
- Corporativ: documente de integrare, materiale de formare, ghiduri de resurse umane. Redactarea tehnică pentru o corporație este în mare parte internă – spre deosebire de marketingul mai extern.
Fă cunoscută specialitatea ta prin evidențierea certificărilor specifice, a pregătirii educaționale relevante și a proiectelor anterioare. Dacă este cazul, utilizează jargonul specific disciplinei. În cazul în care contractele tale permit acest lucru, poți furniza, de asemenea, un portofoliu.
Revizuiește CV-ul pentru fiecare nouă cerere de angajare
Este o idee bună să păstrezi o listă principală cu toate experiențele și competențele potențial relevante. Doar nu include totul în fiecare cerere pe care o trimiți. Nici nu dorești să creezi și să trimiți un CV vag, generic. Citește cu atenție anunțurile de locuri de muncă și apoi editează fiecare nouă cerere pentru a te concentra pe competențele și experiența pe care le menționează. Potrivește exact limbajul. Nu vrei ca un sistem automatizat de recrutare să nu observe ceva pentru că ai folosit un sinonim în loc de termenul propriu al anunțului.
Treci la subiect
Atât o bună scriere tehnică, cât și un CV bun sunt concise. Trebuie să îți comunici calificările în mod eficient. Limitează-ți CV-ul la o singură pagină.
Include proiecte secundare relevante
Cuvântul cheie este „relevant”. Dar proiectele secundare – cum ar fi un blog pe teme de sănătate – îți pot completa portofoliul. Dacă ești mai nou în domeniu, poți dobândi experiența și calificările necesare scriind pe blog în timpul liber.
Fă un link către portofoliul tău
Chiar dacă o parte din munca ta este protejată, ar trebui să pui la punct un site web cu un portofoliu al scrierilor tale. Persoanele care anunță locuri de muncă în domeniul scrisului vor solicita adesea mostre sau linkuri către un site personal. Fii proactivi: Include site-ul tău web împreună cu celelalte informații de contact din CV-ul tău.
Justifică afirmațiile cu ajutorul cifrelor
Faptele și cifrele îți conferă credibilitate. Furnizează cifre referitoare la rata de producție sau la impactul pe care îl ai. Cuantificarea realizărilor tale te ajută să te diferențiezi de ceilalți candidați.
Variază structura frazei și alegerea cuvintelor
CV-ul tău este scurt. Nu este de bun augur pentru abilitățile tale de scriere dacă cititorul tău se plictisește înainte de a ajunge la final. Păstrați informația vioaie prin schimbarea formulării.
Pune în evidență produsele livrabile
Sigur, este posibil să fi servit ca expert în punctuație al companiei tale anterioare. Dar inima scrierii tehnice este un material de înaltă calitate produs într-un program strâns. Dovediți că vă puteți face treaba cu rapiditate și stil.
Editează și corectează produsul final
Dacă îți faci reclamă ca scriitor, chiar nu îți poți permite erori de scriere neglijente. Întotdeauna este important să ai un CV final bine finisat, dar cu atât mai mult atunci când ești un scriitor tehnic. Nu vrei să dai impresia că vei avea nevoie de propriul editor de texte.
Întrebări frecvente
Mai jos, regăsim lămuriri importante apropo de CV-ul tău de scriitor tehnic.
Ce face un scriitor tehnic?
Redactorii tehnici sunt un subset de scriitori cu înaltă calificare care se concentrează în principal pe materiale tehnice din domeniul științei, ingineriei, matematicii sau tehnologiei. Pe lângă faptul că au abilități excelente de scriere și editare, scriitorii tehnici trebuie să demonstreze, de asemenea, cunoștințe de bază solide în subiecte tehnice. Pentru proiectele care implică subiecte noi, scriitorii tehnici trebuie să dezvolte expertiză asupra subiectelor într-o perioadă scurtă de timp. Apoi, ei trebuie să sintetizeze toate aceste informații și să producă un conținut ușor de digerat pentru o varietate de cititori.
Care sunt cele mai bune abilități și cunoștințe pe care să le incluzi în CV-ul tău de redactor tehnic?
Pentru ca CV-ul tău să fie remarcat de un recrutor de top, trebuie să fii atent la utilizarea cuvintelor și subiectelor în cadrul dosarului tău de candidatură și al documentelor justificative. Uită-te la acest exemplul de CV pentru a îți face o idee despre unele dintre abilitățile și cunoștințele pe care ar trebui să te concentrezi în propriul CV. În primul rând, abilitățile tale de redactare ar trebui să fie în capul listei de competențe despre care să vorbești în CV-ul tău. Oferă o mulțime de dovezi despre cât de talentat ești la redactarea materialelor care conțin informații foarte tehnice. În plus, menționează abilitățile tale de editare și revizuire pentru a îți pune în valoare munca și procesul de scriere. În cele din urmă, nu uita să discuți în CV-ul tău și alte obiceiuri responsabile de top, cum ar fi respectarea termenelor limită.
Care sunt cele mai bune sfaturi pentru redactarea unui CV excelent?
Pe lângă utilizarea exemplului de CV al unui redactor tehnic pentru o îndrumare optimă în propriul proces de redactare, există mai multe sfaturi care să te inspire pentru a dovedi unui angajator de ce ești cel mai bun. Nu uita de aceste sfaturi utile pentru CV:
- Nu exagera atunci când enumeri experiențele și realizările. Lungimea medie a CV-ului este de una sau două pagini, așa că păstrează-l simplu.
- Noii absolvenți trebuie să își completeze CV-ul cu dovezi suplimentare de competențe, deoarece este posibil ca istoricul lor de muncă să nu fie încă dezvoltat.
- Atunci când scrii despre locurile de muncă anterioare, începe cu cel mai recent și mergi în sens invers.
- Nu îți ruina șansele de a obține un interviu uitând să corectezi și să remediezi greșelile de ortografie și gramatică. Cere unui prieten de încredere să te ajute să îți revizuiască documentul cel puțin de mai multe ori.