CV Jurnalist | Cum să obții jobul dorit?

Jurnaliștii contribuie la informarea publicului cu privire la evenimentele curente prin intermediul unei varietăți de mijloace media de comunicare. Este o industrie competitivă, așa că prezentarea unui CV bine scris te poate ajuta să te distingi de ceilalți candidați la un loc de muncă.

Evaluare medie pentru acest șablon

5,0
Din 1recenzii ale clienților

Atunci când candidezi pentru un post în jurnalism, este important să evidențiezi abilitățile și experiența specifice industriei pe care le deții.

Jurnalist CV

Ce include un jurnalist CV?

Un CV pentru jurnalism include informații despre abilitățile și experiențele tale pentru a sublinia faptul că ești potrivit pentru un anumit rol. Poți să îți adaptezi CV-ul la rolul pentru care candidezi și să îți prezinți calificările și într-un stil profesional. În mod obișnuit, candidații includ un CV pentru jurnalism împreună cu mostre de muncă pentru a oferi un context despre educația și formarea lor, dar și despre cariera lor.

Câteva locuri de muncă care acceptă CV-uri de jurnalism sunt:

  • Reporter de știri
  • Jurnalist de radio și televiziune
  • Redactor personal
  • Redactor
  • Jurnalist de presă scrisă
  • Producător de știri
  • Fotojurnalist
  • Jurnalist independent
  • Manager de relații publice

Jurnalist CV

Cum să scrii un CV pentru un expert în mass media?

Iată câțiva pași pe care trebuie să-i urmezi atunci când construiești un CV de cariera de jurnalist:

Citește descrierea postului

Citește descrierea postului înainte de a te apuca de redactarea CV-ului. Acordă o atenție deosebită oricăror aptitudini sau cerințe specific, și nu uita să incluzi aceste aptitudini și experiență în măsura în care ți se aplică. Înțelegerea așteptărilor angajatorului față de candidați te poate ajuta să îți adaptezi CV-ul la rolul de editor jurnalist.

Jurnalist CV

Include informațiile tale de contact

Rezervă partea de sus a CV-ului tău de jurnalist pentru datele tale de contact. Scrie mai întâi numele tău complet, cu un font puțin mai mare, urmat de adresa de e-mail, numărul de telefon și un site web profesional care să prezinte articolele tale sau alte lucrări conexe. Portofoliul tău poate include linkuri către lucrări anterioare, inclusiv publicații și rapoarte din industria ta. Angajatorii din domeniul jurnalismului doresc uneori să vadă și adresele de pe rețelele de socializare, pentru a îți putea evalua cunoștințele, profesionalismul și prezența online.

Jurnalist CV

Creează un rezumat profesional

Scrie un rezumat profesional pentru a îți prezenta trecutul și obiectivele în jurnalism. Deoarece rezumatul profesional este primul lucru pe care un recrutor îl citește în CV-ul tău de jurnalist, folosește această secțiune pentru a-i capta atenția. Folosind informațiile pe care le-ai adunat mai devreme când ai analizat descrierea postului, elaborează un rezumat care să includă principalele tale abilități și experiențe. Asigură-te că rezumatul este cât mai specific posibil pentru postul dorit. De exemplu, te poți descrie ca fiind „jurnalist de televiziune cu experiență” atunci când candidezi pentru un post pentru micul ecran. Consultă exemplele noastre de CV-uri pentru a înțelege mai bine cum să construiești un CV.

Jurnalist CV

Cum să descrii experiența profesională?

Descrie experiența ta profesională. În această secțiune, include informații care subliniază de ce ești calificat pentru postul respectiv, cum ar fi stagiile anterioare, locurile de muncă direct legate de rolul pentru care candidezi sau posturile în care ai folosit abilități transferabile, cum ar fi un loc de muncă în domeniul serviciilor pentru clienți care te-a ajutat să îți dezvolți abilitățile de comunicare interpersonale.

Pentru fiecare experiență, enumeră titlul postului, numele companiei și locația acesteia și perioada. Pentru fiecare experiență, include într-o listă punctată sarcinile și realizările profesionale. De asemenea, poți evidenția orice premii asociate. Limitează-te la trei până la șapte puncte pentru fiecare fișă de post.

Adaugă informații despre educația ta

Include cel mai înalt nivel de educație și formare profesională pentru a îți pune în valoare cunoștințele. Enumeră tipul de diplomă sau de formare profesională pe care ai absolvit-o, numele școlii la care ai participat și anul absolvirii (2006, 2012, 2021, 2019, etc). Un angajator din domeniul jurnalismului preferă, de obicei, candidații cu o diplomă de licență în comunicare, jurnalism sau litere, dar poate lua în considerare experiența profesională relevantă în locul unei diplome. Cei care candidează pentru un rol de reporter independent, de exemplu, își pot stabili credibilitatea prezentându-și lucrările publicate pe cont propriu. Află din articolele noastre cum să pui în evidență aceasta secțiune.

Jurnalist CV

Enumeră competențele aferente

Creează o secțiune de competențe în CV-ul tău care să fie în concordanță cu competențele pe care un angajator le așteaptă de la un candidat la un loc de muncă. Iată câteva exemple de competențe jurnalistice pe care să le menționezi:

  • Competențe gramaticale, inclusiv corectura și editare
  • Cunoștințe de cercetare, cum ar fi interpretarea datelor
  • Cunoașterea programelor de procesare a textelor
  • Experiență în domeniul sistemelor de gestionare a conținutului
  • Scriere tehnică
  • Gestionarea rețelelor sociale
  • Competențe lingvistice suplimentare

Întrebări frecvente

Cele mai frecvente întrebări legate de CV-ul tău? Vedem mai jos!

Care sunt cele mai bune sfaturi pentru a scrie un CV solid de jurnalism?

Iată câteva sfaturi care să te ajute atunci când redactezi un CV bine țintit pentru un loc de muncă în domeniul jurnalismului:

  • Alege verbe de impact. Atunci când explici îndatoririle sau realizările de la locul de muncă, folosește verbe de acțiune precum „am condus”, „am scris” și „am investigat” pentru a specifica ce anume ai făcut, împreună cu orice măsurători relevante.
  • Oferă context. Arată de ce ai îndeplinit anumite sarcini de serviciu și obiectivele pe care le-ai atins. De exemplu, „Am scris între cinci și șapte articole de știri pe săptămână pentru a informa publicul cu privire la problemele legate de sănătate din comunitate” demonstrează stăpânirea unui subiect, dar subliniază și importanța acestei responsabilități.
  • Creează un CV principal. Elaborează un CV principal care să includă toată experiența ta profesională. Folosește-l ca referință atunci când creezi un CV țintit pentru un anumit loc de muncă, pentru a te ajuta să economisești timp.
  • Include-ți nișa. Deoarece există multe tipuri de jurnalism, ia în considerare orice domeniu de specialitate pentru a ajuta la atragerea recrutorilor și pentru a aplica la locurile de muncă potrivite în domeniul jurnalismului.
  • Subliniază-
  • i contribuția. Evidențiază în CV-ul tău cazurile în care poveștile pe care le-ați relatat au avut un impact pozitiv asupra lumii.
  • Folosește un șablon de CV.

Cum creezi un rezumat profesional pentru un expert în jurnalism?

Scrie un rezumat profesional pentru a îți prezenta trecutul și obiectivele în jurnalism. Deoarece rezumatul profesional este primul lucru pe care un recrutor îl citește în CV-ul tău de jurnalist, folosește această secțiune pentru a-i capta atenția. Folosind informațiile pe care le-ai adunat mai devreme când ai analizat descrierea postului, elaborează un rezumat care să includă principalele tale abilități și experiențe. Asigură-te că rezumatul este cât mai specific posibil pentru postul dorit. De exemplu, te poți descrie ca fiind „jurnalist de televiziune cu experiență” atunci când candidezi pentru un post pentru micul ecran.

Cum îți descrii experiența profesională?

Descrie experiența ta profesională. În această secțiune, include informații care subliniază de ce ești calificat pentru postul respectiv, cum ar fi stagiile anterioare, locurile de muncă direct legate de rolul pentru care candidezi sau posturile în care ai folosit abilități transferabile, cum ar fi un loc de muncă în domeniul serviciilor pentru clienți care te-a ajutat să îți dezvolți abilitățile interpersonale.

Pentru fiecare experiență, enumeră titlul postului, numele companiei și locația acesteia și datele de angajare. Pentru fiecare experiență, include într-o listă punctată sarcinile și realizările profesionale. De asemenea, poți evidenția orice premii asociate. Limitează-te la trei până la șapte puncte pentru fiecare fișă de post.

Articole similare