CV Vânzător | Cum să obții jobul dorit

Evaluare medie pentru acest șablon

5,0
Rated 5,0 out of 5
Din 1recenzii ale clienților

Vânzătorii au mai multe modalități de a pune la dispoziția clienților produse. Fie vând din ușă în ușă, fie într-un magazin sau la evenimente ori vând prin intermediul unor firme de specialitate

Un CV de vânzător pune accentul pe experiențe precum participarea la evenimente, identificarea prospecților, abordarea potențialilor clienți, prezentarea caracteristicilor produsului, negocierea și încheierea vânzărilor.

Vânzătorii trebuie, de asemenea, să raporteze managerilor de vânzări și să atingă obiectivele. Competențele esențiale pentru un vânzător sunt expertiza în vânzări, persuasiunea, comunicarea, abilitățile de prezentare, entuziasmul și rezistența. În general. nu este necesară nicio educație formală pentru acest rol, iar majoritatea vânzătorilor menționează în CV-ul lor o diplomă de liceu sau echivalentul acesteia.

Cum joburile în acest palier au nevoie de mai multe abilități, candidatul care aplică la respectivul post e necesar să aibă o sumă de calități.

Cu ajutorul CV-urilor noastre de vânzător vei putea să organizezi cât mai bine informațiile profesionale și să-ți vinzi experiența cât mai convingător.

Astfel, odată cu acest articol, vei afla informații valoroase precum:

  • Ce variante de CV sunt cele mai bune, dată fiind experiența ta
  • Cum să îți evidențiezi experiența
  • Ce abilități profesionale și personale trebuie să le evidențiezi

Model de CV Vânzător

Ioan Maxim
Specialist vânzări
prenume.nume@gmail.com
0740002104

Rezumat
Specialist în vânzări orientat spre rezultate, cu experiență în domeniul retail, obișnuit cu un ritm rapid. Peste 5 ani de experiență în comunicarea cu clienții și în oferirea de sfaturi, în realizarea diverselor activități de comercializare și în elaborarea rapoartelor de vânzări. Experiența mea conține și abilități bine dezvoltate de gestionare a timpului și o capacitate semnificativă de a lucra și de a performa bine într-o echipă.

Experiență
Iulie 2020 – Prezent
Specialist Vânzări, ConShare Solutions

  • Identific și comunic cu potențialii clienți, promovez produsele și serviciile companiei și particip la expoziții comerciale și alte evenimente din domeniu.
  • Închei și procesez vânzări și colaborez cu colegii pentru a maximiza profitabilitatea și a crește vânzările.
  • Finalizez mai multe activități de marketing și merchandising și construiesc și mențin relații strategice cu partenerii de afaceri.
  • Realizez rapoarte săptămânale de vânzări, mențin și gestionez înregistrările și corespondența furnizorilor și efectuez diverse sarcini administrative.

Educație
Universitatea din București
2013-2019
Specializare: Administrarea afacerilor

Certificări
Curs de perfecționare în administrarea afacerilor

Competențe

  • Organizare
  • Stabilire KPIs
  • Bune competențe de comunicare
  • Raportare
  • Cunoașterea pieței de retail
  • Cunoștințe avansate pachet office
  • Empatie

Cum să structurezi un CV de vânzător

CV-ul de vânzător este documentul pe care recrutorul îl vede atunci când aplici pentru un job.

Dacă este cazul unui  job de vânzător, este important să te axezi pe competențele psiho-sociale și pe experiența dobândită.

Un job de specialist în vânzări presupune, în primul rând, o capacitate avansată de a comunica cu clienții, cu echipa, totul pentru a gestiona corect și corespunzător afacerea pentru care lucrezi. Un bun vânzător va ști să îi mențină interesați pe clienți, iar acest lucru trebuie să reiasă din CV-ul tău.

Descrierea

Când vorbim despre secțiunea dedicată descrierii tale, vorbim despre un prim contact, despre o primă informație pe care un recrutor și un viitor angajator o citește în momentul în care parcurge aplicația ta. E indicat să incluzi o descriere personală și despre experiența pe care o deții și despre valorile care te pun în evidență.

Această descriere trebuie să îți pună în evidență toate aceste lucruri într-o notă pozitivă.

Contact

Aici trebuie să incluzi date de contact precum prenumele, numele, numărul de telefon și un link de platformă profesională, de tipul Linkedin, unde angajatorul poate afla informații suplimentare despre activitatea ta profesională.

Acestea sunt singurele informații personale pe care trebuie să le incluzi în CV-ul tău.

Experiență profesională 

Menționează detalii elocvente despre experiențele tale anterioare de lucru în poziții de conducere. Subliniază rolurile pe care le-ai avut la fiecare job și modalitatea prin care ai adus o schimbare în cadrul echipelor respective.

Educație

Ar trebui să precizezi trecutul tău educațional și realizările care merită menționate. Dacă ai un istoric de muncă scurt, ar trebui să scrii despre calificările tale înainte de experiența profesională. De asemenea, merită să indici orice alte cursuri profesionale; acestea arată că ești interesat de dezvoltarea personală.

Structură

E esențial să îți scrii corect CV-ul. De aceea, e important să te ghidezi după unul dintre cele trei modele de CV-uri structurate pentru a evidenția cât mai bine experiența pe care o deții și felul în care o poți prezenta astfel încât să ai un succes garantat în fața viitorului angajator.

Un format funcțional

Când vorbim despre acest format, vorbim despre cei aflați la început de drum. Astfel, poți include în CV informații legate de cursuri, acțiuni de voluntariat sau workshop-uri la care au luat parte.

Un format clasic

Formatul clasic este formatul dedicat celor care au o anumită experiență profesională.

Un format  hibrid

Formatul hibrid combină cele două formate de mai sus și reprezintă o soluție pentru cei care pot bifa toate punctele de mai sus.

Antet

Antetul reprezintă  informația pe care o găsim la începutul CV-ului. E important ca detaliile de acest gen să fie clare și ușor de găsit, așa că îți vom arăta mai jos cum trebuie să construiești un antet, dar și ce trebuie să eviți.

CORECT
Ioan Maxim
Specialist Vânzări
prenume.nume@gmail.com
+40740002104
https://www.linkedin.ro/nume
INCORECT
Vânzător
Ioan Maxim
ionutjohn@gmail.com
+40740002104
Str. Andronache, sector 2
București, România

Urmărind cele de mai sus, putem reține ce trebuie să urmărim în crearea unui antet:

  • Scrie prenumele, apoi numele tău
  • Începe cu jobul pe care îl ai în prezent
  • Folosește un e-mail pe modelul nume@mail.com. Evită adrese cu prescurtări
  • Furnizează informații corecte
  • Include și o fotografie formală

Cum să organizezi informația despre experiența ta

Această secțiune este cea mai importantă secțiune din CV-ul tău. În funcție de informațiile din această secțiune, recrutorul își va da seama dacă ești persoana potrivită pentru acest rol.

Atunci când menționezi detalii despre experiența ta profesională, e esențial să începi cu ultimul rol pe care l-ai deținut, în ce interval de timp și în ce a constat exact munca ta.

Fii onest și prezintă adevărul despre background profesional și despre ce ai asimilat în cadrul tuturor joburilor pe care le-ai avut. Iată cum îți poți descrie într-un mod cât mai profesionist experiența din cadrul locurilor de muncă astfel încât să ai mai multe șanse în obținerea jobului dorit.

CORECT
Iulie 2020 – Prezent
Specialist Vânzări, ConShare Solutions
  • Identific și comunic cu potențialii clienți, promovez produsele și serviciile companiei și particip la expoziții comerciale și alte evenimente din domeniu.
  • Închei și procesez vânzări și colaborez cu colegii pentru a maximiza profitabilitatea și a crește vânzările.
  • Finalizez mai multe activități de marketing și merchandising și construiesc și mențin relații strategice cu partenerii de afaceri.
  • Realizez rapoarte săptămânale de vânzări, mențin și gestionez înregistrările și corespondența furnizorilor și efectuez diverse sarcini administrative.
INCORECT
Iulie 2020 -Prezent
Vânzător
  • Vânzare produse
  • Interacțiune clienți
  • Raportare
Urmărind cele exemplele de mai sus putem vedea că o descriere detaliată și în temă cu job descriptionul postului pentru care aplici îți scoate în evidență foarte bine experiența și aptitudinile și funcționează ca o adevărată carte de vizită în fața viitorului tău angajator.

Dacă ne uităm la descrierea incorectă pe care am menționat-o mai sus, vedem că aceasta este una minimală, fără detalii, fără context, și sunt menționate doar activități de bază, ce nu oferă nicio imagine de ansamblu viitorului tău potențial angajator.

Care sunt atuurile unui vânzător și cum le poți evidenția?

Atunci când aplici pentru un post de vânzător, fii sigur că îndeplinești mai multe condiții.

În primul rând, fii 100% convins că îți place să relaționezi cu oamenii. Jobul de vânzător, de specialist în vânzări, presupune o interacțiune constantă cu cei din jurul tău, chiar și cu cei care nu sunt neapărat pe aceeași lungime de undă cu tine. Așadar, trebuie să știi să te pliezi pe diverse tipuri de personalități astfel încât să îți faci treaba cât mai bine.

În al doilea rând, trebuie să dispui de o capacitate bună de memorare și organizare. Ca vânzător trebuie să știi atuurile produselor pe care le vinzi și să fii foarte spontan – în cazul în care te întreabă un client unde se află un anumit lucru sau dacă are nevoie de o anumită informație, vânzătorul trebuie să știe din prima să răspundă.

Așadar, putem vedea că această componentă psiho-socială e esențială în desfășurarea unui job în acest domeniu.

Apoi, este important să funcționezi după o structură compusă din atuuri care însumează competențele profesionale cu cele personale. Acestea competențe se numesc hard skills și soft skills și sunt esențiale în desfășurarea de forțe de zi cu zi.

În cazul hard skills e esențial să scrii despre aptitudini profesionale, aspecte pe care le-ai învățat atât din educație cât și din experiența profesională.

Legat de soft skills mizează pe atuurile tale emoționale și personale, mai ales când aplici pentru un post de vânzător.

Iată cum poți exemplifica cât mai bine aceste atuuri:

Hard skills

  • Persuasiune
  • Organizare
  • Cunoștințe în domeniul vânzărilor
  • Cunoștințe pachet Microsoft
  • Cunoștințe limbi străine

Soft skills

  • Colaborare
  • Comunicare
  • Empatie
  • Lucru în echipă
  • Adaptabilitate
  • Flexibilitate

Cum să îți descrii corect experiența profesională

Descrierea experienței profesionale contează foarte mult în momentul în care îți scrii CV-ul. Trebuie să faci un mix între aptitudinile tale profesionale și atuurile personale pe care le-ai dobândit în urma experienței tale.

Mai jos, ai două exemple de cum îți poți prezenta rezumatul profesional cât mai bine:

CORECT
Specialist în vânzări orientat spre rezultate, cu experiență în domeniul retail, obișnuit cu un ritm rapid. Peste 5 ani de experiență în comunicarea cu clienții și în oferirea de sfaturi, în realizarea diverselor activități de comercializare și în elaborarea rapoartelor de vânzări. Experiența mea conține și abilități bine dezvoltate de gestionare a timpului și o capacitate semnificativă de a lucra și de a performa bine într-o echipă.
INCORECT
Specialist în vânzări cu experiență în domeniu.

Așadar, este esențial să îmbini hard skills cu soft skills. Scrie despre experiență, apoi alege câteva puncte despre care consideri că ar pune în evidență aptitudinile tale potrivite pentru un job de vânzător.

Cât câștigă un specialist în vânzări în România?

Salariul unui vânzător în România depinde de experiența pe care o deții.

Un vânzător aflat la început de drum câștigă în jur de 3.000 de lei, în timp de un sef de magazin poate ajunge la un salariu de aproape 1.500 de euro. Aceste salarii sunt stabilite de în funcție de domeniul în care activezi și de tipul de activitate prestată în magazin.

Cum adaugi elemente suplimentare în CV-ul tău

Pe lângă informațiile esențiale, e important să plusezi și cu alte aspecte care pot aduce valoare CV-ului tău.

Acest lucru înseamnă  limbile străine bine cunoscute, cursurile absolvite pe lângă cele de la facultate sau job și așa mai departe.

Limbi străine

În domeniul vânzărilor poți întâlni foarte ușor clienți străini. Așadar, e bine să deții un nivel avansat de cunoaștere a unei limbi de circulație – engleza, de preferat – pentru a comunica mai ușor cu clienții.

Menționează în CV nivelul de cunoștințe pe care îl deții atunci când vorbim de o limbă străină – avansat, mediu, începător – și eventuale certificări lingvistice, dacă ai.

Cursuri

Cum acest domeniu necesită anumite skilluri, e bine să urmezi cursuri de vânzare sau cursuri de dezvoltare personală. Aceste cursuri te vor ajuta să îți vinzi mai bine experiența și îți vor aduce un plus pentru că îți vei dezvolta exact skillurile importante pentru această meserie.

Un rezumat pentru CV-ul tău de vânzător

După parcurgerea acestui ghid, vei ști să-ți structurezi experiența de specialist în vânzări astfel încât să obții postul mult dorit. Te vei pricepe să ți pui în evidență aptitudinile personale și profesionale și vei ști ce să urmărești în alcătuirea lui.

Iată un rezumat care te va ajuta să structurezi toate aceste lucruri în CV-ul tău de vânzător:

  • E important să structurezi corect informația personală și profesională
  • Structurează clar informația profesională și detaliază ce ai făcut în cadrul joburilor anterioare
  • Include skillurile sociale pe care le deții
  • Detaliază experiența ta educațională
  • Include hard skills și soft skills

Întrebări frecvente

Trebuie să am experiență atunci când aplic pentru un post de vânzător?

Depinde de cerințele postului. Dacă experiența nu este necesară în cadrul acelui post, poți miza în aplicația ta pe caracteristicile tale personale.

Este nevoie să introduc în aplicație și o scrisoare de intenție? Dar recomandări?

Dacă ai mai lucrat înainte în domeniul vânzărilor, e indicat să aduci și recomandări de la fosturile locuri de muncă. De asemenea, o scrisoare de intenție aduce un plus aplicației tale pentru că îi dă ocazia recrutorului să te cunoască mai bine.

Trebuie să menționez intervalul orar în care doresc să lucrez?

Domeniul vânzărilor poate fi unul destul de solicitant. Așadar, anumite joburi presupun un orar de muncă în ture. Fii sigur că ai toate aceste informații legate de orar, ca să fii sigur că te potrivești jobului și că vrei să lucrezi acolo.

Contează domeniul în care aplic pentru postul de vânzător?

Unele domenii necesită niște cunoștințe minime, cum ar fi domeniul HoReCa. Asigură-te că profilul tău este potrivit pentru domeniul în care aplici.

Articole similare