CV Chelner de restaurant | Cum să scrii un CV perfect

Un chelner este responsabil de îngrijirea clienților într-o cafenea sau într-un restaurant, din momentul în care aceștia intră și până când pleacă din restaurant. Unele dintre îndatoririle profesionale care sunt menționate în CV-ul unui chelner sunt: întâmpinarea clienților, aranjarea locurilor, oferirea meniului, preluarea comenzilor de mâncare și băutură, preluarea plăților și rezolvarea oricăror probleme legate de mâncare sau servicii pe care le-ar putea avea clienții.

Evaluare medie pentru acest șablon

Pentru a prelua acest rol orientat spre servicii, trebuie să ai abilități excelente de comunicare, o personalitate plăcută, obiceiuri curate, punctualitate, un comportament blând, reflexe eficiente și rapide, capacitatea de a face sugestii de meniu și o abordare prietenoasă. Deși nu există o educație minimă necesară pentru acest rol, o diplomă de bacalureat sau o diplomă de bază în sectorul ospitalității este foarte apreciată.

Chelner de restaurant

Ce înseamnă un rol de chelner de restaurant?

Un chelner de restaurant va prelua comenzile clienților și va servi mâncarea și băuturile clienților în restaurant. Întotdeauna va fi conștient de satisfacția clienților pentru a oferi o experiență de servire perfectă și va asigura o calitate ridicată a alimentelor și băuturilor pentru oaspeți. Atribuțiile și responsabilitățile includ, dar nu se limitează la: deservirea oaspetelui într-un mod prietenos și eficient, menținând în același timp un mediu de lucru curat și sigur. Oaspeții trebuie să se simtă bineveniți, confortabili și bine deserviți în orice moment.

O listă mai amplă de atribuții și responsabilități ale chelnerului de restaurant include:

  • Oferirea unei experiențe de servire perfectă pentru clienții restaurantului
  • Asigurarea faptului că oaspetele se simte important și binevenit în restaurant
  • Asigurarea faptului că mâncarea este servit[ la cel mai înalt nivel
  • Respectarea standardelor de igienă
  • Prezentarea meniului
  • Servirea clienților într-o manieră conciliantă
  • Aplicarea unei abordări pozitive de vânzare sugestivă pentru a ghida oaspeții
  • Pregătirea meselor; menținerea curățeniei la mese și în bucătărie
  • Căutarea modalităților de a evita risipa și de a limita costurile
  • Asigurarea unei serviri responsabile a băuturilor alcoolice
  • Respectarea politicilor și procedurilor de gestionare a numerarului
  • Respectarea programului de lucru și a uniformei corespunzătoare
  • Procesarea plăților comenzilor de mâncare și băutură cu ajutorul casei de marcat
  • Coordonarea cu personalul din bucătărie pentru a livra comenzi de mâncare exacte

Cerințele postului de ospătar sau chelner:

  • Trebuie să aibă vârsta legală pentru a servi băuturi alcoolice
  • Trebuie să dețină toate certificările și licențele necesare, dacă este cazul
  • Trebuie să aibă abilități clare de comunicare scrisă și verbală
  • Trebuie să aibă abilitățile fizice necesare pentru a îndeplini funcțiile din fișa postului
  • Trebuie să fie capabil să gestioneze în mod responsabil tranzacțiile în numerar
  • Trebuie să fie capabil să consolideze și să coordoneze nevoile pentru toate mesele din cadrul ariei de lucru
  • Trebuie să știe să lucreze în echipă
  • Trebuie să participe la cursuri de formare în domeniul siguranței alimentare
  • Trebuie să aibă minim o diplomă de bacalaureat
  • E de preferat să aibă cel puțin un an de experiență ca ospătar într-un restaurant, hotel sau centru de conferințe

Pentru a fi un candidat de succes în lumea competitivă a restaurantelor, este util să ai un CV de chelner care să îți pună în evidență toate abilitățile și aptitudinile. Trebuie să le arăți angajatorilor că ceea ce aduți la masă este exact ceea ce eicaută.

Un CV de chelner de restaurant de top nu va enumera pur și simplu îndatoririle care ți-au fost cerute în locurile de muncă anterioare. Managerii de angajare știu ce anume faci ca chelner. Ceea ce nu știu, însă, este cât de bun ești la locul de muncă. Pentru a le arăta că abilitățile din CV-ul de chelner nu ocupă doar un spațiu pe pagină, include cifre care să îți susțină realizările, ori de câte ori este posibil. Câți clienți ai servit pe tură? Cu cât au fost vânzările tale mai mari decât ale celorlalți ospătari?

Spune-i managerului angajator de ce ești cea mai bună alegere pentru acest loc de muncă. Poate că ai excelat într-un anumit domeniu, de exemplu, clienții greu de mulțumit, sau poate că ai auzit în mod regulat de la personalul de la bucătărie că și-ar dori ca toată lumea să fie la fel de bun comunicator ca tine.

Alegerea celui mai bun format de CV de chelner

Un aspect important de luat în considerare este cel mai bun format de CV pentru structurarea CV-ului de chelner, în special modul în care este organizat istoricul angajărilor.

Dacă ai o experiență recentă și oarecum continuă ca ospătar, probabil că este cel mai bine să îți enumeri istoricul de muncă în ordine cronologică inversă, adică ultimul loc de muncă mai întâi și primul loc de muncă ultimul. Pe parcursul unei cariere normale, oamenii tind să înceapă cu un nivel mic și să avanseze spre locuri de muncă mai bune pe măsură ce dobândesc experiență.

Așadar, ultimul (sau actualul) loc de muncă este probabil cel care ar fi cel mai impresionant pentru un angajator, motiv pentru care ar trebui să îl enumeri primul. Dar dacă ai o experiență limitată, poți opta și pentru un format de CV funcțional sau hibrid.

Rezumatul CV-ului tău

Rezumatu CV-ului reprezintă cel mai bun loc pentru a capta interesul unui angajator și pentru a-l convinge pe cititor să continue să citească. Cea mai bună rețetă de rezumat al CV-ului include un strop din cele mai puternice atribute ale tale, un strop din experiența anterioară și puțin din cele mai impresionante realizări ale tale.

Un rezumat impresionant ar trebui să evidențieze cele mai puternice caracteristici personale și profesionale ale tale, împreună cu fapte esențiale. Câți ani de experiență ai? Ai fost unul dintre cei mai bine plătiți la ultimul tău loc de muncă? Ce abilități ai stăpânit? Oricare ar fi cel mai mare punct forte al tău ca ospătar, acum este momentul să îl menționezi. Dacă ai o pregătire formală sau dacă ai certificări, oferă și aceste detalii managerului de angajare.

Cum să scrii un CV de ospătar?

Poți scrie un CV excelent pentru căutarea unui loc de muncă de chelner, arătând că le oferi oaspeților o experiență culinară pozitivă. Pentru a-i convinge pe managerii de angajare că ești potrivit pentru restaurantul lor, vei dori să subliniezi abilitățile relevante, cum ar fi implicarea în relația cu clienții, lucrul rapid cu personalul din bucătărie sau gestionarea comenzilor speciale și a întrebărilor legate de meniu. De asemenea, îți poți îmbunătăți CV-ul oferind detalii de background care se aliniază cu obiectivele postului tău, cum ar fi tipurile de preparate culinare pe care le-ai servit sau mărimea restaurantelor în care ai lucrat.

Chelner de restaurant

Scrie un profil dinamic care să îți rezume calificările

Într-un paragraf scurt, profilul tău ar trebui să descrie principalele tale calificări pentru rolul de ospătar sau chelner vizat. Gândește-te la modurile în care ai excelat în slujbele de servire din trecut și la ceea ce ai fost lăudat de managerii de restaurant, de clienți sau de alți ospătari. De exemplu, poate că ai dat dovadă de o eficiență ridicată în aducerea comenzilor de mâncare și băutură la masa clienților. Sau ți-ai asumat sarcini de formare pentru ospătarii juniori la restaurantul actual și vrei să continui acest lucru în următorul rol.

Adaugă o secțiune de experiență bazată pe rezultate

O secțiune puternică descrie nu doar atribuțiile tale relevante, ci și impactul pozitiv al acestor atribuții asupra fiecărui restaurant în care ai lucrat.

Poți arăta impactul pe care l-ai avut ca ospătar sau chelner oferind cifre specifice privind performanțele tale. Acestea pot include numărul de clienți pe care i-ai servit, cât de multe venituri ai adus sau unde te-ai clasat în echipa ta în ceea ce privește satisfacția clienților. Atunci când datele nu sunt disponibile, poți totuși să arăți rezultatele explicând modul în care responsabilitatea profesională a promovat succesul general al restaurantului. De exemplu, dacă unul dintre domeniile în care ai lucrat a fost munca secundară, cum ar fi curățenia și reaprovizionarea, ai putea menționa modul în care aceste sarcini au ajutat personalul din bucătărie să rămână eficient și să pregătească comenzile de mâncare.

Include educația și certificările relevante

În scopul găsirii unui loc de muncă de chelner sau chelneriță, educația și certificările tale sunt probabil mai puțin importante decât orice experiență în domeniul serviciilor pe care o ai. Dar să știi că, pentru unii manageri de restaurant, o diplomă școlară sau o certificare relevantă îți poate oferi un avantaj față de alți candidați, așa că vei dori să incluzi aceste acreditări. De asemenea, ia în considerare posibilitatea de a menționa orice formare pe care ai avut-o.

Enumeră aptitudinile și competențele cheie

Îți poți îmbunătăți CV-ul de chelner sau chelneriță cu o secțiune denumită „competențe cheie” care să acopere relațiile cu clienții, procesarea plăților și servirea alimentelor și băuturilor. În plus față de aceste domenii de bază, este posibil să vrei să adaugi orice competențe pe care le ai în utilizarea sistemelor POS ale restaurantului.

De asemenea, ia în considerare utilizarea acestei secțiuni pentru a îți arăta experiența în tipul de mediu de restaurant pe care îl cauți acum. De exemplu, dacă dorești să lucrezi într-un restaurant cu volum mare de activitate și ai experiență, includeți fraza „Operațiuni de restaurant cu volum mare de activitate”. Mai jos găsești o listă de competențe comune pentru CV-urile de chelneriță sau ospătar:

  • Manipularea numerarului și a cardurilor
  • Rezolvarea conflictelor
  • Coordonarea între echipe
  • Comunicarea cu clienții
  • Îmbunătățirea eficienței
  • Vânzări de alimente și băuturi
  • Standarde de igienizare a alimentelor
  • Aptitudini gastronomice
  • Memorarea meniului și a comenzilor
  • Formarea noilor angajați
  • Procesarea plăților
  • Cunoștințe despre sisteme de puncte de vânzare (POS)
  • Fluidizarea proceselor
  • Prioritizarea sarcinilor
  • Colaborarea în echipă
  • Gestionarea timpului

Cum să alegi cel mai bun șablon de CV?

Ca în cazul majorității vocațiilor, chelnerițele și ospătarii ar trebui să folosească un model de CV care să fie clar și direct. Alege un format vizual care îi permite managerului care face angajări să treacă rapid în revistă cele mai impresionante detalii ale carierei tale. Selectează un font simplu pentru CV și evită orice șablon care are un design prea colorat sau elaborat. Consultă articolele noastre pentru a vedea cele mai bune sfaturi în acest sens.

Chelner de restaurant

Întrebări frecvente

Care sunt verbele de acțiune obișnuite pentru CV-urile de ospătar?

S-ar putea să faci zeci de lucruri în timpul unei ture aglomerate pentru a oferi oaspeților o experiență culinară excelentă. Dar poate fi greu să pui asta în scris în CV-ul tău. S-ar putea să te trezești în pană de verbe de acțiune pentru a îți descrie munca. Pentru a te ajuta să variezi limbajul din descrierile postului tău, am alcătuit această listă de verbe de acțiune puternice în CV pentru chelneri și chelnerițe:

  • Asista
  • Transporta
  • Coordona
  • Crea
  • Implica
  • Îmbunătăți
  • Asigura
  • Explica
  • Crește
  • Memora
  • Comanda
  • Pregăti
  • Preîntâmpina
  • Promova
  • Furniza
  • Recomanda
  • Vinde
  • Servi
  • Rezolva

Cum îți aliniezi CV-ul de ospătar/ ospătăriță la un anunț de angajare?

Statisticile spun că locurile de muncă pentru ospătari și chelnerițe vor crește cu aproximativ zece procente între 2021 și 2031. Această rată de creștere este mai rapidă decât media pentru toate locurile de muncă din alte domenii.

Poți obține mai multe interviuri în acest domeniu în creștere dacă îți adaptezi CV-ul pentru fiecare cerere de angajare. O modalitate excelentă de a face acest lucru este adăugarea unor scurte descrieri ale restaurantelor în care ai lucrat în paranteze chiar lângă sau sub numele restaurantului. Descrierile restaurantelor îți permit să arăți orice asemănare între locurile de muncă anterioare și cel care a publicat postul. De exemplu, poate că ai lucrat pentru restaurante de dimensiuni, preparate culinare sau filozofie de servire similare. Adăugând aceste detalii în descrierile tale poți face CV-ul tău mult mai relevant pentru fiecare nouă oportunitate de angajare ca ospătar sau chelner.

Care este cel mai bun format de CV de ospătar/ ospătăriță?

Un aspect important de luat în considerare este cel mai bun format de CV pentru structurarea CV-ului de chelner, în special modul în care este organizat istoricul angajărilor.

Dacă ai o experiență recentă și oarecum continuă ca ospătar, probabil că este cel mai bine să îți enumeri istoricul de muncă în ordine cronologică inversă, adică ultimul loc de muncă mai întâi și primul loc de muncă ultimul. Pe parcursul unei cariere normale, oamenii tind să înceapă cu un nivel mic și să avanseze spre locuri de muncă mai bune pe măsură ce dobândesc experiență.

Așadar, ultimul (sau actualul) loc de muncă este probabil cel care ar fi cel mai impresionant pentru un angajator, motiv pentru care ar trebui să îl enumeri primul. Dar dacă ai o experiență limitată, poți opta și pentru un format de CV funcțional sau hibrid.

Cum să scrii un CV de chelner?

A scrie un CV de chelner este ca și cum ai lua comenzile pentru o masă de opt persoane. Trebuie să fii organizat și succint, dar, cu toate acestea, nu poi omite nimic important. Un CV de ospătar trebuie să aibă doar o pagină și trebuie să urmeze această structură de bază:

  • Antetul CV-ului
  • Rezumatul CV-ului (cunoscut și ca profil sau declarație personală)
  • Secțiunea privind istoricul angajărilor
  • Secțiunea privind educația
  • Secțiunea privind competențele din CV

Ce înseamnă un rol de chelner de restaurant?

Un chelner de restaurant va prelua comenzile clienților și va servi mâncarea și băuturile clienților în restaurant. Întotdeauna va fi conștient de satisfacția clienților pentru a oferi o experiență de servire perfectă și va asigura o calitate ridicată a alimentelor și băuturilor pentru oaspeți. Atribuțiile și responsabilitățile includ, dar nu se limitează la: deservirea oaspetelui într-un mod prietenos și eficient, menținând în același timp un mediu de lucru curat și sigur. Oaspeții trebuie să se simtă bineveniți, confortabili și bine deserviți în orice moment.

O listă mai amplă de atribuții și responsabilități ale chelnerului de restaurant include:

  • Oferirea unei experiențe de servire perfectă pentru clienții restaurantului
  • Asigurarea faptului că oaspetele se simte important și binevenit în restaurant
  • Asigurarea faptului că mâncarea este servit[ la cel mai înalt nivel
  • Respectarea standardelor de igienă
  • Prezentarea meniului
  • Servirea clienților într-o manieră conciliantă
  • Aplicarea unei abordări pozitive de vânzare sugestivă pentru a ghida oaspeții
  • Pregătirea meselor; menținerea curățeniei la mese și în bucătărie
  • Căutarea modalităților de a evita risipa și de a limita costurile
  • Asigurarea unei serviri responsabile a băuturilor alcoolice
  • Respectarea politicilor și procedurilor de gestionare a numerarului
  • Respectarea programului de lucru și a uniformei corespunzătoare
  • Procesarea plăților comenzilor de mâncare și băutură cu ajutorul casei de marcat
  • Coordonarea cu personalul din bucătărie pentru a livra comenzi de mâncare exacte

Cerințele postului de ospătar sau chelner:

  • Trebuie să aibă vârsta legală pentru a servi băuturi alcoolice
  • Trebuie să dețină toate certificările și licențele necesare, dacă este cazul
  • Trebuie să aibă abilități clare de comunicare scrisă și verbală
  • Trebuie să aibă abilitățile fizice necesare pentru a îndeplini funcțiile din fișa postului
  • Trebuie să fie capabil să gestioneze în mod responsabil tranzacțiile în numerar
  • Trebuie să fie capabil să consolideze și să coordoneze nevoile pentru toate mesele din cadrul ariei de lucru
  • Trebuie să știe să lucreze în echipă
  • Trebuie să participe la cursuri de formare în domeniul siguranței alimentare
  • Trebuie să aibă minim o diplomă de bacalaureat
  • E de preferat să aibă cel puțin un an de experiență ca ospătar într-un restaurant, hotel sau centru de conferințe

Pentru a fi un candidat de succes în lumea competitivă a restaurantelor, este util să ai un CV de chelner care să îți pună în evidență toate abilitățile și aptitudinile. Trebuie să le arăți angajatorilor că ceea ce aduți la masă este exact ceea ce eicaută.

Un CV de chelner de restaurant de top nu va enumera pur și simplu îndatoririle care ți-au fost cerute în locurile de muncă anterioare. Managerii de angajare știu ce anume faci ca chelner. Ceea ce nu știu, însă, este cât de bun ești la locul de muncă. Pentru a le arăta că abilitățile din CV-ul de chelner nu ocupă doar un spațiu pe pagină, include cifre care să îți susțină realizările, ori de câte ori este posibil. Câți clienți ai servit pe tură? Cu cât au fost vânzările tale mai mari decât ale celorlalți ospătari?

Spune-i managerului angajator de ce ești cea mai bună alegere pentru acest loc de muncă. Poate că ai excelat într-un anumit domeniu, de exemplu, clienții greu de mulțumit, sau poate că ai auzit în mod regulat de la personalul de la bucătărie că și-ar dori ca toată lumea să fie la fel de bun comunicator ca tine.

Articole similare