De aceea este esențial ca CV-ul tău să fie structurat în așa fel încât să îți pui în evidență cât mai bine aptitudinile, mai ales cele de interes pentru viitorul tău angajator.
Dacă te întrebi: „Cum scriu un CV pentru un job?”, „Cum să scriu un CV cu succes?” sau „Cum îmi actualizez CV-ul?”, nu îți face griji! În acest ghid, îți vom arăta cum să faci un CV bun în doar câțiva pași simpli și îți vom dezvălui pas cu pas ce trebuie să incluzi în fiecare secțiune a CV-ului astfel încât să obții șanse la cât mai multe joburi.
Îți vom oferi sfaturi despre:
- Cum să redactezi un CV.
- Cum să alegi formatul potrivit backgroundului profesional.
- Ce să pui în CV-ul tău în categoria informații de contact.
- Cum să redactezi un rezumat al obiectivelor tale profesionale.
- Ce ar trebui să includă secțiunea de experiență profesională a unui CV.
- Cum să faci o secțiune de abilități de CV excelentă.
- Ce să pui într-un CV secțiunea de certificare, licențe și formare profesională.
- Cum să scrii secțiuni de CV pentru acreditări opționale, cum ar fi premiile.
- Cum să alegi cel mai potrivit șablon de CV.
În plus, îți recomandăm să urmezi modelele noastre de CV-uri pentru a obține jobul dorit.
Cum să redactezi un CV
Care este secretul unui CV bine scris? Cum scrii un CV care să atragă atenția angajatorilor? Iată un ajutor pentru CV-ul tău:
Adună informațiile profesionale pentru a te pregăti să scrii un CV complet
Pregătirea este esențială pentru a scrie un CV care să iasă în evidență. Dacă ai informațiile esențiale pregătite, vei economisi timp și te vei asigura că îți pui aptitudinile în valoare. Iată, mai jos, sfaturi valoroase despre cum să structurezi un CV în mod eficient.
În primul rând, pregătirea corectă a CV-ului înseamnă că trebuie să îți acorzi timp pentru a îți structura și alege calificările relevante și pentru a le compara cu cerințele pentru joburi. Apoi, e indicat să faci o listă cu:
- Realizări semnificative de la locurile tale de muncă anterioare.
- Hard skills și soft skills și compară-le cu competențele solicitate în anunțul legat de jobul respectiv.
- Numele angajatorilor, datele de angajare, locațiile, titlurile și responsabilitățile postului.
- Acte de studii, cum ar fi o diplomă universitară, certificări sau licențe.
- Activitatea de voluntariat.
- Premii și certificări.
Alege cel mai bun format de CV pentru nevoile tale
Atunci când îți redactezi CV-ul nu trebuie să pierzi din vedere un aspect foarte important: trebuie să alegi un format de CV potrivit înainte de a începe să scrii un CV.
În general, există trei tipuri standard de CV-uri, iar fiecare format pune la dispoziție aceleași secțiuni, dar organizate diferit, în așa fel încât să îți pui în evidență cât mai bine nivelului tău de experiență profesională și obiectivele tale profesionale.
Formatul cronologic al CV-ului este utilizat foarte des. Reprezintă o alegere excelentă pentru candidații care doresc să se axeze asupra backgroundului, experienței lor profesionale atunci când își compun un CV, deoarece această secțiune este pusă în evidență foarte bine. Este de preferat să alegi acest format dacă ai o experiență profesională semnificativă sau dacă dorești să candidezi pentru un anumit loc de muncă care pune mare accent pe experiență.
Formatul funcțional al CV-ului evidențiază abilitățile și pregătirea ta și mizează pe calitățile ce te pot ajuta să fii un plus pentru echipă, chiar dacă e vorba despre primul loc de muncă. Acest format este foarte potrivit pentru cei care sunt în căutarea primului lor loc de muncă, pentru persoanele care își schimbă cariera sau pentru cei care au perioade de întrerupere a angajării.
Formatul hibrid combină într-un mod eficient formatele de CV funcțional și cronologic. Este perfect pentru cei ce sunt în căutarea unui loc de muncă ce necesită puțină experiență profesională și care doresc să știe cum să scrie un CV pentru un loc de muncă atunci când trec la o altă industrie sau se reintră în câmpul muncii.
Adăugă informațiile de contact
Fii sigur că informațiile tale de contact sunt cele actuale și, de asemenea, că sunt ușor de găsit în structura CV-ului tău. Adaugă-le în partea de sus, în antet. Iată ce trebuie să incluzii în informațiile de contact ale CV-ului tău:
- Numele și prenumele complet
- Numărul de telefon
- Adresa de e-mail profesională
- Un link către contul tău profesional de socializare, website sau portofoliul, dacă e cazul (nu Facebook, ci Linkedin)
Cum să redactezi un rezumat al obiectivelor tale profesionale
Este important să incluzi la începutul CV-ului un rezumat al experienței tale profesionale și ce obiective ai pe listă.
Atunci când scrii un CV, folosește un rezumat în care să pui accentul pe obiectivele tale dacă ești un novice în căutarea primului loc de muncă, îți schimbi domeniul curent de activitate, te întorci la muncă după o absență îndelungată sau candidezi pentru un nou loc de muncă (cum ar fi un rol de conducere) în cadrul aceleiași companii.
Acesta trebuie să fie convingător, concis și clar.
Structurează o secțiune de CV dedicată experienței profesionale
Formatează această secțiune a CV-ului prin enumerarea locurilor de muncă în ordine cronologică inversă, cu poziția actuală sau cea mai recentă în partea de sus. Iată cum să creezi o secțiune de experiență de muncă în CV. Vei avea nevoie de:
- Poziția ta în companie
- Numele companiei
- Datele de angajare (luna și anul)
- Trei-cinci puncte cu principalele realizări și responsabilități profesionale
Secțiunea privind istoricul muncii ar trebui să le ofere angajatorilor o imagine a ceea ce pot spera să obțină prin angajarea ta. Nu scrie secțiunea privind istoricul muncii din CV ca pe o listă de îndatoriri, cum ar fi „Am pregătit și am ținut la zi rapoarte financiare” și „Responsabil cu inventarul zilnic”, deoarece acestea nu le spun managerilor de angajare nimic despre cât de bine te poți descurca în acest rol. În schimb, pentru fiecare loc de muncă, expune realizările tale profesionale în trei-cinci puncte și cuantifică-le atunci când este posibil. Un studiu recent a arătat că persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă care folosesc cifre în CV-urile lor văd un avans de 50% față de concurență.
- Accelerat
- Proiectat
- Îmbunătățit
- Realizat
- Dezvoltat
- Inițiat
- Administrat
- Direcționat
- Institut
- Consiliere
- Documentat
- Maximizat
- Planificat
- Stimulat
- Îmbunătățit
- Mentorat
- Promovat
- Campanie
- Stabilit
- Motivat
- Rezolvat
- Coordonate
- Executat
- Negociată
- Revitalizat
- Creat
- Facilitat
- Organizat
- Asigurat
- Livrat
- Formată
- Revizuit
Creează o secțiune de competențe în CV pentru a-ți evidenția punctele forte
Atunci când îți scrii CV-ul, trebuie să te asiguri că incluzi cel puțin o listă cu puncte de competențe, indiferent de formatul de CV pe care îl utilizezi. Atunci când te gândești la ce să pui în secțiunea de abilități a CV-ului, urmărește o medie de șase până la opt dintre punctele tale forte de top, atâta timp cât acestea sunt relevante pentru postul pe care îl dorești.
Iată care sunt cele zece hard skills și soft skills pe care angajatorii doresc să le aibă în 2023:
Hard skills
- Competențe în analiza datelor și cunoștințe statistice
- Competențe în securitatea cibernetică
- Programare
- Marketing, SEO
- Contabilitate
- Design UX, Adobe Creative Suite s
- Copywriting, scriere creativă
- Gestionarea datelor și cloud management
- Utilizarea unor utilaje speciale
- Limbi străine
Soft Skills
- Abilități de comunicare
- Capacitatea de a gestiona și rezolva probleme
- Aptitudini de adaptabilitate
- Abilități de leadership
- Capacitatea de a lucra în echipă
- Atenție sporită la detalii
- Gestionarea eficientă timpului
- Aptitudini creative
- Ascultare activă
- Abilități de organizare
Structurează secțiunea educațională
Atunci când scrii secțiunea dedicată educației enumeră calificările tale chiar dacă nu ai o diplomă.
Iată ce trebuie să apară în secțiunea dedicată educației:
- În cazul în care nu ai urmat o facultate, menționează diploma de liceu.
- Dacă ai urmat o facultate sau o școală postuniversitară, dar nu ai o diplomă, adaugă numele școlilor pe care le-ai urmat și cursurile studiate.
- Adaugă data anticipată a absolvirii, dacă ai una. Nu este necesar să incluzi anul absolvirii dacă ai absolvit cu mai mult de 10 ani în urmă.
- Numele universității, al colegiului comunitar sau al școlii absolvite. Include doar liceul dacă ești elev de liceu sau dacă nu ai urmat cursuri universitare.
- Luna și anul în care ai absolvit. Dacă încă nu ai absolvit, scrie data preconizată a absolvirii.
- Tipul de diplomă pe care ai primit-o sau te aștepți să o primești.
Secțiunile opționale ale CV-ului tău
Cum faci un CV care să iasă în evidență? O bună redactare a unui CV înseamnă mai mult decât să te asiguri că ai toate elementele de bază. Adaugă secțiuni opționale, cum ar fi voluntariat, certificări suplimentare, premii, lucrări publicate.
În cazul în care ai publicat anumite lucrări sau ai în portofoliu premii relevante care te vor ajuta să ieși în evidență și mai mult pe piața muncii, atunci ar trebui să le incluzi.
Adaugă o secțiune separată pentru premii, onoruri, publicații sau muncă voluntară doar dacă nu le puteți lega în alte secțiuni ale CV-ului.
Activitatea de voluntariat poate adăuga valoare unui CV, deoarece arată că ești dispus să îi ajuți pe alții și că ai pasiuni în afara muncii, care nu sunt neapărat motivate de bani. Aceste trăsături sunt atractive pentru angajatori în 2023 și te pot ajuta să te diferențiezi de candidații care nu au background în domeniul voluntariatului.
Verifică-ți foarte bine CV-ul înainte de a-l trimite
Corectează, verifică formatarea și salvează produsul final. Greșelile de dactilografiere și gramaticale sunt cele mai întâlnite greșeli de redactare a CV-ului – și o reală problemă pentru foarte mulți managerii de recrutare. Când scrii un CV, recitește-l cu atenție pentru a te asigura că ai scris totul perfect și că toate informațiile furnizate de tine sunt corecte. Erorile de formatare sunt, de asemenea, o mare piedică pentru recrutori inclusiv din cauza faptului că înțelegerea lor necesită un timp suplimentar de care un angajator sau un recrutor nu prea dispune . Poți face un CV ușor de citit pentru ei, urmând aceste sfaturi simple de formatare a CV-ului:
- Fii concis. Un CV ar trebui să aibă doar o pagină, cu excepția cazului în care ai mai mult de 10 ani de experiență profesională și ai nevoie de spațiu suplimentar. În acest caz, maxim două pagini este acceptabil.
- Setează marginile la 1 inch pe toate laturile documentului.
- Folosește fonturi adecvate, cum ar fi Times New Roman, Arial sau Helvetica.
- Menține o dimensiune a fontului între 11-12 pe corp și 14-16 la anteturi.
- Alege între spațiere simplă sau 1,5 rânduri.
- Salvează CV-ul în format PDF, text simplu sau DOCX și denumește-l în mod corespunzător cu „[Numele tău]-[Postul dorit]-CV.pdf”. Uneori, angajatorii specifică în descrierea postului ce tip de fișier trebuie utilizat; urmează întotdeauna instrucțiunile acestora. Dacă nu se specifică un format de fișier, salvează CV-ul în format PDF..
- Urmărește șabloanele noastre de CV-uri pentru a obține rezultatul dorit.
Toate aceste aspecte vor fi apreciate de cei care lucrează în departamentul de resurse umane. Cei de la resurse umane se vor uita atent la toate aceste detalii și îți vor aprecia CV-ul și în funcție de cât de mult respecți toate aceste aspecte. Selecția CV-urilor va depinde foarte mult de aceste lucruri. Urmează șabloanele noastre de CV-uri pentru mai multe șanse de reușită.
Întrebări frecvente
Iată care sunt cele mai frecvente întrebări atunci când îți construiești un CV:
Cum ar trebui să arate un CV în 2023?
Un CV bun în 2023 ar trebui să semene foarte mult cu șabloanele noastre de CV-uri. În 2023, CV-urile pot fi în orice format care funcționează pentru obiectivele tale, dar trebuie să aibă un aspect profesional. Asta înseamnă că trebuie să fie formatate corect, cu secțiuni clare, redactate concis cu un font de CV adecvat și încadrate în cadrul unui șablon profesional cu un design curat. Atunci când vezi anunțuri de joburi trebuie să te uiți în primul rând la descrierea acestora ca să înțelegi cum trebuie să arate exact CV-ul tău.
Care sunt pașii de bază pentru a scrie un CV?
Instrucțiunile pentru scrierea unui CV sunt destul de simple:
- Colectează informațiile necesare pentru scrierea CV-ului în conformitate cu descrierea jobului.
- Alege un format și un șablon de CV.
- Adăugă informațiile tale de contact în antetul CV-ului.
- Începe întotdeauna CV-ul cu un rezumat în care să îți prezinți obiectivele.
- Creează o secțiune vizibilă și organizată dedicată experienței profesionale.
- Include și o secțiune de competențe în CV.
- Adaugă experiența ta educațională.
- Include certificările, licențele și formarea profesională, dacă este cazul.
- Adaugă câteva secțiuni opționale ale CV-ului, dacă e cazul.
- Corectează, salvează și trimite!
Cum să redactezi un CV dacă nu ai experiență?
Dacă nu ai suficientă experiență profesională și nu ești sigur cum să scrii un CV, trebuie doar să urmezi câteva sfaturi în acest sens:
- Alege formatul de CV funcțional. Acest format este ideal pentru aceia ce își caută un job fără experiență profesională, deoarece se concentrează pe abilități mai mult decât pe istoricul locurilor de muncă.
- Scrie un rezumat în care să prezinți obiectivele tale personale și profesionale sub datele tale de contact.
- Evidențiază-ți hard skills – trăsături și abilități pe care le poți folosi în diverse locuri de muncă și industrii. De exemplu, abilitățile puternice de comunicare sunt la fel de importante pentru joburi în domeniul serviciilor pentru clienți ca și pentru predare.
- Scoate în evidență experiența ta extraprofesională, atâta timp cât este relevantă pentru joburi. Voluntariatul, stagiile, proiectele școlare și activitățile extracurriculare pot conta ca experiență profesională dacă au legătură cu postul vizat.