Abilitățile tale excepționale de vânzare și experiența în vânzări ar trebui să strălucească în CV-ul tău. Vânzătorii de automobile sunt însărcinați cu vânzarea de vehicule noi și de ocazie și cu demonstrarea caracteristicilor acestora. Activitățile de lucru tipice pentru vânzătorii de mașini includ abordarea potențialilor clienți, prezentarea capacităților mașinilor, evaluarea nevoilor și cerințelor clienților, înțelegerea intereselor și preocupărilor acestora, ajutarea clienților ezitanți să ia o decizie și încheierea vânzărilor. Un model de CV bine redactat pune accentul pe capacitatea de a vinde, încrederea în sine, entuziasmul, orientarea spre rezultate, munca în echipă și organizarea.
În acest articol, te vom ajuta să elaborezi un CV profesional care să îți ofere mai multe oportunități. Unele dintre subiectele pe care le vom aborda includ:
- Competențele relevante pe care vânzătorii auto ar trebui să le aibă în CV-ul lor.
- Cum să adaugi experiența profesională în CV-ul tău.
- Cum să-ți structurezi CV-ul de vânzător auto.
- Care este formatul potrivit pentru CV-ul tău.
Cum să scrii un vânzător de mașini cv?
Alegerea formatului de CV potrivit pentru un vânzător auto este simplă – CV-ul cronologic este cel mai potrivit. Acest format se concentrează pe experiența de muncă, incluzând toate rolurile anterioare relevante și enumerând punctele forte pentru fiecare dintre ele. Candidații cu un istoric profesional semnificativ ar beneficia cel mai mult de utilizarea acestui format.
Cei cărora le lipsește experiența ar putea dori să folosească un format alternativ. Cunoscut și sub numele de CV bazat pe abilități, formatul funcțional al CV-ului acordă prioritate abilităților și aptitudinilor, marginalizând experiența profesională, dacă aceasta este inclusă. CV-urile hibrid realizează un echilibru între experiență și abilități.
Fiecare CV pe care îl scrii trebuie să fie diferit. Majoritatea celor care caută un loc de muncă fac greșeala de a folosi un singur CV pentru mai multe aplicații, ceea ce te poate face să ratezi o oportunitate. Păstrează CV-ul scurt și concentrează-te pe calificările relevante legate de locul de muncă. Verifică descrierea postului și folosește cuvinte cheie pentru a îți optimiza CV-ul.
Formatul, aspectul și structura CV-ului tău sunt esențiale. Alege între aceste trei formate:
- Formatul cronologic inversat – Acest format este potrivit pentru candidații cu experiență în domeniul vânzărilor auto. De asemenea, este ușor de scanat pe sistemele de recrutare, ceea ce îl face să fie formatul preferat de majoritatea recrutorilor.
- Formatul funcțional al CV-ului – Acest format se concentrează pe abilitățile tale și este perfect pentru tine dacă nu ai prea multă experiență în acest domeniu.
- Formatul hibrid – Acest format este potrivit pentru candidații care au un amestec perfect de abilități și experiență. Acesta combină cele mai bune caracteristici ale celor două formate anterioare.
Structura CV-ului tău de vânzător auto ar trebui să aibă următoarele secțiuni:
- Secțiunea de antet
- Rezumatul/obiectivul profesional
- Experiența profesională
- Secțiunea privind educația
- Secțiunea abilități
- O secțiune suplimentară (limbi străine, premii/onoare și interese)
Începe CV-ul cu un antet
Prima secțiune a CV-ului tău conține datele tale personale. Verifică întotdeauna detaliile pentru a te asigura că sunt corecte. Printre aceste detalii se numără:
- Numele tău complet
- Titlul postului
- Numărul de telefon
- Adresa de e-mail profesională
- Locația
- Un link către profilul tău de LinkedIn
Creează o secțiune de experiență de lucru care să atragă atenția
Secțiunea privind experiența profesională rezumă istoricul angajărilor tale. Aceasta este șansa ta de a arăta managerului care face angajări succesul tău ca agent de vânzări pentru a-l convinge să îți ofere oportunitatea cea mare.
Începe întotdeauna cu cea mai recentă poziție și acordă prioritate experienței relevante în vânzări în această secțiune. Începe cu numele locului de muncă, titlul postului și perioada în care ai lucrat în fiecare loc. Enumeră trei până la cinci îndatoriri profesionale și include cifre și fapte care să cuantifice realizările tale.
Folosește-te de descrierea postului pentru a determina ce ar trebui să adaugi la această secțiune. Dacă ai absolvit de curând, menționează competențele tale transferabile și arătați-i recrutorului cum le vei folosi la noul loc de muncă.
Recrutorii din vânzări iubesc cifrele. Dar nu orice fel de numere. Dacă scrii în secțiunea dedicată experienței tale că ai efectuat peste 50 de apeluri în fiecare zi, asta nu înseamnă că acele apeluri au fost eficiente. Același lucru este valabil și pentru faptul că ai lucrat 3 ore în plus în fiecare săptămână. Asta nu înseamnă că ai fost mai productiv în acele ore.
Cifrele tale ar trebui să se rezume la cât de bine vinzi mașini și atât.
Un CV de succes al unui vânzător de mașini ar trebui să demonstreze că știi cum face bani afacerea cu mașini și că o poți ajuta să facă și mai mulți bani. Unul dintre cei mai comuni indicatori de succes pentru vânzătorii de mașini este cât de bine reușesc să își atingă cotele.
Acestea sunt vitale mai ales în afacerile cu mașini, atunci când dealerii primesc bonusuri pentru că vând o anumită cantitate de mașini în fiecare lună. Cotele permit dealerilor auto să își prognozeze veniturile, să gestioneze obiectivele de afaceri, să evalueze performanța vânzătorilor lor. Pur și simplu, cotele sunt vitale.
Dar ele nu sunt singurul lucru important în afacerea de vânzare de mașini. Marjele de vânzare a mașinilor pot fi surprinzător de strânse, în special în cazul mașinilor noi, astfel încât cea mai mare parte a venitului poate proveni din vânzarea de accesorii, oferte de finanțare și rețineri din partea producătorului.
Descrie calificările tale educaționale
Secțiunea privind educația evidențiază trecutul tău academic. S-ar putea să nu ai nevoie de o diplomă universitară pentru a obține un loc de muncă de vânzător de mașini, dar dacă ai una, ar trebui să o adaugi aici. Începe întotdeauna cu cea mai recentă calificare educațională.
Iată care sunt detaliile pe care ar trebui să le aveți în această secțiune:
- Numele diplomei
- Numele școlii
- Anul absolvirii
Abilități cheie de vânzări pentru CV-ul tău
Secțiunea de competențe evidențiază abilitățile unice care îți permit să îți îndeplinești sarcinile conform cerințelor. Descrierea postului enumeră unele dintre abilitățile pe care le caută recrutorul, iar tu le poți folosi pentru a determina ce adaugi în CV-ul tău. Managerii de recrutare folosesc sisteme de urmărire a candidaților pentru a filtra CV-urile care nu au calificările minime. CV-ul tău nu va trece de software dacă nu ai competențele necesare.
CV-ul tău ar trebui să includă abilități hard și soft. Competențele dificile sunt tehnice și pot necesita ceva timp pentru a fi învățate la locul de muncă sau la școală. Abilitățile soft sunt trăsături de caracter care îți permit să interacționezi cu clienții și colegii la locul de muncă.
Iată câteva abilități care te vor ajuta ca CV-ul de vânzător auto să iasă în evidență:
Hard skills :
- Leadership
- Dezvoltarea afacerilor
- Înregistrări financiare și procesare
- Generarea și analiza rapoartelor
- Redactarea contractelor de vânzare
- Gestionarea conturilor
- Managementul echipei
- Abilități excelente de comunicare
- Satisfacția clienților
- Luarea deciziilor
- Abilități de organizare
- Atenție la detalii
- Abilități de rezolvare a problemelor
- Abilități interpersonale
- Abilități de gestionare a timpului
Există abilități care sunt comune în orice loc de muncă în domeniul vânzărilor, iar apoi există abilități specifice vânzării de mașini.
Competențele obișnuite de vânzări includ efectuarea de apeluri, trimiterea de e-mailuri, networking, relațiile cu clienții etc.
Competențele specifice industriei vânzărilor de mașini includ cunoștințe generale despre automobile, modele de mașini și diferențele dintre ele și cunoștințe aprofundate despre anumite mărci de mașini.
Dacă ai de gând să lucrezi la o reprezentanță auto a unei anumite mărci, este de la sine înțeles că ar trebui să demonstrezi o cunoaștere solidă a produsului.
Cu toate acestea, marile mărci auto și dealerii oferă acest tip de pregătire pentru personalul lor de vânzări.
Dealerii mai mici, însă, se așteaptă ca tu să știi mai multe despre mașini, mai ales dacă lucrezi pe o piață de mașini second-hand. Deseori, va trebui să compari modele de la diferite mărci, ani și configurații, altfel vei pierde rapid respectul unui potențial client.
În zilele noastre, dealerii corporativi mari folosesc adesea sisteme de management CRM și investesc foarte mult în canalele de marketing digital. Astfel, competența ta în utilizarea acestora va fi un avantaj.
Dacă aplici pentru a lucra la un dealer care vinde anumite mărci de mașini, ia în considerare posibilitatea de a menționa expertiza ta cu acestea.
Secțiunea de rezumat a CV-ului tău
O introducere în CV-ul tău este vitală; un rezumat profesional face acest lucru. Acesta rezumă realizările, abilitățile și experiența ta de top pentru a oferi recrutorului o idee despre ce să se aștepte în CV-ul tău. Acesta este un paragraf scurt, dar fă-l atractiv pentru a-l interesa pe managerul de recrutare să citească restul CV-ului tău.
Dacă ai absolvit recent, utilizează un obiectiv profesional pentru a îți prezenta CV-ul. Acesta rezumă obiectivele tale de top și modul în care acestea se potrivesc cu obiectivele de afaceri ale organizației pentru care dorești să lucrezi. Aceasta este, de asemenea, o șansă pentru a îți arăta entuziasmul pentru postul respectiv. Iată, mai jos, un exemplu corect:
Pentru a deveni manager de vânzări auto, nu este necesară o diplomă specifică; totuși, o diplomă în afaceri sau în comunicare te poate ajuta să te evidențiezi. Candidatul ideal pentru acest rol va avea un mix de experiență în vânzări și expertiză în domeniul auto. Rolurile anterioare ca tehnician auto, asociat de vânzări cu amănuntul sau reprezentant tehnic de vânzări te pot ajuta să ieși în evidență pentru acest rol. În general, este important ca un manager de vânzări auto să aibă o bază solidă de vânzări, abilități excelente de conducere și abilități interpersonale impecabile.
Secțiuni suplimentare pentru CV-ul tău
CV-ul tău va fi incomplet fără această secțiune. Aceasta este, de asemenea, o ocazie excelentă de a evidenția abilitățile și calificările suplimentare care te fac un candidat unic. Consultă modelele noastre de CV și vezi cum poți încorpora această secțiune în CV-ul tău.
Iată câteva secțiuni pe care să le iei în considerare pentru CV-ul tău de vânzător auto.
Competențe și certificări în domeniul informaticii
Vânzătorii de mașini trebuie să înregistreze vânzările și alte informații despre clienți în baza de date a companiei și vor avea nevoie de abilități de bază în domeniul informaticii. Enumeră-le în această secțiune pentru a le face mai vizibile.
Profesioniștii în vânzări auto au nevoie de anumite certificări care ajută să arate recrutorului că au o pregătire suplimentară în acest domeniu. Include și aceste certificări, dacă le deții.
Interese
Această secțiune depinde de compania pentru care dorești să lucrezi, așa că este important să te documentezi și să afli cum este cultura lor. Unele companii sunt mai flexibile decât altele și este esențial să te asiguri că nu adaugi nimic în CV-ul tău care să te facă să ratezi o oportunitate.
Limbi străine
În calitate de agent de vânzări, vei interacționa cu multe persoane din diferite culturi. Dacă ești bilingv, asigură-te că recrutorul nu trece cu vederea acest lucru în CV-ul tău. Această calificare te diferențiază de ceilalți candidați și te-ar putea ajuta să învingi concurența. Folosește referința lingvistică oficială, după cum urmează:
- IELTS pentru limba engleză
- DELF pentru limba franceză
- Goethe Zertifikat pentru germană
Sfaturi pentru a-ți consolida CV-ul
Fiecare post de vânzător auto este diferit, așa că trebuie să întocmești un CV nou de fiecare dată când candidezi pentru un loc de muncă.
- Verifică descrierea postului pentru a identifica cuvintele cheie care îți vor optimiza CV-ul și te vor asigura că acesta va trece de sistemul de urmărire a candidaților.
- Folosește un șablon pentru a aranja CV-ul în secțiuni și asigură-te că nu omiți nicio informație vitală.
- Titlul postului trebuie să fie diferit pe fiecare CV pe care îl trimiți recrutorului.
- Corectează CV-ul pentru a te asigura că nu există erori.
Concluzii cheie
Începe CV-ul cu un antet cu datele tale de contact și personale și asigură-te că toate informațiile sunt corecte. Folosește rezumatul/obiectivul profesional pentru a atrage atenția recrutorului și pentru a-l determina să citească restul CV-ului tău.
Enumeră istoricul muncii tale, dar concentrează-te pe experiența relevantă. În plus, rezumă-ți calificările pe o singură pagină și enumeră competențele în două secțiuni separate: Hard skills și soft skills. Apoi, adaugă întotdeauna calificările educaționale în CV-ul tău și scrie o scrisoare de intenție convingătoare.
Atunci când concurența pentru un loc de muncă este mare, trebuie să faci tot posibilul pentru a ieși în evidență. Redactarea unei scrisori de intenție care să detalieze calificările te diferențiază de ceilalți candidați. Acest document îți pune în valoare personalitatea și abilitățile de scriere, deoarece te ajută să creezi o conexiune personală cu recrutorul. Cu excepția cazului în care managerul de recrutare îți cere să nu trimiți una, ar trebui să completezi întotdeauna CV-ul cu una.
Evită să faci greșeli în CV-ul tău care să ducă la respingerea acestuia. Corectează CV-ul de mai multe ori și cere unui prieten să facă același lucru. Subliniază abilitățile puternice de vânzare și cunoștințele vaste despre mașini în rezumatul profesional. Acesta este locul în care poți promova în fața potențialilor angajatori.
Evidențiază realizările în secțiunea privind istoricul muncii. Mai degrabă decât să enumeri pur și simplu îndatoririle de la locul de muncă, include elemente de măsurare care să demonstreze abilitățile superioare.
Atunci când scrii secțiunea hobby-uri și interese, nu deveni prea personal. În schimb, concentrează-te pe enumerarea activităților care îâi completează munca, ca în cazul vânzărilor de mașini. Concentrează-te pe a arăta cum abilitățile tale interpersonale, de comunicare și de servire a clienților te fac un candidat de excepție pentru postul de vânzător auto.
Întrebări frecvente
Cele mai frecvente întrebări atunci cînd vorbim despre un CV de vânzător de mașini? Ți le prezentăm mai jos.
Care sunt cele trei abilități principale pe care orice vânzător auto ar trebui să le aibă în CV-ul său?
- Vânzări de automobile
- Dezvoltarea relației cu clienții potențiali
- Procesul de vânzare de automobile
Cu ce se ocupă un vânzător de mașini?
Cineva care lucrează în domeniul vânzărilor de mașini oferă asistență clienților în alegerea unui vehicul. De obicei, aceștia lucrează în reprezentanțe de automobile, care pot vinde modele noi, modele folosite sau ambele. Este responsabilitatea lor să cunoască aspectele importante ale diferitelor vehicule pentru a răspunde la întrebările clienților și a-i ajuta să facă alegerea potrivită pentru ei. Acest lucru include diferite mărci, modele și opțiuni, cum ar fi accesoriile auto și pachetele de siguranță. De asemenea, vânzătorii de automobile îi ajută de obicei pe clienți să găsească finanțare pentru vehiculul lor, atunci când este cazul. Este, de asemenea, obișnuit ca cei care lucrează în domeniul vânzărilor auto să efectueze verificări de credit, să evalueze vehiculele, să urmărească clienții și să negocieze oferte.
Cum să scrii un CV de vânzător de mașini?
Dacă te uiți la o descriere tipică a postului de vânzător auto, aceasta nu spune prea multe. De obicei, găsim în această descriere ceva de genul acesta:
- Secțiunea de antet
- Rezumatul/obiectivul profesional
- Experiența profesională
- Secțiunea privind educația
- Secțiunea abilități
- O secțiune suplimentară (limbi străine, premii/onoare și interese)
Cum să scrii un rezumat sau un obiectiv al CV-ului?
O introducere în CV-ul tău este vitală; un rezumat profesional face acest lucru. Acesta rezumă realizările, abilitățile și experiența ta de top pentru a oferi recrutorului o idee despre ce să se aștepte în CV-ul tău. Acesta este un paragraf scurt, dar fă-l atractiv pentru a-l interesa pe managerul de recrutare să citească restul CV-ului tău.
Dacă ai absolvit recent, utilizează un obiectiv profesional pentru a îți prezenta CV-ul. Acesta rezumă obiectivele tale de top și modul în care acestea se potrivesc cu obiectivele de afaceri ale organizației pentru care dorești să lucrezi. Aceasta este, de asemenea, o șansă pentru a îți arăta entuziasmul pentru postul respectiv.