CV Asistent universitar | Cum să obții jobul dorit chiar dacă ești student

Un asistent universitar asistă studenții și profesorii în laboratoare, în clasă și în activitățile extracurriculare. Acești asistenți îndeplinesc diverse sarcini în școli, colegii și universități și se asigură că sarcinile sunt îndeplinite fără probleme.

Evaluare medie pentru acest șablon

Printre responsabilitățile generale care trebuie îndeplinite de cadrele didactice din domeniul universitar regăsim: pregătirea materialelor de studiu, a documentelor, marcarea prezenței, observarea participării studenților la activitățile de grup, examinarea foilor de răspuns, a diverselor lucrări și a performanțelor studenților. Deoarece acesta este un post foarte responsabil, persoanele care doresc să devină asistent universitar trebuie să posede o capacitate puternică de comunicare, de conducere și de creativitate.

💡TIPS & TRICKS: Chiar dacă ești încă student, poți lua în considerarea aplicarea la un post de asistent universitar, asta dacă ești la doctorat sau, cel puțin, ai absolvit un program de masterat.

CV-ul este, fără îndoială, cel mai important document pe care îl vei crea în timpul căutării unui loc de muncă. Așadar, dacă acorzi timp pentru a învăța cum să scrii un CV în mod corespunzător, poți face căutarea unui loc de muncă mult mai rapidă și mai ușoară și a deveni un candidat mai bun.

Studentă asistentă CV

Ce face un CV de asistent universitar excelent?

Un CV bine redactat îți poate aduce nenumărate beneficii. Iată de ce trebuie să ții cont în redactarea CV-ului tău:

  • Divizarea clară a secțiunilor din CV
  • Stabilirea priorității informațiilor relevante
  • Adaptatarea informației pentru un anumit job
  • Lipsa greșelilor gramaticale și redactarea impecabilă
  • Folosirea bullet points-urilor

Ce trebuie să faci înainte să începi redactarea CV-ului?

Înainte de a începe redactarea CV-ului este recomandat să te documentezi în ceea ce privește facultatea unde vei lucra, în special să citești pagina „Despre noi” și să te interesezi despre posturi disponibile. Acesta este un loc excelent pentru a căuta cuvinte cheie pe care le poți folosi în CV-ul sau în scrisoarea de intenție. Și. în plus, vei afla care sunt misiunile și valorile respectivei instituții.

💡TIPS & TRICKS:  Apoi, este important să alegi un model de CV potrivit nevoilor tale, mai ales că te afli la început de drum. Astfel, îți recomandăm să consulți șabloanele noastre de CV-uri de aici.

Alege formatul corect pentru CV-ul tău de asistent universitar

Odată ce știi ce anume își dorește viitorul tău angajator și în momentul în care ai identificat punctele forte și punctele slabe, ar trebui să fi gata să alegi un format potrivit pentru CV-ul tău.

Dacă ai o anumită experiență, trebuie să alegi un format de CV care să îți evidențieze experiența. Dacă ești student sau proaspăt absolvent, atuncii CV-ul tău ar trebui să evidențieze orice abilități transferabile pe care le-ai dobândit în timpul studiilor.

Studentă asistentă CV

Iată, mai jos, care sunt cele mai utilizate formate de CV-uri:

Formatul cronologic. Probabil cea mai bună alegere pentru profesioniștii cu experiență. Enumeră locurile de muncă și realizările candidatului în ordine cronologică. Secțiunea principală a CV-ului: Experiența profesională.

Format de CV funcțional. Excelent pentru proaspeții absolvenți sau studenți. Pune accentul pe abilități în loc de experiență. Secțiunea principală a CV-ului: Abilități.

Format de CV hibrid. O combinație a celor două anterioare.

În cazul unui asistent universitar aflat la început de drum, cel mai potrivit format este cel funcțional pentru că se bazează mai mult pe abilitățile tale decât pe experiență.

Adaugă informații de contact și detalii personale

Iată ce trebuie să incluzi în această secțiune foarte importantă a CV-ului tău:

  • Numele și prenumele
  • Titlul deținut în prezent. Dacă încă ești student, menționează gradul academic curent
  • Adresa de e-mail profesională
  • Numărul de telefon
  • Profilul de Linkedin
  • Opțional, poți include și o fotografie

Cum să redactez rezumatul profesional?

Rezumatul tău profesional ar trebui să fie o listă de aproximativ 4-5 puncte sau un scurt paragraf care să rezume abilitățile, experiențele și realizările tale relevante.

Te poți gândi la el ca la un teaser pentru restul CV-ului tău. Asigură-te că este suficient de interesant pentru a-l atrage imediat pe managerul de angajare.

Dar cum se scrie un rezumat profesional bun?

  • Primul punct ar trebui să descrie titlul tău profesional sau academic. Nu uita să adăugi numărul de ani de experiență sau de studiu.
  • Alege cele mai impresionante părți ale CV-ului tău și rescrie-le în bullet points.
  • Completează rezumatul profesional cu informații relevante despre abilitățile tale.

Enumeră experiența profesională relevantă

Secțiunea privind experiența profesională este ceea ce majoritatea oamenilor își imaginează atunci când se gândesc la „CV”. Trucul este să te concentrezi pe realizările din trecut, nu pe responsabilitățile tale. Iar dacă ești la început de drum e important să arăți viitorului angajator că ai fost implicat în activități încă de pe vremea studenției.

Studentă asistentă CV

  • Pune secțiunea privind experiența profesională în locul potrivit. Dacă nu ai încă suficientă experiență, pune-o chiar sub secțiunea dedicată educației.
  • Apoi, enumeră locurile de muncă în ordine cronologică inversă. Începe cu cea mai recentă experiență.
  • Nu include descrierea postului. În loc să enumeri ceea ce trebuia să faci la respectivul job, încearcă să le spui potențialilor angajatori ce rezultate pozitive ai avut.
  • Scrie la timpul trecut. Acest lucru te va ajuta să te concentrezi pe realizările din trecut, în loc de responsabilități.
  • Pune-ți în evidență abilitățile de rezolvare a problemelor. În cele din urmă, managerii de angajare vor să știe cât de eficient vei fi în rezolvarea problemelor reale. Nu există o modalitate mai bună de a îți arăta abilitatea de a rezolva probleme decât să descrii pe scurt modul în care ai rezolvat probleme dificile în trecut.
  • Cuantifică rezultatele.
  • Folosește bullet points. Punctele cu bulină te ajută să structurezi fiecare subsecțiune. Încearcă să te limitezi la 5 puncte.
  • Folosește verbe de acțiune. Verbele de acțiune au greutatea de care ai nevoie pentru a convinge un angajator să te angajeze. Printre acestea avem verbe precum  precum „dezvoltat”, „crescut”, „facilitat” și altele.
💡TIPS & TRICKS: Îți recomandăm să urmezi modelele noastre de CV-uri ca să pui în aplicare toate aceste aspecte.

Pune-ți în evidență experiența educațională

Secțiunea de rezumat al educației este cea în care îți enumeri diplomele, realizările academice relevante, dar poate și lucrări publicate.

Cu alte cuvinte, secțiunea privind educația ar trebui să vină după secțiunea privind experiența profesională, nu invers. De asemenea, nu ar trebui să fie prea lungă. De exemplu, notele tale nu mai sunt relevante.

Este suficient dacă incluzi numele universității, numele diplomei și anul în care ai absolvit.

Ești proaspăt absolvent? Atunci diploma ta este încă una dintre cele mai puternice atuuri pe care le ai la îndemână.

În termeni practici, aceasta înseamnă că ar trebui să plasezi secțiunea dedicată studiilor în partea de sus a CV-ului tău – chiar între rezumatul profesional și secțiunea privind experiența profesională.

Acestea sunt lucrurile pe care ar trebui să le adaugi la secțiunea de educație dacă ești student sau proaspăt absolvent:

  • Premii academice
  • Burse
  • Conferințe și simpozioane academice
  • Activități în cadrul asociațiilor studențești
  • Publicații academice

Evidențiază hard skills și soft skills

Înainte de a începe să scrii, trebuie să știi că există două tipuri de competențe: hard skills și soft skills.
Dar cum să îți faci abilitățile să iasă în evidență?

  • Concentrează-te pe ceea ce este cel mai relevant. Ai vreuna dintre competențele menționate în anunțul pentru postul dorit? Asigură-te că le incluzi în secțiunea de competențe din CV-ul tău.
  • Organizează competențele în subcategorii. Împarte secțiunea de competențe în mai multe subsecțiuni, cum ar fi competențe informatice, competențe transversale, limbi străine și altele.
  • Nu subestima abilitățile soft. 70% dintre managerii de resurse umane au declarat că ar angaja un candidat cu abilități soft puternice chiar dacă abilitățile tehnice le lipsesc. Dimpotrivă, doar 9 la sută ar angaja pe cineva cu puternice competențe tehnice, dar cu slabe competențe soft.
  • Există abilități pe care nu ar trebui să le incluzi. Nu include niciodată aptitudini pe care nu le ai, aptitudini care nu au nicio legătură cu postul, aptitudini pe care toată lumea ar trebui să le aibă sau aptitudini care au devenit învechite.

Adaugă secțiunile opționale ale CV-ului de asistent universitar

În afară de secțiunile standard ale CV-ului pe care tocmai le-am menționat mai sus, există secțiuni opționale.

Studentă asistentă CV

O bună regulă de bază este să adaugi o secțiune opțională doar dacă este relevantă pentru postul pentru care candidezi. Dacă sunt redactate corect, aceste secțiuni te pot ajuta cu:

  • Furnizarea unor informații care te vor ajuta să umpli golul experienței profesionale
  • Evidențierea competențelor și expertizei suplimentare
  • Îi va permite angajatorului să afle cine ești
💡TIPS & TRICKS: Secțiunile opționale ale CV-ului pot fi deosebit de importante pentru companiile care acordă prioritate angajării de candidați care se potrivesc culturii lor de la locul de muncă.

Iată câteva dintre cele mai frecvente secțiuni opționale:

Competențe tehnice

Câteva exemple de competențe tehnice sunt: limbaje de programare, cunoașterea software-ului, gestionarea proiectelor și analiza datelor.

Competențele tehnice sunt, de obicei, măsurabile, așa că, dacă decizi să le incluzi în CV, folosește un grafic sau o scală pentru a ilustra cât de puternice sunt acestea. Adăugarea de elemente vizuale în CV-ul tău nu numai că arată bine, dar arată și capacitatea ta de a fi precis și analitic.

Realizări și premii

Burse, concursuri, premii legate de muncă sau chiar promovări în poziții de conducere la locul de muncă – toate acestea pot fi considerate realizări profesionale importante.

Certificări și licențe

Enumerarea certificatelor și a cursurilor pe care le-ai absolvit cu succes în CV-ul tău nu este niciodată o greșeală. Totuși, ține cont de faptul că acestea trebuie să aibă legătură cu rolul pentru care candidezi.

Publicații

În această secțiune, poți menționa toate conferințele, prezentările și orice lucrări scrise pe care le consideri relevante pentru poziția pentru care candidezi.

Voluntariat

Această secțiune enumeră activitatea ta de voluntariat. Ar trebui tratată în mod similar cu o secțiune de experiență profesională. Motivul este acela că, indiferent dacă munca ta a fost plătită sau nu, ea se traduce totuși prin experiență în viața reală.

Acest lucru este valabil mai ales dacă te afli la început de carieră. În acest caz, nu ezita să plasezi secțiunea de voluntariat la începutul CV-ului tău.

Pe de altă parte, dacă ești un profesionist experimentat, amplasează această secțiune mai degrabă spre finalul documentului.

Sfaturi finale de care trebuie să ții cont înainte de a trimite student asistent universitar cv

  • Verifică CV-ul pentru a găsi eventuale greșeli de scriere.
  • Personalizează-ți CV-ul pentru fiecare cerere de angajare. Fiecare angajator este diferit. Și orice manager de angajare își poate da seama dacă tocmai i-ai trimis același CV generic ca la toți ceilalți. Așadar, asigură-te că îți adaptezi CV-ul la fiecare angajator în parte pentru a îți crește șansele de a obține poziția de asistent profesor.
  • Scrie corect e-mailul introductiv. Nu contează că ai cel mai bun CV din toate timpurile dacă nimeni nu ajunge să-l citească. Atașează-l unui  e-mail care să atragă atenția angajatorului încă de la început. Acordă o atenție deosebită liniei de subiect care îl va determina să citească întregul e-mail, inclusiv atașamentele.
  • Folosește unul dintre șabloanele noastre de CV-uri.

Întrebări frecvente

Iată care sunt cele mai frecvente întrebări atunci când aplici la un post de asistent universitar:

Pot aplica pentru un post de asistent universitar chiar dacă sunt student?

Poți aplica pentru un post de asistent universitat chiar dacă încă urmezi o formă de învățământ însă este important să fi absolvit măcar un program de masterat. Dacă încă mai ești în programul de licență atunci șansele de a obține un astfel de post sunt foarte slabe.

Cu cât este plătit un asistent universitar?

În funcție de profilul universității sau de facultatea la care se predă, dar și în funcție de domeniul ales, un asistent universitar aflat la început de drum poate câștiga în jur de 3.000 de lei.

Cât de repede pot avansa în carieră?

Avansarea în cazul unui post de asistent universitar este posibilă atunci când se eliberează sau se suplimentează un post. Așadar, promovarea diferă în funcție de context. Totuși, te poți aștepta să avansezi în carieră dupa 3-4 ani chiar poate și la un post de profesor.

Articole similare