Redactarea unui CV excelent în domeniul vânzărilor este un pas important în căutarea unui loc de muncă. Atunci când îți scrii CV-ul, asigură-te că faci referire la descrierea postului și evidențiază orice abilități, premii și certificări care corespund cerințelor. De asemenea, este importantă stabilirea includerii unui titlu sau a unei declarații rezumative care să comunice în mod clar obiectivele și calificările tale.
Cum să scrii un CV de director comercial?
Pentru a ieși în evidență față de competiție, include un titlu de CV pentru director de vânzări sub informațiile tale de contact. Gândește-te la el ca la declarația brandului tău personal – la ce anume excelezi cu adevărat? Fii scurt și la obiect, altfel efectul se va pierde. Sub titlu, adaugă câteva puncte care să evidențieze principalele tale realizări profesionale.
Iată un alt sfat profesional: folosește cifre în CV-ul tău ori de câte ori este posibil pentru a îți cuantifica realizările. În calitate de profesionist în vânzări, știi că cifrele vorbesc, iar această strategie este valabilă indiferent dacă redactezi un CV de director de vânzări pentru locuințe de bătrâni sau un CV de director de vânzări de software.
Adăugă informații de contact în director de vânzări cv
Numele tău ar trebui să fie cel mai mare text de pe pagină și să se afle în partea de sus sau aproape de partea de sus a documentului. Adresa ta nu trebuie să includă numele străzii sau numărul casei – menționarea orașului funcționează foarte bine.
Adresa ta de e-mail trebuie să fie profesională, dar să nu fie adresa ta de e-mail de la locul de muncă actual. Nu este bine să folosești adresa de e-mail de la serviciu pentru proiecte personale (căutarea unui loc de muncă).
Conturile tale sociale pot fi incluse dacă ai o pagină de LinkedIn cu drepturi depline sau o altă pagină de socializare care îți prezintă setul de competențe relevante.
De asemenea, e importat să menționezi dacă ai un permis de conducere.
Adaugă o secțiune a educației relevantă în CV-ul tău de director comercial
Secțiunea de educație a CV-ului tău ar trebui să includă:
- Numele facultății
- Data la care ai absolvit (luna, anul sau anul sunt ambele adecvate)
- Numele diplomei
Subsecțiunile opționale pentru secțiunea privind educația ta includ:
- Premii academice
- Certificări suplimentare
- Proiecte academice (teză, disertație etc.)
Alte sfaturi de care trebuie să ții cont atunci când îți scrii secțiunea despre educație includ:
- Dacă ai absolvit recent, ai putea opta pentru a plasa secțiunea privind educația deasupra secțiunii privind experiența ta.
- Cu cât ai mai multă experiență de muncă, cu atât mai scurtă ar trebui să fie secțiunea despre educație
Enumeră educația în ordine cronologică inversă, cu cele mai recente și mai importante diplome pe primul loc.
În continuare, creează o secțiune de abilități pentru creșterea șanselor tale
Secțiunea de competențe din CV-ul tău ar trebui să includă cele mai importante cuvinte-cheie din descrierea postului, atâta timp cât deții într-adevăr acele competențe. Iată câteva sfaturi de care trebuie să ții cont atunci când redactezi secțiunea de competențe din CV-ul tău:
- Include 6-12 abilități, sub formă de bullet point
- Enumeră mai ales aptitudinile solide; aptitudinile soft sunt greu de testat
- Pune accentul pe abilitățile care sunt cele mai importante pentru post
- Competențele solide sunt, în general, mai importante pentru managerii de angajare, deoarece se referă la cunoștințele de la locul de muncă și la experiența specifică cu o anumită tehnologie sau proces.
- Competențele transversale sunt, de asemenea, valoroase, deoarece sunt foarte ușor de transferat și fac din tine o persoană excelentă alături de care să lucrați, dar sunt imposibil de dovedit într-un CV.
Enumeră experiența ta ca director comercial sau director general
Cea mai importantă parte a oricărui CV pentru un director de vânzări este secțiunea referitoare la experiență. Recrutorii și directorii de angajare se așteaptă să vadă experiența ta listată în ordine cronologică inversă, ceea ce înseamnă că ar trebui să începi cu cea mai recentă experiență și apoi să mergi înapoi. Nu te limita să enumeri îndatoririle profesionale sub fiecare rubrică a postului. În schimb, asigură-te că cele mai multe dintre punctele tale discută realizările impresionante din posturile tale anterioare. Ori de câte ori poți, folosește cifre pentru a îți contextualiza realizările pentru managerul de angajare care îți citește CV-ul.
Este în regulă dacă nu poți include procente exacte sau cifre. Există o mare diferență chiar și între a spune „Am gestionat o echipă de directori de vânzări naționale” și „Am gestionat o echipă de 5 directori de vânzări naționale pe parcursul unui proiect de 6 luni. ”
Cel mai important este să te asiguri că experiența pe care o incluzi este relevantă pentru postul pentru care candidezi. Folosește descrierea postului pentru a te asigura că fiecare punct din CV-ul tău este adecvat și util.
Evidențiază în CV-ul tău certificările de director comercial
Certificările specifice ale directorului național de vânzări pot fi un instrument puternic pentru a le arăta angajatorilor că ai dezvoltat abilitățile corespunzătoare. Dacă deții oricare dintre aceste certificări, asigură-te că le treci în CV-ul tău de director comercial:
- Certified Sales Professional (CSP)
- Managementul vânzărilor
- Professional Certified Marketer (PCM)
În cele din urmă, adaugă un rezumat al CV-ului directorului comercial sau o declarație de obiectiv
Un rezumat al CV-ului constă în 1-3 propoziții în partea de sus a CV-ului tău de director comercial, care rezumă rapid cine ești și ce ai de oferit. Declarația de rezumat ar trebui să includă titlul postului tău, anii de experiență (dacă este de peste 3 ani) și o realizare impresionantă, dacă ai spațiu pentru aceasta.
Nu uita să subliniezi abilitățile și experiențele care figurează în descrierea postului.
Realizări cheie
Secțiunea realizări este esențială pentru a îți diferenția candidatura de cea a colegilor tăi. Include proiectele pe care le-ai condus și beneficiile comerciale tangibile care au rezultat. Aceste beneficii pot fi sub formă de:
- Câștig de venituri pentru client sau companie
- % de realizare a obiectivelor de vânzări
- randamentul investițiilor (ROI)
Leagă întotdeauna proiectele talede beneficiile comerciale. Aceasta este ceea ce managerul de angajare și angajatorul doresc să vadă. În ultimă instanță, aceștia vor să știe că poți aduce o mare valoare organizației lor.
Cum să îți aliniezi CV-ul cu descrierea postului?
Pentru a găsi un candidat potrivit, managerii de angajare trebuie să analizeze multe CV-uri. Este important să subliniezi și să îți aliniați competențele și experiența relevante în funcție de descrierea postului pentru a te distinge de ceilalți candidați.
Cele mai importante calificări pentru postul respectiv sunt de obicei prezentate primele în descriere sau în mod repetat pe parcursul acesteia. Pentru a garanta că CV-ul tău iese în evidență, compară-l cu descrierea postului și asigură-te că descrie în detaliu modul în care îndeplinești cerințele. Evidențiază-ți realizările notabile și asigură-te că detaliezi modul în care abilitățile și experiența ta indică valoarea ta ca și candidat.
Ce aptitudini să incluzi într-un CV perfect de manager de vanzari?
Pe scurt, cele relevante. Uită-te bine la oferta de muncă la care răspunzi și alege competențele pe care le caută compania. Le-ai înțeles? Sunt șanse ca majoritatea dintre ele să se regăsească deja în fișa postului tău. Dar poți totuși să îmbini obiectivul sau rezumatul CV-ului tău de manager de vânzări cu alte câteva abilități. Și pune-le pe cele cu care te mândrești cel mai mult într-o secțiune separată de competențe cheie. Nu uita, totuși. Relevanța este esențială. Nu este vorba despre orice abilități, ci despre cele care te fac un manager excelent. Dacă ești în căutare de inspirație, iată o listă cu câteva abilități cheie tipice pentru un CV de manager de vânzări.
Abilități de top pentru un CV de manager de vânzări
- Abilități analitice
- Bugetare
- Construirea de relații
- Antrenare
- Abilități de comunicare
- Competențe de servire a clienților
- Delegare
- Abilități de conducere
- Gestionarea proceselor
- Cunoașterea pieței
- Dezvoltarea bugetelor
- Îndeplinirea obiectivelor de vânzări
- Motivare
- Negociere
- Rezolvarea problemelor
- Raportarea
- CRM
- Planificarea vânzărilor
- Vânzarea în funcție de nevoile clienților
- Angajarea de personal
- Strategie
- Competențe tehnice
- Competențe de gestionare a timpului
- Viziune
Întrebări frecvente
Ce competențe transversale sunt benefice atunci când lucrezi ca director de vanzari?
Directorii de vânzări de succes trebuie să posede mai multe competențe transversale, printre care:
- Abilități excelente de relaționare și comunicare pentru a construi relații cu membrii echipei, cu cumpărătorii din industrie și cu alți directori.
- Capacitatea de a rămâne calm și de a lua decizii benefice în situații stresante.
- Gândire critică și abilități de rezolvare a problemelor aplicate la analiza pieței, strategii de vânzări și îmbunătățirea vânzărilor.
- Abilități de gestionare a timpului și de organizare care sunt utile atunci când ai de-a face cu termene limită strânse.
- Abilități superioare de conducere pentru a ajuta la crearea unei echipe de vânzări eficiente.
Se ocupă directorii de vânzări de vânzările online?
Pentru a avea succes pe piața online, directorii de vânzări trebuie să înțeleagă atât Google Analytics, cât și Google AdWords. Atât Analytics, cât și AdWords sunt utilizate în cercetarea demografică și ajută companiile să îmbunătățească optimizarea motoarelor de căutare și publicitatea online.
Cât timp este nevoie pentru a deveni director de vânzări?
Poziția de director de vânzări poate dura mulți ani pentru a fi obținută. După facultate, candidații servesc în general ca reprezentant de vânzări sau agent de achiziții timp de unul până la cinci ani. Directorii de vânzări trebuie să urce în lanțul managerial și să aibă un istoric de succes dovedit.