Pentru a deveni manager de contabilitate, vei avea nevoie de cunoștințe demonstrate în domeniul contabilității, precum și de un simț pentru detalii și de abilități deosebite de conducere.
Un CV bine pus la punct poate contribui la obținerea unui interviu și, eventual, a unui loc de muncă, mai ales atunci când prezintă cel mai bine competențele și calificările relevante. Directorii de contabilitate supraveghează colegii contabili, creează și revizuiesc documentele și procesele financiare și se asigură că organizațiile își desfășoară activitatea în mod legal și etic. Știind ce trebuie să incluzi în CV-ul unui manager de contabilitate te poate ajuta să construiești un document solid care să te prezintă drept un candidat de top.
Ce este un de manager contabilitate cv?
Un CV de manager contabil este un document care evidențiază experiența profesională și educația. Angajatorii pot răsfoi documentul pentru a afla mai multe despre tine ca și candidat, pentru a determina dacă ești potrivit pentru un post vacant. Poți să îți actualizezi frecvent CV-ul de manager contabil pentru a include noi acreditări, etape recente, noi locuri de muncă și multe altele. Un CV îți permite să enumeri toate experiențele relevante din industria ta pentru a te ajuta să îți asiguri un interviu și să obții un loc de muncă. Multe CV-uri de manager contabil folosesc un format standard care include aceste elemente:
- Numele și informațiile de contact
- Obiectiv profesional și rezumat
- Studii și experiență
- Licențe, certificări și formare suplimentară sau relevantă
- Competențe
- Organizații și activități profesionale
- Activități de voluntariat sau implicare în comunitate
- Referințe
Cum să scrii un CV de manager de contabilitate?
Ia în considerare urmarea acestor opt pași pentru a te ajuta să scri un CV de manager contabil echilibrat și complet pe care să îl trimiți împreună cu cererile de angajare:
1. Fii clar și consecvent cu aspectul și formatare
Folosește un font simplu și profesional, ușor de citit, cum ar fi Arial sau Times New Roman, și fii atent la frecvența cu care folosiți bold sau italic în CV-ul tău. O excepție este adesea secțiunea de antet care conține informațiile tale personale de contact și numele – este obișnuit să ai un font ușor mai mare sau mai îndrăzneț în această zonă pentru a fi mai vizibil pentru angajatori. Asigură-te că informațiile de contact sunt actualizate la fiecare revizuire a CV-ului și că nu conțin erori, pentru a te asigura că angajatorii te pot contacta cu ușurință.
2. Împărtășește un rezumat profesional sau un obiectiv
Ia în considerare adăugarea unui rezumat sau a unei declarații de obiectiv profesional, sau a ambelor, pentru a te prezenta unui manager de angajare. Una dintre declarații îi spune angajatorului care sunt abilitățile și experiențele pe care le ai deja, iar cealaltă îi permite să știe ce fel de rol sau poziție îți dorești. Atunci când redactezi aceste declarații, menționează abilitățile, experiența și calificările de top pe care le aduci pentru un rol de manager contabil. Poți modifica rezumatul și obiectivul profesional atunci când este necesar și îl poți ajusta pentru a include cuvinte-cheie pentru anumite roluri, companii sau oportunități de dezvoltare profesională.
3. Enumeră educația și experiența
În secțiunile privind educația și experiența din CV-ul tău, enumeră conținutul în ordine, cu cele mai noi informații mai întâi. Ia în considerare posibilitatea de a îți pune experiența înaintea educației, în special dacă aceasta este vastă. Împărtășește câteva exemple de responsabilități cu rezultate specifice pe care le-ai obținut, deoarece acesta este adesea cel mai bun loc pentru a îți evidenția realizările. Dacă ai acreditări noi, ar putea fi potrivită enumerarea educației tale pe primul loc, în funcție de rolul pentru care candidezi.
4. Menționează realizările speciale
Adaugă responsabilități specifice de care te-aii ocupat sau realizări care depășesc îndatoririle standard ca manager contabil. Acest lucru îți permite să îți pui în evidență înțelegerea aprofundată a domeniului și a poziției tale, arătând în același timp potențialilor angajatori cum adaugo valoare rolurilor pe care le deții.
5. Utilizează verbe de acțiune și descriptori
Atunci când evidențiezi aptitudinile tale ca manager contabil, utilizează cuvinte de acțiune descriptive care să ofere detalii și să definească nivelul experienței, cunoștințelor și setului de competențe. De exemplu, „Am angajat, instruit și gestionat o echipă de 10 persoane pentru restructurarea departamentelor, stabilind liniile directoare și procedurile contabile pentru fuziuni și achiziții” sună mai puternic decât „Am gestionat o echipă de 10 persoane”. Iată câteva verbe de acțiune pe care le poți lua în considerare:
- Am obținut
- Realizat
- Orchestrat
- Consolidat
- Gestionat
- Dezvoltat
- Creat
- Inițiat
- Publicat
6. Include setul tău de competențe
Asigură-te că incluzi abilitățile analitice, financiare și tehnice, deși împărtășești și unele abilități transversale pentru a te diferenția ca un candidat mai calificat. În calitate de manager contabil, poți lua în considerare includerea unor abilități soft, cum ar fi:
- Comunicare: O comunicare scrisă și orală puternică este importantă ca manager contabil pentru a delega sarcini, a redacta rapoarte și a explica terminologia și subiectele tehnice sau financiare unei varietăți de persoane și niveluri de muncă.
- Dezvoltarea echipei: Capacitatea ta de a crea și de a conduce o echipă de alți specialiști în contabilitate poate fi esențială pentru a avea un mediu de lucru coerent, cu orientare și motivație pentru atingerea obiectivelor de lucru.
- Persuasiune: Un manager de contabilitate priceput la persuasiune și negociere poate implica clienții, furnizorii și liderii mai eficient pentru a ajuta la construirea unor relații profesionale, sporind în același timp încrederea și respectul.
7. Pune organizații și certificări
În această secțiune a CV-ului tău de manager contabil, include organizațiile profesionale, asociațiile sau grupurile din care faci parte în industrie. Acestea pot ajuta să îți arate dedicarea și pasiunea pentru profesia ta. Cele mai puternice organizații pe care să le enumeri sunt cele relevante pentru domeniul tău de activitate, deși alte organizații care confirmă setul tău de abilități sau implicarea în comunitate, cum ar fi munca voluntară prin programe pentru tineri, pot reflecta în mod pozitiv asupra potențialului tău ca angajat.
8. Corectează greșelile cu atenție
Acest pas important contează, chiar dacă se află la finalul pregătirii CV-ului tău. Folosește mai întâi programe de corectare ortografică sau gramaticală a computerului pentru a îți scana CV-ul, apoi revizuiește întregul document pentru a verifica dacă există erori de formatare, punctuație sau gramatică pe care programele ar fi putut să le omită. Verifică de două ori dacă informațiile de contact sunt corecte, astfel încât angajatorii să te poată contacta.
Sfaturi pentru un CV de manager de contabilitate
Iată sfaturi și sugestii specifice pentru redactarea unui CV de manager contabil eficient și bine pus la punct:
Enumeră informațiile în ordine cronologică inversă
În cadrul fiecărei secțiuni a CV-ului tău de manager de contabilitate, enumeră mai întâi cel mai recent element și apoi mergi în sens invers. De exemplu, începe cu actualul sau cel mai recent loc de muncă și la fel pentru istoricul educației și activitățile sau afilierile profesionale.
Menține concisitatea punctelor
Un CV puternic este concis în ceea ce privește punctele enumerate sub fiecare experiență profesională, acordând prioritate celor mai importante perspective și responsabilități mai întâi, datorită semnificației lor. Asigură-te că creezi un conținut nou pentru locurile de muncă care ar putea avea îndatoriri similare, împărtășind în același timp detaliile care contează.
Adaptează-ți CV-ul domeniului financiar contabil
Schimbă-ți CV-ul de manager de contabilitate pentru a prioritiza informațiile de care unui potențial angajator îi pasă cel mai mult, în funcție de post. Acest lucru ar putea însemna să te concentrezi mai mult pe exemple financiare specifice pe un CV și pe experiența de team building sau de coaching pe altul, de exemplu.
Revizuiește-ți des CV-ul
O amintire proaspătă a realizărilor, angajărilor sau a noilor acreditări face ca actualizarea să fie mai ușoară și mai rapidă. Ia în considerare revizuirea CV-ului tău lunar sau de câteva ori pe an și salvează fiecare revizuire cu o dată corespunzătoare pentru referințe viitoare.
Demonstrează-ți capacitatea de a-i conduce pe ceilalți
Este esențial ca managerul de contabilitate să fie un lider puternic, deoarece va supraveghea personalul financiar junior care îndeplinește sarcini importante, cum ar fi salarizarea, conturile de încasat, facturarea și altele. Ar trebui să îți prezinți în CV-ul tău capacitatea de a gestiona mai mulți membri ai echipei cu responsabilități diferite. Directorul de contabilitate supraveghează și gestionează echipa de contabilitate. Acesta stabilește obiectivele și politicile și deleagă sarcini membrilor echipei. Managerii de contabilitate se asigură că finanțele organizației se află în cea mai bună stare prin auditarea rapoartelor financiare. Apoi, ei identifică modele care le permit să tragă concluzii.
Aceasta este o poziție de conducere, așa că ar trebui să îți demonstrezi abilitățile de conducere și de gestionare a proiectelor în CV-ul tău. Poți menționa experiențele anterioare în care ai gestionat o echipă mare.
Demonstrează-ți expertiza în domeniul contabilității
În calitate de manager în domeniul contabilității, se așteaptă să ai mai mulți ani de experiență în domeniu, așa că este important să incluzi toată experiența relevantă de proiect și de muncă în domeniul contabilității. Acest lucru va demonstra vechimea și va ilustra valoarea ta în industrie. Precizează că ești la curent cu tendințele din domeniu, cum ar fi noile programe sau tehnici de contabilitate.
Promovările arată proactivitate și creștere în domeniul contabil
Includerea promovărilor anterioare în CV-ul tău le spune managerilor care fac angajări că ești un angajat remarcabil cu potențial de excelență. Este nevoie de proactivitate și de dinamism pentru a urca în ierarhie la orice loc de muncă, iar aceleași calități sunt esențiale atunci când cauți o poziție de conducere.
Întrebări frecvente
Unde lucrează de obicei managerii de contabilitate?
Un manager de contabilitate are un rol de birou și lucrează de obicei cu o echipă de contabili. Tipul de companie la care lucrează managerii de contabilitate poate include o gamă largă de întreprinderi, de exemplu, comerț cu amănuntul, sănătate, bănci, educație și organizații non-profit.
Care sunt caracteristicile pe care este important să le ai pentru a deveni manager contabil?
Una dintre cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le aibă un manager de contabilitate este o mare atenție la detalii. Ar trebui să fie capabil să se concentreze asupra detaliilor mici dintr-o foaie de calcul, fiind în același timp capabil să se retragă și să vadă imaginea de ansamblu a situației financiare a unei companii. Deoarece, de obicei, li se cere să gestioneze o echipă, aceștia ar trebui să aibă, de asemenea, calități de lider pentru a putea motiva și câștiga respect.
Ce metode sau strategii trebuie să folosești pentru a identifica și localiza acțiunile frauduloase?
În calitate de expert contabil, asiguri protecția companiei împotriva fraudei. Un manager de angajare îți poate pune această întrebare pentru a se asigura de capacitatea ta de a apăra valorile și finanțele întreprinderii. Pentru a răspunde la această întrebare, arată că ești familiarizat cu software-ul de monitorizare financiară și că ești capabil să identifici modelele frauduloase.