Mulți alți îngrijitori lucrează în comunități de locuințe asistate, cămine de bătrâni, centre de îngrijiri paliative și facilități pentru adulți cu dizabilități. În astfel de facilități, îngrijitorii îi mută, îi îmbăiază și îi schimbă pe pacienți, fac curățenie după mese și mizerie și îi ajută pe pacienți să își ia medicamentele sau să urmeze rutinele. De asemenea, aceștia petrec timp pentru a-i cunoaște pe pacienți și pentru a-i încuraja să ducă o viață socială și împlinită.
Cum se scrie un CV de îngrijitor?
Primul pas în scrierea CV-ului de îngrijitor este să înțelegi ce secțiuni să incluzi. CV-ul tău ar trebui să conțină următoarele elemente:
- Antetul CV-ului
- Rezumatul CV-ului (cunoscut și ca profil sau declarație personală)
- Secțiunea privind istoricul angajărilor
- Secțiunea privind competențele din CV
- Secțiunea privind educația
Atunci când îți scrii CV-ul, este important să te referi la modul în care ești pregătit atât pentru recompensele, cât și pentru provocările pe care le presupune îngrijirea. În această poziție, vei avea șansa de a intra în contact cu persoane din medii diverse și de a fi un prieten și un confident pentru persoanele cu mobilitate redusă, dar trebuie să te ocupi și de pacienți indisciplinați și bolnavi și să ai rezistență pentru zile lungi și ridicarea de greutăți.
Din cauza naturii provocatoare a acestei munci, rata de rotație în unitățile de îngrijire asistată este foarte mare. Acest lucru costă unitatea mult timp și bani în procesul de formare și înlocuire. În timp ce rata mare de rotație este o pacoste pentru angajatori, aceasta înseamnă, de asemenea, că aceștia așteaptă ca CV-ul tău bine pus la punct să ajungă pe biroul lor. Așadar, cum poți face ca acest lucru să se întâmple?
Alegerea celui mai bun format de CV pentru un îngrijitor
Îngrijitorii au câteva opțiuni atunci când vine vorba de alegerea celui mai bun format de CV. Pentru candidații cu o anumită experiență, formatul tradițional de CV cronologic inversat este probabil cea mai bună alegere. Acest format prezintă o secțiune cu istoricul angajărilor, în care experiența ta de muncă este listată începând cu cel mai recent post și mergând înapoi prin toată experiența relevantă din ultimii zece ani.
Rezumatul CV-ului tău de îngrijitor
Rezumatul profilului tău ar trebui să transmită căldura și farmecul care te fac un bun candidat pentru a te îngriji și a avea grijă de alții. În timp ce aceste trăsături de personalitate sunt importante, rezumatul include și o mică doză din experiența, educația și abilitățile tale. Ia-ți un minut pentru a te gândi cum să îți evidențiezi experiența ca îngrijitor. Poate că este vorba de mulți ani de experiență sau poate că ești licențiat în domeniul medical. Poate că ești extrem de apreciat și solicitat de pacienți datorită capacității tale de a liniști oamenii. Poate că ai câștigat chiar un premiu pentru munca ta. Oricare ar fi calitatea care te scoate în evidență, folosește-o ca un început puternic pentru rezumatul profilului tău. Găsește mai jos un rezumat adaptabil din exemplul nostru de CV:
EXEMPLU DE REZUMAT ADAPTABIL AL CV-ULUI
Cum să îți pui în evidență istoricul de angajare?
Atunci când candidezi pentru un rol de îngrijire mai organizat, de exemplu, într-un azil de bătrâni sau într-o unitate de locuit asistată, secțiunea privind istoricul angajărilor arată că ai experiența necesară pentru a face acest lucru. Dacă ai cel puțin trei roluri de îngrijitor de cel puțin 6 luni sau mai mult, poți omite orice post care nu evidențiază setul de aptitudini potrivit sau care a fost atât de scurt încât ar putea determina viitorul angajator să te întrebe de ce nu a funcționat postul.
Dacă nu ai mai lucrat niciodată ca îngrijitor, atunci trei poziții legate de servicii vor fi cel mai bun pariu pentru tine. Asigură-te doar că evidențiezi modul în care abilitățile pe care le-a folosit în acele locuri de muncă se transferă la îngrijirea persoanelor. De asemenea, este important să îți adaptezi CV-ul la tipul de îngrijire pe care îl vei face. Dacă lucrezi într-un azil de bătrâni, poți presupune în mod rezonabil că nu vei face cumpărături zilnice sau vei aspira podelele. Dar aceste sarcini vor fi probabil esențiale atunci când lucrezi cu un singur client într-o gospodărie privată. Apoi, asigură-te că evidențiezi în experiența ta orice sarcini relevante menționate în descrierea postului.
Competențele în CV-ul tău de îngrijitor
Competențele tale reprezintă fundamentul muncii tale de îngrijitor. Va trebui să le folosești în fiecare zi pentru a menține pacienții confortabili și fericiți. Secțiunea privind competențele din CV-ul tău poate fi împărțită în două categorii: hard skills și soft skills. Competențele soft sunt trăsăturile tale de personalitate și calitățile înnăscute care te fac să fii o persoană îngrijitoare – lucruri cum ar fi un bun proces decizional, compasiune, bune abilități de comunicare și atenție la detalii. Competențele tale hard skills necesită pregătire și cunoștințe în domeniul specific în care lucrezi. În acest post, ți se poate cere să îndeplinești sarcini clinice ușoare, să faci curățenie și/sau să faci baie pacientului, să îmbraci și să transporți pacienții. Iată un exemplu de CV adaptabil:
EXEMPLU DE CV CU ABILITĂȚI ADAPTABILE
- Cunoștințe medicale și sarcini ușoare, inclusiv pansarea rănilor și administrarea de medicamente
- Planificarea și pregătirea meselor
- Curățenie și organizarea casei
- îmbăierea și îmbrăcarea pacienților
- Transportul pacienților la întâlniri
- Pozitivitate
- Punctualitate
- Compasiune
- Bună judecată și luarea deciziilor
- Orientare către detalii
- Ascultare
Secțiunea educației în CV-ul tău de îngrijitor
Îngrijirea este o poziție excelentă la nivel de intrare, deoarece permite o muncă cu normă întreagă și o legătură semnificativă cu ceilalți, fără a necesita o educație extinsă. De fapt, cele mai multe state nu necesită pregătire oficială sau licență pentru îngrijitori, în special pentru cei care lucrează direct la domiciliul clienților. Unele cămine de bătrâni sau programe de viață asistată caută îngrijitori cu anumite cunoștințe și pregătire medicală, astfel încât aceștia să poată îndeplini sarcini precum administrarea de injecții, schimbarea bandajelor și monitorizarea medicamentelor.
Machetarea și designul CV-ului
Toată experiența, abilitățile și educația ta nu vor conta prea mult dacă managerul care face angajări nu poate înțelege cum arată CV-ul tău. Este important să acorzi atenția cuvenită aspectului CV-ului tău. Unul dintre cei mai simpli, dar și cei mai importanți pași este verificarea și corectarea scrierii pentru a nu avea greșeli gramaticale sau ortografice. O altă componentă cheie este aspectul. Pentru un post de îngrijitor, vei dori un CV curat și simplu, care să transmită profesionalism. Cel mai bine este să eviți culorile sau imaginile țipătoare și să lăsați experiența ta să vorbească.
Este important ca CV-ul tău să își păstreze formatarea, indiferent unde este afișat. Un PDF este formatul de fișier încercat și adevărat pentru un CV care nu se va schimba de la un computer la altul, iar modelele noastre de CV-uri concepute profesional facilitează descărcarea unui PDF în doar câteva clicuri.
Principalele puncte cheie pentru un CV de îngrijitor
Pe măsură ce populația îmbătrânește, nevoia de îngrijitori va exploda. Asta înseamnă că perspectivele tale de angajare ar trebui să arate foarte bine în următorul deceniu.
Diferitele situații de îngrijire au nevoi diferite, așa că este important ca CV-ul tău să fie structurat pentru a se potrivi cerințelor muncii instituționale față de cele ale clienților privați.
Posturile conexe în domeniul îngrijirii copiilor, al educației sau al serviciilor pentru clienți pot fi modelate pentru a răspunde cerințelor unui rol de îngrijitor.
Întrebări frecvente
Poate cineva să devină un îngrijitor fără studii sau implicații medicale?
Da, un îngrijitor poate fi un îngrijitor nemedical. Există roluri care implică însoțire și îngrijire fără implicații medicale. În aceste poziții, îngrijitorilor li se poate cere să ajute la îngrijirea personală, îmbrăcarea, reamintirea medicamentelor sau asistență pentru transport.
Cum își pot îmbunătăți îngrijitorii abilitățile?
Îngrijitorii își pot îmbunătăți abilitățile urmând o formare specifică, cum ar fi formarea în domeniul competenței și formarea medicală. Există multe resurse și module gratuite disponibile online, oferite de unele agenții. Dobândirea de experiență în domeniul îngrijirii le va îmbunătăți cu siguranță competențele.
De ce competențe are nevoie un îngrijitor pentru a obține un loc de muncă?
Unele dintre competențele necesare pentru a fi îngrijitor sunt:
- Comunicare
- Gestionarea timpului
- Curățenie
- Comportament pozitiv
- Răbdare
- Empatie
- Flexibilitate
Care este cel mai bun format pentru un îngrijitor cv?
Îngrijitorii au câteva opțiuni atunci când vine vorba de alegerea celui mai bun format de CV. Pentru candidații cu o anumită experiență, formatul tradițional de CV cronologic inversat este probabil cea mai bună alegere. Acest format prezintă o secțiune cu istoricul angajărilor, în care experiența ta de muncă este listată începând cu cel mai recent post și mergând înapoi prin toată experiența relevantă din ultimii zece ani.
Dacă ești la început de drum ca îngrijitor sau dacă ai experiență informală în îngrijirea prietenilor și rudelor, poți lua în considerare una dintre structurile alternative de CV pe care le sugerăm, cum ar fi formatele funcționale sau hibride. Aceste opțiuni pun accentul pe abilitățile tale în locul secțiunii privind istoricul angajărilor.