În acest articol, discutăm despre ce este un CV de inginer de rețea și cum să creezi unul, în plus, îți oferim un șablon pe care îl poți folosi pentru a-ți scrie propriul CV.
Ce este un CV de inginer de rețea?
Un CV de inginer de rețea este un document formal care rezumă educația ta, istoricul angajărilor și alte informații relevante. Inginerii de rețea sunt profesioniști în domeniul tehnologiei care planifică, implementează și supraveghează rețelele de calculatoare care susțin serviciile interne de video, date, voce și rețele wireless. Un CV de inginer de rețea se concentrează, de obicei, pe cunoștințe, pregătire și abilități tehnice.
Cum să scrii un inginer de retea CV?
Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să scrii un CV de inginer de rețea care să iasă în evidență:
Alege cel mai bun format
Pentru a crea un CV de inginer de rețea care să fie pe placul managerilor de angajare, alege formatul corect. Cele trei formate de CV cel mai des folosite sunt formatul cronologic invers, formatul funcțional și formatul combinat (hibrid).
Formatul ideal care face ca CV-ul tău de rețea să iasă în evidență este formatul cronologic invers. Această metodă particulară evidențiază realizările, experiența și abilitățile tale de inginer de rețea. Cu toate acestea, dacă ai în vedere o schimbare de carieră, formatul combinat al CV-ului poate fi ideal, deoarece combină istoricul detaliat al muncii din formatul cronologic cu accentul pus pe abilități din formatul funcțional.
Scrie un rezumat puternic al CV-ului
Un obiectiv de CV pentru inginer de rețea îți aduce în prim-plan abilitățile și îi arată managerului care face angajarea de ce ești un candidat perfect pentru acest post. Obiectivele CV-ului funcționează cel mai bine dacă ai o experiență profesională limitată. Un obiectiv de CV puternic are următoarele caracteristici:
- Începe cu trăsăturile tale de caracter puternice
- Rezumă realizările tale academice și educația în câteva cuvinte
- Precizează aptitudinile tale
- Identifică angajatorul prin nume
- Descrie experiența ta anterioară
Dacă ai mai mulți ani de experiență relevantă, ai putea folosi un rezumat profesional, care să rezume experiența ta profesională și să prezinte unele dintre realizările tale notabile. Un rezumat profesional puternic pentru un CV de inginer de rețea are următoarele caracteristici:
- Începe cu adjective care descriu trăsăturile tale puternice
- Precizează cu ce poți contribui în cadrul companiei
- Prezintă palmaresul tău
- Demonstrează cele mai mari abilități și realizări ale tale
- Include cifre, dacă este posibil
Urmărește șabloanele noastre de CV-uri pentru mai multă inspirație.
Adaptează experiența profesională
Secțiunea din CV-ul tău privind istoricul muncii arată potențialilor angajatori ce ai realizat în rolurile anterioare. De asemenea, oferă un rezumat al abilităților și experienței tale. Pentru ca secțiunea de experiență din CV-ul tău să fie impresionantă, adapteaz-o la postul pentru care candidezi. Asigură-te că demonstrează abilitățile și experiența necesare pentru a îndeplini postul și utilizați cuvinte-cheie din descrierea postului.
Mai mult, asigură-te că formularea corespunde cu textul original al anunțului de angajare, pentru a îți optimiza CV-ul pentru un sistem de urmărire a candidaților – o aplicație software care permite angajatorilor să filtreze candidații. De exemplu, dacă anunțul de angajare spune: „Implementați depanarea și rezolvați problemele legate de software și hardware de rețea”, descrierea experienței din CV-ul tale ar putea arăta astfel: „Am implementat depanarea, împreună cu repararea și recomandarea de îmbunătățiri pentru probleme de securitate a sistemelor și de rețea la un nivel avansat în cadrul platformelor și serviciilor de soluții tehnologice convergente/multiple”.
Utilizează cuvinte de acțiune pentru a cuantifica realizările
Descrie-ți experiența folosind cuvinte de acțiune și încearcă să o prezinți în termeni de realizări sau împliniri, nu de responsabilități. Realizările sunt responsabilitățile tale cuantificate cu procente sau numere. Dacă ai trei sau mai multe realizări specifice pe care dorești să le cuantifici cu procente sau numere, plasează-le într-o subsecțiune separată („Realizări cheie”) sub responsabilitățile tale.
Dacă scrii un CV de inginer de rețea la nivel de începător, poți include experiența de stagiu. Stagiile de practică arată că ești determinat, serios și dornic să înveți despre viitoarea ta carieră. De asemenea, poți include experiența de freelancing și de voluntariat – de exemplu, dacă ai ajutat un prieten să implementeze o rețea LAN la mica sa companie sau dacă ai ajutat un membru al familiei să își configureze rețeaua wireless, să instaleze routere și să configureze firewall-uri.
Detaliază educația ta
Este important să îți formatezi educația pentru a corespunde cerințelor postului pentru care candidezi. Dacă aplici pentru un post de începător, oferă o privire mai detaliată asupra educației tale. Asigură-te că incluzi:
- Anul în care ai absolvit
- Numele școlii tale
- Diploma pe care ai obținut-o
- Cursurile relevante
- Alte activități extracurriculare relevante
Dacă ai peste cinci ani de experiență profesională, pune accentul pe secțiunea dedicată educației mai puțin și nu include perioada sau media generală. Angajatorii vor fi mai degrabă interesați de ceea ce ai realizat în ultimii ani decât de trecutul tău educațional. Dacă ai diplome sau certificări avansate, asigură-te că le incluzi în ordinea nivelului.
Include o secțiune de competențe
La fel ca în cazul experienței profesionale, adaptează secțiunea de competențe pentru a corespunde mai bine postului pentru care candidezi – atâta timp cât ai aceste competențe. Asigură-te că lista ta înclină mai mult spre abilități concrete, dar abilitățile soft, cum ar fi ascultarea activă și gândirea critică, sunt în continuare valoroase. Iată câteva exemple de competențe de inginer de rețea pe care le poți include în CV-ul tău:
- Sisteme hiperconvergente
- Automatizarea rețelelor
- Tehnologii Cisco
- Sistemul de operare Nexus (NX-OS)
- CCNP
- CCDP
- VMware NSX
- Mentorat
- Prioritizare
- Managementul timpului
Întrebări frecvente
Mai jos vedem care sunt cele mai întâlnite întrebări legate de acest job tehnic.
Ce este un rezumat de profil pentru un inginer de rețea?
Un rezumat de profil pentru un inginer de rețea prezintă specialitățile specifice de inginerie de rețea pe care le ai, precum și experiența pe care o posezi. Rezumatul profilului pentru un inginer de rețea le oferă oamenilor o privire asupra activității anterioare, precum și o indicație a abilităților tale și a tipului de proiecte pe care le poți realiza. Poți vedea în șabloanele noastre de CV-uri exemple concrete în acest sens.
Ce ar trebui să fie menționat într-un CV-ul unui inginer de rețea?
Un inginer de rețea ar trebui să își treacă în CV toate experiențele de muncă relevante și educația în roluri de inginer de rețea (studii în informatică etc.). De aici, ei vor organiza și descrie aceste informații pentru a le face cât mai relevante și mai convingătoare posibil.
Ce abilități sunt necesare pentru a fi inginer de rețea?
Competențele necesare pentru a fi inginer de rețea includ cunoștințe de specialitate în domeniul ingineriei rețelelor, precum și abilități analitice și de rezolvare a problemelor.
Deoarece un inginer de rețea are sarcina de a menține conectivitatea sistemelor și rețelelor unei companii în ceea ce privește datele, vocea, apelurile, clipurile video și serviciile de rețea wireless, acesta trebuie să vadă atât imaginea de ansamblu, cât și detaliile unui sistem.