Dacă ești interesat să devii gazdă sau hostess, știind cum să scrii un CV eficient te poate ajuta să atragi atenția unui manager de angajare.
Cum să scrii un CV de gazdă?
Iată care sunt pașii pe care îi poți urma pentru a scrie un CV de gazdă de succes:
Examinează descrierea postului
Înainte de a îți scrie CV-ul pentru un post de gazdă sau hostess, ia în considerare calificările tale cele mai relevante și analizează cerințele postului. Folosește descrierea postului ca un ghid pentru ceea ce trebuie să incluzi în CV-ul tău. Notează calificările menționate în descrierea postului care se aplică cunoștințelor și abilităților tale ca gazdă sau hostess și adaugă-le pe parcursul CV-ului. Acest lucru îți permite să îți personalizezi CV-ul în funcție de post, incluzând calificările pe care managerul de angajare dorește să le aibă candidații, ceea ce te poate ajuta să avansezi în procesul de interviu.
Creează un antet de gazdă cv
În partea de sus a CV-ului, includeți numele tău complet. Ia în considerare utilizarea unui font de o dimensiune mai mare decât corpul textului din CV. Acest lucru pune un accent mai mare pe numele tău și îl ajută pe managerul de angajare să te identifice cu ușurință. Sub numele tău include numărul de telefon, adresa de mail și orașul în care locuiești. Aceste informații le permit recrutorilor și managerilor de angajare să știe detalii privind datele tale de contact dacă doresc să coordoneze o dată și o oră pentru un interviu.
Scrie un rezumat profesional
Sub antetul CV-ului, scrie un rezumat profesional. Această secțiune îți permite să te prezinți în calitate de candidat, subliniind cele mai relevante abilități, realizări, cunoștințe și educație sau formare profesională. Rezumatul profesional încurajează managerul de angajare să continue să îți citească CV-ul pentru a afla mai multe despre calificările tale și despre ceea ce te face potrivit pentru acest rol. Ia în considerare adăugarea unor detalii precum anii de experiență ca gazdă sau hostess, formarea specializată în domeniul ospitalității pe care ai absolvit-o sau diplomele sau certificările relevante pe care le deții.
Evidențiază-ți experiența profesională
Mulți angajatori preferă să angajeze candidați cu experiență de gazdă sau hostess. De obicei, aceștia apreciază experiența în domeniul serviciilor pentru clienți în industria ospitalității. Adaugă experiența de muncă în CV-ul tău, enumerând fiecare dintre posturile relevante pe care le-ai ocupat, începând cu cel mai recent loc de muncă. Pentru fiecare poziție, include titlul postului, datele de angajare, numele angajatorului și locația acestuia. Apoi, adaugă o listă cu principalele tale atribuții. Poți sublinia amploarea experienței tale începând fiecare îndatorire cu un verb de acțiune, cum ar fi:
- Coordonez
- Asistență
- Colaborez
- Gestionez
- Organizez
- Programare
- Monitorizez
- Rezolv
- Îmbunătățesc
- Creștere
Enumeră competențele
Înainte de a oferi un loc de muncă, managerii de angajare vor să știe că ești capabil să te descurci cu sarcinile de serviciu. Ia în considerare abilitățile enumerate în anunțul de angajare și include-le în CV pe cele care se aliniază cu setul tău de competențe. Acestea pot include abilități soft, care sunt transferabile la diferite locuri de muncă, sau abilități hard, care sunt specifice rolului sau industriei. Iată câteva abilități și caracteristici comune pentru o gazdă sau o hostess:
- Comunicare
- Serviciul clienți
- Rezolvarea conflictelor
- Abilități interpersonale și gestionare contact furnizori
- Multitasking
- Software de punct de vânzare (POS)
- Gândire critică
- Flexibilitate
- Expertiza în domeniul alimentelor și băuturilor
- Managementul evenimentelor
Include istoricul tău academic
După enumerarea abilităților tale, creează o secțiune care să evidențieze trecutul tău educațional. În timp ce unii angajatori nu au cerințe educaționale pentru acest rol, multe gazde sau hostess au cel puțin o diplomă de liceu. De asemenea, faptul de a avea o diplomă de asociat sau o diplomă de licență în managementul ospitalității, afaceri sau un domeniu conex te poate ajuta să faci o impresie pozitivă asupra angajatorilor și să îți îmbunătățești șansele de a obține un loc de muncă. Pentru fiecare acreditare educațională pe care o ai, comunică diploma sau gradul, domeniul de studiu, școala pe care ai urmat-o și locația școlii.
Adaugă certificările relevante
Certificările profesionale sunt desemnări pe care le poți obține urmând cursuri de formare sau examene specializate pe anumite subiecte sau competențe. Deși acestea sunt de obicei voluntare pentru gazde și hostess, poți include certificări în domeniul ospitalității, al serviciilor pentru clienți, al alimentației și băuturilor sau în domenii conexe, dacă le deții. Dacă nu ai certificări profesionale pe care să le adaugi la CV-ul tău, poți omite această secțiune.
Tips & tricks pentru o impresie pozitivă
O gazdă/ospătăriță prezintă o primă impresie pozitivă a amabilității, a serviciilor excelente și a standardelor înalte ale unității. De asemenea, gazda îi întâmpină pe oaspeți la sosire, îi informează pe oaspeți cu privire la timpul de așteptare, monitorizează lista de așteptare, introduce numele oaspeților în sistemul informatic, îi conduce pe oaspeți la masa lor și își ia rămas bun de la oaspeți la plecare.
Gazda trebuie să poată purta o conversație naturală cu oaspeții, fără a părea scriptică sau intruzivă. În plus, gazda are grijă de oaspeții noștri prin reumplerea băuturilor și îndeplinește sarcini ușoare de menaj, cum ar fi curățarea paharelor și a meniurilor, și se asigură că toaletele sunt curate, aprovizionate și ordonate. Ca membru al unei echipe energice, gazda poate fi nevoită, de asemenea, să răspundă la telefoane și să completeze comenzi de comenzi la pachet atunci când este necesar. Disponibilitatea trebuie să includă nopți și weekend-uri. Responsabilități pe care trebuie să le pui în evidență în CV-ul tău:
- Întâmpină călduros oaspeții care sosesc și pleacă, cu un zâmbet sincer și contact vizual; îi însoțește în zona de luat masa alocată; prezintă meniurile; anunță numele chelnerului.
- Folosește indicii vizuale pentru a-i așeza pe oaspeți fie în zona de bar, fie în zona de luat masa, în funcție de preferințele acestora.
- Informați oaspeții despre promoția curentă și despre cine îi va servi pentru a asigura o predare fără probleme către personalul de servire.
- Răspunde la apelurile primite la restaurant și să ofere servicii adecvate.
- Săgestioneze fluxul de oaspeți în zonele de luat masa și de bar, să ofere timpi de așteptare exacți pentru oaspeții care sosesc, dacă este cazu
- Să răspundă nevoilor și solicitărilor speciale ale oaspeților
- Să fie atent la nevoile oaspeților pe parcursul experienței culinare pentru a se asigura că aceștia primesc servicii de înaltă calitate (de exemplu, să observe că este nevoie de reumplerea unei băuturi în timp ce așează un alt oaspete și să se asigure că băutura este reumplută înainte de a se întoarce la ușă).
- Protejarea unității și a clienților prin respectarea politicilor de igienă, de siguranță și de control al alcoolului.
- Ajutarea personalului din sala de mese prin aranjarea și curățarea meselor; reaprovizionarea cu apă; servirea băuturilor.
- Emiterea taxelor de masă prin verificarea comenzilor; calcularea taxelor; totalizarea facturii pentru comenzile de luat la pachet.
- Să primească plățile prin validarea taxelor de credit; aprobarea cecurilor; acceptarea valutei; calcularea și emiterea de rest pentru comenzile de tip ToGo.
- Reconcilierea sertarului de numerar prin dovedirea tranzacțiilor în numerar; întocmirea listei de cecuri și a cheltuielilor cu cardul de credit pentru comenzile de tip to-go.
- Contribuie la efortul echipei prin realizarea de rezultate conexe, după cum este necesar.
Întrebări frecvente
Iată care sunt cele mai frecvente întrebări atunci când vorbim despre un post de gazdă:
Ce aptitudini sunt necesare pentru a fi gazdă/hostess?
Una dintre cele mai apreciate aptitudini în acest rol este aceea de a menține o atitudine pozitivă în orice moment, mai ales atunci când restaurantul este cel mai aglomerat. O gazdă/hostess ar trebui să îi facă pe clienți să se simtă bineveniți și îngrijiți. Alte aptitudini importante pe care trebuie să le aibă includ capacitatea de a fi organizat și de a gândi în avans.
Este ușoară meseria de gazdă/hostess?
Dificultatea postului depinde de cât de aglomerat este restaurantul, deoarece majoritatea sau toate îndatoririle unei gazde sunt legate de clienți. În timpul orelor de vârf ale unui restaurant, cererea de servicii excelente pentru clienți este la cel mai înalt nivel, iar capacitatea de a lucra fără a ceda sub presiune este foarte importantă. Gazda/hostess este prima persoană pe care clienții o văd când intră pe ușă, așa că este imperativ ca gazda să reprezinte bine restaurantul, cu profesionalism și politețe în orice moment.
De ce ai vrea să fii gazdă/hostess?
Unul dintre principalele motive pentru care potențialii candidați aplică pentru un astfel de post este acela de a acumula suficientă experiență în industrie pentru a fi promovați în cele din urmă la ospătari. Acest lucru se întâmplă de obicei în cadrul aceluiași restaurant, unde angajatorul a avut ocazia să fie martor la etica muncii, la cunoașterea meniului și la abilitățile candidatului. A fi gazdă/hostess este, de asemenea, o ocazie excelentă de a dezvolta abilitățile de servire a clienților și de a cunoaște oameni noi.