Pe managerul de angajare. Trebuie să-l convingi pe acesta că tu ești cel care va face treaba mai bine decât toți ceilalți candidați. Și asta este exact ceea ce urmează să înveți cu ajutorul nostru. Acest ghid îți va arăta:
- Cum să scrii un CV de manager de vânzări și să obții mai multe interviuri.
- Sfaturi și exemple despre cum să îți pui abilitățile și realizările în evidență în CV.
- Cum să-ți descrii experiența pentru a obține orice loc de muncă pe care îl dorești.
Însă cum trebuie să arate, mai exact, CV-ul tău de director de vânzări? Lucrurile stau simplu. Toată lumea emite judecăți pe baza primei impresii. Cercetările sugerează că este nevoie de doar 5 secunde pentru a ne forma una. Acesta este motivul pentru care alegerea celui mai bun șablon pentru CV-ul tău de manager de vânzări este atât de vitală. O scurtă privire a unui recrutor poate decide asupra viitorului tău. Așadar, asigură-te că CV-ul tău de manager de vânzări:
- Arată elegant și profesional.
- Este ușor de navigat și lizibil.
- Folosește bine spațiul alb.
- Folosește fonturi prietenoase pentru cititori.
- Este redactat după unul dintre modelele noastre de CV-uri.
Cum să te asiguri că bifezi toate aceste puncte? În primul rând, optează pentru formatul invers cronologic al CV-ului. Acesta îți pune experiența și realizările cheie în prim-plan. De asemenea, este cel mai des întâlnit format de CV și în general, toți recrutorii se simt confortabil citindu-l. În plus, dacă vrei să fii absolut sigur că formatarea ta rămâne intactă, exportă-ți CV-ul de director de vânzări în format PDF.
Scrie un obiectiv sau un rezumat al CV-ului managerului de vânzări
Dacă CV-ul tău arată suficient de bine vei câștiga 5 secunde din atenția recrutorului. Acesta este timpul pe care recrutorul îl va petrece scanând CV-ul tău de manager de vânzări. Important este să faci CV-ul tău captivant. Cum? Completându-l cu cea mai importantă secțiune de deschidere. Una care îi va face pe ceilalți candidați să pălească în fața ta. Vorbim de rezumatul sau obiectivul CV-ului, după caz. Să aruncăm, mai întâi, o privire la diferențele dintre rezumatul și obiectivul unui CV.
Un rezumat al CV-ului de manager de vânzări este o scurtă prezentare a experienței tale relevante și a realizărilor cheie. Este perfect pentru candidații cu experiență pentru posturile de manager de vânzări. Iată, mai jos, două exemple:
Iată o scurtă defalcare a motivelor pentru care exemplul bun îl lasă pe cel rău mult în urmă:
- Începe cu trăsătura ta de caracter puternică.
- Arată cine ești și specifică experiența ta.
- Adresează-te companiei pe nume.
- Arată ceea ce poți oferi, menționând cea mai mare realizare (sau cele mai mari realizări) ale tale
- Cel mai important, oferă cifre ori de câte ori este posibil.
Pe de altă parte, obiectivul unui CV de manager de vânzări se concentrează pe abilitățile tale și arată de ce ești perfect potrivit pentru postul respectiv. Funcționează cel mai bine pentru candidații care doresc să își schimbe cariera, să urce pe scara profesională sau să obțină un loc la un program de formare în domeniul managementului vânzărilor pentru începători. Oricare ar fi motivația ta, un lucru rămâne același: obiectivul CV-ului tău de manager de vânzări trebuie să fie convingător și să arate cine ești profesional vorbind.
Iată exemple de obiective corecte și greșite ale CV-ului de manager de vânzări:
Exemplul bun se concentrează pe competențele specifice pe care le caută recrutorul. Cele care arată potențialul tău de succes în rolul de manager de vânzări. Profită la maximum de fiecare descriere a postului de manager de vânzări
Experiența profesională în CV-ul tău de director de vânzări
Un manager de recrutare caută un adevărat lider. Așadar lasă-ți CV-ul să arate că ești pregătit să conduci și să îți inspiri echipa. Cum să pregătești, mai exact, o secțiune dedicată experienței tale profesionale?
- Pune ultima ta poziție prima. Las-o pe cea anterioară să o urmeze, și așa mai departe.
- Adaugă titlul postului tău, numele companiei și datele.
- Încearcă să nu enumeri mai mult de 5 puncte pentru fiecare poziție.
- Descrie responsabilitățile în termeni de realizări. Responsabilități + numere = realizări.
- Pune cifre acolo unde poți. Cifrele vorbesc mai tare decât cuvintele.
- Adaptează-ți CV-ul la postul respectiv. Arată ce ai făcut care este relevant pentru acest post anume.
Iată, mai jos, câteva responsabilități pe care le poți include în CV-ul tău:
- Analizez statisticile de vânzări pentru a defini potențialul de vânzări.
- Asigur satisfacția clienților și rezolvarea problemelor acestora.
- Gestionezi performanța zilnică a echipei de vânzări.
- Motivez, instruiesc și pregătesc personalul de vânzări, aplicând în același timp feedback-ul.
- Construiesc o generare consistentă de lead-uri cu echipa de marketing.
- Monitorizez indicatorii de performanță ai echipei de vânzări și raportez datele.
Pune-ți abilitățile de manager de vânzări pe CV-ul
Este foarte simplu: vei obține postul dacă abilitățile tale sunt la înălțime. Așadar trebuie să te asiguri că tot ceea ce te face să ieși în evidență din mulțime primește o expunere adecvată în CV-ul tău de manager de vânzări.
Ce abilități să incluzi într-un CV de manager de vânzări perfect? Pe scurt, cele relevante. Uită-te bine la oferta de muncă la care răspunzi și alege abilitățile pe care compania le caută. Le-ai înțeles? Sunt șanse ca majoritatea dintre ele să se regăsească deja în fișa postului tău. Dar încă mai poți presăra obiectivul sau rezumatul CV-ului tău de manager de vânzări cu alte câteva abilități.
Este important să pui abilitățile cu care te mândrești cel mai mult într-o secțiune separată de competențe cheie, precum cele legate de tehnici de vanzari sau de coordonarea și organizarea unor echipe sau activităti în cadrul jobului. Nu uitați, totuși, că relevanța este esențială. Nu este vorba despre orice abilități, ci despre cele care te fac un manager excelent. Dacă ești în căutare de inspirație, iată o listă cu câteva abilități cheie tipice pentru un CV de manager de vânzări.
Cele mai importante abilități ale unui manager de vânzări pentru un CV
- Abilități analitice
- Bugetare
- Construirea de relații
- Antrenarea
- Abilități de comunicare
- Competențe de servire a clienților
- Delegare
- Abilități de conducere
- Gestionarea proceselor
- Cunoașterea pieței
- Îndeplinirea obiectivelor de vânzări
- Motivare
- Negociere
- Rezolvarea problemelor
- Raportarea
- CRM
- Planificarea vânzărilor
- Vânzarea în funcție de nevoile clienților
- Angajarea de personal
- Strategie
- Competențe tehnice
- Competențe de gestionare a timpului
- Viziune
Creează o secțiune de educație care să nu te subestimeze
Iată cum stă treaba. Dacă aplici pentru un post de conducere, nu poți fi un om fără experiență. Poți omite în întregime secțiunea de educație, nu? Greșit. Nu sări peste nicio secțiune. Niciodată. Ca profesionist experimentat, ești liber să limitezi secțiunea de educație din CV-ul managerului de vânzări la minimul necesar, totuși. Enumeră:
- Diploma
- Specializarea
- Numele școlii
- Data absolvirii
Secțiuni suplimentare în CV-ul tău de director de vânzări
Adaugă și alte secțiuni pentru cel mai bun CV de manager de vânzări. În acest moment, putem spune cu ușurință că CV-ul tău de manager de vânzări are tot ce are nevoie un CV bun. Este gata. Sau nu? E important să îți amintești că, în medie, trebuie să bați peste 200 de candidați. Așa că e important să adaugi valoare. Cum? Prin includerea unor secțiuni suplimentare, cum ar fi:
- Premii
- Cursuri
- Certificări
- Conferințe
- Voluntariat
- Competențe lingvistice
- Interese și activități
Scrie o scrisoare de intenție pentru CV-ul managerului de vânzări
Da, este adevărat: doar jumătate dintre managerii de angajare se preocupă de scrisorile de intenție, potrivit raportului nostru de statistici de resurse umane. Dar mai puțin de jumătate dintre candidați le trimit. Așa că pune-ți această întrebare: ai prefera să obții postul și să depășești așteptările pe parcurs, sau să fii respins pentru că nu te-ai prezentat suficient?
O scrisoare de intenție bine scrisă nu numai că îți poate dubla șansele, dar arată și că îți pasă. Acesta este ceea ce se testează cu mențiunea „scrisori de intenție opționale” din anunțul de angajare. O scrisoare de intenție grozavă, care se potrivește cu stilul CV-ului tău de manager de vânzări, îți va oferi un avantaj față de ceilalți candidați.
Principalele concluzii
Iată un scurt rezumat al celor mai importante puncte despre realizarea unui CV de manager de vânzări:
- Alege un șablon elegant de CV pentru manager de vânzări.
- Începe cu un obiectiv sau un rezumat convingător al CV-ului de manager de vânzări.
- Pune-ți în evidență abilitățile și realizările cheie.
- Creează o descriere relevantă a postului de manager de vânzări pentru CV-ul tău. Concentrează-te pe realizările tale, nu pe responsabilități.
- Include secțiuni suplimentare pentru o valoare suplimentară.
- Adaptează-ți CV-ul la o anumită ofertă de muncă. Numește compania la care candidezi.
- Folosește un șablon de CV.
Întrebări frecvente
Care sunt cele mai frecvente întrebări atunci când vorbim despre un job de director de vânzări? Iată mai jos:
Care sunt diferitele tipuri de director vanzari?
Managerii de vânzări pot fi clasificați în: manageri de vânzări business to business (B2B): Supraveghează vânzările de la o întreprindere la alta, fie că lucrează pentru producători care vând către angrosiști, fie că angrosiștii vând către comercianții cu amănuntul. De exemplu, un manager de vânzări care supraveghează vânzările angro de fructe către magazinele alimentare.
Managerii de vânzări între întreprinderi și consumatori (B2C): Aceștia lucrează într-un cadru de vânzare cu amănuntul și supraveghează vânzările între întreprinderi și consumatorii individuali.
De ce aptitudini au nevoie managerii de vânzări pentru a reuși în îndeplinirea atribuțiilor lor?
Iată câteva abilități care îl pot ajuta pe un director de vanzari să își desfășoare activitățile zilnice:
- Serviciul clienți: Îi va ajuta să înțeleagă preocupările, să medieze conflictele și să încheie vânzări.
- Comunicare: Abilitățile puternice de relaționare cu oamenii îi ajută să lucreze atât cu membrii echipei, cât și cu clienții.
- Analiză: Abilitățile analitice sunt importante în evaluarea și raportarea cifrelor de vânzări.
- Rezolvarea problemelor: Să rezolve probleme pentru clienți și să găsească soluții la problemele care ar afecta obiectivele de vânzări.
Ce ar trebui să studiez pentru a deveni director de vanzari?
Ar trebui să studiezi administrarea afacerilor pentru a deveni manager de vânzări. Un manager de vânzări ar trebui să aibă o diplomă în administrarea afacerilor, cu o concentrare în marketing sau management. De asemenea, ar trebui să aibă mai mulți ani de experiență de lucru în vânzări, în domenii precum vanzari interne, externe.