Profesia de farmacist a fost și va rămâne mereu una dintre cele mai căutate și prestigioase din România. Competiția este acerbă, în fiecare an absolvesc sute de noi farmaciști de pe băncile universităților de medicină și farmacie din țară, dar este o meserie indispensabilă vieții noastre cotidiene. Cunpscând aceste lucruri, trebuie să te gândești serios la redactarea unui CV de farmacist de succes, iar pentru asta suntem noi aici. În paragrafele care urmează vei afla cum vei scrie un CV care te va pune în evidența angajatorilor și îți va aduce jobul mult dorit.
Este foarte important să urmezi pașii și să te inspiri din exemplele pozitive și negative expuse mai jos, ca să fii sigur de reușita ta pe piața muncii.
Exemplu de CV de farmacist
Farmacist
Constanța, România
Str. Valea Jiuliu 14, Nr 24, Bl2, Etaj 4, Ap 24
07755664321
mariapop@gmail.com
Sumar
Farmacist cu 20 de ani experiență în doemniul retail și de laboratoare farmaceutice. De-a lungul carierei mele am realizat următoarele atribuții: am asigurat aprovizionarea cu medicamente și alte produse de la distribuitori autorizați, eliberare de rețete, recomandări de produse OTC, gestionare stocuri, preparare rețete magistrale, ținerea evidenței de facturi și marfă, consilierea pacienților, comenzi de medicamente. Ulterior ce am avansat în carieră am supraveghat și gestionat o echipă de 7 farmaciști și asistenți de farmacie, unde am verificat activitățile zilnice, instruit personalul și alte funcții manageriale. Pe lânga atribuțiile de bază ale oricărui farmacist, am ajuns să stapânesc gestionarea conflictelor și neîntelegerilor, munca în echipă și arta de a fi liderul unui grup de profesioniști în domeniu.
Experiență Profesională
Farmacia Tei – 5 ani: Începutul carierei mele de farmacist a debutat aici, unde am deprins, perfecțonat și aproape automatizat majoritatea rolurilor cheie ale unui farmacist: de la relația cu clienții, la prepararea în timp util al rețetelor megistrale și rezolvarea oricăror evenimente logistice care au apărut.
Farmacia Sensiblu – 10 ani: La acest loc de muncă am ajuns să fiu stăpână pe abiliitățile mele de leadership și management, având un post de Farmacist Diriginte. De-a lungul acestor 15 ani am gestionat comezi, inventarul, facturile și multe altele, dar printre abilitățile cu care mă mândresc sunt cele de păstrare a unei relații bune atât cu clienții cât și cu medicii.
Educație și formare
- Curs de Leadership Situațional
- Cursuri de Formare Continuă în Domeniul Farmaceutic de Consiliere Terapeutică
- Cursuri de Management și Marketing Farmaceutic
- Universitatea Ovidius din Constanța, Facultatea de Farmacie – Diploma de Licență și Masterat
- Liceul Teoretic “Avram Iancu” Constanța- profil ștințele naturii
Limbi Străine Cunoscute
- Limba Română – Nivel Nativ
- Limba Engleză – Nivel Mediu
- Limba Italiană – Nivel Mediu
- Limba Franceză – Nivel Mediu
Aptitudini şi competenţe personale
- Abilități matematice și științifice
- Managementul relatiei cu pacienții
- Abilități avansate de comunicare
- Ascultare, relaționare cu oamenii
- Perseverență, ambiție, amabilitate, empatie
- Abilități de leadership
- Cunostinte de contabilitate primară și gestionare stocuri
- Responsabilitate, Seriozitate, Disciplina
- Puctualitate
- Abilitate de a respecta deadline-uri
- Munca în echipa
- Capacitate de a lucra și a lua decizii sub stres
- Capacitate de a gestiona situații neprezăvute
- Menţinerea la curent cu noile practici farmaceutice, medicamente nouapărute şi modul de administrare a lor
- Controlul activităţii în farmacie
Alte Competente Profesionale & Caracteristici
- Cunoștinte PC avansate
- Cunoșinte operare casă de marcat – POS avansate
- Îndosariere arhivă final de lună
- O bună capacitate de operare a programelor Microsoft Office
- Capacitate de operare a programelor de gestiune farmaceutică: Pharmec, Bizpharma
Permis de Conducere
Categoria B
Voluntariat
- Școala de vară, Constanța
- Organizația Studenților din Universitatea Ovidius din Constanța
- DSP Constanţa
Salarii pentru farmaciști în România
Precum în toate domeniile, salariile depind de experiența acumulată. Un farmacist începător se poate aștepta la un salariu de aproximativ 3000 lei, iar cu timpul acesta va crește către 4000 lei. Pe lângă experiență, în acest domeniu dacă avansezi la funcția de farmacist primar, vei avea o creștere în salariu până la 5000 lei, iar funcția de farmacist diriginte îți va aduce un salariu de 6000 lei. Meseria de farmacist este una cu prestigiu și multă împlinire profesională ajutând oamenii cu diversele lor probleme, acesta e un aspect ce nu trebuie trecut cu vederea.
Nu uitați că aceste cifre sunt estimări statistice, iar salariul pe care dumneavoastră urmează să îl primiți poate varia.
Cum se scrie un CV de farmacist
Un curriculum vitae bine scris și organizat este un aspect foarte important în obținerea jobului mult dorit. Acesta prin natura sa este prima impresie a ta pe care o lasă angajatorilor, ideal este ca aceasta sa fie una bună și în acest caz vei obține interviuri și oferte de angajare. Pentru a avea un CV de succes există câteva aspecte pe care nu trebuie să le treci cu vederea, iar noi suntem aici să te ajutăm cu asta. În paragrafele care urmează vei afla tot ce trebuie să știi despre cum se scrie un CV câștigător de farmacist.
Layout
Printre cele mai importante lucruri legate de CV-ul tău este aspectul acestuia, deoarece este primul lucru pe care îl vor observa angajatorii. Pentru a evita o impresie proastă, acesta trebuie să fie meticulos organizat, bine gândit și redacționat cu succesul în minte. Desigur, și conținutul acestuia este foarte important, dar un aspect îngijit și aerisit îți va atrage puncte în plus din partea angajatorului.
Ca să îți fie mai ușor aici sunt câteva reguli după care te poți orienta când îți scrii propriul CV:
- Nu uita să-ti treci numele, postul și datele de contact în partea de sus a paginii
- Nu uita să împarți un text mai lung în secțiuni mai ușor de citit, iar informașia expusă să fie doar esențială
- Nu uita să treci la începutul CV-ului o mică secțiune de introducere, unde faci un mic sumar al carierei tale
- Pentru diferitele secțiuni, folosește o marime mai mare a textului sau îngroașă acel text, pentru a ieși în evidență
- În general, textul nu ar trebui să depășească 10-11 pct
- Când vine vorba de font nu folosi unul trăznit sau colorat, limitează-te la culoarea neagră și stilurile clasice cum ar fi Times New Roman sau Arial
Format și structură
Din fericire aici nu sunt reguli clare și sunt mai multe metode prin care poți aborda această secțiune. Se utilizează în ziua de astăzi trei structuri de bază: cronologic, funcțional sau mixt.
- Structura cronologică se bazează pe principiul de a-ți organiza experiența academică și profesională în mod cronologic invers, adică în termeni mai simpli, primul job meționat va fi cel mai recent și următoarele în ordinea actualității.
- Cel funcțional se bazează pe ideea de a-ți pune în prim plan aptitudinile și calitățile, iar experiența va fi menționată mai puțin. Acest mod de a structura ajută pe cei la început de drum și cu puțină experiență.
- Structrua mixtă îmbină cele două formate menționate mai sus, întâi vei scrie despre experiența de muncă și cea academică, apoi de sptitudinile acumulate.
Noi sugerăm sa folosești primul format, acela fiind cel cronologic, deoarece angajatorii și recruiterii apreciază și îț văd ca fiind mult mai profesionist.
Titlu și informații de contact
Poate cea mai importantă informație pe lângă cea legată de profilul jobului este cea de contact. Chiar dacă vei avea cea mai multă experiență și aptitudinile necesare jobului, dacă nu ai trecute corect informațiile de contact, nu vei primi niciun job. Informațiile necesare sunt: numele întreg,titlul postului tău, adresă, număr de telefon și adresa de email. Unii candidați pot alege să adauge și alte metode de contact cum ar fi faxul sau un hyperlink către contul de LinkedIn, dar fară cele menționate precedent, niciun angajator nu va lua în considerare apicația ta. În cele care urmează îți vom atăta exemple bune și poaste și explica motivul includerii acestora în categoriile respective.
Farmacist
Constanța, România
Str. Valea Jiuliu 14, Nr 24, Bl2, Etaj 4, Ap 24
07755664321
mariapop@gmail.com
Farmacist
România
Diferențele dintre ceste două exemple se pot observa la o primă trecere, iar acum vom detalia. Când un angajator va vedea primul exemplu va știi cele mai importante bucăți de informație: numele întreg, funcția pe care o deține, care este locația aplicantului, și două metode de contactare a acestuia. În contrast, cănd un angajator va vedea exemplul al doilea nu va rămâne cu nicio informație relevantă, va simți că acest aplicant nu este un profesionist, iar acest lucru îl va face să nu se uite mai departe pe acesl CV.
O topică controversată în lumea angajărilor rămâne includerea unei poze într-un CV. Mereu au fost păreri contradictorii, iar noi nu sugerăm să includeți una din mai multe motive: poate va duce la un nivel de discriminare conștientă sau inconștientă, e posibil să dea impresia de neprofesionalism și e posibil ca poza pe care ați ales-o nu aderă regulilor acestor tipuri de poze.
Totuși dacă simțiti că atașarea unei poze este dorința dumneavoastră, vă vom prezenta niște reguli de bază în alegerea și realizarea unui acest tip de poză. Poza trebuie să fie realizată într-un mediu bine luminat, preferabil într-un studio de către un profesionist, trebuie să fie de la bust în sus, iar subiectul trebuie să fie în îmbrăcăminte modestă, profesionistă sau specifică jobului pentru care aplică.
Demonstrează experiența ta ca farmacist
În această secțiune e momentul să vă diferențiați de ceilalți aplicanți. Experiența e mereu văzută ca un avantaj, iar ea trebuie expusă într-un mod cât mai avantajos pentru tine, iar angajatorii vor urmări atent această secțiune. Aici va trebui sa expui fiecare fost loc de muncă în parte, perioada de timp cât ai lucrat acolo, atribuțiile tale la acele joburi și aptitudinile pe care le-ai dobândit acolo. Pentru a fi cu un pas în fața concurenței te poți documenta despre entitatea la care aplici și poți personaliza aceste descrieri astfel încăt să impresionezi angajatorii.
Ceva ce nu trebuie uitat este să nu inventezi sau să folosești informație eronată, acest lucru odată aflat îți va reduce șansele către infime de a obține alt job și reputația ta va fi murdărită pe o perioadă lungă. Chiar dacă nu consideri că secțiunea ta nu va fi cea mai bună, este mult mai bine să fii sincer. În următoarele rânduri îți vom prezenta un exemplu de urmat și unul de evitat.
Dacă nu aveți experiență…
Nu trebuie să te demoralizezi, sunt mereu metode de a te pune în evidență cu această secțiune. În acest caz, trebuie să va focusați pe activitățile de voluntariat și entuziasmul de a munci pe acel post. În același timp pune accentul pe abilitățile tale unice și pe cele care crezi că un angajat este imperativ să le dețină. Niște exemple ar fi: dorința de a te îmbunătați, adaptabilitatea la orice situație, abilitatea de învăța rapid, capacitatea și dorința de a munci peste program pentru a fii sigur că munca ta este una calicativă.
Chiar dacă nu ai experiență în doemniu, poți menționa joburi part-time într-o ultimă instanță.
Educație: cum să includeți trecutul dvs. academic
Educația este foarte importantă mai ales pentru o meserie la fel de știițifică precum de a de farmacist. Dacă deții multe diplome și certificate, aici e momentul tău de a străluci. Angajatorii mereu vor urmări aceast secțiune pentru a fi siguri că te încadrezi în criteriile minime ale jobului. Pentru profesia de farmacist trebuie să fi absolvit 12 clase, promovat Examenul de Bacalaureat, absolvit o facultate de Farmacie cu dimploma de licență și să faci parte din Colegiul farmaciștilor din România.
Nu uita că acestea trebuie listate în ordine cronologică inversă, începând cu cea mai recentă diplomă sau certificat. Un alt sfat este să nu menționezi nivelele de educație de su cel liceal, deoarece sunt irelevante, să menționezi anul în care ai obținut certificatele și diplomele tale și trebuie să ai multă grijă ca certificatele tale să fie încă valabile dacă le vei trece în CV-ul tău.
În continuare vom prezenta două exemple care te vor ajuta să te ghideze în redactarea propriului CV:
- Universitatea Ovidius din Constanța, Facultatea de Farmacie – Diploma de Licență și Masterat
- Liceul Teoretic “Avram Iancu” Constanța- profil ștințele naturii
- Școala Generală “Onisifor Ghibu” Constanța
Cele mai bune competențe pentru CV-ul farmacistului
După cum te-ai aștepta unul dintre cei mai importanți factori în obținerea jobului dorit este expunerea calităților tale individuale. Acestea se pot grupa în doua categorii: cele hard și cele soft. Competențele hard se referă la abilitățile necesare realizării acestui job la care aplici, iar cele soft nu sunt la fel de importante dar au rolul de adjuvant ale celor hard, făcând experiența mult mai bună. Printre cele mai importante abilități pentru acest job sunt: abilități matematice și științifice, multitasking, consiliere, aptitudini digitale și multe altele. Ca să te ajutăm, am compilat două liste cu competențele hard și soft care se potrivesc meseriei de farmacist.
Competențe hard:
- Atenția la detalii
- Abilități interpersonale avansate
- Abilități avansate de consiliere a pacienților
- Eliberare de rețete
- Recomandări de OTC
- Comenzi de medicamente
- Gestionare stocuri
- Abilități manageriale
- Abilități analitice avansate
- Abilități avansate în matematică și chimie
- Gândirea critică
- Confidențialitate
Competențe soft:
- Abilitatea de a munci în echipă
- Abilități avansate pe computer
- Abilităși avansate în gestionarea numerarului
- Operare casa de marcat, POS avansat
- Adaptabiliate
- Comunicare eficienta
- Abiliatatea de a rezolva problemele în timp util
- Punctualitatea
- Leadership
- Empatie
- Etica practicării meseriei
Rezumatul profesional
Pentru a adăuga un plus de profesionalism CV-ului tău, rezumatul profesional este o secțiune cheie care poate impresiona angajatorii. Acest rezumat presupune sintetizarea timpului petrecut la fostele locuri de muncă în cateva rânduri maxim 10, încearcă să incluzi abilitățile acumulate de-a lungul timpului, posturile pe care le-ai ocupat și sarcinile pe care le-ai îndeplinit acolo. Redactarea acestuia nu este obligatorie, dar îți crește șansele de a obține jobul mult dorit.
Când elaborezi un rezumat profesional, abilitatea de a sintetiza și selecta informația necesară din o mulțime este necesară și trebuie să nu te pierzi în detalii. Realizarea acestui rezumat într-un mod corect, va atrage atenția angajatorilor că ești o persoană compententăși profesionistă. În următoarele rânduri îți vom prezenta două exemple după care te poți ghida:
Secțiuni suplimentare pentru un CV de farmacist
Precum spune numele, aceste secțiuni sunt facultative, dar prezența lor poate impresioneze angajatorii și implicit să îți ridice șansele pentru un interviu.
Limba
Fiind o meserie care presupune comunicarea zilnică cu pacienții, se mai întâmplă ca aceștia să nu vorbească limba ta nativă, iar în aceste momente rare faptul că vorbești una sau mai multe limbi străine este de mare ajutor. Angajatorii sunt atenți mereu la această secțiune, iar completarea acesteia îți poate aduce avantaje la angajare. Ideal este să deții un certificat care să ateste acest fapt, dar poți să te și auto-evaluezi și în acest caz sugerăm să nu te supra-evaluezi, deoarece îți va aduce doar dezavantaje pe viitor. Aceleași principii de integritate se aplică și aici, deci mințitul nu este acceptabil.
Voluntariatul
Fiind o ramură a medicinii, dovada empatiei prin voluntariat este un plus. Angajatorii vor observa orice fel de voluntariat ai practivat, ideal este să nu notezi actele de voluntariat ce s-au petrecut acum mult timp, dă prioritate celor mai recente și descrie sintetizat experiența ta acolo.
Rezumat: scrieți CV-ul perfect pentru un CV de farmacist
Sfaturile și îndrumarea noastră se apropie de final, am compilat cele mai eficiente și dovedite sfaturi pentru realizarea celui mai bun CV de farmacist. Tot ce mai rămâne de facut după ce ați citit și înțeles conținutul este să urmăriți și să aplicați toți acești pași, iar la final veți fi răsplătiți cu un CV de succes care vă va aduce multe interviuri și oferte de la diverse locuri de munca și veți avea luxul de a alege din multiple oferte.
Completați CV-ul cu o scrisoare de intenție
Scrisoarea de intenție este un pas extra care nu va fi trecut ușor cu vederea de către angajatori. Nu este obligatoriu, dar o scrisoare de intenție personalizată denotă devotare, profesionalism și dorința mare de a munci. În realizarea acestei scrisori de recomandare sugerăm să faceți puțină cercetare pe internet despre compania la care aplicați, să vă familiarizați cu filosofia acesteia, pe urmă vă puteți apuca de scris o scrisoare personalizată dupa nevoile angajatorului în cauză.
Știm că redactarea unei scrisori poate fi complicată, de aceea vă invităm să încercați șabloanele de pe site-ul nostru.
Întrebări frecvente
Cum îmi adaptez CV-ul de farmacist la fiecare ofertă de muncă?
Recrutorii primesc acum sute de cereri pentru o singură poziție și uneori nu le pot examina pe toate din cauza constrângerilor de timp. Trebuie să ai un obiectiv anume în minte pentru a-ți face CV-ul să iasă în evidență față de concurență, astfel încât să nu ajungă în coșul de reciclare.
Unul dintre pașii pe care trebuie să-i faceți pentru a face acest lucru este să vă personalizați CV-ul de farmacist pentru fiecare ofertă la care doriți să aplicați. Pentru că ai enumerat multe dintre condițiile care sunt enumerate în ofertă în CV-ul tău, recrutorii vor crede că ești cel mai bun candidat. Trebuie să studiați cu atenție oferta pentru a determina cuvintele cheie înainte de a vă putea modifica CV-ul. Apoi, includeți abilitățile din ofertă pe care le cunoașteți în CV-ul tău.
Care este cel mai bun mod de a explica experiența mea de lucru ca farmacist?
Găsirea formatului de CV potrivit pentru tine depinde inițial de situația ta unică, deoarece traiectoria fiecărui candidat va diferi în funcție de anii de experiență, locațiile în care a lucrat, talentele pe care le-a dobândit etc.
În cazul în care aveți experiență, includeți cele mai recente până la cele mai vechi trei sau patru posturi de farmacie împreună cu numele firmei, locația și datele de începere și de încheiere ale contractelor dvs. Menționați îndatoririle pe care le-ați asumat și abilitățile pe care a trebuit să le utilizați.