CV-ul unui arhitect ar trebui să aibă un impact suficient de mare pentru a se deosebi de alți candidați. Curriculum-ul va fi un instrument extrem de important de a aplica pentru un loc de muncă ca arhitect și a captiva atenția angajatoruilor. Un CV de arhitect creat după regulile prezentate mai jos, aranjat meticulos și prezentat bine, iți poate crește șansele cu mult, atunci când vine vorba de a fi chemat la un interviu sau chiar de a fi angajat.
Realizarea unui CV de arhitect nu este atât de complexă pe cât ați fi crezut. Trebuie doar să te bazezi pe un ghid clar care te duce într-un simplu pas cu pas. De asta, te invităm să citești în continuare pentru a afla cum poți crea cel mai bun CV posibil
Exemplu de CV de arhitect
Architect
0774345353
andreiflorescu@hotmail.com
LinkedIn: Anrei Florescu
Portfoliu: www.andreiflorescu.com
Rezumat Profesional
Arhitect cu peste 7 ani de experienta si o specialitate in constructii rezidentiale. Am fost mai înclinat spre proiecte legate de proiectarea și construcția de soluții de apartamente rezidențiale dar și penthouse. Am condus un proiect pentru a construi o zonă rezidențială completă în Brăila, numită: Vila Nostras. A fost finalizat în mai puțin de 7 luni.
Experiență Profesională
We Arhitects. Brașov, România
Senior Arhitect
(June 2016 – Prezent)
- Delimitarea obiectivelor proiectului.
- Întocmirea schițelor și a planurilor de proiectare.
- Estimarea cheltuielilor.
- Întocmirea bugetelor.
- Prezentarea designului.
- Execuția și supravegherea implementării proiectului.
- Pregătirea proiectelor pentru clădirile familiale într-o zonă rezidențială.
- Studiu pentru stabilitatea mediului.
Realizări
- Finalizarea unui ansamblu rezidențial în mai puțin de 7 luni, ceea ce a însemnat o creștere cu 75% a veniturilor companiei.
- Am crescut de la junior la senior arhitect în 2 ani.
Mara Laga, Sibiu, Romania
Arhitect
(May 2014 – May 2016)
- Elaborarea si proiectarea structurilor.
- Intocmirea si proiectarea ghidurilor pentru remodelare.
- Efectuarea de vizite si inspectii pe santiere.
- Prezentarea propunerilor de idei de design.
- Suport în estimarea bugetelor.
- Studiul mediului de construcție.
- Avut grijă de impactul asupra mediului.
Pregătire Academică
Licență în Arhitectură
Facultatea de Arhitectură Brașov
2010 – 2014.
Abilități
- Desen cu mână liberă.
- Comandă avansată a programelor de modelare 3D.
- Cunoștiințe avansate de AutoCAD.
- Gandire logica.
- Conducere.
- Comunicare asertivă.
Limbi Străine
- Spaniola la Nivel Nativ
- Engleza la Nivel Nativ
- Franceza la Nivel Intermediar
Cursuri
Master în clădiri rezidențiale – Școala de Afaceri (2014 – 2015)
Salarii pentru arhitecți în România
Din fericire pentru țara noastră dar și pentru tine, arhitecții sunt foarte căutați pentru diferite proiecte în desfășurare. De asta, salarile tind să fluctueze puțin, depinzând de firmă, dar după studiile recente efectuate de companiile de profil, salarile pentru un arhitect incepător pot începe de la 800 de euro și pot ajunge până la 1500-2000 de euro.
Totuși, trebuie să ținem cont că un arhitect iși poate începe propria afacere sub firma sa privată de arhitectură. În acest caz, câștigurile pot varia imens în funcție de cererea pieții dar și de complexitatea proiectului. Din veniturile declarate pe internet, mulți arhitecteți pot ajunge la sume de 35000 LEI până la 55000 pe lună în funcție de angajator și de proiectele obțiunute.
Cum se face un CV de arhitect
Acum că am vorbit despre motivațiile din spatele unui CV de success, ne putem focusa pe următoarea secțiune, care este dedicată creeri unui CV de arhitect complet și adecvat. În următoarele rânduri vom vorbi despre fiecare secțiune ce nu trebuie să lipească din rezumatul tău profesional și vom prezenta exemple de cum ar trebui să arate datele pe care le oferi despre tine.
Este foarte important să ții cont de aceste secțiuni și de regulile prezentate în fiecare, deoarece îți vor crește enorm șansele de a fi băgat în seamă de angajatori și de a fi chemat la un interviu. Fără alte întreruperi, să vorbim acum și despre categorii.
Layout
Așa cum designul este important în lumea arhitecturii, formatul este de asemenea relevant atunci când vă prezentați toate informațiile în CV-ul dvs. de arhitect. Pentru că vei fi responsabil cu îndrumarea recrutorilor prin diferitele secțiuni ale documentului.
Recruitorii (mai ales în campul arhitecturii) trebuie să poată citi informațiile importante din CV, așa că fonturile ar trebui să fie simple și ușor de citit. De asemenea, asigură-te că dimensiunea fontului este suficient de mare. Un sfat folositor este acela de a-ți arăta CV-ul mai multor persoane apropiate pentru a-ți spune dacă ceva nu le este clar sau nu înțeleg.
Proiectarea CV-ului este o oportunitate de a le arăta potențialilor angajatori și clienților un pic din personalitatea ta. Denumiți-vă fișierul, dacă aveți de gând să-l trimiteți prin Internet, cu ceva diferit de CV-ul generic obișnuit. Pdf
Format și structură
Deși există multe formate de CV astăzi, evitați să alegeți unul în mod deliberat fără a analiza mai întâi dacă se potrivește profesiei și profilului dvs. CV-ul ar trebui să fie proiectat cu mare atenție. Fiecare secțiune trebuie să fie amplasată într-un loc strategic, astfel încât să ai mai multe oportunități de a rămâne cu postul vacant.
Acestea sunt cele mai convenabile formate de CV pentru un arhitect:
Rezumat cronologic invers
Ordinea cronologică inversă este una dintre cele mai utilizate într-un CV de arhitect deoarece este ușor de înțeles și concentrează atenția asupra celor mai relevante aspecte: experiența de muncă și cea mai recentă pregătire academică.
Recruitorul vrea să știe dacă ați ocupat un loc de muncă similar cu cel din oferta de muncă. Trebuie sa ii spui cat mai repede pentru ca el sa dea relevanta CV-ului tau. Dar nu doar că vrea să știe acest lucru, ci și să se asigure că a fost recent. Din acest motiv, formatul cronologic invers este unul dintre cele mai ideale modele pentru un arhitect.
Pentru că atât cariera profesională, cât și formarea academică sunt organizate pe date. Cele mai recente evenimente sunt listate primele, iar cele mai vechi evenimente sunt ultimele. Această structură permite ca atenția să se concentreze asupra a ceea ce este relevant.
CV combinat
În acest format informațiile sunt distribuite în ordine cronologică inversă, iar competențele ocupă un loc important în CV.
Accentul de atenție ar cădea pe descrierea detaliată a abilităților tale, care ar fi prima secțiune a CV-ului tău de arhitect. Dacă puteți include cifre care vă susțin abilitățile și realizările, cu atât mai bine pentru că va crește credibilitatea.
După ce vă explicați abilitățile, veți continua să menționați experiența dumneavoastră profesională, organizând-o în ordine cronologică inversă (cea mai recentă prima și cea mai veche ultima). Aceeași ordine ar trebui să se aplice și în pregătirea academică.
Titlu și informații de contact
Un CV de arhitect ar trebui să includă secțiunile minime esențiale care să permită recrutorului să știe de ce ar trebui să te angajeze pe tine și nu pe un alt candidat. Acestea vor fi poziționate la începutul CV-ului și vor enumera următoarele:
- Numele și Prenumele
- Date de contact
- Website
- Telefon
- Social Media
- Adresă curentă
- Alte lucruri pe care le consideri esențiale
Este foarte important ca angajatorul să știe al cui este CV-ul și cum poate să dea de tine în cazul unui potențial interviu. De asta, este foarte important ca aceste date să fie actualizate constant, în cazul în care ți-ai schimbat adresa sau numărul de telefon.
Mai jos, avem două exemple, unul negativ și unul pozitiv ce iți vor arăta cum poți crea un început promițător de CV.
Arhitect
0772332423
galin@arhitect.ro
Brasov, Romania
www.gheorghealin.com
Strada Lacramioarei Nr 2 Dej
Arhitect
Nu este nevoie de un expert, ca să realizezi că primul exemplu este cel pozitiv, însă mulți oameni comit greșeala de a oferi angajatorilor multe date ce nu au niciun folos și uită să le precizeze pe cele esențiale. De asta, este indicat să te asiguri că CV-ul tău le conține pe toate și recomandăm să le bifezi pe toate.
Experiența: fundamentală pentru industria arhitecturii
CV-ul tău de arhitect ar putea conține cea mai atractivă experiență de lucru dintre toți candidații. Dar dacă nu știi să te prezinți și să te vinzi drept candidatul perfect prin cuvinte, ai putea trece neobservat de recrutori.Pentru a evita acest lucru, trebuie să creați un rezumat sau un profil care să transmită valoarea abilităților dvs. de arhitect.
Aruncă o privire la care este modalitatea corectă de a te prezenta:
În calitate de arhitect cu 3 ani de experiență specializat în proiectarea spațiilor comerciale, am avut ocazia să recreez spații atractive și funcționale pentru companii, capabile să transmită filozofia de afaceri și să conecteze cu clienții prin sejururi confortabile și plăcute. Unul dintre cele mai recente succese ale mele a fost reproiectarea unui lanț de 3 birouri în 6 luni cu o rată de succes de 100%.
Acest rezumat se creează cu ușurință dacă respectați următoarele criterii atunci când il creați:
- Descrieți pe scurt istoricul dvs. de lucru.
- Menționați viziunea profesională.
- Detaliază care este specialitatea din ramura arhitecturii.
- Include realizări notabile.
- Folosește numere.
Rezultatul nu ar mai fi la fel, dacă ai urma exemplul dem ai jos:
Aceste tipuri de extrase nu ar trebui să fie incluse în CV-ul dvs. de arhitect dacă doriți să treceți la faza de interviu. Și nu funcționează pentru că:
- Arată disperare de a obține un loc de muncă.
- Arată că nu ai experiență.
- Nu comunică care sunt abilitățile tale cele mai remarcabile.
- Nu există realizări sau cifre care să o susțină.
Pe măsură te ocupi de designul fiecărui proiect, trebuie să te ocupi și de fiecare secțiune din curriculum vitae-ul tău de arhitect. Mai presus de toate, experiența.
În această secțiune a scrisorii dvs. de intenție trebuie să precizați că aveți deja experiență de lucru și, mai ales, care au fost cele mai remarcabile realizări ale dvs. Pentru că este cel mai bun mod de a convinge recrutorul că ai ceea ce este necesar pentru a ocupa postul.
Dacă nu aveți experiență…
În cazul în care ești un proaspăt absolvent și nu dispui de experiența necesară, există o altă metodă prin care te poți evidenția. În loc să ai o secțiune dedicată experienției, te vei axa mai mult pe abilitățile tale practice și vei detalia motivul pentru care dorești să fii angajat. În rezumatul tău profesional poți relata astfel despre tot ceea ce consideri că te faci pregătit pentru jobul de arhitect, dar și aspirațiile și dorința ta de a învăța
Angajatorii pun mare preț pe atitudinea pe care o prezintă un aplicant, nu numai pe experiența acestuia. De asta, este vital să te focusezi pe aceste aspecte în cazul în care nu dispui de experiență.
Educație: cum să includeți trecutul dvs. Academic
Cel mai bun mod de a vă ordona calificările este în funcție de importanța acestora pentru postul pentru care aplicați. De exemplu, puteți începe prin a vă pune diploma în arhitectură și studii universitare și apoi cea mai relevantă în funcție de particularitățile postului.
Când vine vorba de această secțiune va trebui să sintetizați. Cursul de croșetat sau lecțiile de inot luate nu au nicio valoare aici. Dar, lecțiile de AutoCAD și pregătirea în desen tehnic trebuie neapărat menționată. Depinde de volumul de pregătire pe care o ai și de cerințele postului.
Ca realizări poți pune niște calificări spectaculoase (cum ar fi un remarcabil în proiectul tău final), lucrări foarte izbitoare, proiecte academice importante.Toate acestea iți vor crește marginal șansele de a fi acceptat. Mai jos, vei observa două metode de introducere a acestor performanțe academice. Unul din exemple va fi corect iar celălalt va fi greșit.
iulie 2018 – februarie 2021
- M-am concentrat pe construcții rezidențiale de vârf, oferind clienților lucrări excelente de proiectare arhitecturală.
2016 – 2017
- Am lucrat aici pentru o firma din Cluj avand in vedere un bloc de 8 etaje pe care l-am proiectat singur, fara ajutorul nimanui.
Cele mai bune competențe pentru CV-ul arhitectului
Una dintre cele mai importante părți ale CV-ului tău este cu siguranță cea în care trebuie să-ți prezinți abilitățile. Din fericire, există doar două tipuri de abilități pe care trebuie să le menționezi în rezumatul tău profesional. Spre deosebire de alte profesii, pentru un arhitect aptitudinile hard nu sunt pur și simplu opționale. Trebuie să ai cunoștințe despre software de desen tehnic, layout și proiectare. De asemenea, poți include în această categorie realizarea de bugete, procesarea autorizațiilor sau redactarea caietului de sarcini. Include numele celor mai populare programe de arhitectură cu care te simți confortabil și uită de cele mai generale precum Microsoft Word.Credeți sau nu, abilitățile soft sunt, de asemenea, foarte importante pentru arhitecți. Probabil că veți lucra cu manageri de construcții, ingineri structurali și alți profesioniști în construcții la mai multe proiecte simultan. Abilitatea de a te organiza și de a oferi colegilor o comunicare clară, atât scrisă, cât și orală, este unul dintre primele lucruri pe care angajatorii pe care doresc să le evalueze într-un interviu. De asemenea, trebuie să aveți abilități excelente de rezolvare a problemelor și să remediați eventualele eșecuri care pot apărea în orice etapă a proiectului.
- Desen tehnic
- Comandă avansată a programelor de modelare 3D.
- Cunoștiințe avansate de AutoCAD.
- Cunoștiințe Adobe Illustrator
- Cunoștiințe Adobe Photoshop
- Cunoștiințe Urbanistice
- Expert în Office Suite
- Abilitatea de lucru în echipă
- Abilități avansate de comunicare
- Abilități de rezolvare a conflictului
- Charisma
- Abilități de Leadership
Rezumatul profesional: cartea de prezentare a CV-ului dumneavoastră
Modul în care abordezi rezumatul tău profesional de arhitect va depinde adesea de cât de multă experiență ai. Dacă ai lucrat deja într-o firmă de arhitectură, vei înțelege mai bine tipul de informații pe care le caută majoritatea managerilor de proiect atunci când angajează noi arhitecți. Dacă scopul tău este să obții primul loc de muncă după absolvire, probabil că te vei baza mai mult pe munca și portofoliul tău din perioada studenției. Secțiunea de abilități ar trebui să vă evidențieze adaptabilitatea și dorința de a învăța.
Este foarte important totuși, ca după aceste categorii să prezinți un rezumat profesional scurt, ce reletează cat mai multe despre tine, în cat mai puține cuvinte. Mai jos, avem un exemplude rezumat profesional ce poate fi folosit după bunul plac:
Secțiuni suplimentare pentru CV-ul unui arhitect
Dacă dorești să iți duci CV-ul la următorul nivel, o poți face prin adăugarea de secțiuni adiționale. Acestea, iți pot crește șansele de a fi chemat la un interviu și pot lăsa angajatorul să cunoască mai multe despre tine. Totodată, personalizarea CV-ului este extrem de importantă, mai ales pentru un job atât de focusat pe creativitate cum este acela de arhitect. Mai jos, vom parcurge câteva secțiuni opționale pe care le poți folosi pentru CV-ul tău.
Limba
Un subiect extrem de important cand vine vorba despre angajarea ta se va axa în jurul limbilor cunoscute de tine. De asta, este extrem de important să incluzi această secțiune dacă stăpânești mai mult de o limbă. Astfel, angajatorul iși va putea crea o opinie despre tine bazată pe performanța ta în alte limbi și orizonturile tale profesionale se vor deschide.
Voluntariat
Deși pentru mulți, aceasta categorie pare să nu însemne nimic, poate constitui un avantaj atunci când aplici pentru un job de arhitect. Faptul ca relatezi actele de voluntariat pe care le-ai făcut de-alungul anilor iți poate conferi un avantaj și ajută angajatorul să iși facă o opinie mai avansată despre tine.
Hobby-uri
Dacă dorești să aduci un iz mai personal CV-ului tău, poți include și o secțiune de hobby-uri unde poți scrie despre ceea ce iți place să faci când nu muncești. Poți include lucruri precum: mersul la sala de fitness, călăritul, înotul, scufundările, mersul în vacanțe sau cântatul la pian. Opțiunile tale în această categorie sunt nemărginite.
Rezumat: scrieți CV-ul perfect fără effort
Acum, că aveți toate deprinderile unui CV perfect, este timpul să enumerăm succint, toate punctele de mai sus. Cv-ul perfect trebuie să:
- Fie bine structurat și să aibă un layout corect
- Conțină un titlu și informații de contact
- Reflecte experiența ta profesională și detalii despre ea
- Conțină trecutul tău academic
- Relateze competențele tale profesionale
Completați CV-ul cu o scrisoare de intenție
Dacă dorești să te remarci cât mai mult sau ai descoperit jobul mult visat, poți să trimiți pe lângă CV o scrisoare de intenție în care să iți prezinți dorința de a lucra la jobul respectiv. Aici, te poți lega de competențele tale și de istoria ta profesională relativă cu cerințele jobului. De exemplu, dacă în job se cer cunoștințe de AutoCAD, poți scrie în scrisoarea ta de intenție că ești un utiilizator experimentat al acestui program.
Întrebări Frecvente
Ar trebui să includ un portofoliu?
Pentru un job în acest domeniu, este foarte indicat să incluzi și un portofoliu sau un link către creațiile tale de care ești cel mai mândru. Astfel, angajtorul va avea o indee concisă despre ceea ce știi să faci și stilul tău arhitectural. Sfatul nostru este să îl incluzi printre primele informații referitoare la cele de contact.
Care este dimensiunea ideală a unui CV?
Când vine vorba de dimensiune, nu există una perfectă pentru rezumatul tău profesional. Desoeori, este bine să incluzi atâta infromație cât consideri că este folositoare angajatorului pentru a putea să iși creeze o opinie despre atitudinea ta profesională dar cât și despre istoricul și educația ta.