Crearea unui CV de contabil poate să fie dificilă, mai ales atunci când nu cunoști regulile de bază sau ce iși doresc angajatorii de la tine. Din fericire, acest ghid iți va explica tot ceea ce trebuie să știi despre creearea unui CV concis, ce iți va aduce multe interviuri și cu siguranță un job adecvat în domeniu.
Urmând pașii următori și ținând cont de criteriile prezentate, vei ajunge să obții un CV demn de un contabil profesionist cu care te vrei remarca și vei lăsa o impresie plăcută anjatorilor. Este important însă să fii sincer cu tine și să nu uiți să menționezi calitățiile și calificările necesare.
În anul 2021 s-au înregistrat peste 10.000 de anunțuri de angajare în domeniul contabilității iar în 2022 trendul va continua. De aceea, este important să ai un rezumat profesional cât mai bine întocmit pentru a-ți spori șansele de angajare.
Exemplu de CV contabil
0773463123
Iași, Jud. Iași
iulian.spiridon33@gmail.com
Sumar
Contabil cu 4 ani experiență, absolvent al facultății de Economie și Administrarea Afacerilor al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. O fire profesională și plină de dorința de a învăța, dornic de experiențe noi în domeniu și extinderea orizonturilor profesionale. Am experiență și în domeniul de relații cu clienți dar și în telecomunicații pe care le consider un avantaj în cariera de contabil.
Experiență Profesională
Expert contabil – Cabinet Individual de Contabilitate Iulian Spiridon
- Administrare cabinetului și a meseriei de contabilitate.
- Menținerea contabilității, întocmirea de rapoarte financiare, examinarea rapoartelor financiare, servicii de cenzorat.
Contabil Junior – Rosal Iași
- Coordonarea comportimentului financiar-con tabil.
- Întocmirea situaţiilor financiare,
- Prezentarea informaţiilor contabile în vederea luării deciziilor.
- Am supervizat alți colegi și am ajutat la instruirea contabililor.
- Am menținut rapoartele anuale și le-am înregistrat la birourile aferente.
Contabil Manager – Fashion SRL – Cluj
- Administrare facturare cu peste 500 de chitanțe trimestriale.
- Gestionarea activelor companiei evaluate la peste 400.000 LEI.
- Intocmirea impozitelor pe profit si a conturilor anuale.
- Manager într-o echipă de 5 contabili.
Educație și Cursuri
- Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi – Econmie si Administrarea Afacerilor – 2014-2018
- Curs Contabilitate Bucuresti – 2016
- Curs Contabilitate ‘Excensor’ – 2017
Aptitudini şi competenţe personale
- Intocmirea si plata taxelor
- Crearea si analiza bilanturilor
- Gestionarea activelor
- Gestionarea veniturilor și a încasărilor
- Organizare eficientă
- De gestionare a timpului
- Spirit de colegialitate
- Lucrul în echipă eficient și practic
- Abilitatea de a instrui noi angajați
- Cunoștințe avansate PC
Permis de Conducere
Categoria B
Salarii pentru contabili
Postul de contabile este unul mut-căutat în țara noastră și din acest motiv, salariile tind să fluctueze mult în funcție de oraș, companie, experiență și aptitudini. Din fericire totuși, avem datele medii când vine vorba de salariul pe care il poate obține un contabil în țara noastră.
După studiile efectuate de eJobs prin platforma lor particulară ce se axează pe compararea salarilor din România, un contabil începător va avea câștiguri aproape de suma de 2300 de LEI Net, iar unul cu mai multă experiență ce poate fi considerat expert, salariul de 4000 de Lei NET.
Pentru a avea un termen de comparație, salariul mediu în România este de 3500 de lei NET. Această sumă fiind un indice bun pentru a cunaoște unde te situezi profesional și ce fel de așteptări poți avea de la salarii.
Pentru companiile private și în funcție de numărul de clienți pe care îl ai, aceste sume pot depăși cu mult variantele prezentate mai sus. Avantajul slujbei de contabil este faptul că poți lucra pentru mai multe firme și întreprinderi în același timp, astfel crescându-ți marginal venitul.
Cum se scrie un CV de contabil
CV-ul unui contabil nu este foarte diferit de unul pentru alte medii de lucru. În general, acestea urmează aceeași structură și singurul lucru care se schimbă sunt datele, dar în cazul în care nu știi care este structura generală a unui CV, iți vom prezenta toate lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când creezi un CV de contabil corect.
În următoarele rânduri vom vorbi mai în detaliu despre tot ceea ce trebuie să știi, dar înainte de asta, este important să treci peste regulile de bază atunci când creezi un CV. Fără ele, vei fi departe de a obține jobul mult dorit și nu vei putea atrage atenția angajatorului.
- Lungimea CV-ului tău trebuie să fie adecvată. Amintiți-vă că extensia este foarte importantă, prin urmare, folosiți doar cuvintele necesare, dacă este mai lungă de două pagini, nu vă așteptați să o citească complet.
- Asigură-te că toate datele pe care le vei folosi în CV sunt de actualitate și sunt corecte. Nu ai vrea să te lauzi că ai terminat o facultate pe care în realitate nu ai freceventat-o.
- Asigură-te că CV-ul tău este ușor de citit. În mare, un CV trebuie să fie ușor de citit, având marje largi și spații suficiente, nu numai că va fi mai ușor să localizați informațiile care îl interesează pe recrutor (mai ales dacă folosiți corect caracterele aldine în subtitrări), dar și veti da imaginea de curatare.
Layout
Cel mai probabil, cine îți va citi CV-ul va petrece foarte puține secunde când se va uita peste el. Prin urmare, ar trebui să vă organizați grafic conținutul într-un aspect bine structurat, astfel încât să fie ușor de citit. Doar dintr-o privire, cititorul, ar trebui să știe unde să caute pentru a vă vedea abilitățile, experiența de lucru și referințele. În acest sens, șabloanele noastre vă pot ajuta, fără îndoială.
Pentru lizibilitatea CV-ului, alegerea fontului estâ, de asemene extrem de importantă. Te sfătuim să petreci ceva timp în căutarea unui personaj care să îndeplinească cerințele de lizibilitate și, în același timp, să iți reflecte personalitatea. Când vine vorba de un angajator cu un ochi atent, alegerea fontului poate face diferența dintre a fi chemat la interviu, sau a rămâne pe lista de așteptare.
CV-ul tău este suma experienței de muncă și a aspirațiilor tale în câteva pagini sumare. Prin urmare, informațiile trebuie să fie clare și concise așa că de ce nu adaugi câteva infografice sau imagini de care ești mândru?
Dacă trimiți un portofoliu, un CV creativ și o scrisoare de intenție pentru a aplica pentru poziția de contabil visată, gândește-te cum puteți face ca toate elementele aplicației tale să pară mai unificate și mai profesionale. Tratarea cererii de angajare ca pe un exercițiu de branding este o modalitate excelentă de a vă duce cererea la următorul nivel și de a arăta viitorului angajator că puteți fi creativ și plin de stil.
Format și structură
Trebuie să știi și că există mai multe tipuri de format și structuri după care te poți ghida când vine vorba de conceperea CV-ului perfect. Mai jos, o să enumerăm cele mai importante moduri de a-l crea și la beneficiile așezării în pagină după acel model.
- Cronologic: Această metodă se bazează pe aranjarea informațiilor în mod cronologic pe foaie, axându-se mai mult pe cariera profesională. Aceasta metodă este excelentă în cazul în care dețineți foarte multă experiență și doriți să o evidențiați într-un mod mai potent.
- Funcțional: Perfect pentru oamenii ce nu dețin atât de multă experiență profesională, dar au comasat multe aptitudini, acest tip de CV se axează pe skillurile persoanele. Aici, vei pune în evidență tot ceea ce știi să faci.
- Combinat: Tipul de CV cel mai utilizat și cel pe care îl recomandam aproape tuturor celor ce citesc acest articol, tipul combinat se axează pe o combinație a celor două mai sus. Așa, vei avea parte de evidențierea experienției de muncă dar și a aptitudinilor ce s-au desprins de la aceste joburi.
Titlu și informații de contact
Prima secțiune ce nu trebuie să lipsească din CV-ului niciunui aplicant este cea de titlu și de informații de contact. Această secțiune ar trebui să includă:
- Numele tău complet
- Titlu: Este opțional, dar poate aduce beneficii dacă este prezent. Poate fi numele postului pentru care aplici sau specialitatea ta
- Telefon: asigură-te că este corect
- E-mail: nu uita să utilizezi o adresă de e-mail oficială și valabilă
- Adresa: nu este necesar sa se puna adresa exacta, orasul sau codul postal sunt de asemenea valabile
- Profilul tău Linkedin: numai dacă funcționează și crezi că poate contribui.
- Restul datelor personale: data nașterii, starea civilă, sau alte site-uri de profil ce crezi că te-ar putea avantaja
De asemenea, în acest capitol poți opta și pentru includerea unei imagini cu tine. Statistic vorbind, ai cu 40% șanse să fii chemat la un interviu dacă angajatorul știe deja cum arăți. Dacă optezi totuși să folosești o imagine, ai grijă însă că acesta să fie una profesională. Ce înseamna asta? Ca imbrăcămintea ta să fie adecvată, să nu existe alți oameni în poza și aceasta să fie din profil. Nu purta ochelari de soare sau pălarii și încearcă să menții o aparență cât mai profesională.
Descrieți experiența dumneavoastră ca și contabil
Experiența de muncă este o secțiune din curriculum vitae în care poți pune și explica ce locuri de muncă anterioare ai avut, care au fost perioadele în care ai lucrat pentru fiecare post, alături de exemple de responsabilități relevante și realizări derulate în timpul șederii tale în fiecare companie.
Este foarte important să furnizezi informații clare și sintetice despre experiența ta de lucru. La rândul său, trebuie să o și raportezi la postul pentru care aplici, la pregătirea academică și la orice detaliu care ar putea fi de interes pentru companie. Cu cât informațiile despre experiența ta profesională din CV sunt mai specifice, cu atât sunt mai convingătoare. Asta înseamnă că vei fi chemat la mai multe interviuri și potențial, vei primi jobul mult căutat.
Una dintre cele mai populare întrebări ce apare la lucrătorii veterani este cât de mult ar trebui să se introducă experiența de muncă pe CV. Când ai 10, 15, 30 de ani de experiență în diferite joburi, filtrul va fi să pui doar joburile aferente postului pentru care aplici, întrucât acestea sunt cele care interesează cu adevărat recrutorul.
Fără să fii veteran, s-ar putea să fi avut contracte de o lună, o săptămână sau chiar mai scurte. Dacă acesta este cazul tău, pe lângă criteriile anterioare, încearcă să acorzi prioritate celor mai stabile locuri de muncă pe care le-ai avut Opțional, alte experiențe profesionale care nu sunt atât de legate ar putea fi plasate într-un mod foarte schematic într-o secțiune a curriculumului numită „altă experiență profesională” în caz că acesta nu este suficient de lung. Mai jos, ai doua exemplu de experiențe de muncă ce te pot ajuta mai departe.
Responsabil de contabilitate
Ionedim SRL.
Octombrie 2016 – Februarie 2020
- Administrare facturare cu peste 500 de chitanțe trimestriale.
- Gestionarea activelor companiei evaluate la peste 400.000 €.
- Intocmirea impozitelor pe profit si a conturilor anuale.
- Manager într-o echipă de 5 contabili.
Exemplul 2
Contabil Administrativ
Ana Costa SRL – Cluj Napoca
ianuarie 2014 – septembrie 2016
- Deschiderea de noi conturi pentru peste 50 de companii.
- Intocmirea bilanturilor pentru 30 de companii.
- Supravegherea tranzacțiilor economice de până la 10.000 EUR.
- Depunerea plății facturii și întocmirea rapoartelor semestriale, trimestriale
Dacă nu aveți experiență…
Multă lume se confruntă însă cu o altă problemă când vine vorba de expunerea expereienței și aceasta este lipsa ei. Din fericire, există o soluție și pentru cei aflați la încpeut de carieră ce iși doresc să obțină o poziție în acest domeniu.
În loc să iți listezi experiența de muncă, vei scrie mai mult detalii despre aptitudinile și capabilitățile tale. Așa, angajatorul va vedea că deși nu ai experiență practică, ai toate talentele ce te pot ajuta spre a performa corect la jobul dorit.
Descrieți-vă educația
După ce ai dat toate informațiile despre tine, vei putea să iți detaliezi și experiența educațională și vei prezenta diplomele obținute. CV-ul trebuie adaptat postului solicitat, adica trebuie sa menționezi diploma care este echivalenta cu categoria profesiei, în acest caz, va trebui să ai o diplomă relevenată pentru postul de contabil
Cu toate acestea, prezentarea va fi în ordine cronologică descrescătoare și va fi citată mai întâi diploma sau cel mai recent nivel de studiu. Veie numera, de asemenea, numele unităților pe care le-ați frecventat, precum și locațiile și datele.
Exemple
Master în Finanțe și Bănci – XXXX University – Iași
2005
Licență în Finanțe și Bănci – XXXX University – Cluj
Abilități pentru un CV de contabil
Toate profesiile necesită persoane pregătite cu anumite abilități specifice pentru a-și îndeplini sarcinile corect. Acestea, se împart în două mari categorii și sunt necesare CV-ului tău, pentru a relata ce știi să faci mai bine. Skillurile HARD, se referă la aptitudinile tale ce te ajuta la acest job în particular. Cele soft, se bazează mai mult pe aptitudini generale ce te ajuta pasiv la locul de muncă.
Prin urmare, abilitățile din CV-ul tău ar trebui să includă toate activitățile pe care le poți desfășura eficient. Deși unele dintre ele pot fi lucrate pe parcurs, unele pot fi mai complicat de stăpânit decât altele. Totuși, ce este important în acest moment este să știi ce abilități să pui pe CV-ul tău, astfel încât companiile să te considere printre candidații pentru postul pe care îl dorești. Îți vom spune toate acestea în acest articol și, la finalul acestuia, veți putea găsi cele mai bune instrumente gratuite care vă vor ajuta să vă îmbunătățiți abilitățile CV-ului.
✔ Hard Skills
- Bun management al instrumentelor tehnologice de administrare contabilă
- Capacitate mare de a gestiona numerele unei companii
- Revizuiți și analizați registrele contabile ale clienților
- Auditarea situației financiare a clienților
- Controlul neregulilor
- Eliberare declarație fiscala client
- Pregătirea bugetul
- Abilitatea de a citi și interpreta documentația financiară și fiscală
- Dezvoltați balanța cheltuielilor și veniturilor în cartea contabilă a companiei
- Adaptarea la schimbare în ceea ce privește regulile fiscale
✔ Soft Skills
- Abilitatea de lucru în echipă
- Abilitatea de a coordona grupuri de lucru
- Adaptarea la lucruri noi
- Posibilitatea de relocare
- Posibilitatea de ore de noapte
- Colegialitate
- Valori morale inalte
- Aptitudini de rezolvare conflicte
- Motivat de rezultate personale
Rezumat profesional
În cazul în care dorești să adauci un iz profesional CV-ului tău și vrei să te remarci mai mult decât ai face-o cu sfaturile de mai sus, poți întocmi un rezumat profesional. Acesta te va ajuta să te evidențiezi mai bine și va fi de folos acelor angajatori ce au de laut în considerat zeci de CV-uri.
Un rezumat profesional, după cum spune și numele, este un text alcătuit dintr-un paragraf ce relatează experiența ta profesională de până acum. Aici poți enumera lucruri precum experiența pe care o ai, ce fel de persoană ești și câte puțin despre educația ta. O poți considera ca și o oglindă a CV-ului tău. Un rezumat profesional bun poate să convingă angajatorii să se uite mai mult peste document și astfel, iți poate crește șansele de angajare dramtic.
Din fericire pentru tine, am atașat și un exemplu de rezumat profesional, ce iți poate servi ca și inspirație pentru al tău. Ține cont însă că va trebui să iți creezi unul personalizat, ce se mulează pe caracteristicile tale.
✔ Exemplu Rezumat Profesional
Rezumat profesional: prezentarea CV-ului dumneavoastră
Totușii, pe lângă cele prezentate mai sus, poți deveni creativ cu CV-ul tău și adăuga mai multe categorii ce le consideri necesare. Mai jos, vom prezenta câteva din adaugările extra pe care le poți face CV-ului tău și cum le poți include pentru a obține rezultate pozitive.
Limba
O secțiune ce te poate scoate cu mult în evidență estea aceea de limi străine. Aici poți lista fiecare limbă pe care o cunoști și nivelul de comunicare. Poți include si cel de vorbire dar și cel de scris în cazul în care consideri asta. Mulți contabili cunosc cel puțin o limbă straină, deci este bine să listezi asta în CV.
Permisul de conducere
Unii angajatori pun foarte mare preț pe un permis de conducere, chiar dacă acesta nu este neaapărat necesar la job. De aceea, poți include o secțiune unde să iți etalezi permisul de conducere dar și categoriile pe care le deții.
Hobby-uri
Dacă dorești să adaugi un iz de personalitate CV-ului tău, poți include niște hobby-uri pe care le practici atunci când nu muncești. Multe companii, mai ales cele la care ți-ar dori să lucrezi, vor aprecia faptul că ai listat și ceea ce îți place să faci atunci când nu ești la serivici. Cine știe, poate ai ceva în comun cu angajatorul?
În concluzie
În incheiere, este bine de știut că toate aceste lucruri pot varia de la CV la CV, dar este bine de ținut în minte noțiunea de bază când vine vorba desprea creearea unui rezumat profesional ce va da pe spate angajatorii. Cu șabloanele noastre și sfaturile de mai sus, poți crea un CV demn de angajare, ce te va putea propulsa în fața celorlalți aplicanți și iți va putea obține jobul de contabil la firma mult dorită.
Totodată, este important să aduci mereu un iz de personalitate în CV-ul tău și să îl editezi după nevoia personală, totul nefiind bătut în cuie. De aceea, este indicat să îi dai frău creativității și să te remarci cum poți mai bine.
Completați CV-ul cu o scrisoare de intenție
Dacă ai de gând să mergi un pas înainte și chiar ești dispus să arăți ce poți oferi pentru un loc de muncă, poți opta pentru creerea unei scrisori de intenție personalizate ce iți poate crește marginal șansele de angajare. Aceasta trebuie să conțina câteva idei despre motivul aplicării tare dar poate conține și câteva informații de bază folositoare angajatorului precum anii de experiență și o acreditare de care ești mândru sau care este necesară profesiei tale.
Întrebări frecvente
Cât de lung trebuie să fie CV-ul?
Din fericire nu există un termen stabilit de vreo entitate când vine vorba de lungimea CV-ului, dar este de preferat să fie suficient de lung cât să nu fie afișat pe doar o foaie, dar să nu conțină informații plictisitoare sau care nu aduc niciun detriment. Între 2 și 5 pagini ar fi mărimea ideală și tipică unuii CV de contabil.
În ce format să salvez CV-ul?
De obicei, CV-urile se trimit în format PDF dar nu este de exclus și un format PNG sau JPEG dacă CV-ul tău este de dimensiuni mai mici. Totuși, în orice alte condiții ai vrea să optezi pentru prima opțiune.