CV Bucătar | Scrie cel mai bun CV ca să aplici la jobul visat

Evaluare medie pentru acest șablon

5,0
Din 4recenzii ale clienților

Fie că ai experiență în domeniul HoReCa sau nu, poți aplica pentru o poziție de bucătar dacă îți structurezi corespunzători CV-ul pe care îl trimiți recrutorului. Cum în momentul de față piața muncii din HoReCa este într-o continuă căutare de oameni, este foarte ușor să găsești  anunțuri pentru posturi în domeniu.

Modelele noastre de CV  bucătar reprezintă startul perfect ca tu să-ți prezinți cât mai clar experiența în fața viitorului angajator și să-ți poți structura informația ca să ai cele mai multe șanse de reușită pe parcursul unui proces de recrutare.

Cu ajutorul acestui articol vei consulta sfaturi despre cum să structurezi informația din CV pentru a  obține jobul:

  • Vei găsi exemple de CV pentru bucătar
  • Vei vedea ce atuuri necesită un candidat potrivit contextului
  • Vei reuși să evidențiezi experiența anterioară prin descrieri concrete și concludente
  • Vei ști cum să adaptezi experiența pe cerințele angajatorului

Cât câștigă un bucătar pe piața muncii din România?

Salariul unui bucătar variază în funcție de experiență și de domeniul ales – lanț de restaurante, pub-uri, restaurant independent etc. În timp ce un ajutor de bucătar câștigă, în medie, 2.200 de lei, un bucătar cu experiență poate ajunge la un salariu de peste 1.000 de euro.

În ultima perioadă, salariile pe piața muncii au crescut în medie cu 10%, iar în HoReCa sunt preconizate creșteri periodice, din cauza lipsei de personal de pe piață.

Model de CV Bucătar

Anghel Popa
Bucătar, Flavours Pub
anghelpopa@gmail.com
0740002104

Rezumat
Sunt un bucătar creativ și pasionat de patiserie, care lucrează de peste 7 ani în domeniu, specializat în deserturi artizanale, de la creații complexe la produse day-by-day. De-a lungul timpului, am contribuit la crearea meniurilor, inovația produselor și am coordonat echipe de peste 10 oameni, atât cu experiență, cât și colegi aflați la început de drum.

Experiență
Mai 2018 – Prezent
Bucătar, Flavours Pub

  • Extinderea meniului prin introducerea periodică de noi produse
  • Coordonarea unei echipe de 10 oameni, lucru în ture
  • Coordonarea comenzilor pentru evenimente private și implicarea directă în producerea acestora
  • Asigurarea condițiilor de igienă optime pentru mediul de lucru
  • Crearea de meniuri personalizate pentru clienții restaurantului
  • Participarea la ședințe lunare pentru a optimiza meniul restaurantului în funcție de nevoile clienților

Educație
Școala Profesională Horeca Restaurants
Specializare: Bucătar Patiserie
2009-2012

Competențe

  • Produse și design artizanal
  • Inovație de meniu și rețete
  • Tehnici culinare internaționale
  • Prepararea unor tipuri de mâncare specifice, din gastronomii diverse

Certificate

  • Certificat Design culinar
  • Certificat pentru meniuri artizanale
  • Certificat inovare culinară

Ce structură trebuie să aibă un CV de bucătar

CV ul este principalul material consultat de recrutor . Dacă vorbim depre un post de bucătar, o experiență cât mai practică trebuie evidențiată și pune accent pe punctele forte. În cazul în care ai experiență într-o direcție nișată, cum ar fi designul artizanal de produs, este important să explici cât mai detaliat aptitudinile pe care le-ai dobândit și pe care le poți oferi în cadrul jobului respectiv. Modelele noastre de CV te vor ajuta să comunici toate aceste lucruri într-un mod corect și de succes.

Descrierea personală

Această descriere este primul contact, prima informație pe care un angajator o vede atunci când parcurge aplicația ta. Trebuie să introduci o scurtă descriere despre tine, despre experiența ta și  valorile care te pun în evidență.

Contact

Numărul de telefon, emailul, link-ul către o platformă de profil, acestea sunt informațiile care trebuie să fie cât mai vizibile în CV-ul tău.

Parcurs profesional

Fă-ți cunoscute obiectivele tale profesionale, ce ai învățat în locurile de muncă unde ai lucrat, pentru că toate acestea sunt informații pe care recrutorii vor să le știe. Dacă acestea sunt pe aceeași lungime de undă cu angajatorul tău, vei avea un plus în procesul selecției.

Experiența ta profesională

În cadrul descrierilor profesionale, detaliază experiența ta cât mai clar, punctând cuvinte cheie, care se pliază pe descrierea postului. De asemenea, menționează ce ai învățat în cadrul acestor poziții ocupate. De exemplu, aici poți menționa cum ai inovat rețete, cum ai îmbunătățit anumite preparate și despre lucrul în echipă.

Educație

Având în vedere că vorbim despre un job vocațional, include, în primul rând, cursurile pe care le-ai urmat în domeniu. Specializarea este foarte importantă în acest context, iar orice curs contează. Astfel, dacă ai urmat un curs de bucătărie asiatică sau ai participat la un workshop de făcut paste, poți include și aceste informații, cu accent pe tehnici culinare și pe partea practică.

Certificări

Dacă ai urmat cursuri de calificare, cu siguranță poți include și certificările pe care le-ai obținut în baza acestor cursuri. Adaugă-le și pe acestea în CV, alături de câteva cuvinte despre certificarea respectivă sau despre ce ai realizat la curs.

Structură

Structurarea corectă a unui CV e esențială pentru a-ți prezenta corespunzător și convingător experiența. În funcție de punctul profesional în care te afli, există trei tipuri de cv-uri:

  • CV-ul în format funcțional – acesta este un format gândit în jurul potențialului pe care viitorul angajat îl are. Accentul se pune pe abilități și aptitudini.
  • CV-ul în format clasic – aici vorbim despre un format care îți va pune în evidență experiența profesional- se trece experiența în ordine invers cronologică.
  • CV-ul în format hibrid – caracterul hibrid constă în combinarea celor două formate, funcțional și clasic

Ce faci dacă nu ai experiență?

Formatul funcțional este gândit pentru cei care se află la început de drum, dar care sunt dornici să învețe, sunt perseverenți și serioși. Lipsa experienței poate fi suplinită de obiective concrete și de valori comune cu viitorul angajator. Poți pune accent pe tehnicile și preparatele culinare învățate la curs, pe rețete create dar și pe îmbunătățirile aduse sau pe volumul de preparate pregătite zilnic.

Dacă ești la început de drum dar ai o puțină experiență, poți opta pentru formatul din hibrid care reprezintă o combinație între cele două formate funcțional și clasic

Antet

La începutul fiecărui CV vom regăsi un antet. Acesta reprezintă secțiunea care cuprinde detalii pe care orice viitor angajat este obligat să le menționeze în CV.  Este important ca informațiile să fie cât mai clar iar exemplele de mai jos îți vor arăta ce trebuie să scrii și ce să eviți în completarea unui antet.

CORECT
Anghel Popa
Bucătar
anghelpopa@gmail.com
+40740002104
https://www.linkedin.ro/nume
INCORECT
Bucătar
Anghel Popa
anghelxxx@gmail.com
+40740002104
Str. Parfumului, sector 3
București, România

Având în vedere cele de mai sus, în crearea unui antet trebuie să:

  • Menționează numele tău sub forma prenume, nume
  • Sub nume, menționează jobul pe care îl ai în prezent
  • Folosește o adresă de e-mail care să cuprindă numele tău. Evită adrese cu prescurtări sau cu cuvinte nepotrivite
  • Fii concis, clar și furnizează informații corecte
  • Incluzi și o fotografie de tip portret

Cum să incluzi experiența de bucătar în CV pentru a avea succes

Am ajuns la secțiunea cea mai importantă din CV,  și anume cea în care îți descrii experiența de bucătar. Aici trebuie să detaliezitoate experiența profesională de până acum, punând accent pe detaliile pe care viitorul angajator le caută la un potențial coleg.

Dacă ai ocupat mai multe poziții, când redactezi experiența profesională începe cu ultimul job avut, perioada și descrierea acestuia. Prezintă cât mai clar și cinstit background profesional și ce ai învățat  din pozițiile ocupate anterior. Mai jos poți observa două tipuri de descrieri a experienței în CV, una dintre ele fiind o variantă corectă cealaltă fiind o variantă incorectă din cauza informațiilor incomplete furnizate.

CORECT
Mai 2018 – Prezent
Bucătar, Flavours Pub
  • Extinderea meniului prin introducerea periodică de noi produse
  • Coordonarea unei echipe de 10 oameni, lucru în ture
  • Coordonarea comenzilor pentru evenimente private și implicarea directă în producerea acestora
  • Asigurarea condițiilor de igienă optime pentru mediul de lucru
  • Crearea de meniuri personalizate pentru clienții restaurantului
  • Participarea la ședințe lunare pentru a optimiza meniul restaurantului în funcție de nevoile clienților
INCORECT
Mai 2019 -Prezent
Bucătar
  • Realizare meniuri
  • Activitate zilnică
  • Servirea clienților
Având în vedere cele două exemple expuse mai sus putem observa că cheia succesului stă în descrieri coerente și complexe. Cu cât ești mai conștienți de importanța muncii tale, cu atât vei putea să-ți vinzi cât mai bine atuurile. În cazul descrierii incorecte de mai sus, observăm că lipsește cu desăvârșire experiența detaliată și sunt trecute doar activități de bază fără o completare importanța acestora

Nu este de ajuns să menționezi doar activitatea prestată în cadrul acelui restaurant, adaugă și un context.

Atuurile unui bucătar -care sunt acestea?

Jobul de bucătar este un job vocațional. Nu vorbim de un simplu loc de muncă cu un program normal, ci vorbim despre o activitate care necesită un mod de lucru deosebit, ture, spontaneitate, capacitatea de a lucra la foc continuu. Nu este un job pentru oricine, așadar cu cât ai mai multe atuuri cu atât vei fi și mai mult apreciat.

Prima dată, te poți uita chiar la fișa postului inclusă în anunțul de angajare. Viitorul angajator a menționat exact punctele pe care dorește să le regăsească în CV-ul candidatului ideal. Astfel, poți lua de acolo cuvinte cheie pe care să le dezvolți apoi în CV-ul tău de bucătar.

După aceea, poți alege rețeta unei structuri compusă din hard skills și soft skills.

În cazul hard skills, mizează pe aptitudini tehnice, profesionale, lucruri pe care le-ai dobândit atât din educația pe care o ai cât și din experiența profesională.

Pentru soft skills, punctează caracteristicile tale empatice, ce crezi că te ajută să fii un coleg și un angajat de nădejde.

Iată câteva exemple:

Hard skills Soft skills
  • Cursuri de profil
  • Certificări în patiserie
  • Experiență în design artizanal comercial
  • Experiență în crearea de meniuri personalizate
  • Tehnici culinare complexe
  • Organizare
  • Rezistență la stres
  • Lucru în echipă
  • Punctualitate
  • Creativitate

Descrie cât mai bine experiența profesională

Experiența ta profesională trebuie prezentată coerent, succinct, dar concis. Este esențial să plusezi pe impactul muncii tale. În acest scop, include o introducere a experienței tale. Iată două tipuri de descrieri, una corectă și una incompletă:

CORECT
Având o experiență de peste 6 ani în domeniu, sunt un bucătar creativ și pasionat de patiserie, specializat în deserturi artizanale, de la creații complexe la produse day-by-day. De-a lungul timpului, am contribuit la crearea meniurilor, inovația produselor și am coordonat echipe de peste 10 oameni, atât cu experiență, cât și colegi aflați la început de drum.
INCORECT
Bucătar cu peste 6 ani experiență în domeniu.

După cum se poate observa în cele două exemple de mai sus, este esențial să ai o descriere care îmbină caracteristicile profesionale cu soft skills. Povestește puțin despre experiența ta apoi alege două trei puncte care consideri că ar pune în evidență spiritul de echipă și capacitatea de organizare.

Adaugă câmpuri suplimentare în CV-ul tău de bucătar

Uite câteva câmpuri adiționale ce vor ajuta cv-ul tău de bucătar să atragă atenția angajatorului.

Limbi străine

O limbă străină cunoscută te va ajuta să lucrezi într-Un mediu în care vei regăsi culturi diferite și îți va fi mai ușor să comunici cu colegii tăi. Îți va permite și să te deplasezi sau să colaborezi cu bucătari de peste tot din lume.

Cursuri

Recrutorul trebuie să vadă faptul că ai cunoștințe practice în acest domeniu vocațional. Pune accent pe tehnici și preparate învățate la acele cursuri. Dacă ai obținut și o certificare, adaug-o în cv-ul de bucătar.

Portofoliu

Ai un portofoliu cu rețetele create de tine sau cu fotografii cu prepáratele realízate de tine? Adaugă-l și pe acesta altături de cv-ul de bucătar pentru a oferi ceva vizual, de impact, viitorului angajator. Acest lucru te va ajuta să ai o putere de convingere mai bună.

Asigură-te că ai un CV de bucătar perfect

Odată ce cv-ul este gata revizuiește următoarele aspecte:

  • Asigură-te că nu ai greșeli gramaticale
  • Folosește cuvinte cheie din fișa postului pentru a-ți prezenta experiența
  • Mizează pe certificările obținute și pe cursurile urmate
  • Include recenzii sau feedback primit

Rezumatul CV-ului tău de bucătar

Uite un rezumat  pentru cv-ul tău de bucătar:

  • Structurează corespunzător informațiile pe care vrei să le incluzi
  • Detaliază experiența profesională
  • Adaugă și un portofoliu
  • Detaliază cursurile urmate
  • Alege o combinație de aptitudini

Întrebări frecvente

Cât cântărește experiența când aplici pentru un post de  bucătar?

Acest aspect depinde de cerințele viitorului angajator. De cele mai multe ori acest aspect este menționat în anunțul pentru poziția respectivă. Poți aplica și vei vedea la interviu dacă ești potrivit.

Este obligatoriu să includ și o scrisoare de intenție?

O scrisoare de intenție este binevenită. Alege un ton prietenos, sincer, pentru a-ți exprima intențiile cu privire la viitorul tău profesional.

Trebuie să includ și un portofoliu concret?

Mai ales dacă lucrezi într-o nișă culinară, cum ar fi designul artizanal de produs, este indicat să incluzi și câteva detalii, poate chiar vizuale, cu creațiile tale. Acest mic portofoliu va însemna un plus în aplicația ta.

Cât de importante este educația în obținerea unui job de bucătar?

Nu este necesar să ai o facultate, însă orice certificare sau curs de formare din domeniu sunt importante. Unii angajatori oferă chiar ei un astfel de curs, așa că, în funcție de jobul la care aplici, poți avea această ocazie, de a te forma la fața locului.

Articole similare