Rolul unui bancher este acela de a asista clienții în gestionarea banilor lor pentru a minimiza riscurile și a maximiza profiturile. Un CV bun în domeniul serviciilor bancare personale ar trebui să evidențieze abilități precum asistența pentru clienți, abilități de vânzare (inclusiv deschiderea de noi conturi, consilierea în alegerea produselor și serviciilor bancare, precum și vânzarea încrucișată a acestora), dar și cunoștințe specifice industriei.
Toate acestea reprezintă o provocare. De ce? Pentru că aproape niciodată nu ai o a doua șansă de a face prima impresie.
Așadar, CV-ul tău de bancher personal trebuie să atragă imediat atenția recrutorului și să-l facă să parieze toate atuurile pe tine
CV-urile noastre de bancher te vor ajuta să îți gândești cât mai corespunzător informația și îți vor aduce șanse reale în obținerea jobului mult dorit în domeniul bancar.
Datorită acestui ghid, vei cunoaște informații precum:
- Cum să scrii un CV de bancher mai bun decât al altor candidați
- Sfaturi și exemple despre cum să pui abilitățile și realizările pe un CV de bancher
- Cum să pregătești o secțiune de descriere a jobului de bancher personal într-un CV pentru a obține orice job îți dorești.
Model de CV bancher
Georgiana Tănăsescu
Bancher, Right Bank
prenumenume@gmail.com
0740002104
Rezumat
Bancher cu experiență de peste 6 ani în domeniul bancar. În cadrul activității mele profesionale, am stabilit relații pe termen lung cu clienții și am ajutat la creșterea veniturilor cu 10%. De asemenea, am generat direct venituri de peste 150.000 de dolari prin orientarea către clienți cu valoare netă mare. Familiarizat cu peste 15 împrumuturi personale și de afaceri și linii de credit, mă aflu într-o continuă perfecționare în cadrul domeniului bancar.
Experiență
Aprilie 2020 – Prezent
Bancher, Right Bank
- Asigur o experiență excelentă clienților și sprijin pentru clienții sucursalei. În acest sens, am primit recunoașterea Top Sales Performer pentru 12 de luni consecutive.
- Inițiez contactul cu clienții noi și existenți pentru a oferi produse și servicii cu valoare adăugată. Astfel, am depășit indicatorii cheie de performanță pentru trimestrul 3 cu 79%.
- Identific nevoile clienților, precum și oportunitățile de vânzare încrucișată și de creștere a vânzărilor. 80% dintre clienții potențiali recomandați s-au transformat în clienți, aducând venituri anuale de ~424.000 de dolari.
- Coordonez o echipă de patru stagiari care urmează să se angajeze în bancă pentru o perioadă nedeterminată.
Educație
Academia de Studii Economice, București
2010-2013
Specializare: Finanțe Bănci
Certificări
Certificat acreditat european – Specializare în credite personale performante
Competențe
- Aptitudini organizatorice
- Cunoașterea produsului bancar
- Lucru în echipă
- Competențe interpersonale
- Competențe persuasive
- Customer service
- Abilități de prezentare
- Pachet Microsoft Office
Cum să scrii un CV de bancher
CV-ul este primul și cel mai important document pe care un viitor angajator îl citește atunci când intră în contact cu aplicația ta în cadrul jobului respectiv. În cazul în care vorbim despre un post de bancher, e foarte important să mizezi pe educația și pe competențele profesionale pe care le deții. Dat fiind faptul că vorbim despre o industrie unde e esenșial să deții cunoștințe specifice, date, să fii la curent permanent cu ce se întâmplă pe piața bancară, e esențial să ai această bază educațională.
Întreg CV-ul tău trebuie să respecte o anumită structură care te va ajuta să îți pui în evidență calitățile. Iată ce secțiuni trebuie să ai în vedere atunci când vrei să aplici la un nou loc de muncă.
Descriere
În cadrul acestei categorii, scrie atât despre propria persoană cât și despre activitatea ta profesională, despre valorile tale personale și profesionale.
Contact
Atunci când vorbim despre această categorie, e important să regăsim aici adresa de e-mail, numărul tău personal de telefon și un eventual profil de Linkedin. Aceste informații sunt suficiente pentru recrutor.
Parcursul tău profesional
În această secțiune poți rezuma parcursul activitatea ta profesională aducând un twist mai personal. Detaliază puțin ce ai învățat în cadrul joburilor anterioare și cum au contribuit aceste lucruri atât în dezvoltarea ta profesională, cât și în cea personală.
Cea mai importantă categorie, experiența profesională
În cadrul acestei secțiuni, detaliază experiența ta profesională, introducând cuvinte cheie, verbe de acțiune. Fii sigur că oferi o imagine cât mai amplă a activității tale profesionale, de la începuturi până în prezent.
Educație
Dat fiind faptul că vorbim despre un job unde contează extraordinar de mult background-ul educațional, menționează facultatea urmată, specializarea obținută și eventuale cursuri care te-au ajutat să te formezi profesional.
Structură
E esențial să îți scrii corect CV-ul. Astfel, îți recomandăm să te ghidezi după unul dintre cele trei modele de CV-uri gândite pentru a evidenția cât mai bine potențialul, în funcție de experiența deținută.
Modelul de format funcțional
Când vorbim despre acest format, vorbim despre cei aflați la început de drum. Astfel, poți include în CV informații legate de cursuri, acțiuni de voluntariat sau workshop-uri la care au luat parte.
Modelul de format clasic
Formatul clasic este formatul dedicat celor care au o anumită experiență profesională.
Modelul de format hibrid
Formatul hibrid combină cele două formate de mai sus și reprezintă o soluție pentru cei care pot bifa toate punctele de mai sus.
Antet
Antetul reprezintă, de asemenea, o parte extrem de importantă a CV-ului tău. Acesta înseamnă informația pe care o găsim la începutul CV-ului. E important ca astfel de detalii să fie clare și ușor de găsit, așa că îți vom arăta mai jos un model de bune practici, cum trebuie să structurezi un antet, dar și ce trebuie să eviți.
Georgiana Tănăsescu
Bancher
prenume.nume@gmail.com
+40740002104
https://www.linkedin.ro/nume
Bancher
Georgiana Tănăsescu
geogeo@yahoo.com
+40740002104
Str. Armatei, sector 3
București, România
Urmărind cele de mai sus, putem reține ce trebuie să urmărim în crearea unui antet:
- Menționează numele tău(prenume, nume)
- Sub nume, menționează jobul pe care îl ai în prezent
- Folosește un e-mail profesionist, după modelul prenume.nume@mail.com. Evită adrese cu prescurtări sau cu cuvinte nepotrivite
- Fii concis, clar și furnizează informații corecte
- Poți insera și o fotografie realizată într-un context formal
Cum să-ți structurezi experiența de bancher
Secțiunea de față reprezintă cea mai importantă categorie din CV-ul tău. Judecând după informațiile din această secțiune, recrutorul își va da seama dacă ești persoana potrivită pentru acest job.
În momentul în care menționezi detalii despre experiența ta profesională, e important să începi secțiunea cu ultima poziție pe care ai deținut-o și detalii concrete despre jobul tău – responsabilități, dar mai ales rezultate.
E foarte important să fii sincer în această secțiune întrucât, în cazul în care vei fi angajat, va trebui să îți demonstrezi aptitudinile pe care le-ai prezentat în CV. Mai jos, îți vom arăta cum îți poți descrie într-un mod corect și corespunzător experiența profesională pe care ai dobândit-o de-a lungul timpului.
Aprilie 2020 – Prezent
Bancher, Right Bank
- Asigur o experiență excelentă clienților și sprijin pentru clienții sucursalei. În acest sens, am primit recunoașterea Top Sales Performer pentru 12 de luni consecutive.
- Inițiez contactul cu clienții noi și existenți pentru a oferi produse și servicii cu valoare adăugată. Astfel, am depășit indicatorii cheie de performanță pentru trimestrul 3 cu 79%.
- Identific nevoile clienților, precum și oportunitățile de vânzare încrucișată și de creștere a vânzărilor. 80% dintre clienții potențiali recomandați s-au transformat în clienți, aducând venituri anuale de ~424.000 de dolari.
- Coordonez o echipă de patru stagiari care urmează să se angajeze în bancă pentru o perioadă nedeterminată.
Aprilie 2020 -Prezent
Bancher
- Asigurarea de noi clienți
- Vânzare de credite
- Raportare
Urmărind cele exemplele de mai sus putem vedea că o descriere detaliată și în temă cu job descriptionul postului pentru care aplici îți scoate în evidență foarte bine experiența și aptitudinile și funcționează ca o adevărată carte de vizită în fața viitorului tău angajator.
Este important ca această descriere să nu fie una minimală, fără detalii, fără context.
Cum să pui în evidență abilitățile de bancher
Dacă aplici pentru un astfel de job, înseamnă că ai urmat studii în domeniul financiar.
Ca să arăți că ai urmat aceste studii superioare cu un scop, acela de a te perfecționa în acest job, trebuie să evidențiezi câteva atuuri extra. Acestea includ o atitudine extrovertita, capacități de persuasiune și capacitatea de a vinde și de a întreține un client.
Jobul de bancher este destul de solicitant pentru mulți dintre cei care se află în acest domeniu, pentru că mereu există anumiți KPIs care trebuie atinși.
Astfel, pentru a puncta toate aceste lucruri, trebuie să știi cum să le menționezi în CV. Te poți uita, de exemplu, la descrierea jobului pentru care aplici, ca să te inspiri de acolo apropo de ce atuuri caută viitorul tău angajator.
Apoi, poți merge pe o structură compusă din atuuri care combină competențele profesionale cu cele personale. Acestea se numesc hard skills și soft skills.
În cazul hard skills, scrie despre aptitudini profesionale, aspecte pe care le-ai învățat atât din educație cât și din experiența profesională.
În cazul soft skills, mizează pe atuurile tale emoționale și personale..
Iată cum poți exemplifica cât mai bine aceste atuuri:
Hard skills
- Identificarea potențialilor clienți
- Analiza nevoilor clienților
- Negocierea contractului
- Cunoașterea produselor
- CRM-uri
Soft skills
- Abilități interpersonale
- Abilități comunicaționale
- Abilități de prezentare
- Empatie
- Lucru în echipă.
Cum să îți descrii corect experiența profesională
Prezintă-ți experiența profesională într-un mod corect și coerent. Este important să mizezi și pe aspecte psiho-emoționale, pe lângă aspectele profesionale, ca să adaugi un plus profilului tău de candidat.
Iată cum poți descrie cât mai bine aceste experiențe:
Bancher cu experiență de peste 6 ani în domeniul bancar. În cadrul activității mele profesionale, am stabilit relații pe termen lung cu clienții și am ajutat la creșterea veniturilor cu 10%. De asemenea, am generat direct venituri de peste 150.000 de dolari prin orientarea către clienți cu valoare netă mare. Familiarizat cu peste 15 împrumuturi personale și de afaceri și linii de credit, mă aflu într-o continuă perfecționare în cadrul domeniului bancar.
Bancher cu experiență în domeniu, deschis noilor provocări.
Cum se poate observa în cele două exemple de mai sus, este esențial să ai o descriere care îmbină caracteristicile profesionale cu soft skills. Povestește puțin despre experiența ta apoi alege două trei puncte care consideri că ar pune în evidență spiritul de echipă și capacitatea de organizare
Cum adaugi elemente suplimentare în CV-ul tău
Pe lângă informațiile esențiale, e important să plusezi și cu alte aspecte care pot aduce valoare CV-ului tău.
Acest lucru înseamnă limbile străine bine cunoscute, cursurile absolvite pe lângă cele de la facultate sau job și așa mai departe.
Limbi străine
Dat fiind faptul că activezi într-o industrie în care contează interacțiunea cu clienții, e important să cunoști măcar o limbă străină. Scrie ce limbi străine știi și la ce nivel conversațional, dar și în scris – începător, mediu, avansat.
Cursuri
Este bine ca, pe lângă specializarea pe care ai obținut-o în cadrul facultății, să menționezi și câteva cursuri care crezi că ți-au adus un plus la capitolul cunoștințe financiare. Aceste cursuri pot fi urmate în cadrul unor organizații, ONG-uri sau chiar online.
Rezumatul CV-ului tău de bancher
Odată ce ai parcurs acest ghid, ai dobândit mai multe abilități importante care te vor ajuta să scrii corespunzător CV-ul tău de bancher, astfel încât să convingi un recrutor și un viitor angajator că ești cea mai bună variantă pentru jobul la care aplici.
Astfel, îți vom prezenta mai jos un rezumat important pe care e recomandat să îl urmărești atunci când vrei să aplici pentru un post de bancher:
- Concentrează-te asupra unei anumite poziții într-o anumită bancă.
- Începe CV-ul cu o structură corectă – prezintă obiectivul sau rezumatul carierei tale profesionale de până acum.
- Elaborează secțiunea privind experiența de bancher concentrându-te pe realizările tale, și mai puțin pe responsabilități.
- Ai grijă ca aspectul CV-ului tău să fie unul profesionist
- Mizează pe hard skills și soft skills
Cele mai frecvente întrebări atunci când vrei să aplici pentru un rol de bancher
E necesar să am studii de specialitate în domeniul bancar?
Dat fiind faptul că vorbim despre o industrie unde este esențial să deții cunoștințe specifice, date, să fii la curent permanent cu ce se întâmplă pe piața bancară, e esențial să ai această bază educațională.
Trebuie să aduc un plus aplicației printr-o scrisoare de intenție sau prin recomandări de la fostele locuri de muncă?
E indicat să incluzi și o scrisoare de intenție în care să aduci dovezi clare asupra performanței tale – ce ai realizat până acum și, mai ales, ce poți realiza la locul de muncă pentru care aplici. În cazul în care anunțul de angajare o cere, poți include și câteva recomandări de la fostele locuri de muncă.
Este indicat să aduc în discuție încă de la început salariul pe care îl doresc?
În momentul în care aplici la un nou loc de muncă, aspectul salarial trebuie să fie din start o informație transparentă astfel încât ambele părți să știe dacă vă situați pe același palier.
Cât de mult contează experiența în cadrul unui post de bancher?
Acest aspect depinde de cerințele de angajare. Multe bănci recrutează stagiari de pe băncile facultății, ca mai apoi să îi angajeze full-time. În cazul în care postul depășește o experiență middle, trebuie să aduci dovezi concrete asupra performanțelor tale.