CV de avocat – Exemple și modele pentru a scrie CV-ul tău

Evaluare medie pentru acest șablon

5,0
Rated 5,0 out of 5
Din 1recenzii ale clienților

Avocatura este un domeniu tot mai popular în rândul tinerilor sau a celor care doresc o reconversie profesională. Avocații au printre cele mai mari salarii, iar venitul lunar al acestora depinde de domeniul de activitate al acestora dar și de performanța lor. Poate că îți dorești să lucrezi în domeniu și ai deja calificările necesare pentru a obține poziția, dar cu toate acestea uneori poți fi eliminat pe baza acelui cv avocat.Un cv original va fi ceea ce te va putea ajuta.

Nu îți face griji în privința cv-ului, deoarece am pregătit pentru tine acest ghid ca tu să poți:

  • Să te inspiri din modele de cv de avocat
  • Redacta un cv avocat superior celorlaltor candidați
  • Completa cv-ul cu experiența anterioară, indiferent că ai 10 ani de activitate sau că ești la început de carieră

Citind acest ghid, vei putea afla mai multe informații despre redactarea unui cv, iar dacă timpul nu îți permite să citești tot ghidul și vrei să primești oferta pentru job, poți folosi un șablon de cv avocat pentru a avea cv-ul gata în mai puțin de 10 minute.

Exemplu de CV de avocat

Maria Ionescu
Avocat
mionescu@gmail.com
0722233310

Rezumat profesional
Avocat în domeniul insolvenței cu peste 6 ani experiență. În momentul de față, doresc să mă alătur unei echipe în care să am parte de cazuri noi dar și de ocazii de a-mi folosi cunoștințele pentru a câștiga procese.

Experiență
Sept 2016-Prezent

  • Am redactat document juridice precum: cereri, acțiuni introductive, întâmpinări
  • Am asistat și reprezentat clienții în fața instanței juridice, având o rată de succes de 90%
  • Am verificat dosarele înainte ca acestea să fie înregistrate pentru o acuratețe cât mai bună
  • Am efectuat demersuri pe lângă mai multe compartimente ale instanțelor de judecată pentru a obține răspunsuri, clarificări și informații necesare

Educație
Facultatea de Drept – Universitatea din București
Licență, Drept
2012-2016

Competențe

  • Vorbit în public
  • Lucru cu clienții
  • Gestionarea timpului
  • Abilități organizatorice
  • Capacitate analitică
  • Abilități de cercetare

Calitate de membru al Baroului București

Cât câștigă un avocat?

Cariera de avocat este tot mai populară în rândul tinerilor, unul dintre motive fiind salariile motivante. Desigur, salariul variază destul de mult în funcție de cât de mare este compania, dar și de media pe regiune.

Un alt factor cheie în ceea ce privește salariul unui avocat, ca în orice domeniu, este performanța acestuia. Bineînțeles, și experiența unui avocat va influența salariul acestuia. În principiu, avocații țintesc să ajungă parteneri ai unor case de avocatura, moment în care și salariul crește considerabil. Pentru a deveni partener însă este nevoie câțiva ani buni de experiență.

Luând în considerare acești factori dar și statisticile din domeniu, în medie, un avocat câștigă în jur de 5500 RON pe lună.

Cum se scrie un CV de avocat

Când ne gândim la avocați, îi asociem cu persoane analitice, cu atenție destul de mare la detalii dar și cu persoane care vorbesc vin în public și care știu să dezbată, să argumenteze și să pună întrebările care trebuie. Pentru că există particularități în ceea ce privește formarea și aptitudinile unui avocat, în principiu, când ne apucăm să scriem un CV avocat structura, dar și pașii acestuia sunt similari celor pentru cv-urile din alte domenii.

În continuare îți vei afla anumite detalii despre structura unui CV de avocat și despre ce secțiuni trebuie să includă și pe care să pui mai accent și să le personalizezi în funcție de jobul pe care dorești să-l obții.

Aspect

Cv-urile bine structurate îți ușurează munca. Având secțiuni concrete de completat, vei putea să fii sigur că nu îți scapă niciun element din cariera și formarea ta. Alege un șablon cv avocat și munca ta o să fie cu mult ușurată. Vei economisi timp completând câmpurile necesare și nu va mai trebui să te gândești la structură.

Dacă nu știi ce structură să alegi, noi recomandăm să urmezi ordinea aceasta:

  • Nume și date de contact
  • Să faci un rezumat al experienței și obiectivelor tale
  • Să dai detalii legate de pozițiile pe care le-ai avut anterior, de ce activități te-ai ocupat, dar și rezultatele obținute
  • Apoi, poți continua cu educația, unde vei enumera formele de învățământ terminate dar și diploma obținută sau alte cursuri relevante
  • Calificări și aptitudini
  • Secțiuni suplimentare: aici poți enumera diplomele obținute, limbile străine cunoscute, chiar dacă ești începător, dar și publicațiile tale

La începutul cv-ului ar trebui să faci o introducere, în care să menționezi câte ceva despre tine și apoi menționezi adresa ta de e-mail sau chiar și numărul de telefon pentru a putea fi contactat. Restul secțiunilor din cv pot avea o ordine diferită, în funcție de ce anume vrei să evidențiezi. De exemplu, dacă consideri că certificările tale sunt mai importante decât experiența, le poți pune pe ele primele.

Format și structură

În general,când redactăm un cv avem trei formate des întâlnite:

  • Formatul funcțional (se pune accent pe și competențe): aici, aptitudinile sunt mai importante decât experiența și pozițiile anterioare. Este formatul ideal pentru avocații aflați la început de drum, care au foarte puțină experiență sau care chiar nu au experiență în domeniu.
  • Formatul clasic (invers-cronologic): Cv-ul este redactat începând cu cea mai nouă experiență, punându-se în evidență practic locul unde ai avut cea mai înaltă funcție de până acum. În general, acest tip de format este potrivit persoanelor care activează de mai mult timp în domeniu.
  • Formatul hibrid (mixt): îmbină cele două formate.

În cazul cv-ului de avocat, recomandăm folosirea formatului invers-cronologic, unde vei începe cu cel mai recent loc de muncă. În principiu, la acest loc de muncă vei avea parte de cazuri mai complexe, deoarece se presupune că ai cea mai multă experiență de până acum. Desigur, dacă nu ai mai lucrat până acum, poți oricând să pui accent pe aptitudini.

Pentru a avea mai multe șanse de a obține locul de muncă dorit, începe cv-ul de avocat cu cea mai recentă experiență. Folosind un șablon de cv avocat, nici nu mai este nevoie să ții minte toate aceste informații, cu doar câteva click-uri cv-ul va fi gata.

📢 Încearcă să-ți rezumi cv-ul la o pagină pentru a nu plictisi angajatorul și a evidenția performanțele.

Titlu și informații de contact

Primul pas pe care îl faci când te întâlnești cu cineva este să te prezinți. Similar, în prima parte a cv-ului te vei prezenta.

Cum prima impresie contează, este important să nu te prezinți greșit. Astfel, ți-am pregătit în continuare un exemplu de așa da și unul de așa nu.

CORECT
Andrei Popa
Avocat
apopa@gmail.com
+40750589956
https://www.linkedin.com/in/apopa
INCORECT
Avocat
Andrei Popa
apopa@gmail.com
+40750589956
Str. Duzilor, sect 3,
București, România

Mai jos ți-am pregătit o listă cu sfaturi pentru partea de prezentare:

  • Încearcă să nu începi direct cu funcția ocupată, ci cu numele tău
  • Folosește o adresă de e-mail profesională, cu numele tău, dar nu cea de la locul tău actual de muncă
  • Evită să-ți pui adresa unde locuiești la date de contact
  • Menționează adresa ta de e-mail și numărul de telefon unde poți fi contactat
  • Adaugă un link de la profilul tău de Linkedin actualizat dacă ai cont
📢 Dacă deții un blog în care povestești despre serviciile și realizările tale profesionale, îl poți adăuga în cv.

Fotografia este din nou un element destul de important în cv. Deși nu este obligatorie, mulți recrutori preferă cv-urile cu fotografie.

Dacă vrei să fii evaluat strict pe baza abilităților și a realizărilor tale, poți să nu adaugi o fotografie în cv, dacă nu este cerută de angajator.

Experiența: fundamentală pentru industria juridică

Secțiunea cheie a cv-ului de avocat este partea în care descrii experiența ta în domeniu. Acestei secțiuni va trebui să-i acorzi cea mai mare atenție, deoarece este și partea pe care se focusează cel mai mult angajatorii.

Ideal ar fi să începi cu cea mai recentă experiență, deoarece ești mai familiarizat cu ce faci la actualul loc de muncă și este teoretic și locul unde ai cea mai multă experiență.

Evită să copiezi fișa postului atunci când redactezi partea de experiență a cv-ului tău, deoarece angajatorul este mai mult interesat de performanța ta. Încearcă mai degrabă să pui accent pe realizările tale, contribuțiile tale, deoarece acestea te vor diferenția de ceilalți candidați.

În continuare, ți-am pregătit un exemplu și un contraexemplu pentru secțiunea experiență a cv-ului tău:

CORECT
Mar 2015 -Prezent
Avocat
Firma de Avocatură Popescu
  • Am redactat document juridice precum: cereri, acțiuni introductive, întâmpinări
  • Am asistat și reprezentat clienții în fața instanței juridice, având o rată de succes de 90%
  • Am verificat dosarele înainte ca acestea să fie înregistrate pentru o acuratețe cât mai bună
  • Am efectuat demersuri pe lângă mai multe compartimente ale instanțelor de judecată pentru a obține răspunsuri, clarificări și informații necesare
INCORECT
Mar 2015 -Prezent
Avocat
Firma de Avocatură Popescu
  • Redactare documente juridice
  • Reprezentare clienți în fața instanțelor
  • Verificare dosare
  • Demersuri pe lângă instanțe
Pentru un cv mai bun, completează performanțele și realizările tale cu cuvinte precum: am realizat, am reușit, am îmbunătățit.

Dacă nu ai experiență…

…și nu ai idee nici cum să structurezi cv-ul,un șablon de cv avocat îți va ușura cu mult munca.

…dar știi cam cum ai vrea să arate cv-ul, poți:

  • Vorbi despre o experiență de voluntariat la care ai participat, oferind detalii despre aportul tău.
  • Vorbi despre un proiect din facultate și despre ce ai învățat din el sau ce cunoștințe ai aplicat.

Descrie-ți educația

În formarea unui avocat educația este un element cheie. În principiu, când un angajator se uită pe un CV de avocat al unui candidat, acesta se așteaptă să găsească o Facultate de Drept poate și un Master, dar nu în ultimul rând  calitatea de membru al unui baroului.

Când redactezi acțiunea de educație a cv-ului tău,  începe prin a menționa diploma obținută, iar apoi menționează calificarea obținută, dar și instituția care a emis certificatul sau diploma. Adițional, poți menționa anumite cursuri și concepte învățate.

În continuare poți găsi un exemplu de cum ai putea să descrii educația în cv-ul tău de avocat.

Educație
Diplomă de Licență în Drept
Facultatea de Drept – Universitatea din București, 2010-2014
  • Dreptul Uniunii Europene
  • Drept internațional
  • Drept Penal
  • Drept Fiscal
  • Drept Civil

Cele mai bune abilități pentru CV-ul de avocat

În această secțiune va trebui să  faci o listă cu calitățile tale atât interpersonale cât și cunoștințele în domeniu. Mai mult, va trebui să te focusezi și pe domeniul avocaturii în care dai specializat sau în care vrei să te specializezi, deoarece  de exemplu un avocat care se ocupă doar de partea de documentație și nu  reprezintă clienții în fața instanței nu va avea nevoie de aceleași calități oratorice ca cel care se duce în instanță.

Când vine vorba despre soft skills trebuie să te gândești ce calități personale sau de colaborare te-ar putea diferenția de concurență dar și care sunt cele relevante poziției pentru care aplici.

Dacă dorești ca cv-ul tău să iasă în evidență încearcă să faci un echilibru între competențele tale de domeniu juridic și cele care îți definesc personalitatea. Mai jos ți-am pregătit niște exemple:

Hard skills

  • Drept internațional
  • Procedura insolvenței
  • Pregătirea documentelor pentru instanță
  • Redactarea documentelor juridice
  • Verificarea documentelor juridice

Soft skills

  • Cercetare
  • Gândire critică
  • Abilitatea de a citi oameni
  • Lucru cu oamenii
  • Vorbitul în public

Rezumat profesional

Rezumatul profesional este o secțiune adăugată relativ recent în cv-uri, dar este și o secțiune destul de importantă, pe care o vei găsi în partea de început a cv-ului imediat după datele de contact.

Este vorba despre o scurtă prezentare a ta. Imaginează ți că ești în lift cu un angajator și vrei să îl convingi în câteva cuvinte că ești candidatul potrivit. Ce i-ai spune? Uite mai jos două exemple:

Exemple

CORECT
Avocat care profesează de 8 ani în domeniul insolvenței personale și care dorește să își împărtășească cunoștințele și să obțină noi performanțe în cadrul Firmei de Avocatură Petrescu. În cadrul Firmei de Avocatură Popescu am avut o rată de câștig a cazurilor de 90%, pe care aș dori să o îmbunătățesc în cadrul Firmei de Avocatură Petrescu.
INCORECT
Avocat cu o experiență de 8 ani, care dorește să facă parte din echipa de avocați din cadrul  Firmei de Avocatură Petrescu pentru a ajuta firma să-și atingă obiectivele.
📢 Dacă nu ai idee ce să scrii în partea de prezentare, inspiră-te din fișa postului, din anunț sau din joburi similare.

Secțiuni suplimentare pentru un CV de avocat

Se pare că ești aproape pregătit să trimiți cv-ul angajatorului pentru a obține job-ul mult dorit. Dacă vrei să ieși și mai mult în evidență, îți sugerăm să adaugi câteva secțiuni suplimentare pe care le vom detalia mai jos.

În general, candidații, după ce termină de completat secțiunile generale ale cv-ului de avocat, salvează documentul și îl trimit direct angajatorului. Sub 10% dintre candidați au și alte secțiuni în afară de cele standard, oferindu-le recrutorilor o surpriză plăcută.

Dacă nu ești încă sigur de ce să mai petreci încă câteva minute pentru a adăuga secțiuni în cv, uite câteva motive pentru care să o faci:

  • Dacă grupezi informațiile pe secțiuni separate, cv-ul va fi mai ușor de citit și recrutorii îl vor putea analiza cu mai multă ușurință
  • Aproape toți avocații au terminat o facultate în domeniu și sunt membri ai Baroului. Astfel, pentru a ieși în evidență, trebuie să pui certificări, limbi străine și alte elemente care să te diferențieze.

Limbi străine

Cunoștințele de limbi străine pot fi un atu pentru un avocat. În principiu, dacă știu și legislație străină pot reprezenta românii în afară, iar dacă au cunoștințe de limbi străine pot reprezenta și clienți străini și pot comunica mai ușor cu aceștia.

Astfel, dacă ai cunoștințe de limbi străine, fie că este vorba de un nivel mediu de cunoștințe sau unul avansat, poți să le treci în cv-ul tău de avocat. În acest fel te vei departaja de alți candidați și vei avea mai multe șanse de a primi o ofertă.

Alte secțiuni

Alte secțiuni importante pe care le poți adăuga în cv pentru a ieși în evidență sunt: interese, publicații și activități de voluntariat. Deci , dacă ai o pasiune pentru un anumit domeniu de drept precum de exemplu, cazurile de insolvență sau de divorț, poți trece acest lucru în cv-ul tău, adăugând și câteva detalii despre asta.

Rezumat: scrie un CV profesional în cel mai scurt timp

  • Începe cu numele și datele tale de contact
  • Menționează pe scurt în rezumat, ce competențe ai și scrie un pic despre experiența ta
  • Folosește-te de prezentare pentru a capta atenția angajatorului
  • Prezintă-ți experiența în ordine invers-cronologică, folosind poziția cea mai nouă prima
  • Pentru a pune accent pe educație, încearcă să introduci cuvinte cheie din descrierea postului sau a candidatului ideal
  • Referitor la skilluri, aptitudini, încearcă să îmbini competențele tehnice cu cele interpersonale
  • Creează secțiuni noi pentru limbile străine cunoscute dar și alte certificări pentru a oferi o surpriză plăcută angajatorului

Completează-ți CV-ul cu o scrisoare de intenție

Ai ajuns aproape de finalul articolului, ceea ce înseamnă că ai dobândit cunoștințele necesare pentru a crea un CV de avocat perfect pentru următorul loc de muncă. Dacă dorești să fii sigur că recrutorii nu sar peste cv-ul tău, pentru a le atrage atenția și a ieși în evidență, îți sugerăm să adaugi și o scrisoare de motivație sau de intenție.

Nu trebuie să scrii un roman în scrisoarea de intenție, ci trebuie doar să incluzi următoarele detalii: cum te adresezi problemelor și cerințelor angajatorului tău, cum vei contribui la atingerea obiectivelor angajatorului și nu în ultimul rând, motivul pentru care dorești să te alături echipei.

📢 Adaptează scrisoarea de intenție pentru postul pentru care aplici.

Întrebări Frecvente

Ar trebui să pun mai întâi locul de muncă sau poziția ocupată?

În principiu, se menționează mai întâi poziția ocupată în companie și apoi compania unde ai lucrat. Desigur, le poți inversa dacă dorești să pui accent pe companie și nu pe poziție, poți să le inversezi.

Ar trebui să-mi pun adresa de e-mail de la locul de muncă pe cv? 

Categoric nu! Pentru cv se recomandă utilizarea unei adrese de e-mail profesională, de tipul apopescu@gmail.com, dar nicidecum adresa de la actualul loc de muncă. Doar în cazul în care ai o firmă proprie și dorești să ai parte de clienți noi poți pune adresa de la propria firmă.

Avocat exemple de curriculum vitae

scrierea unui CV de avocat avocat CV template-uri
avocat cu experiență CV nici o experiență CV pentru avocat

Articole similare