CV Asociat vânzări cu amănuntul | Cum să scrii cel mai bun CV

Asociatul de vânzări cu amănuntul este responsabil pentru activitățile de vânzare ale companiei. Pentru a executa această descriere a postului, asociații de vânzări se dedau la diverse sarcini care pot include următoarele - întâmpinarea clienților, oferirea de asistență, răspunsul la întrebări, oferirea de opinii, furnizarea de informații adecvate despre produse, păstrarea produselor pentru expunere în spațiul de vânzare, asistență în organizarea mărfii, procesarea plăților, participarea la seminarii și cursuri de formare, dezvoltarea cunoștințelor despre produse și încheierea afacerilor cu clienții în mod profitabil.

Evaluare medie pentru acest șablon

5,0
Din 1recenzii ale clienților

În calitate de asociat de vânzări cu amănuntul, candidatul trebuie să aibă o bună înțelegere a practicilor de servire a clienților, a principiilor de vânzare; competență în comunicarea scrisă și verbală, cunoașterea dinamicii pieței și a cerințelor clienților, bune aptitudini conversaționale, disponibilitate pentru nevoile clienților și ale afacerii. În timp ce o diplomă de liceu este obligatorie pentru acest post, prezentarea unei diplome de marketing în CV-ul de asociat în vânzări cu amănuntul ar fi un avantaj.

Dacă urmărești o carieră în comerțul cu amănuntul, vei dori să întocmești un CV bazat pe realizări care să evidențieze experiența ta în domeniul serviciilor pentru clienți și al vânzărilor. Companiile apreciază candidații care pot comunica în mod eficient cu o gamă largă de clienți și care pot vinde produse și programe de fidelizare. Crearea unui document care să îți prezinte realizările, mai degrabă decât îndatoririle de la locul de muncă, îți va crește semnificativ șansele de a ieși în evidență din rândul candidaților.

Pe parcursul acestui ghid, îți vom oferi sfaturi de specialitate pentru a te ajuta să reformulezi responsabilitățile de rutină ale postului în realizări profesionale care să atragă atenția.

Asociat de vânzări cu amănuntul CV

Rezumatul CV-ului, cea mai importantă categorie

Prima impresie pe care o va avea un angajator despre tine va fi influențată atunci când îți va citi rezumatul CV-ului. Trebuie să faci ca această secțiune să conteze, deoarece un recrutor va petrece în medie șapte secunde scanându-ți CV-ul. Această secțiune este o scurtă declarație a celor mai impresionante și relevante momente din cariera ta. Vei alege realizările profesionale care rezonează cu cerințele angajatorului pentru acest post.

Cea mai comună abordare pentru această secțiune este rezumatul profesional, deoarece se concentrează pe împărtășirea realizărilor relevante pentru locul de muncă. Pe de altă parte, declarația de obiectiv este abordarea ideală pentru candidații fără experiență, deoarece îți prezintă obiectivele și abilitățile pe care le ai.

În exemplele de CV-uri, este posibil să vezi un accent pe rezumatul CV-ului pentru asociații de vânzări cu amănuntul. Un rezumat al CV-ului are rolul de a le permite recrutorilor să îți înțeleagă calificarea într-un timp minim. Mai multe exemple bune de CV-uri bune pentru un asociat de vânzări cu amănuntul au arătat că, în scrierea unui rezumat de CV profesional pentru un asistent de vânzări cu amănuntul, ar trebui să subliniezi în mod obiectiv ceea ce ai făcut și ai realizat.

Începe prin a îți explica titlul actual și anii de experiență. Apoi, acoperă pe scurt ce locuri de muncă ai avut și câteva realizări proeminente. În cele din urmă, prezentă cele mai bune abilități cu care te mândrești și care sunt relevante pentru postul pe care îl soliciți.

De exemplu, informațiile necesare pentru un CV de asociat de vânzări într-un magazin de construcții sunt diferite de cele pentru un CV de asociat de vânzări de îmbrăcăminte.

Îți sugerăm să consultați ghidul de redactare a rezumatului unui CV și să citești următoarele aspecte importante:

Cuantifică rezultatele

În loc să spui că ai ajutat compania, precizează procentele de creștere a veniturilor după ce compania a aplicat ajustările pe care le-ai sugerat.

Fii concis

Elimină frazele prea lungi. Treci imediat la subiect. Include doar informațiile relevante pentru a evita detaliile inutile care permit recrutorilor să concluzioneze că nu ai realizări de prezentat.

Asociat de vânzări cu amănuntul CV

Cum să îți structurezi CV-ul?

E important să respecți câteva categorii obligatorii ale CV-ului tău

Alege formatul cronologic. Acesta este cel mai popular format de CV din întreaga lume.

Informații de contact relevante. Include toate detaliile esențiale de contact, cum ar fi numele complet, adresa de e-mail și numărul de telefon, precum și adresa URL profesională LinkedIn.

Rezumat al CV-ului care atrage atenția. În doar două propoziții, rezumatul CV-ului de agent de vânzări evidențiază punctele forte și realizările candidatului.

Realizări profesionale. Un CV bun se concentrează mai mult pe realizările candidatului decât pe responsabilitățile sale, ceea ce îl ajută să iasă în evidență față de ceilalți candidați.

Competențe relevante. E important ca un candidat să menționeze doar abilitățile hard și soft legate de vânzări.

Secțiuni suplimentare. Include secțiuni suplimentare, cum ar fi experiența de voluntariat, limbile străine și alte abilități care sunt apreciate în domeniul serviciilor pentru clienți și care pot ajuta candidatul să iasă mai mult în evidență.

Formatează CV-ul de asociat de vânzări în mod corect

Așa cum am menționat mai sus, trebuie să optezi pentru formatul cronologic invers pentru CV-ul tău de asociat în vânzări. Acesta este cel mai popular format de CV (și unul dintre preferatele recrutorilor!).

Celelalte două formate populare de CV sunt cel funcțional și cel hibrid:

Formatul funcțional al CV-ului se bazează pe abilități, așa că ar trebui să îl alegi doar în cazul în care nu ai experiență de lucru legată de vânzări, dar ai abilități legate de industrie.

Pe de altă parte, formatul de CV hibrid ar trebui folosit doar în cazuri specifice, cum ar fi lacunele de angajare sau în cazul unei schimbări de carieră. Așadar, în calitate de agent de vânzări, acest format de CV este probabil irelevant pentru situația ta.

Per total, niciunul dintre aceste formate nu va face o treabă la fel de bună în a îți evidenția experiența și realizările ca formatul de CV cronologic inversat, așa că nu te gândi de două ori înainte de a-l folosi.

Așadar, acum că ai ales un format pentru CV-ul tău de agent de vânzări, ar trebui să te concentrezi asupra aspectului CV-ului, care include:

  • Folosirea unui font profesional. Ar trebui să folosești un stil de font simplu, dar profesional în tot CV-ul tău de asociat în vânzări.
  • Alegerea dimensiunii corecte a fontului. Optează pentru 14-16 pct. pentru titluri și 11-12 pct. pentru corpul CV-ului tău de asociat în vânzări. Orice dimensiune mai mică va fi greu de citit, iar orice dimensiune mai mare ar putea face ca CV-ul tău să se extindă pe două.
  • Folosirea punctelor. Organizarea informațiilor din CV-ul tău de asociat în vânzări în puncte, face ca acesta să arate curat și ajută recrutorul să parcurgă CV-ul tău de asociat în vânzări.
  • Păstrarea CV-ului scurt. Cel mai bine este să îți încadrezi CV-ul de asociat în vânzări într-o singură pagină – în acest fel, poți fi 100% sigur că managerul de recrutare, oricât de ocupat ar fi, îl va citi în întregime. La urma urmei, aceștia trec zilnic prin nenumărate aplicații și, de obicei, nu petrec mai mult de doar 7 secunde pe fiecare CV.
  • Salvarea CV-ului ca fișier PDF. Cu excepția cazului în care ți se cere altfel, salvează CV-ul de asociat de vânzări în format PDF pentru a te asigura că arată la fel pe orice dispozitiv și sistem de operare.

Adaugă informațiile tale de contact

Odată ce ai terminat cu formatarea, te poți concentra pe conținutul CV-ului tău de asociat de vânzări.

În primul rând – completează informațiile tale de contact (corect!), astfel încât compania să te poată contacta cu succes. Iată toate detaliile de contact pe care ar trebui să le incluzi:

  • Numele tău complet
  • Titlul tău profesional
  • Numărul tău de telefon
  • Adresa ta de e-mail
  • Locația ta
  • Dacă ești activ pe LinkedIn, nu uita să incluzi și URL-ul profilului tău

Scrie un rezumat sau un obiectiv de asociat de vânzări cu amănuntul cv

Următorul pas este să scrii un rezumat sau un obiectiv pentru CV-ul unui asociat de vânzări. Ambele paragrafe de 2-3 propoziții se pun în partea de sus a CV-ului tău de asociat în vânzări pentru a le arăta recrutorilor că ești un candidat relevant în câteva secunde (și pentru a-i determina să citească restul).

Cu toate acestea, trebuie să folosești doar unul singur. Dacă ai multă experiență de muncă, ar trebui să scrii un rezumat al CV-ului pentru a îți face o imagine a trecutului tău profesional și pentru a evidenția abilitățile sau realizările tale de top. Ca atare, un rezumat de CV de impact poate include:

  • Funcția ta și anii de experiență
  • Cele mai relevante abilități de vânzări
  • 1-2 realizări profesionale

Acum, dacă ești încă în liceu și cauți un loc de muncă de vânzător asociat cu jumătate de normă sau ești un absolvent recent fără experiență profesională, ar trebui să folosești un obiectiv de CV pentru a te prezenta, pentru a îți prezenta abilitățile și obiectivele profesionale.

Pentru a scrie un obiectiv de CV eficient, menționează doar următoarele:

  • Diploma ta legată de domeniu (dacă este cazul)
  • Ce experiență în domeniul vânzărilor te face să fii potrivit pentru companie
  • De ce dorești să lucrezi pentru companie?

Obiectivul de carieră este potrivit pentru a-ți arăta pasiunea pentru acest rol. Obiectivul unui CV de asociat de vânzări cu amănuntul ar trebui să articuleze abilitățile dobândite de candidat sau viitorul la care aspiră acesta. Cu alte cuvinte, ce anume la acest loc de muncă te face să vrei să te angajezi în el?

Atunci când recrutorii văd legătura personală dintre tine și postul respectiv, este mai probabil să aibă încredere că vei lua rolul în serios. Puterea unui obiectiv de carieră pentru un asociat de vânzări cu amănuntul constă în a îți arăta dedicarea, ceea ce este ceea ce doresc recrutorii. Înainte de a continua, consultă ghidul pentru scrierea unui obiectiv de carieră bun și trece în revistă elementele esențiale:

Fii personal

Este vorba despre tine. Ce îți dorești? Cum te ajută acest loc de muncă să obții ceea ce îți dorești? Cu cât este mai puternică legătura dintre rol și aspirația ta, cu atât mai mult pare că îți pasă de acest loc de muncă. De exemplu, în redactarea unui CV de vânzător asociat de îmbrăcăminte, ar trebui să incluzi dovezi ale dragostei tale pentru experimentarea stilurilor de îmbrăcăminte.

Arată-ți angajamentul

Ar trebui să prezinți sentimentul că ai obligația de a prelua acest rol și de a-l face bine. Recrutorii ar trebui să afle dintr-un CV de asistent de vânzări cu amănuntul că candidatul are suficientă voință pentru a prețui șansa și a nu o abandona atunci când întâmpină dificultăți.

Fii specific

Cu cât ești mai specific, cu atât ești mai convingător. Evită să îi permiți recrutorului să simtă că îți inventezi pasiunea pentru a obține postul. De exemplu, într-un CV de asociat de vânzări de lux, nu afirma pur și simplu că iubești luxul. Precizați în detaliu de ce iubești luxul.

Dă dovadă de gândire pe termen lung

Fiecare loc de muncă pe care îl ocupi acum te pregătește într-un fel sau altul viitorul. Cum se integrează acest loc de muncă în acest tablou general? Recrutorii vor înțelege mai bine unde te afli atunci când prezinți acest lucru.

Asociat de vânzări cu amănuntul CV

Fă experiența de lucru a asociatului de vânzări să iasă în evidență

După ce ai captat atenția recrutorilor cu profilul CV-ului, trebuie să te concentrezi asupra secțiunii privind experiența profesională. În primul rând, să abordăm elementele de bază.

Iată cum ar trebui să formatezi secțiunea privind experiența profesională:

  • Începe cu poziția ta actuală/cea mai recentă și de acolo mergi înapoi în timp. Dacă ai multă experiență în vânzări, enumeră doar cele mai relevante și recente poziții.
  • Începe fiecare descriere cu titlul postului tău. Titlul postului tău trebuie să descrie cu exactitate rolul tău actual/precedent.
  • Continuă cu numele companiei și locația. Dacă firma nu este foarte cunoscută, poți, de asemenea, să o descrii pe scurt.
  • Include perioada de angajare. Folosește formatul ll/aaaa pentru a arăta cât timp ai lucrat la acel loc de muncă.
  • Adaugă realizările și responsabilitățile. Optează pentru 5-6 puncte pentru cele mai recente locuri de muncă și 2-3 puncte pentru rolurile mai vechi.

Cum poți să te asiguri că CV-ul tău de vânzător asociat iese în evidență într-o mulțime atât de mare de CV-uri? Ei bine, modul în care îți scrii secțiunea de experiență profesională joacă un rol important: cheia este să te concentrezi mai mult pe realizările tale decât pe responsabilitățile tale, pe cât de mult poți.

Gândește-te la asta – în timp ce majoritatea asociaților de vânzări au aceleași responsabilități, cum ar fi ajutarea clienților și operarea casei de marcat, realizările tale sunt cele care te pot diferenția cu adevărat de ceilalți candidați. Așadar, în timp ce scrii această secțiune, întreabă-te: cum a influențat munca ta activitatea companiei?

Poate că ai crescut vânzările sau satisfacția clienților? Sau poate ai fost premiat ca Angajat al lunii. Indiferent de realizare, nu uita să o menționezi și să o faci cât mai cuantificabilă pentru a susține cu adevărat afirmațiile cu dovezi concrete.

Ce se întâmplă dacă nu ai experiență de muncă? Mulți oameni își găsesc primul loc de muncă în vânzări, așa că nu te stresa dacă nu ai experiență profesională.

Pentru a compensa lipsa de experiență profesională, te poți concentra, în schimb, pe alte tipuri de experiență legată de vânzări pe care le poți avea. Opțiunile sunt numeroase. De exemplu, poți menționa voluntariatul, stagiile de practică, proiectele academice, activitățile extracurriculare etc.

La urma urmei, a fi agent de vânzări înseamnă să ajuți clienții, să comunici eficient și să faci vânzări, așa că, dacă ai vreo experiență în domeniu, scrie-o!

Detaliază studiile tale educaționale

Un post de vânzător asociat nu include multe cerințe academice. Acesta este, probabil, motivul pentru care a lucra ca asociat de vânzări este unul dintre cele mai bune locuri de muncă pentru elevii de liceu.

Așadar, indiferent dacă lucrezi ca asociat de vânzări de ceva timp, dacă ești încă în liceu sau ai absolvit facultatea, ar trebui să menții secțiunea despre educație scurtă și la obiect. Enumeră pur și simplu cea mai înaltă diplomă și includeți următoarele:

  • Denumirea diplomei
  • Universitatea, colegiul, liceul sau altă instituție frecventată
  • Locația
  • Perioada

Acum, în cazul în care nu ai experiență profesională sau experiență în domeniul vânzărilor, poți menționa mai întâi educația ta. În plus, poți menționa și alte detalii care aduc un plus de valoare aplicației tale, cum ar fi cursurile relevante pe care le-ai urmat, realizările academice, media generală, onoruri și altele asemenea.

Abilitățile tale de asociat de vânzări

Aptitudinile sunt un alt element cheie al CV-ului tău de asociat de vânzări. Acestea pot fi un plus dacă nu ai experiență de lucru în vânzări sau te pot ajuta să te evidențiezi față de alți candidați cu experiență de lucru similară cu a ta. Cu toate acestea, enumerarea tuturor abilităților tale doar de dragul de a le enumera este redundantă și nu te va ajuta cu adevărat să obții postul. Așa că, în schimb, ar trebui să îți adaptezi secțiunea de competențe ale asociatului de vânzări în funcție de postul pentru care candidezi.

Asociat de vânzări cu amănuntul CV

Acum, cel mai bun mod de a face acest lucru este să citești cu atenție anunțul de angajare. Menționează unele abilități specifice pe care compania le caută la un candidat? Dacă aptitudinile tale legate de vânzări se potrivesc cu oricare dintre cele enumerate în anunț, asigură-te că le incluzi în CV-ul tău de asociat de vânzări. Și, în ceea ce privește formatarea, în general, este recomandat să enumeri separat hard skills și soft skills.

Competențe soft pentru asociații de vânzări

  • Serviciul Clienți
  • Abilități de comunicare
  • Ascultare activă
  • Serviabilitate
  • Abilități de organizare
  • Managementul timpului
  • Managementul stresului
  • Rezolvarea conflictelor
  • Lucrul în echipă
  • Răbdare
  • Rezolvarea problemelor
  • Empatie
  • Adaptabilitate
  • Abilități interpersonale
  • Multi-tasking
  • Inteligența emoțională
  • Persuasiune
  • Atenție la detalii
  • Inițiativă
  • Abilități de negociere

Abilități hard ale asociatului de vânzări

  • Microsoft Office
  • Matematică
  • Limbi străine
  • Gestionarea sistemelor de vânzare
  • Cunoașterea produselor
  • Gestionarea stocurilor
  • Conștientizarea mărcii
  • Merchandising vizual
  • Întreținerea magazinului

Secțiunea privind competențele este importantă din două motive principale:

  • Este o versiune rapidă a celor mai bune abilități pe care recrutorii le caută pentru a evalua dacă avi ceea ce au nevoie.
  • Este o modalitate rapidă de personalizare pentru a te asigura că introduci acele cuvinte-cheie importante pentru sistemele de recrutare.

Important pentru postul de agent de vânzări este o cunoaștere aprofundată a produsului sau serviciului pe care îl vindeți. De asemenea, trebuie să știi să asculți foarte bine și să ai răbdare atât cu clienții, cât și cu colegii. Alte atribute pe care managerul de angajare le va căuta sunt o comunicare puternică și cunoașterea strategiilor de marketing. Nu uita să incluzi și competențele specifice postului. Dacă le ai, asigură-te că incluzi orice aptitudini dificile menționate în descrierea postului, cum ar fi sistemele POS sau limbile străine.

Alege primele 4-6 aptitudini care crezi că te fac un candidat complet pentru postul respectiv, acordând o atenție deosebită acelor atribute menționate în fișa postului.

Include secțiuni suplimentare relevante

Asociat de vânzări cu amănuntul CV

Dacă mai ai încă spațiu liber în CV-ul tău de agent de vânzări, ia în considerare utilizarea unor secțiuni suplimentare. Deși nu sunt la fel de importante ca experiența de muncă sau competențele tale, secțiunile suplimentare îți pot oferi avantajul de care ai nevoie în fața candidaților cu CV-uri foarte asemănătoare cu al tău. Ca să nu mai vorbim de faptul că aceste secțiuni sunt utile mai ales dacă ești încă la școală/universitate sau ai absolvit recent.

În calitate de agent de vânzări, poți adăuga una sau mai multe dintre aceste secțiuni suplimentare:

Limbi străine. Vorbești și alte limbi în afară de cea maternă? Dacă da, include neapărat acest lucru în CV-ul tău de agent de vânzări! Limbile sunt utile și foarte apreciate în orice loc de muncă, dar cu atât mai mult în rolurile orientate către clienți, deoarece clienții sunt mai mulțumiți și mai loiali față de brandurile care oferă servicii pentru clienți în limba lor maternă.

Hobby-uri și interese. Includerea hobby-urilor și intereselor în CV-ul de asociat în vânzări îți permite să îți exprimi personalitatea și abilitățile unice. Atunci când este relevant, enumeră hobby-urile/interesele legate de domeniu.

Premii și certificări. Poate că ai fost premiat pentru că ai vândut cele mai multe haine în cadrul unui eveniment caritabil? Dacă dorești să lucrezi într-un magazin de îmbrăcăminte, menționează neapărat acest lucru în CV-ul tău de vânzător asociat. De asemenea, enumeră orice certificări legate de vânzări, vânzare cu amănuntul, contabilitate și alte domenii conexe

Adaugă o scrisoare de intenție

Până acum, ar trebui să te simți mai încrezător în ceea ce privește redactarea unui CV de agent de vânzări care să îți aducă un loc de muncă. Și pe bună dreptate! Există, totuși, un ultim pas înainte de a pune în practică tot ceea ce am acoperit și anume să atașezi la CV-ul tău o scrisoare de intenție de asociat în vânzări. În esență, o scrisoare de intenție este o scrisoare de 4-5 paragrafe adresată recrutorului care are ca scop să explice de ce ești candidatul perfect pentru postul respectiv și de ce te potrivești perfect pentru companie. Așadar, pentru a face acest lucru în mod eficient, în loc să repeți ceea ce ai spus deja în CV-ul tău de asociat în vânzări, scrisoarea ta de intenție ar trebui să explice mai în detaliu orice lucru important pe care nu ai avut ocazia (sau spațiul) să îl menționezi în CV-ul tău. Poate părea mult, dar redactarea unei scrisori de intenție convingătoare nu este chiar atât de dificilă. Iată exact ce trebuie să faci pentru a scrie o scrisoare de intenție convingătoare:

  • Începe scrisoarea de intenție prin a include în antet datele tale de contact.
  • Utilizează o formă de salut
  • În primul paragraf, atrage atenția recrutorului prin menționarea a 1-2 realizări de top ale tale
  • În corpul scrisorii de intenție, descrie în detaliu experiența de muncă și competențele tale, explică motivația ta de a lucra pentru companie, precum și evidențiaază ceea ce te face un bun atu pentru echipa lor.
  • Încheie scrisoarea de intenție cu un apel la acțiune.

Principalele concluzii

Și asta e tot! Acum ești gata să scrii CV-ul perfect de agent de vânzări ȘI scrisoarea de intenție pentru a obține un loc de muncă. Dar, înainte de a face acest lucru, să trecem în revistă câteva dintre punctele cheie ale scrierii CV-ului de asociat în vânzări:

  • Alege formatul cronologic inversat, mereu popular, pentru CV-ul tău de agent de vânzări.
  • În funcție de faptul că ai sau nu experiență profesională, atrage atenția recrutorilor cu un rezumat al CV-ului sau cu un obiectiv.
  • Dacă ai experiență profesională, pune-o în evidență, concentrându-te pe realizările tale. În caz contrar, poți scrie orice altă experiență relevantă în vânzări pe care o ai, inclusiv stagii, proiecte sau experiență de voluntariat.
  • Enumeră orice alte informații suplimentare, cum ar fi limbile străine, premiile și hobby-urile, pentru a face ca CV-ul tău de agent de vânzări să iasă în evidență.
  • Atașază o scrisoare de intenție convingătoare la CV-ul tău de agent de vânzări pentru a avea șanse reale să obții postul.

Întrebări frecvente

În continuare, vom vedea care sunt cele mai frecvente întrebări atunci când vorbim despre un CV de asociat de vânzări cu amănuntul.

Cum să formatezi un CV de asociat de vânzare cu amănuntul?

Un asociat cu experiență în comerțul cu amănuntul cu o vechime de peste cinci ani poate folosi un format hibrid sau cronologic pentru a scrie CV-uri. Aceste două formate îți permit să descrii o cronologie a experienței tale anterioare în domeniul vânzărilor și creșterea ulterioară a abilităților în domeniul comerțului cu amănuntul.

Cu toate acestea, dacă ai puțină sau deloc experiență, ar trebui să iei în considerare formatul funcțional. Să luam exemplul unui student cu doar un an de experiență la librăria din campus. Cu toate acestea, este un cumpărător prolific și loial, cu o cunoaștere extinsă a produselor din anumite magazine de îmbrăcăminte. Poate folosi CV-ul funcțional pentru a evidenția aceste cunoștințe dobândite independent și abilitățile de servire a clienților.

E important să respecți câteva categorii obligatorii ale CV-ului tău:

Alege formatul cronologic. Acesta este cel mai popular format de CV din întreaga lume.

Informații de contact relevante. Include toate detaliile esențiale de contact, cum ar fi numele complet, adresa de e-mail și numărul de telefon, precum și adresa URL profesională LinkedIn.

Rezumat al CV-ului care atrage atenția. În doar două propoziții, rezumatul CV-ului de agent de vânzări evidențiază punctele forte și realizările candidatului.

Realizări profesionale. Un CV bun se concentrează mai mult pe realizările candidatului decât pe responsabilitățile sale, ceea ce îl ajută să iasă în evidență față de ceilalți candidați.

Competențe relevante. E important ca un candidat să menționeze doar abilitățile hard și soft legate de vânzări.

Secțiuni suplimentare. Include secțiuni suplimentare, cum ar fi experiența de voluntariat, limbile străine și alte abilități care sunt apreciate în domeniul serviciilor pentru clienți și care pot ajuta candidatul să iasă mai mult în evidență.

Așadar, acum că ai ales un format pentru CV-ul tău de agent de vânzări, ar trebui să te concentrezi asupra aspectului CV-ului, care include:

  • Folosirea unui font profesional. Ar trebui să folosești un stil de font simplu, dar profesional în tot CV-ul tău de asociat în vânzări.
  • Alegerea dimensiunii corecte a fontului. Optează pentru 14-16 pct. pentru titluri și 11-12 pct. pentru corpul CV-ului tău de asociat în vânzări. Orice dimensiune mai mică va fi greu de citit, iar orice dimensiune mai mare ar putea face ca CV-ul tău să se extindă pe două.
  • Folosirea punctelor. Organizarea informațiilor din CV-ul tău de asociat în vânzări în puncte, face ca acesta să arate curat și ajută recrutorul să parcurgă CV-ul tău de asociat în vânzări.
  • Păstrarea CV-ului scurt. Cel mai bine este să îți încadrezi CV-ul de asociat în vânzări într-o singură pagină – în acest fel, poți fi 100% sigur că managerul de recrutare, oricât de ocupat ar fi, îl va citi în întregime. La urma urmei, aceștia trec zilnic prin nenumărate aplicații și, de obicei, nu petrec mai mult de doar 7 secunde pe fiecare CV.
  • Salvarea CV-ului ca fișier PDF. Cu excepția cazului în care ți se cere altfel, salvează CV-ul de asociat de vânzări în format PDF pentru a te asigura că arată la fel pe orice dispozitiv și sistem de operare.

Cum se scrie un rezumat de CV?

Prima impresie pe care o va avea un angajator despre tine va fi influențată atunci când îți va citi rezumatul CV-ului. Trebuie să faci ca această secțiune să conteze, deoarece un recrutor va petrece în medie șapte secunde scanându-ți CV-ul. Această secțiune este o scurtă declarație a celor mai impresionante și relevante momente din cariera ta. Vei alege realizările profesionale care rezonează cu cerințele angajatorului pentru acest post.

Cea mai comună abordare pentru această secțiune este rezumatul profesional, deoarece se concentrează pe împărtășirea realizărilor relevante pentru locul de muncă. Pe de altă parte, declarația de obiectiv este abordarea ideală pentru candidații fără experiență, deoarece îți prezintă obiectivele și abilitățile pe care le ai.

În exemplele de CV-uri, este posibil să vezi un accent pe rezumatul CV-ului pentru asociații de vânzări cu amănuntul. Un rezumat al CV-ului are rolul de a le permite recrutorilor să îți înțeleagă calificarea într-un timp minim. Mai multe exemple bune de CV-uri bune pentru un asociat de vânzări cu amănuntul au arătat că, în scrierea unui rezumat de CV profesional pentru un asistent de vânzări cu amănuntul, ar trebui să subliniezi în mod obiectiv ceea ce ai făcut și ai realizat.

Începe prin a îți explica titlul actual și anii de experiență. Apoi, acoperă pe scurt ce locuri de muncă ai avut și câteva realizări proeminente. În cele din urmă, prezentă cele mai bune abilități cu care te mândrești și care sunt relevante pentru postul pe care îl soliciți.

De exemplu, informațiile necesare pentru un CV de asociat de vânzări într-un magazin de construcții sunt diferite de cele pentru un CV de asociat de vânzări de îmbrăcăminte.

Îți sugerăm să consultați ghidul de redactare a rezumatului unui CV și să citești următoarele aspecte importante:

Cuantifică rezultatele

În loc să spui că ai ajutat compania, precizează procentele de creștere a veniturilor după ce compania a aplicat ajustările pe care le-ai sugerat.

Fii concis

Elimină frazele prea lungi. Treci imediat la subiect. Include doar informațiile relevante pentru a evita detaliile inutile care permit recrutorilor să concluzioneze că nu ai realizări de prezentat.

Cum îți descrii experiența profesională?

După ce ai captat atenția recrutorilor cu profilul CV-ului, trebuie să te concentrezi asupra secțiunii privind experiența profesională. În primul rând, să abordăm elementele de bază.

Iată cum ar trebui să formatezi secțiunea privind experiența profesională:

  • Începe cu poziția ta actuală/cea mai recentă și de acolo mergi înapoi în timp. Dacă ai multă experiență în vânzări, enumeră doar cele mai relevante și recente poziții.
  • Începe fiecare descriere cu titlul postului tău. Titlul postului tău trebuie să descrie cu exactitate rolul tău actual/precedent.
  • Continuă cu numele companiei și locația. Dacă firma nu este foarte cunoscută, poți, de asemenea, să o descrii pe scurt.
  • Include perioada de angajare. Folosește formatul ll/aaaa pentru a arăta cât timp ai lucrat la acel loc de muncă.
  • Adaugă realizările și responsabilitățile. Optează pentru 5-6 puncte pentru cele mai recente locuri de muncă și 2-3 puncte pentru rolurile mai vechi.

Cum poți să te asiguri că CV-ul tău de vânzător asociat iese în evidență într-o mulțime atât de mare de CV-uri? Ei bine, modul în care îți scrii secțiunea de experiență profesională joacă un rol important: cheia este să te concentrezi mai mult pe realizările tale decât pe responsabilitățile tale, pe cât de mult poți.

Gândește-te la asta – în timp ce majoritatea asociaților de vânzări au aceleași responsabilități, cum ar fi ajutarea clienților și operarea casei de marcat, realizările tale sunt cele care te pot diferenția cu adevărat de ceilalți candidați. Așadar, în timp ce scrii această secțiune, întreabă-te: cum a influențat munca ta activitatea companiei?

Poate că ai crescut vânzările sau satisfacția clienților? Sau poate ai fost premiat ca Angajat al lunii. Indiferent de realizare, nu uita să o menționezi și să o faci cât mai cuantificabilă pentru a susține cu adevărat afirmațiile cu dovezi concrete.

Ce se întâmplă dacă nu ai experiență de muncă? Mulți oameni își găsesc primul loc de muncă în vânzări, așa că nu te stresa dacă nu ai experiență profesională.

Pentru a compensa lipsa de experiență profesională, te poți concentra, în schimb, pe alte tipuri de experiență legată de vânzări pe care le poți avea. Opțiunile sunt numeroase. De exemplu, poți menționa voluntariatul, stagiile de practică, proiectele academice, activitățile extracurriculare etc.

La urma urmei, a fi agent de vânzări înseamnă să ajuți clienții, să comunici eficient și să faci vânzări, așa că, dacă ai vreo experiență în domeniu, scrie-o!

E important să incluzi aptitudini în CV?

Aptitudinile sunt un alt element cheie al CV-ului tău de asociat de vânzări. Acestea pot fi un plus dacă nu ai experiență de lucru în vânzări sau te pot ajuta să te evidențiezi față de alți candidați cu experiență de lucru similară cu a ta. Cu toate acestea, enumerarea tuturor abilităților tale doar de dragul de a le enumera este redundantă și nu te va ajuta cu adevărat să obții postul. Așa că, în schimb, ar trebui să îți adaptezi secțiunea de competențe ale asociatului de vânzări în funcție de postul pentru care candidezi.

Acum, cel mai bun mod de a face acest lucru este să citești cu atenție anunțul de angajare. Menționează unele abilități specifice pe care compania le caută la un candidat? Dacă aptitudinile tale legate de vânzări se potrivesc cu oricare dintre cele enumerate în anunț, asigură-te că le incluzi în CV-ul tău de asociat de vânzări. Și, în ceea ce privește formatarea, în general, este recomandat să enumeri separat hard skills și soft skills.

Competențe soft pentru asociații de vânzări

  • Serviciul Clienți
  • Abilități de comunicare
  • Ascultare activă
  • Serviabilitate
  • Abilități de organizare
  • Managementul timpului
  • Managementul stresului
  • Rezolvarea conflictelor
  • Lucrul în echipă
  • Răbdare
  • Rezolvarea problemelor
  • Empatie
  • Adaptabilitate
  • Abilități interpersonale
  • Multi-tasking
  • Inteligența emoțională
  • Persuasiune
  • Atenție la detalii
  • Inițiativă
  • Abilități de negociere

Abilități hard ale asociatului de vânzări

  • Microsoft Office
  • Matematică
  • Limbi străine
  • Gestionarea sistemelor de vânzare
  • Cunoașterea produselor
  • Gestionarea stocurilor
  • Conștientizarea mărcii
  • Merchandising vizual
  • Întreținerea magazinului

Secțiunea privind competențele este importantă din două motive principale:

  • Este o versiune rapidă a celor mai bune abilități pe care recrutorii le caută pentru a evalua dacă avi ceea ce au nevoie.
  • Este o modalitate rapidă de personalizare pentru a te asigura că introduci acele cuvinte-cheie importante pentru sistemele de recrutare.

Important pentru postul de agent de vânzări este o cunoaștere aprofundată a produsului sau serviciului pe care îl vindeți. De asemenea, trebuie să știi să asculți foarte bine și să ai răbdare atât cu clienții, cât și cu colegii. Alte atribute pe care managerul de angajare le va căuta sunt o comunicare puternică și cunoașterea strategiilor de marketing. Nu uita să incluzi și competențele specifice postului. Dacă le ai, asigură-te că incluzi orice aptitudini dificile menționate în descrierea postului, cum ar fi sistemele POS sau limbile străine.

Alege primele 4-6 aptitudini care crezi că te fac un candidat complet pentru postul respectiv, acordând o atenție deosebită acelor atribute menționate în fișa postului.

Articole similare