Acest ghid te va ajuta să exprimi acest lucru.
Ce fac militarii? Răspunsul la întrebarea „Cu ce se ocupă personalul din armată” nu poate fi dat în câteva propoziții, deoarece acest personal face aproape orice lucru pe care ți-l poți imagina. În toate ramurile armatei, sute de mii de membri sunt specialiști de luptă, dar aceasta nu reprezintă cea mai mare categorie de profesii.
Cum să scrii un militar cv precum de major general?
Redactarea CV-ului, fie că vorbim de un rol de comandant, de major general sau de o simplă funcție militară ar trebui să urmeze același format de bază ca toate celelalte CV-uri. Acesta ar trebui să cuprindă următoarele secțiuni:
- Antetul CV-ului (care trebuie să includă date personale)
- Rezumatul CV-ului (cunoscut și ca profil sau declarație personală)
- Secțiunea privind istoricul angajărilor (cu accent pe gradul deținut)
- Secțiunea privind competențele din CV care pun în evidență loialitatea ta față de un stat major, de domeniul de apărare și respectul față de pluton
- Secțiunea privind educația (informații despre facultatea, universitatea, colegiul național absolvit (de exemplu, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazu”, București, cursuri speciale în mediul postuniversitar sau orice curs relevant, limbi străine cunoscute)
Deoarece armata înseamnă domeniul siguranței naționale și o alegere de carieră strict ordonată și reglementată, CV-ul tău ar trebui să reflecte acest lucru cu un ton profesional și neutru. Acesta nu este locul în care să folosești un limbaj pestriț. În schimb, alege cuvintele cu grijă și fii concis pentru a exprima tonul corect. E recomandat să arunci o privire asupra mai multor anunțuri de recrutare și a site-urilor web și încearcă să păstrezi respectivul ton. Deși nu vei aplica la multe organizații diferite, trebuie să te asiguri că îți adaptezi CV-ul pentru postul specific pe care îl cauți.
Alegerea celui mai bun format de CV
Cel mai bun format de CV pentru personalul din armată depinde puțin de momentul în care te afli în carieră. Dacă aplici pentru un rol tehnic sau științific, poți lua în considerare utilizarea formatului de CV funcțional. Acest format îți permite să pui accentul pe o nișă importantă sau pe abilitățile și competențele complexe mai degrabă decât pe istoricul tău de muncă. Acest tip de CV va avea o secțiune de competențe mai mare decât de obicei, cu explicații detaliate. Formatul de CV hibrid preia ce este mai bun din ambele lumi și poate fi implementat în diverse moduri (specialiștii IT, de exemplu, folosesc uneori acest tip de document).
Majoritatea celor care caută un loc de muncă vor fi cel mai bine deserviți de formatul de CV în ordine cronologică inversă. Candidații care sunt noi pe piața forței de muncă pot verifica formatele de CV pe care le sugerăm ca alternative cronologice sau hibride.
Rezumatul profesional
Rezumatul CV-ului tău este locul unde poți răspunde la întrebarea foarte importantă: De ce vrei să te înrolezi în armată și ce speri să obții ca angajat în stat major? E CV-ul tău semnul pe care angajatorul îl aștepta? Ești tu cea mai potrivită alegere pentru a servi statului?
Păstrând în același timp tonul profesional, trebuie să le arăți recrutorilor dorința de a îți servi țara. De asemenea, ar trebui să incluzi cea mai mare realizare a ta pentru a ilustra faptul că știi cum să muncești din greu pentru a atinge un obiectiv. Toate aceste informații trebuie transmise în 3-5 rânduri de text.
Istoricul tău profesional
Ordinea cronologică inversă este o modalitate excelentă de a îți demonstra progresul în carieră în cadrul istoricului tău de angajare și este cel mai frecvent utilizat format de model de CV. Dacă alegi să te înrolezi imediat după terminarea liceului, această secțiune va fi scurtă, dar nu uita că munca part-time, un curs relevant sau voluntariatul în care ai fost implicat în timpul școlii le spune recrutorilor că poți face față responsabilităților și că îți pasă de comunitatea ta.
Istoricul de angajare le oferă recrutorilor o privire detaliată asupra a ceea ce ai realizat și cum ai realizat. O simplă listă de responsabilități nu este la fel de puternică precum o relatare a modului în care ai rezolvat probleme sau ai creat beneficii pentru angajatorii tăi. Încearcă să ilustrezi o progresie a cunoștințelor și responsabilităților de la primul loc de muncă încoace. Dacă îți schimbi cariera (de exemplu, de la un post de ofițer de poliție), include competențele și realizările care demonstrează cel mai bine valoarea ta pentru o carieră militară la stat.
Competențele CV-ului tău
Secțiunea de competențe într-un militar cv poate părea redundantă, dar este, de fapt, foarte importantă, chiar dacă vrei să devii major general, așa că trebuie să o redactezi cu atenție pentru a demonstra că vei aduce un serviciu României, dar și pentru a urma un curs firesc la CV-ului. Aici alegi cele mai importante competențe pe care le caută recrutorii și pe cele care crezi că vor reprezenta cel mai bine ceea ce aduci la masă. Recrutorii văd sute de exemple de CV-uri, așa că al tău trebuie să iasă în evidență cu competențe de nivel înalt și bine țintite.
Personalul militar trebuie să demonstreze mai mult decât competențe profesionale tehnice. Seriozitatea, înțelegerea și respectarea ordinelor, precizia și calmul sub presiune sunt toate necesare pentru a avea succes în forțele armate. Nu neglija aceste atribute, cunoscute sub numele de competențe transversale, în favoarea abilităților dure pe care le-ai învățat pe parcurs în posturi conexe, cum ar fi cel de agent de securitate. În schimb, găsește un bun mix între acestea și dă curs așteptărilor angajatorului tău.
Întrebări frecvente
Nu sunt sigur ce serviciu mi-ar plăcea mai mult. Cum mă decid?
Fiecare dintre servicii are propriul caracter și spirit și îți pune în evidență centrul valorilor personale. Înainte de a alege, cel mai bine este să discuți cu persoane care au avut contact direct cu Armata sau care măcar au studii în domeniu. Una dintre cele mai bune modalități de a determina ce serviciu ți s-ar potrivi cel mai bine este să găsești prieteni sau rude care au fost în armată și să îi întrebi despre valorile, misiunile și oportunitățile serviciului lor. Dacă nu cunoști pe nimeni care a servit recent, ai putea să cauți informații online despre fiecare ramură.
Cum să scrii un rezumat profesional?
Rezumatul CV-ului tău este locul unde poți răspunde la întrebarea foarte importantă: De ce vrei să te înrolezi în armată și ce speri să obții de aici? Ești cea mai bună variantă pentru a deveni comandant, de exemplu? Este CV-ul tău semnul pe care viitorul angajator îl aștepta?
Păstrând în același timp tonul profesional, trebuie să le arăți recrutorilor dorința de a îți servi țara, de a servi statului. De asemenea, ar trebui să incluzi cea mai mare realizare a ta pentru a ilustra faptul că știi cum să muncești din greu pentru a atinge un obiectiv. Toate aceste informații trebuie transmise în 3-5 rânduri de text.
Ce competențe trebuie să includ în CV-ul meu?
Personalul din armată trebuie să demonstreze mai mult decât competențe profesionale tehnice. Seriozitatea, înțelegerea și respectarea ordinelor, precizia și calmul sub presiune sunt toate necesare pentru a avea succes în forțele armate ale statului. Nu neglija aceste atribute, cunoscute sub numele de competențe transversale, în favoarea abilităților dure pe care le-ai învățat pe parcurs în posturi conexe, cum ar fi cel de agent de securitate.