CV Secretară | Cum să îl scrii ca să obții jobul visat

Evaluare medie pentru acest șablon

5,0
Rated 5,0 out of 5
Din 1recenzii ale clienților

Fie că ești o secretară cu multă experiență sau cu mai puțină experiență, poți obține destul de ușor un job dacă ai un CV bine pus la punct, asta pentru că secretara e liantul care ține totul laolaltă cu diferite sarcini administrative.

Modelele noastre de CV de secretară pot convinge cu ușurință un angajator să îți ofere o șansă la un interviu deoarece vei putea structura și prezenta informația astfel încât să îți prezinți aptitudinile într-o lumină cât mai bună.

Astfel, îți oferim câteva sfaturi care te vor ajuta să te afirmi:

  • Vei vedea care sunt cele mai bune exemple de CV secretară
  • Vei înțelege ce aptitudini trebuie să punctezi în CV-ul tău, judecând după job descriptionul anunțului de angajare
  • Vei descrie corect experiența ta anterioară, mizând pe taskurile pe care le-ai îndeplinit în locurile de muncă de până acum
  • Arăți de ce ești cel mai potrivit candidat pentru postul respectiv bifând punctele cerute de angajator

Model CV Secretară

Laura Popa
Secretară Smart Consulting
laurapopa@gmail.com
0740002104

Rezumat
Cu o experiență de peste 5 ani în domeniu, am contribuit la dezvoltarea companiilor în care am lucrat și la implementarea unui workflow în concordanță cu nevoile și așteptările angajatorului. În acești ani de activitate, am căutat să îmi îmbunătățesc zilnic modul de lucru și interacțiunea cu ceilalți, fiind o persoană deschisă spre soluții și comunicare. În prezent, îmi doresc să îmi dezvolt în continuare atuurile profesionale și să mă implic constant în activitatea firmei.

Experiență
Mai 2019 – Prezent
Secretară, Smart Consulting

  • Administrarea documentelor și înregistrarea acestora în baza de date a companiei
  • Gestionarea corespondenței zilnice și menținerea corespondenței, follow-up – mailuri, scrisori
  • Contabilitate primară lunară și raportare în coordonare cu departamentul de contabilitate
  • Direcționarea clienților în diverse întâlniri și situații, follow-up
  • Gestionarea apelurilor, preluarea și direcționarea lor
  • Coordonarea protocolului din cadrul întâlnirilor și asigurarea flow-ului acestor tipuri de evenimente
  • Coordonare administrativă în cadrul companiei

Educație
Universitatea din București, Facultatea de Litere, specializarea Asistență managerială și secretariat
Licență, Asistență managerială și secretariat
2009-2012

Competențe

  • Protocol și relații cu publicul
  • Asistență și coordonare
  • Corespondență și negociere
  • Aplicații practice

Certificate

  • Contabilitate primară
  • Atestat internațional pentru limba engleză

Cum scrii un CV de secretară

Un CV bine gândit reprezintă un mare plus atunci când vrei să aplici la locul de muncă mult dorit. În cadrul unei aplicații pentru un post de secretară, e esențial să punctezi realizările care ar pune într-o lumină favorabilă aptitudinile potrivite pentru jobul respectiv. Faptul că ești o persoană organizată, punctuală, orientată spre soluționare și dezvoltare te va ajuta să te afli printre candidații cu cele mai mari șanse. Modelele noastre de CV sunt structurate în direcția unei comunicări corecte în acest sens.

Descriere personală

Introducerea reprezintă cartea ta de vizită. Aici trebuie să scrii o scurtă descriere despre tine și despre misiunile, viziunile și valorile tale și despre cum acestea s-ar mula pe nevoile viitorului tău angajator.

Contact

Datele tale de contact – număr de telefon, email, link către o platformă profesională, toate acestea trebuie să fie cât mai vizibile. Așa că e bine să le structurezi într-un antet vizibil, la începutul CV-ului.

Parcurs profesional

Informații privind obiectivele tale profesionale, lucrurile învățate în cadrul joburilor, toate acestea sunt informații de interes pentru viitorul tău angajator. Astfel, aceste detalii pot reprezenta un plus în profilul tău de candidat, dacă ele corespund nevoilor celor care recrutează. 

Experiența profesională

Detaliile cât mai vaste despre experiența ta anterioară de lucru reprezintă cheia unui CV de succes. Subliniază rolurile pe care le-ai îndeplinit în cadrul fiecărui job și ce ai învățat în urma taskurilor primite.

Educație

Menționează facultatea pe care ai urmat-o, principalele cursuri la care ai participat, licența pe care ai obținut-o.

Certificări

E important să menționezi și eventualele certificări în domeniu pe care le-ai obținut în activități extra universitare. Detaliază și aici tipul cursului sau workshopului urmat, ca să aduci un plus descrierii tale.

Structură

În structurarea unui CV, în funcție de experiență și de ceea ce vrei să punctezi în fața angajatorului, există trei tipuri de formate care te vor ajuta să îți gândești CV-ul într-un mod practic și clar. Cele trei formate sunt:

  • Formatul funcțional – un format construit în jurul potențialului viitorului angajat
  • Formatul clasic – un format potrivit experienței profesionale, care te va ajuta să prezinți cât mai structurat informația privind backgroundul tău
  • Formatul hibrid – acest format reprezintă o combinație între formatele funcțional și clasic

Formatul funcțional îi va ajuta pe cei care nu au o experiență în câmpul muncii, dar care pot suplini lipsa experienței prin diverse calități – de la obiective bine stabilite la cursuri, certificări, workshop-uri urmate.

Dacă ai experiență și ai mai lucrat înainte într-un mediu asemănător celui pentru care aplici, e esențial să îți pui cât mai bine în valoare cunoștințele avute prin descrieri bine conturate, care vor ajuta viitorul angajator să își dea seama că ești cel mai potrivit candidat pentru jobul respectiv. Un format care te va ghida să structurezi toate aceste informații într-un mod corect și practic este formatul clasic.

Dacă te afli în situația în care ești la început, însă ai o experiență minimă în domeniu, poți opta pentru formatul hibrid, ce conține un mix între componenta profesională și cea educațională.

Antet

Antetul reprezintă secțiunea din CV cu care viitorul angajator ia contact pentru prima dată atunci când îți citește aplicația. De aceea, aici trebuie să fie incluse informații clare și concise pentru ca recrutorilor să le fie ușor să ia legătura cu tine. Iată, mai jos, două tipuri de antet, unul corect și unul incorect:

CORECT
Laura Popa
Secretară
laurapopa@gmail.com
+40740002104
https://www.linkedin.ro/nume
INCORECT
Secretară
Laura Popa
lau5472@gmail.com
+40740002104
Str. Crișului, sector 6
București, România

Având în vedere aceste două exemple de mai sus, putem observa ca trebuie să urmărim câteva lucruri pe care să le punctăm în antet:

  • Primul lucru pe care trebuie să îl menționezi în antet este numele tău, sub forma prenume, nume
  • Apoi, continuă cu poziția pe care o ocupi în prezent
  • Menționează un e-mail profesionist, după modelul nume@mail.com. Nu utiliza mailuri cu prescurtări sau diminutive
  • Include un link către profilul tău Linkedin
  • Fii concis, nu e necesar să menționezi și adresa de domiciliu

Nu în ultimul rând, include și o fotografie profesionistă, tip portret. Nu folosi o fotografie din vacanțe sau din cadre informale.

Experiența – cum să incluzi în CV-ul de secretară informații esențiale despre experiența ta

Secțiunea dedicată experienței este de departe cea mai importantă categorie din CV. Aici, viitorul angajator își poate da seama dacă deții experiența necesară pentru un post de secretară.

Când scrii despre experiența ta profesională, începe cu ultima poziție pe care ai ocupat-o, compania, perioada și descrierea jobului. Este important pentru viitorul tău angajator să știe background-ul profesional pe care îl deții până în prezent, dar și care a fost ultimul tău angajator. În continuare, îți prezentăm două tipuri de descrieri de experiențe în CV-ul de secretara, o variantă corectă și una incompletă:

CORECT
Mai 2019 – Prezent
Secretară, Smart Consulting
  • Administrarea documentelor și înregistrarea acestora în baza de date a companiei
  • Gestionarea corespondenței zilnice și menținerea corespondenței, follow-up – mailuri, scrisori
  • Contabilitate primară lunară și raportare în coordonare cu departamentul de contabilitate
  • Direcționarea clienților în diverse întâlniri și situații, follow-up
  • Gestionarea apelurilor, preluarea și direcționarea lor
  • Coordonarea protocolului din cadrul întâlnirilor și asigurarea flow-ului acestor tipuri de evenimente
  • Coordonare administrativă în cadrul companiei
INCORECT
Mai 2019 -Prezent
Smart Consulting
  • Administrare
  • Coordonare
  • Financiar
Analizând cele două exemple de mai sus, putem observa că, în cazul structurii corecte, avem o descriere mai detaliată a job descriptionului din respectiva companiei. De asemenea, este menționat și jobul exact pe care respectivul angajat l-a avut în cadrul acelei companii.

Nu este suficient să scrii pur și simplu tipul de activitate pe care l-ai prestat în cadrul acelei companii, ci și să acorzi puțin context activității tale.

Competențele unei secretare – cum să le punctezi pas cu pas

Jobul de secretară implică multe aptitudini pe care un viitor angajat trebuie să le bifeze, mai ales competențe sociale. Astfel, este esențial să îți prezinți aceste aptitudini cât mai bine, pentru a-i convinge pe recrutori.

În primul rând, poți porni chiar de la descrierea postului pentru care aplici. Acolo vei găsi informații importante, puncte pe care angajatorul și-ar dori să le bifezi în viitorul post. Citește cu atenție această descriere și gândește-te cum o poți plia pe experiența ta.

Apoi, poți miza pe o structură de hard skills și soft skills pentru a bifa principalele competențe pe care le deții. În cazul hard skills, menționează aptitudinile care au directă legătură cu jobul – aptitudini tehnice, de profil etc. La capitolul soft skills, mizează pe competențele tale sociale, care te vor ajuta să te descurci foarte bine în job-ul tău. Iată, mai jos, câteva exemple:

Hard skills Soft skills
  • Studii de asistență și secretariat
  • Cunoștințe de contabilitate primară
  • Operare pachet Microsoft Office
  • Cunoștințe limbi străine – engleză, franceză
  • Punctualitate
  • Organizare
  • Lucru în echipă
  • Empatie
  • Aptitudini psihosociale

Cum să îți descrii cât mai bine experiența profesională

Experiența ta profesională trebuie descrisă succint, dar concis. E important să mizezi pe impactul muncii tale într-un loc de muncă, așa că e indicat să incluzi o introducere a experienței tale.Iată două tipuri de descrieri, una corectă și una incompletă:

Exemple

CORECT
Cu o experiență de peste 5 ani în domeniu, am contribuit la dezvoltarea companiilor în care am lucrat și la implementarea unui workflow în concordanță cu nevoile și așteptările angajatorului. În acești ani de activitate, am căutat să îmi îmbunătățesc zilnic modul de lucru și interacțiunea cu ceilalți, fiind o persoană deschisă, orientată spre soluții și comunicare. În prezent, îmi doresc să îmi dezvolt în continuare aptitudinile profesionale și să mă implic constant în activitatea firmei.
INCORECT
Secretară cu peste 5 ani de experiență în administrare și raportare.

După cum se poate observa, nu este suficient doar să scrii ce tip de job ai avut în parcursul tău profesional, acesta trebuie și descris.

Menționezi aspectul salarial în CV?

De cele mai multe ori, pragul salarial nu este menționat în CV de către viitorul angajator. Însă nu este ceva greși în a-l include, pentru transparență.

În funcție de domeniul ales, pe piața locală de muncă, aceste salarii pot fi negociate în jurul sumei de 1.000 de euro.

Informații suplimentare în CV-ul tău 

Secundar informațiilor pe care este de la sine înțeles că trebuie să le incluzi în CV, este important să adaugi și alte aspecte care pot aduce un plus CV-ului tău.

Aceste informații suplimentare au legătură cu plusurile pe care le deții pe lângă experiența profesională. Aici vorbim despre limbile străine cunoscute, despre cursurile absolvite pe lângă facultate sau job și așa mai departe.

Orice experiență extra aduce după sine garanția că ești o persoană activă, dornică de cunoaștere.

Limbi străine

Detaliază ce limbi străine știi și la ce nivel de dificultate – începător, mediu, avansat. Dacă ai vreo diplomă sau certificare ce atestă că știi acea limbă, adaugă și această informație în CV.

Cursuri

Dacă ai absolvit un curs de secretariat, de management sau de administrație, este important să îl menționezi în CV. Recrutorul trebuie să vadă faptul că ești axat pe cunoaștere și că te afli într-un continuu proces de perfecționare profesională.

Un ultim check al CV-ului tău

CV-ul tău de secretară trebuie să fie corect din toate punctele de vedere. De aceea, îți recomandăm să urmezi câteva sfaturi de structură și formatare:

  • Fii sigur că nu ai greșeli gramaticale în CV
  • Bifează punctele din fișa postului cu experiența ta profesională
  • Descrie cât mai multe lucruri extra job – cursuri, certificări
  • Include recomandări sau referințe
  • Încearcă să anticipezi întrebările recrutorilor prin descrieri detaliate ale joburilor pe care le-ai avut

Rezumatul CV-ului tău de secretară

La finalul acestui ghid, îți oferim niște puncte pe care trebuie să le urmezi în structurarea CV-ului tău:

  • Structurează corect informațiile tale personale
  • Rezumatul profesional trebuie prezentat cât mai concret
  • Include și portofoliul tău profesional
  • Detaliază experiența educațională
  • Utilizează verbe de acțiune
  • Fă un mix între hard skills și soft skills

Cele mai frecvente întrebări atunci când scrii un CV de secretară

Este necesar să am experiență pentru un post de secretară?

Depinde de postul pentru care aplici. Dacă este un job care îți va permite să crești, să te dezvolți, atunci poți aplica și fără o experiență vastă. Important e cum vinzi această experiență sau această dorință de învățare.

Este bine să menționez aspectul financiar în CV?

Deși nu este o practică des întâlnită, poți menționa salariul pe care îl dorești. Acest lucru înseamnă transparență și un pas important în discuția cu viitorul angajator.

Pot aplica cu același CV la mai multe joburi?

Poți aplica cu același CV la mai multe joburi dar, anumite detalii trebuie adaptate jobului respectiv – fie ca vorbim de certificări, competențe sau anumite aptitudini pe care trebuie să le punctezi mai mult.

Trebuie neapărat să includ o fotografie în CV?

Este important să incluzi o fotografie profesionistă în CV pentru ca viitorul angajator să te poată identifica mai ușor și să aveți o discuție mai personală.

Articole similare