CV recepționer | Tot ce trebuie să știi

Evaluare medie pentru acest șablon

5,0
Rated 5,0 out of 5
Din 1recenzii ale clienților

Meseria de recepționer este în continuare una dintre cele mai căutate meserii din România, mai ales pe timpul sezonului de vară, dar nu numai și iarna turismul este în floare în stațiunile montane. Asta înseamnă că sunt de asemenea mulți aplicanți și competiția e acerbă. Cu acestea fiind spuse, vei avea nevoie de un CV care să îți pună în evidență calitățile, personalitatea și să îți crească șansele pentru un interviu. În paragrafele care urmează o să îți aratăm cum să îți transformi CV-ul actual într-o unealtă indispensabilă pentru a obține jobul mult dorit.

Este foarte important să urmezi toți pașii expuși mai jos, ei fiind importanți pentru a solidifica un CV în ochii angajatorilor sau recruiterilor, facându-te candidatul ideal pentru poziția de recepționer.

Exemplu de CV de recepționer

Maria Gheorghe
Recepționer
Constanța, România
Str. Valea Jiuliu 14, Nr 24, Bl2, Etaj 4, Ap 24
0775452343
mariagheorghe@receptioner.ro

Sumar
Recepționer cu 6 ani experiență în domeniul ospitalității, cu o pasiune pentru atenția la detalii, oferirea celei mai bune experiențe clienților și rezolvarea momentelor de impas în cel mai scurt timp, cu limitarea conflictelor. Ca prima persoană cu care au contact clienții, ofer încredere și sigurantă, mă asigur mereu de creerea unei relații respectuoase între clienți și angajat, cu prioritizarea calității și satisfacerii clienților. Mă mândresc mereu cu abilitățile de team leading, comunicare, seriozitate, motivatie și dorința continuă de a îmbunătăți serviciile oferite.

Experiență Profesională

  • Hotel Margareta Albă – 2 ani: Începutul meu de carieră s-a desfășurat la acest hotel, unde am deprins cele mai importante calități pentru acest job, dar și unde am trecut cu brio peste primele mele dificultăți ale meseriei. Lucrul in echipă mereu adus calitatea muncii peste standardul pieței.
  • Hotel Marea Sidefie – 4 ani: Pe parcursul muncii mele aici am acumulat foarte multă experiență și de asemenea multă mândrie în perseverența, seriozitatea, comunicarea și în team leading-ul desfășurat aici.

Educație și Formare

  • Liceul Teoretic Avram Iancu Constanța – Specialitatea Turism și Alimentație
  • Curs Abilități Computer – Online Group

Limbi Străine Cunoscute

  • Limba Română –  Nivel Nativ
  • Limba Engleză –  Nivel Mediu
  • Limba Italiană – Nivel Mediu
  • Limba Franceză – Nivel Mediu

Aptitudini și competențe personale

  • Comunicarea eficientă și rezolvarea conflictului
  • Lucrul în echipă și buna întreținere a relațiilor între colegi
  • Abilitatea de a conduce o echipă de colegi pentru a obține cel mai bun rezultat
  • Experiență în acordarea de servicii cu mare interes spre oferirea unei experiențe inedite
  • Abilitatea de a învăța continuu și de a mă adapta oricărei situații
  • Respectarea normelor muncii și a regulilor de bază
  • Punctualitatea și lucrul pe perioade mari
  • Abilitatea de a lucra ore suplimentare
  • Abilitatea de a lucra ture de noapte

Alte Competente Profesionale & Caracteristici

  • Cunoștinte PC avansate
  • Cunoșinte operare casă de marcat – POS avansate
  • Abilități de rezolvare a conflictelor

Permis de Conducere
Categoria B

Salarii pentru recepționeri în România

Când vine vorba de joburile de recepționer, plata poate fi foarte bună în funcție de experiența, adăugând și bonusurile și eventualele atenții primite de la clienți. Pentru un debutant salariul este minimul de economie, dar pe perioada sezonului estival, acestea pot crește, în plus se adaugă și bonusurile menționate mai sus. Cu cat acumulezi mai multă experiență, te poți aștepta la un salariu de 3500-4000 RON.

Ține cont că acestea sunt doar salariile mediane, și se pot schimba în funcție de locație și perioada anului.

Cum se scrie un CV de recepționer

Rezumatul tău profesional oferă prima impresie pe care o au potențialii angajatorii despre tine, de asta este foarte important să transmiți prin acesta seriozitate, coordonare, organizare și alte abilități atrăgătoare pentru angajatori. Redacționarea meticuloasă a CV-ului tău îți va oferi cea mai bună șansă de a obține un interviu, iar pe urmă jobul mult dorit.

Mai jos, îți vom explica și dezvălui secretele scrierii unui CV câștigător, de calitate și care să te pună în evidență din marea de competitori.

Layout

Probabil elementul care elimină majoritatea candidaților este prima pagina a CV-ului lor. Totalitatea CV-ului este importantă, dar aspectul ordonat, îngrijit și cât mai puțin încărcat îți oferă atenția angajatorului și poate chiar, de ce nu, îl vei intriga cu redactarea meticuloasă a acestuia. Câteva lucruri de care trebuie să ții cont când scrii rezumatul tău profesional:

  • Folosește un font adecvat (Arial sau Times New Romans) și mărimea acestuia să nu depășească 11-12
  • Ai grijă ca textul tău să fie aranjat corect în pagina, mai ales dacă dorești să îl printezi
  • Ai grijă să existe o diferență între secțiuni, ca să fie mult mai ușor de urmărit de către angajator
  • Ideal ar fi ca fundalul CV-ului să rămână alb, pentru a nu distrage atenția

Format și structură

Din fericire aici nu este o soluție universală, putem alege dintre 3 opțiuni: cronologic, funcțional și mixt.

  • Formatul cronologic se bazează pe organizarea experienței tale de la cea mai veche la cea mai recentă incluzând experiența de muncă și cea academică
  • Formatul funcțional se focusează mai mult pe abilitățile și calitățile tale de angajat decât pe fostele tale locuri de muncă sau studii
  • Formatul mixt combină modelele prezentate anterior, începând cu cel funcțional -abilități și calități- și pe urma organizând experiența ta pe perioade delimitate cronologic

Sugestia noastră ar fi sa folosești modelul cronologic, deoarece este mult mai acceptat universal și exprimă profesionalism.

Titlu și informații de contact

Fiecare CV trebuie să înceapă cu numele tău, funcția pe care o deții și metode de contact – număr de telefon, email, adresa sau fax-ul. În zilele noastre este acceptabil sa mentionezi rețelele de socializare cum ar fi LinkedIn, unii recrutori sunt impresionați de abilitățile pe computer al unor aplicanți. O mare greșeală ar fi să menționezi prea multe detalii despre funcția ocupată la muncă sau prea puține.

Un exemplu bun ar fi
Maria Gheorghe
Recepționer
Constanța, România
Str. Valea Jiuliu 14, Nr 24, Bl2, Etaj 4, Ap 24
0775452343
mariagheorghe@receptioner.ro
Un exemplu greșit ar fi
Recepționer
Maria
Constanța

Diferențele între cele două exemple sunt evidente, primul deși este mai lung, oferă toate informațiile necesare, pe când cel de-al doilea care este greșit nu transmite nici o informație valoroasă și dă impresia de neprofesionalism.

În această secțiune unii candidați aleg să atașeze o poză CV-ului. Există argumente pro și contra acestei decizii, iar cu acesta vin și reguli clare în alegerea pozei. Fotografia trebuie să fie profesionistă, ideal făcută de un fotograf specializat, de la bust în sus, bine luminată, unde vă vedeți clar, iar îmbrăcămintea să fie adecvată jobului pe care îl doriți, acela de recepționer.

Din punct de vedere al regulilor universale, poza nu este necesară, iar noi vă sugerăm să nu puneți una, din motive de discriminare și pentru că unii angajatori ar putea vedea acest lucru ca neprofesionist.

Descrieți experiența dumneavoastră

Printre cele mai importante aspecte când vine vorba de angajare, este experiența de muncă din trecut, care este esențială pentru jobul pe care urmează să îl ai. Cu această ocazie va trebui să expui fiecare loc de munca din trecut, durata acestuia, ce atribuții ai avut acolo, abilitățile pe care le-ai întreprins în urma acestuia și poate eventual poți descrie o zi tipică la muncă. Încearca sa te axezi pe abilitățile pe care le caută compania la care aplici.

Când redactezi această secțiune încearcă sa prioritizezi munca mai recentă, în cazul în care ai mai mult de 10-15 experientă, locurile de munca de acum 10 ani nu au aceeași greutate ca cele mai recente, cu toate acestea, le poți menționa, dar nu le oferi o descriere la fel de amplă ca a celor din trecutul apropiat.

Este ideal să nu folosiți informații false sau eronate în redactarea acestei secțiuni, uneori este în regula să înfrumusesați unele aspecte, dar nu este bine să mințiți, un eveniment în care veți fi confruntat cu o minciună din CV vă poate distruge șansele de a lucra la acel loc de muncă.

În continuare îți vom prezenta câteva exemple:

Exemplu corect
Hotel LUX – 2017-2021: La acest loc de muncă am lucrat ca recepționer, am ajutat la rezolvarea impasurilor, cu puțin conflict, am asistat clienții cu nevoile lor și mi-am folosit abilitățile de team lead și cele de comunicare pentru a oferi clienților cea mai bună experiență.
Exemplu greșit
Pensiunea Trifoi Verde- 2017-2018: recepționer

Dacă nu aveți experiență…

În caz în care nu ai mult de spus la experiența profesională anterioară, sugerăm sa scrii mai mult despre personalitatea ta, ambițiile tale și deschiderea ta față de noi oportunități. Aici poți expune faptul ca esti o persoană dornică de a învăța mult, muncitoare, dornică de a se îmbunătății mereu și ca ai abilitatea de a învăța repede. De asemenea poți exprima faptul că ești entuziasmat de oportunitatea e a lucra în acest domeniu.

De asemenea poți nota aici orice alt loc de muncă, chiar dacă a fost part-time sau dacă nu are legătură cu domeniul în cauză, bineînțeles în adaos la ce am discutat mai sus.

Educație

Această secțiune este una ideală pentru orice candidat care dorește să își etaleze educația fie ea universitară sau nu. Angajatorii vor ține cont mereu de acreditările tale și vor urmări dacă te încadrezi în cerințele minime. În cazul recepționerilor cerințele minime sunt absolvirea celor 12 clase și promovarea bacalaureatului. Când vine vorba de educație, cele mai importante sunt studiile liceale, universitare, postliceale sau cursuri care nu sunt în cadrul unei universități. Ține minte ca secțiunea de educație se scrie în ordine cronologică inversă.

Cele mai importante aspecte de urmărit când redactezi această secțiune:

  • Începe cu cel mai înalt grad de educație
  • Ordinea cronologică inversă, începând de la cea mai recentă diplomă
  • Puteți menționa și datele obținerii unor diplome sau absolvirii (dacă e relevant)

Ce nu ar trebui sa fie menționat în această secțiune sunt unitățile de învățământ mai inferioare decât liceul (cum ar fi școala primară sau grădinița) sau atestate și certificate expirate.

Exemplu corect
Universitatea București, București 2011-2014- Contabilitate
Liceul Teoretic Avram Iancu, Constanța 2007-2011- Profil Filologie
Exemplu greșit
Grădinița Prichindel, Constanța

Cele mai bune abilități pentru CV-ul recepționerului

Abilitățile sunt ceea ce te diferențiază pe tine de ceilalți candidați, trebuie să știi ca acestea se împart în abilități hard și cele soft. Abilitățile hard se referă la acele abilități care sunt importante și indispensabile jobului în cauză, în acest caz recepționer (cum ar fi abilitatea de a lucra în MS Office), iar abilitățile soft fac referire la acele abilități care nu sunt la fel de importante pentru a realiza munca, dar ilustrează ce tip de persoană ești și cum aceasta poate ajuta la locul de muncă (cum ar fi comunicarea sau profesionalismul). Sfatul nostru e sa includeți o lista pentru fiecare dintre aceste categorii.

Abilități hard:

  • Administrarea informației
  • Abilități de management
  • MS Office
  • Abilitatea de a lucra sub presiune
  • Rezolvarea problemelor de orice natură
  • Multitasking
  • Atenția la detalii
  • Adaptabilitate
  • Etichetă profesionistă
  • Abilitatea de vorbi mai multe limbi străine

Abilități soft:

  • Flexibilitate
  • Motivat
  • Abilitatea de a gestiona timpul
  • Comunicare
  • Lucru în echipă
  • Profesionalism
  • Team leading
  • Empatie față de clienți

Rezumat profesional: cum să vă descrieți

Dacă dorești sa adaugi mai multe despre cariera ta profesională, poți scrie un rezumat profesional, în care poți scrie un scurt istoric despre fostele locuri de muncă în care relatezi abilitățile acumulate și calitățile care te-au ajutat de-a lungul timpului, de lungime medie fără să depășească mai mult de 4-5 randuri. Acesta adaos denotă profesionalism și înștiințează angajatorul ca ești interesat și dedicat.

În acest rezumat profesional idealul este să iți traspuni toată cariera într-un numar scurt de cuvinte. Este important să dai o mică impresie angajatorului despre ce fel de persoană ești pe plan profesional și cum iți dorești să evoluezi pe viitor. Mai jos, poți observa două exemple despre cum să adaugi un rezumat și cum nu ar trebui.

Exemplu corect
Recepționer orientat spre atenția la detalii cu experiență de 4 ani în domeniu. Sunt eficient în realizarea taskurilor administrative și cele de la recepție, sunt fluent în 4 limbi: română, engleză, franceză și italiană, mă pot adapta oricărei situații, mă descurc la rezolvarea oricărei situații iar munca în echipă este specialitatea mea.
Exemplu greșit
Recepționerde 4 ani, cu dor de muncă, îmi place să lucrez cu lumea și sa fiu șef.

Secțiuni suplimentare pentru CV-ul unui recepționer

În funcție de fiecare persoană această secțiune poate varia, pentru ca fiecare are abilitățile sale unice, pe care le poate evidenția aici.

Limba

Pentru jobul de recepționer, acest aspect este foarte important, deoarece o persoană cu cat mai multe limbi străine cunoscute are șanse mai mari de angajare, deoarece jobul depinde de comunicarea cu clienții, iar uneori aceștia nu cunosc limba română și în acest caz cunoașterea mai multor limbi poate ajuta în elevarea experienței clienților.

Nu ezita să menționezi toate acreditările, certificatele și nivelurile lingvistice pe care le deții, ideal acestea ar trebui să fie notate după modelul standard (de la A1 la C2), iar sfatul nostru e sa menționezi și alte limbi pe care nu ești stăpân sau la care nu ai acreditări, acestea îți vor mări șansele de angajare.

Voluntariat

Pentru a te evidenția și mai mult,în această secțiune poți lista voluntariatele la care ai participat, poți arăta că ești dedicat unor cauze fără a fi implicat un salariu sau premiu. Actul voluntariatului poate să îți crească șansele de a fi angajat, dar nu îți putem garanta că vei fi angajat instant doar pe baza acestei secțiuni. Important este că prin această secțiune poți impresiona angajatorul și poate intriga destul de mult încât să își ofere un interviu. Aici te sfătuim să menționezi doar voluntariatele cu care te mândrești și să nu te obosești să detaliezi voluntariatele făcute acum mult timp în urmă.

Hobby-uri

La fel ca și secțiunea de mai sus, nu este o necesitate, dar îți poate aduce un plus cand vine vorba de departajarea dintre candidați. Aici poți arăta că ești o persoană profesionistă care are și alte interese pe lângă muncă și ești o persoană diversificată, complexă. De aceea, aici poți scrie despre interesele și hobby-urile tale atâta timp cât sunt decente, au o relație mai mult sau mai puțin cu jobul și reflectă bine asupra imaginii tale profesionale. Spre exemplu poți relata aici pasiunea de a învăța noi metode de rezolvare a conflictelor, studiul psihologiei sau interesul în jocurile în echipă.

Ține minte totuși că în cazul în care nu dispui de multe hobby-uri, nu este indicat să adaugi o secțiune care să nu conțină un minimum de conținut. De asta, probabil te-ar interesa alte secțiuni unde ai ceva de povestit.

Scrisoare de recomandare

Dacă ești un angajat motivat și muncitor, sigur ai avut în trecut angajatori care te-au apreciat pentru munca ta, de aceea o scrisoare de recomandare din partea acestora ar face o diferență enormă în procesul de angajare la un nou loc de munca. Alături de CV, poți atașa o astfel de scrisoare, pe care o poți procura ușor, discutând cu unul sau mai mulți din foștii tăi angajatori, iar în cele mai multe cazuri aceștia vor accepta cu plăcere.

În concluzie

După ce ai citit toate regulile și secretele expuse mai sus, ești pregătit să îți scrii propriul CV de la zero sau îți poți îmbunătății cel actual, astfel încât să fie adaptat cerințelor de recepționer și să te pună în evidență în fața angajatorilor. Tot ce mai rămâne de făcut este să urmărești pașii cu grijă când îți redactezi CV-ul, să nu ratezi nici un pas și să îl verifici de câteva ori înainte să îl trimiți mai departe angajatorilor. Dacă ai urmat sfaturile noastre este garantat că vei primi oferte de interviuri și vei avea de unde să alegi jobul tău ideal. Odată ce ai CV-ul bine redactat, tot ce mai trebuie de făcut este să aștepți și să ai o atitudine pozitivă.

Completați CV-ul cu o scrisoare de intenție

Scrisoarea de intenție este o unealtă foarte eficientă în a obține jobul dorit. Atașarea ei rezumatului profesional, poate impresiona angajatorii și astfel șansele tale de angajare exponențial. În această scrisoare poți detalia de ce dorești acest job, intențiile tale și motivul aplicării tale la jobul respectiv. Specificăm să o faci cât mai unică jobului în cauză, asta o realizezi, analizând foarte bine anunțul respectiv, de exemplu: dacă jobul menționează că ar dori să fie angajatul on-site 24 de ore, poți scrie că ești dispus să faci acest lucru, sau abilitatea de a face ture lungi de noapte.

Persoanele care atașează o scrisoare de intenție primesc de două ori mai multe interviuri, în plus nu doar impresionează angajatorul ci le și arată dedicația și perseverența ta. Pentru a realiza asta, șabloanele noastre te pot ajuta să ajungi la jobul mult așteptat.

Întrebări frecvente

Acest model se aplică tuturor recepționerilor?

În cazul în care te consideri un recepționer ieșit din comun, sugerăm să urmărești pașii prezentați mai sus și să adaugi în plus ce secțiuni crezi că ți se potrivesc, astfel încăt să ajungi la CV-ul care ți se potrivește perfect.

Ce fac dacă CV-ul meu este prea lung?

Din păcate nu există o lungime ideală universal acceptată, dar trebuie sa ne focusăm pe informația esențială, apoi să adăugăm câte puțin din detaliile neglijabile, în general ar fi bine să ne limităm la 2-3 pagini, iar dacă treci de aceasta, încearcă să decizi ce vrei să transmiți și dacă toată informația e necesară sau nu.

Trebuie mereu să scriu o scrisoare de intenție?

Nu este mereu să scrii o scrisoare de intenție, acest pas ar fi bine să îl rezervi doar pentru locurile de muncă la care dorești foarte tare sa lucrezi, în rest ar fi bine să îți salvezi timpul prețios care l-ai fi folosit scriind scrisoarea de intenție, pentru a aplica la alte joburi.

Articole similare