Cum se scrie un CV de artist de succes

Evaluare medie pentru acest șablon

5,0
Rated 5,0 out of 5
Din 2recenzii ale clienților

Un CV de artist este un document care prezintă trecutul, abilitățile și realizările unui artist. Acesta diferă de un CV standard, deoarece conține o listă de realizări artistice și, prin urmare, este mult mai detaliat și mult mai lung.

Ai nevoie de un CV de artist sau de un CV artistic?

Oh, cu siguranță da. Fie că aplici pentru expoziții, stagii, burse sau premii în domeniul artei, comitetele de selecție se vor aștepta să vadă CV-ul tău artistic, iar pentru a învinge sute de alți candidați, al tău va trebui să fie perfect.

Acest ghid îți va arăta:

  • Exemple de CV-uri de artist mai bune decât majoritatea.
  • Cum să-ți descrii experiența artistică pentru a obține joburi, granturi sau comisioane.
  • Cel mai bun mod de a-ți redacta profilul de artist.
  • De ce alegerea celor câteva realizări potrivite este cheia nr. 1 pentru a fi angajat.

Exemplu de CV de artist

Ana Păunescu
Artist
apaunescu@gmail.com
+4073000000

Rezumat profesional
Artist inovator cu masterat și experiență în participarea la 5 expoziții. A fost însărcinat de Consiliul Local pentru Artă să realizeze o pictură murală proeminentă în centrul orașului. Caut să prezint cea mai recentă serie de picturi în cât mai multe galerii și expoziții.

Experiență profesională
Artist liber profesionist
Sep-2018-prezent

  • Crearea unei varietăți de lucrări de artă plastică pentru expoziție, inclusiv picturi, compoziții cu cărbune, desene grafice și sculpturi
  • Creșterea continuă a unei rețele de clienți și conexiuni, ceea ce a dus la vânzarea a peste 400 de piese de artă

Educație
Universitatea Națională de Arte București
2011 – 2014
Specializare: Arte Decorative și Design

Cursuri urmate:

  • Anatomie artistică
  • Prelucrare digitală a imaginii
  • Istoria și filosofia artei
  • Bazele proiectării
  • Estetică

Cum trebuie să fie structurat un CV de artist?

Meseria de artist este una dintre cele mai complexe meserii. Este un job vocațional, care necesită multă muncă, un portofoliu minim și multă răbdare. Așadar, fii sigur că pleci la drum cu o atitudine pozitivă și cu multă răbdare atunci când vrei să aplici la un job din zona artei.

Pentru a avea un CV de artist bun și convingător, e important să structurezi foarte bine urmatoarele rubrici ale CV-ului.

Descrierea personală

Aici trebuie să descrii cine ești, câteva detalii despre personalitatea ta și o propoziție scurtă care să rezume parcursul tău profesional. Această categorie este primul contact pe care angajatorul îl are cu viitorul angajat, așa că trebuie să te asiguri că te pui în valoare cât mai bine.

Contact

Aici trebuie să incluzi informații despre numărul tău de telefon, o adresă de email și link către un portofoliu artistic detaliat.

Experiența ta profesională

Față de alte industrii, industria artistică este diferită atunci când vorbim despre un proces de recrutare. Un CV de artist e indicat de folosit atunci când te adresezi unor spații profesionale, cum ar fi muzee, galerii sau centre de artă, precum și pentru oportunități cum ar fi expoziții, rezidențe și propuneri.

Un CV de artist ar trebui să:

  • Să aibă o lungime de 1-4 pagini
  • Să fie orientat către o anumită expertiză
  • Să evidențieze detalii ale experienței tale relevante, cum ar fi expoziții, rezidențe sau publicații
  • Un CV de artist, pe de altă parte, ar trebui să fie folosit atunci când candidezi la un post de artist academic. Un CV este un document mult mai cuprinzător, care ar trebui să includă toată experiența ta profesională. Singura altă situație în care ar trebui să prezentați un CV de artist este dacă acesta este solicitat în mod specific într-un anunț de angajare.
💡TIPS & TRICKS: Cel mai important este să verifici anunțul de angajare pentru orice instrucțiuni și să te asiguri că le urmezi. Se întâmplă frecvent ca managerii care fac angajări în domeniul artelor să solicite portofolii online, o combinație de portofoliu și CV sau alte cerințe netradiționale. Șabloanele noastre de CV artistte vor ajuta în acest sens.

Educație

Fiindcă vorbim despre un job vocațional, e bine să detaliezi cât mai exact experiența academică, menționând ce facultate sau cursuri de artă ai urmat și care sunt cei mai importanți piloni artistici cu care ai luat contact.

Cum îți pui în evidență portofoliul și abilitățile artistice?

Un CV de artist este diferit față de un CV standard prin faptul că ar trebui să includă, de asemenea, orice expoziții, premii, publicații sau alte realizări artistice notabile.

Poate fi dificil să știi unde să pui toate aceste părți și cum să le formatezi. De fapt, pentru a acomoda toate aceste informații suplimentare, lungimea standard a CV-ului pentru artiști este, în general, mai mare decât cea de o pagină așteptată în majoritatea celorlalte profesii.

Pentru a-ți ușura alcătuirea CV-ului, iată câteva exemple care arată cum să formatezi fiecare categorie:

Expoziții

Enumerarea expozițiilor arată că ai o experiență credibilă ca artist. Pentru a enumera expozițiile în CV-ul tău, include data, tipul de expoziție, titlul expoziției, numele galeriei și locația, astfel:

2021 Expoziție personală, Spații impersonale, Galeria ACUM, Timișoara

Dacă ai mai multe expoziții diferite de enumerat, poții omite tipul de expoziție și, în schimb, poți enumera la subtitluri pentru expoziții solo, colaborări sau expoziții de grup. Asigură-te că enumeri orice colaboratori, curatori sau jurați (aceștia pot fi trecuți în paranteză la sfârșit).

Premii

Premiile arată recunoașterea pe care ai primit-o pentru talentul tău în comunitatea artistică și reprezintă un plus valoros pentru CV-ul tău.

Include anul în care a fost primit premiul, numele premiului, numele entității care a acordat premiul și locația. Iată un exemplu:

  • 2021 Premiul pentru Marea Artă, Academia de Artă, București

Rezidențe

Pentru a menționa o rezidență pentru artiști în CV-ul, include anul, programul și locația. Rezidențele pot fi enumerate împreună cu orice premii și burse. Iată un exemplu de cum să enumerii rezidențele în CV-ul tău:

  • 2019 Rezidența pentru tineri artiști, Ministerul Culturii și Cultelor

Publicații

Dacă ai apărut într-o publicație, enumerarea acesteia în CV. este o modalitate excelentă de a îți demonstra vizibilitatea în comunitatea artistică.

Enumeră numele autorului, titlul lucrării, titlul și numărul publicației, precum și data, în felul următor:

Andreea Sava, ACUM, revista Arta, noiembrie 2021

Comisioane

Dacă ai creat o operă de artă pentru un client public sau privat, aceasta poate fi o modalitate excelentă de a arăta că ești un artist de încredere și căutat.

Pentru a enumera o comandă în CV, include anul, entitatea care a comandat o lucrare, numele lucrării, metoda, astfel:

  • 2021, Societatea de Arte, MARELE NEGRU, 3×3, pictură în acrilic

Colecții

În cazul în care clienții importanți ți-au  inclus lucrările într-o colecție, acest lucru merită menționat, deoarece îți sporește reputația ca artist.

Numește colecția, entitatea care deține colecția (un muzeu sau o instituție, de exemplu) și locația. Cu toate acestea, ar trebui să ceri permisiunea clienților privați înainte de a-i menționa în CV-ul tău. Iată un exemplu de enumerare a colecțiilor în CV-ul tău:

  • Muzeul de Artă Contemporană, București

Ateliere de lucru

Dacă ai participat la un atelier și dorești să incluzi acest lucru în CV-ul tău, îl poți enumera în secțiunea dedicată educației.

Cu toate acestea, dacă coordonezi un atelier, atunci ar trebui să îl enumeri separat. Orice prelegere sau orice prezentare pe care le-ai ținut pot fi, de asemenea, incluse împreună cu atelierele.

Includerea unor astfel de realizări îți va pune în evidență ca artist și expertiza dvs. într-un anumit domeniu.

Asigură-te că incluzi data, numele atelierului, locul unde a avut loc și locația.

2020 „Imitarea luminii”, Tehnici în artă, Conferința anuală a artelor din Cluj Napoca, 28-29 august 2020

Antet

Antetul oferă principalele informații personale despre un posibil angajat. Iată cum ar trebui să arate:

CORECT
Ana Păunescu
Artist
apaunescu@gmail.com
+4073000000
INCORECT
Artist
Ana Păunescu
anutza@gmail.com
+4073000000
Str. Coriandrului, București, România

Cum ar trebui structurată informația despre experiența profesională într-un CV de artist?

O meserie de artist este diferită față de restul meseriilor. Aplicația la un astfel de job se face de cele mai multe ori prin oferirea unui portofoliu, însă în unele cazuri se cere și varianta clasică de CV.

Iată cum ar trebui să fie structurată o astfel de rubrică.

CORECT
Septembrie 2019 – Prezent
Muzeul de Artă Contemporană
Artist senior
  • Conceperea portofoliului muzeului pentru a atrage atenția și a promova abilitățile potențialilor clienți.
  • Comandarea și gestionarea materialelor, consumabilelor și echipamentelor furnizate.
  • Cercetarea ilustrațiilor și desenelor de caractere pentru inspirație.
  • Creare de concept utilizând vopsea, cărbune și acrilice pentru a dezvolta imagini și scene.

Septembrie 2016 – Septembrie 2019
Art All
Artist

  • Utilizarea diverselor materale (cerneală, acuarelă, ulei) și software de calculator pentru a finaliza piese unice pentru clienți.
  • Contribuirea la designul creativ prin exprimarea unor gânduri originale.
  • Cercetarea tendințelor din industrie pentru a aduna informații și a spori creativitatea.
INCORECT
Septembrie 2019-Prezent
Artist
  • Creare de obiecte de artă
Putem vedea, așadar, cât de important este să detaliem experiența profesională, să acordăm puțin context evenimentelor profesionale, nu doar să enumerăm câteva activități.

Formatul unui CV de artist

Formatul decide ordinea în care îți prezinți educația și experiența. Le poți aranja în funcție de o cronologie sau pe baza relevanței – oricare ar fi formatul ales, asigură-te că acesta demonstrează cât mai bine capacitățile tale managerului care face angajări.

Iată care sunt cele trei formate standard de CV utilizate:

  • Formatul funcțional
  • Formatul clasic
  • Format hibrid

Formatul funcțional al CV-ului (bazat pe abilități): Acest format este utilizat pentru a pune accentul pe abilitățile unui candidat mai degrabă decât pe locurile de muncă anterioare, ceea ce ar fi ideal pentru candidații aflați la începutul carierei. În acest format, fără a enumera companiile pentru care ai lucrat, acordă prioritate talentului artistic pe care îl posezi.

Ca exemplu, în fiecare secțiune, scrie despre proiectele pe care le-ai realizat, contribuția ta specifică, unde a fost publicată lucrarea și rezultatele sau eventualele realizări.

Format de CV clasic (cronologic inversat): În acest format, cea mai recentă experiență a ta va fi listată prima. Celelalte experiențe vor fi enumerate în ordine cronologică inversă.

Hibrid (CV combinat): Acesta este o combinație între formatul funcțional și cel cronologic inversat.

Într-un CV artistic, îți recomandăm să enumeri experiența în ordine cronologică inversă, cu cea mai recentă experiență evidențiată – de care managerul care face angajările va fi cel mai probabil interesat.

Cum descrii experiența unui artist?

Aceasta este cea mai importantă categorie din CV așadar trebuie să fii foarte atent la cum dispui informația despre experiența ta profesională. Iată cum ar trebui să scrii această rubrică.

CORECT
Artist inovator cu masterat și experiență în participarea la 5 expoziții. A fost însărcinat de Consiliul Local pentru Artă să realizeze o pictură murală proeminentă în centrul orașului. Caut să prezint cea mai recentă serie de picturi în cât mai multe galerii și expoziții.
INCORECT
Artist cu un portofoliu vast de lucrări.

Rezumat – cum trebuie să arate CV-ul tău de artist?

Un CV de artist are o structură ușor diferită față de restul CV-urilor. Pe lângă informațiile de bază, e bine să adaugi și secțiuni suplimentare, cum ar fi:

  • Comenzi
  • Colecții
  • Bibliografie despre lucrările tale
  • Publicații
  • Afilieri și apartenențe profesionale
  • Participări la conferințe și prelegeri
  • Prezența în mass-media

Nu contează dacă scrii un CV de artist conceptual, un CV de artist de performanță sau chiar un CV de artist emergent. Toate categoriile enumerate mai sus vor oferi o dovadă tangibilă a realizărilor tale.

Dacă ai deținut posturi cu normă întreagă, descrie-le într-o secțiune suplimentară Experiență profesională.

Iată cum:

  • Enumeră locurile de muncă în ordine invers cronologică. Începe cu cel mai recent, apoi cu cel dinaintea lui și așa mai departe.
  • Enumeră titlul postului tău, numele instituției și perioada în care ai lucrat.
  • Sub fiecare poziție, adăugă până la 5 puncte.
  • Nu enumera doar responsabilitățile tale. Concentrează-te pe realizările măsurabile.
  • Folosește cuvinte de acțiune în CV: „planificat și revizuit programe de studii”, în loc de „responsabil cu planificarea și revizuirea programelor de studii”.
  • Utilizează șabloane de CV pentru a-ți crea CV-ul perfect.

Întrebări frecvente

Ar trebui să includ în CV  un obiectiv sau o declarație a artistului?

Declarațiile artistului pot fi utile dacă sunt scurte și utilizate cu atenție. În general, o declarație a artistului prezintă pe scurt disciplina și experiența artistului. Este, în esență, o formă lungă a titlului de muncă tipic. Acest tip de declarație este cel mai bine folosit dacă vrei să schimbi disciplina artistică în cadrul domeniului de activitate. De exemplu, „Sunt un artist digital cu o istorie profesională în arta conceptuală și o stăpânire a abilităților 3D care oferă servicii ca artist de caractere 3D”.

Mulți artiști, în special cei cu mai puțină experiență, au tendința de a confunda o „declarație a artistului” cu un „raționament curatorial”, cum ar fi cele pe care le-ai putea găsi pe o plăcuță lângă o operă de artă înaltă într-un muzeu. În astfel de cazuri, artiștii se pot prinde în discuții profund filozofice și discuții despre importanța și semnificația artei lor atunci când candidează pentru un post la studiouri comerciale; studiouri care construiesc produse pentru clienți și care, aproape sigur, nu sunt interesate de disertațiile artistice ale candidaților.

Nu poate un profil LinkedIn să înlocuiască pur și simplu CV-ul meu?

Nu. Un profil LinkedIn nu are același scop ca un CV și nu îți poate pune în evidență portofoliul.

Contează mai mult portofoliul decât CV-ul în sine?

Atunci când vorbim despre un CV de artist, acesta nu e un simplu CV, ci un suport pentru portofoliul tău artistic. Așadar, acestea merg mână în mână, însă portofoliul este cel care îți vinde cel mai mult experiența.

Exemple de CV-uri artistice

scrie cv artistic șabloane cv artistice
experiență cv pentru artistică descărcare cv artistic

Articole similare